witam dziś na moich fotkach znalazłem jak by odbite linie papilarne , bez wzlędu na obiektyw są takie same ... fotki wyglądają jak by ktoś palca odbił na matrycy .. co to mogło sie stać ..
Wersja do druku
witam dziś na moich fotkach znalazłem jak by odbite linie papilarne , bez wzlędu na obiektyw są takie same ... fotki wyglądają jak by ktoś palca odbił na matrycy .. co to mogło sie stać ..
Jeżeli mam być szczery, to ja tam nic nie widzę :), no ale skoro jest- to jest. Może tak jak napisałeś ktoś (np. Ty przez przypadek) dotknął paluchem matrycy?
Cytat:
Zamieszczone przez swiderski
nie stety nie dotykałem matrycy .. przyciemnij troszkę monitor ...
ja też nic nie widzę ;)
może namalujesz jakąś strzałkę pokazującą tego palucha ?
nic nie widzę nawet jak przyciemnię monitor :)
http://canon-board.info/attachment.p...1&d=1148820890Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
Yyy... pomimo porównania szkicu z oryginałem też nic takiego nie widzę :| Może masz morę na monitorze? Patrzyłem na to z różnych kątów, przy różnej jasności i nic nie wypatrzyłem.
moim zdaniem to nie odcisk tylko artefakty , powstające przy z byt mocnej kompresji *jpg
sprawdź na kilku innych zdjęciach
U mnie tez nic nie widac. Wyglada na to ze monitor Ci szwankuje
Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz1972
w pracy mam 2 takie w miare padnięte monitory zjawisko to występuje na jednym i 2 minitorze ale tylko na jasnym kolorze .. hmmm toże nic nie widzicie to jest dla mnie pocieszające ..
ja też nic nie widzę :) A słuchaj, może masz odciśniętego palucha na okularach ?
Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
zdjąłem okulary ..i nic ... już myślałem że będę musiał pisać do Ciebie Cichy po gwarancję .. :D i pchać na żytnią .. wychodzi na to że monitory do wymiany .. :D
też nic nie widze, ale hipoteza z paluchem na okularach może byc bardzo prawdopodobna ;)
Po drobnej analizie, zwiększeniu kontrastu poprzez rozciągnięcie histogramu, obrazek wygląda tak: http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~minek/palce.png Gdzie palce?
:lol:
dawno się już nie uśmiałem tak jak tutaj
czeredrecki, wskazówka - twoja matryca ma z grubsza 20mm na 30 mm. Chcąc odbić na niej linie papilarne w takich odstępach jak narysowałeś, musiałbyś wysłać swoje body do Yeti ;)
Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
kreski narysowałem co 3-4 linie a nie dokładnie każdą po kolei .. i niema się z czego śmiać :D
-odswiezanie masz na 60Hz ?
-z boku stoi glosnik ?
Może mora monitora wyłazi :D
Cytat:
Zamieszczone przez emisiaczek
temeat uważam za zamknięty .... wyszło że wina leży po stronie kompresji .. ??
Na 100% mora na monitorze, jak masz korekcje mory w ustawieniach monitora to zniknie, jak nie to musisz z tym żyć
Już myślałem, że to ja mam coś ze wzrokiem i nie widzę widocznych pasków :)
Przestaw monitor z 16 na 32 bity. Kiedyś syn przestawił mi ