-
Sprzedaż obiektywu za granicę
Wystawiłem swoje szkło u nas na OLXie w normalnej u nas rynkowej cenie. Odezwał się do mnie gość ze Szkocji. Jest chętny kupić. Zapytał ile przesyłka, nie wiedziałem bo było późno i piątek był. On po kilku minutach sam sprawdził, że przesyłka DHLem do Szkocji będzie kosztowała 150zł. Napisał mi, że pokryje koszty przesyłki i żeby mu podać dane do przelewu. Podałem. Dziś pisze, że zrobił przelew i jego bank wyśle mi potwierdzenie. Za jakiś czas przyszło potwierdzenie w mailu z Lloyds Bank, które wg mnie trochę dziwnie wygląda, bo nie jest to pdf jak u nas w bankach. Napisałem mu, że czekam, aż kasa wejdzie na konto i dopiero mu wyślę szkło. On mi odpisał, że jego bank czeka na potwierdzenie, aż dojdzie przesyłka i dopiero będę miał kasę wysłaną na konto z jego banku. Napisał, że zrobił wszystko co mógł dla swojego bezpieczeństwa i teraz tylko ja opóźniam transakcję. Śmierdzi mi to dlatego piszę, żeby się poradzić czy ktoś miał coś podobnego?? Jak to załatwić, żeby i on był pewny i ja?? Nigdy nie wysyłałem nic tak drogiego za granicę i nie bardzo wiem jak to zrobić.
-
Odp: Sprzedaż obiektywu za granicę
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Wystawiłem swoje szkło u nas na OLXie w normalnej u nas rynkowej cenie. Odezwał się do mnie gość ze Szkocji. Jest chętny kupić. Zapytał ile przesyłka, nie wiedziałem bo było późno i piątek był. On po kilku minutach sam sprawdził, że przesyłka DHLem do Szkocji będzie kosztowała 150zł. Napisał mi, że pokryje koszty przesyłki i żeby mu podać dane do przelewu. Podałem. Dziś pisze, że zrobił przelew i jego bank wyśle mi potwierdzenie. Za jakiś czas przyszło potwierdzenie w mailu z Lloyds Bank, które wg mnie trochę dziwnie wygląda, bo nie jest to pdf jak u nas w bankach. Napisałem mu, że czekam, aż kasa wejdzie na konto i dopiero mu wyślę szkło. On mi odpisał, że jego bank czeka na potwierdzenie, aż dojdzie przesyłka i dopiero będę miał kasę wysłaną na konto z jego banku. Napisał, że zrobił wszystko co mógł dla swojego bezpieczeństwa i teraz tylko ja opóźniam transakcję. Śmierdzi mi to dlatego piszę, żeby się poradzić czy ktoś miał coś podobnego?? Jak to załatwić, żeby i on był pewny i ja?? Nigdy nie wysyłałem nic tak drogiego za granicę i nie bardzo wiem jak to zrobić.
Tzw przekręt nigeryjski.
-
Mam dwie aukcje na allegro lokalnie i takich cwaniaków odzywa się średnio dwóch dziennie. Wyślij mu obiektyw, a pieniędzy nie zobaczysz nigdy...
-
Człowieku, przecież to przekręt stary jak Internet… Żadne banki takich cudów nie robią - gość zleca przelew to przelew idzie, bank ma w nosie na co i do kogo. Jak dojdą pieniądze to wysyłaj. Ale nie dojdą. Gość próbuje Cię zrobić w balona.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Człowieku, przecież to przekręt stary jak Internet… Żadne banki takich cudów nie robią - gość zleca przelew to przelew idzie, bank ma w nosie na co i do kogo. Jak dojdą pieniądze to wysyłaj. Ale nie dojdą. Gość próbuje Cię zrobić w balona.
Dokładnie. Macie rację. Gość ma kierunkowy z Nigerii.
Lipa jak nic.
Z drugiego numeru ten sam gość. Ta sama śpiewka.
A czy przez Pay Pall jest bezpiecznie??
-
" On mi odpisał, że jego bank czeka na potwierdzenie, aż dojdzie przesyłka i dopiero będę miał kasę wysłaną na konto z jego banku"
To jest czad. Napisz do niego, że opinia jego banku ciebie nie interesuje. Jedyne co ciebie interesuje to najpierw kasa na koncie.
-
Mieszkam w Irlandii i robiłem zakupy na olx. Zawsze się dogadałem i sprzedawca zawsze czekał aż dojdą pieniądze. Dla mnie to normalne. Pieniądze szybko docierały i przesyłki do mnie również. Sam również sprzedawałem poprzez cos podobnego do olx tutaj w Irlandii i wszystkie płatności były wykonywane poprzez paypal. Pienądze były natychmiast i nie było problemów. Ten Twój przypadek jest wyrażnie próbą oszustwa. Nie wysyłaj nic przed dotarciem pieniędzy.
Pozdrawiam
-
5 lat temu sprzedawałem na allegro obiektyw, i dostałem maila od potencjalnego nabywcy żebym mu wysłał ten obiektyw, on go oceni czy wszystko w porządku i dopiero wtedy przeleje pieniądze :D I to raczej Polak był :D
-
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Nie sprzedawać i nie wysyłać! Oszustwo i też miałem takie propozycje. To jakaś plaga :(
https://pomorska.pl/oszustwa-nigeryj...ar/c3-14383581
Załącznik 4958
Załącznik 4959
Załącznik 4960
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieslaw18
5 lat temu sprzedawałem na allegro obiektyw, i dostałem maila od potencjalnego nabywcy żebym mu wysłał ten obiektyw, on go oceni czy wszystko w porządku i dopiero wtedy przeleje pieniądze :D I to raczej Polak był :D
Nie można uogólniać, ale trzeba weryfikować kupującego (sprzedającego też). Ostatnio sprzedałem przez OLX (też miałem od oszusta jedną ofertę sprzedaży za granicę). Kolejne zapytanie i krótka piłka, rozmowa i pieniądze na koncie miałem po chwili. Od razu wysyłka kurierem ubezpieczonej przesyłki. Kwestia wiarygodności obu stron ma kluczowe znaczenie. Bez pieniędzy na koncie nie ma wysyłki!.
-
Dlaczego nie sprzedawać i nie wysyłać. Napisz gościowi że wyślesz ale jak zobaczysz pieniądze na koncie i tyle. Żadne jakieś potwierdzenia wpłaty Cie nie interesują. Pieniądze wpłyną to wysyłasz i tyle. A jesli ponagla to niech się wypcha tym potwierdzeniem. Dlatego preferuję Paypal. Jest szybki i bezpieczny.
-
Przerabiałem kilka razy takie próby wyłudzenia ode mnie sprzedawanego sprzętu mimo, że zawsze podkreślam, że nie wysyłam za granicę.
Po którymś razie miałem nawet chotę narobić do pudełka i wysłać taki prezent do Nigerii...
Kilka razy zgłaszałem do OLX taką sytuację, ale oni co najwyżej zablokują gościa i tyle, za chwilę założy kolejne konto.
Szkoda w ogóle czasu na dyskusje z zagrnicznymi "chętnymi".
-
Bangi nie gniewaj się ale teraz poczułem się urażony. Dogadywałem się ze sprzedającymi czy to z olx czy z allegro. Przelewałem pieniądze i zawsze to ja zamawiałem i opłacałem kuriera który odbierał przesyłkę od sprzedającego. Nie było problemów więc proszę nie wrzucaj do jednego wora.
Według mnie jeśli pieniądze wpłynęły za sprzedawany przedmiot i na wysyłkę to wysyłam i co mnie to obchodzi dokąd. Czy to klient w Nigerii czy w Polsce to nie ważne.
-
@Mohinder odnoszę się do historii opisanej w 1 poście i moich doświadczeń ;)
Jeśli kasa najpierw wpłynie na konto sprzedającego, to niech sobie i wysyła na biegun polarny, nie widzę problemu. Też bym nie robił problemu w takim przypadku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
A czy przez Pay Pall jest bezpiecznie??
Bezpiecznie jest gdy masz kasę na koncie w swoim banku. Ale w tym przypadku nie łudź się, koleś nie chce tego obiektywu kupić tylko go wyłudzić.
-
Takie tam, z życia wzięte, dotyczy pieniędzy i fotografii.
Moja historia to nie jest oszustwo, ale samo życie. Kolega z Londynu wygrywa w Polsce, w konkursie fotograficznym nagrodę 2000 zł. Nie chciał tych pieniędzy, napisał do mnie mail z prośbą bym znalazł w Polsce jakieś hospicjum, na które mogłaby pójść ta nagroda. Znalazłem hospicjum, podałem koledze namiary a on napisał do organizatorów konkursu, że prosi o przekazanie pieniędzy z nagrody dla hospicjum.
Dostał odpowiedź, że organizator nie może tak zrobić, pomimo pisemnego uzasadnienia
nagrodzonego, muszą wysłać kasę do Londynu, (w przeliczeniu na euro.)
Tak zrobili, a kolega przelał w/w kwotę na hospicjum w Anglii.
Drugi przykład: znajomi z RPA (Republika Południowej Afryki) chcą wziąć udział w konkursie foto organizowanym przez firmę. Nie mogą przesłać opłaty za udział firmie, mogą natomiast prywatnej osobie. Jak robimy, ja za nich płacę a oni przesyłają na moje konto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@
Mohinder odnoszę się do historii opisanej w 1 poście i moich doświadczeń ;)
Bardziej chyba o chodziło o Twoje twarde założenie "że nie wysyłam za granicę" ;). Zresztą to nie zabezpiecza - ja miałem przypadek takiego przekrętu z możliwością wysyłki w Polsce ;).... Gość był tak uprzejmy że organizował transport przez kolegę :lol:....
-
Inny przekręt tego rodzaju to pieniądze w spadku po kimś tylko żeby je dostać to najpierw trzeba koszty manipulacyjne pokryć.
A może wyłudzaczowi napisać, że przesyłka gotowa ale musi najpierw pokryć koszty odprawy celnej? Podać oczywiście fikcyjny numer konta.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Inny przekręt tego rodzaju to pieniądze w spadku po kimś tylko żeby je dostać to najpierw trzeba koszty manipulacyjne pokryć.
A może wyłudzaczowi napisać, że przesyłka gotowa ale musi najpierw pokryć koszty odprawy celnej? Podać oczywiście fikcyjny numer konta.
Ja już nie nadążam wyspamowywać nadawców , tyle tego dziennie leci ;) Sam tekst słabo przetłumaczony już jest zabawny , a co dopiero treść ;)
Załącznik 4966
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Ja już nie nadążam wyspamowywać nadawców , tyle tego dziennie leci ;) Sam tekst słabo przetłumaczony już jest zabawny , a co dopiero treść ;)
Załącznik 4966
Też dostaję podobny spam, kiedyś nawet próbowałem poprowadzić sprawę tak ja w poniższym linku, ale nie dali się nabrać :)
https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/...wlasna-metoda/
-
Niektórzy żyją z otrzymywanego scamu, ale wymaga to wiele kreatywności. Tutaj próbka (polecam):
https://www.youtube.com/watch?v=mrh9KbhrXD8
-
Ja jeśli wysyłam to tylko (oczywiście gdy pieniądze są na koncie co jasne) kurierem którego sam zamawiam a dokładnie sam nadaję. Nigdy nie tak że ktoś zamawia kuriera na mój adres, chyba nie muszę wyjaśniać czemu? Natomiast gdy wystawiam do sprzedaży coś wartościowego i/lub świadczącego że mogę w domu posiadać wiecej takiego sprzetu to jak ktoś chce kupic i chce przyjechać osobiście to umawiam się w pracy, nigdy nie podaje adresu domowego. Znajomy tak zrobil, gość chciał na następny dzien do poludnia, wiec znajomy powiedzial że niestety do poludnia nokogo nie bedzie, najwcześniej o 17 tej on wraca z pracy i umówił się na 18. Jak wrocil mieszkanie bylo splądrowane i już nic do sprzedaży nie miał.
-
podepnę się
chcę sprzedać 2 obiektywy, na które nie widzę zainteresowania w PL (spodziewam się zysku ok 3tys zł)
czy ebay to jedyne miejsce, gdzie mogę wystawić? dawno tam nie byłem
czy jest może jakaś dedykowana sprawdzona strona aukcyjna dla foto, jak np. reverb jest dla gratów muzycznych?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
podepnę się
chcę sprzedać 2 obiektywy, na które nie widzę zainteresowania w PL (spodziewam się zysku ok 3tys zł)
czy ebay to jedyne miejsce, gdzie mogę wystawić? dawno tam nie byłem
czy jest może jakaś dedykowana sprawdzona strona aukcyjna dla foto, jak np. reverb jest dla gratów muzycznych?
A jakie to szkła?
Tak, chyba jebaj jest jedynym sensownym miejscem.
-
sigma 12-24 i tamron 28-300
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
sigma 12-24 i tamron 28-300
Ciężkie zadanie przed Tobą. Ale próbuj na ebayu, choć i na allegro może być zainteresowanie, pod warunkiem że nie tzw. "allegro lokalnie"
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ciężkie zadanie przed Tobą. Ale próbuj na ebayu, choć i na allegro może być zainteresowanie, pod warunkiem że nie tzw. "allegro lokalnie"
A jak się wystawia, żeby nie było "allegro lokalnie"?
Szkła się nie sprzedają, nawet bardzo popularne i dobre - mówię na swoim przykładzie - C16-35/4L IS. Cena musi być minimalna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
A jak się wystawia, żeby nie było "allegro lokalnie"?
Szkła się nie sprzedają, nawet bardzo popularne i dobre - mówię na swoim przykładzie - C16-35/4L IS. Cena musi być minimalna.
Wchodzisz w zakładkę sprzedaż, wrzuca Cię na lokalnie i klikasz wystaw przedmiot. Następnie w okienku po prawej stronie na dole klikasz w: "Możesz też wystawić przez dotychczasowy formularz" i jesteś znowu na zwykłym allegro :-)
Trudno będzie niezmiernie powyższe dwa szkła sprzedać w sumie za oczekiwaną przez @cauchy kwotę. Musi się trafić naprawdę ktoś mocno zainteresowany (rozumiem, że szkła są w stanie bardzo dobrym). Tyle, że może to potrwać miesiącami. Ebay niestety uległ unii europejskiej i nalicza jakieś opłaty celne, vat i inne fikołki, które później kupujący często i tak płaci drugi raz, więc pierdoły o wolnym handlu są imaginacją.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Ebay niestety uległ unii europejskiej i nalicza jakieś opłaty celne, vat i inne fikołki, które później kupujący często i tak płaci drugi raz, więc pierdoły o wolnym handlu są imaginacją.
Nalicza opłaty jak towar wychodzi poza Unię. Jakoś nie widzę tego, żeby trafił się taki kupiec z racji ceny, no może z Wielkiej Brytanii ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Nalicza opłaty jak towar wychodzi poza Unię. Jakoś nie widzę tego, żeby trafił się taki kupiec z racji ceny, no może z Wielkiej Brytanii ;)
Pierwszy przecież zgłosi się kupiec z Nigerii.
-
albo amerykanski admirał, który akurat jest na ukrainie i nie może odebrać osobiście, ale przyśle kuriera
-
Dla mnie problemem była wysyłka. Najczęściej sprzedawałem do Niemiec więc wysyłałem z Niemiec. Daleko nie mam :)
-
Update.
Sigma poszła jakiś miesiąc temu za 1600, tamron dziś za 1450, na olx.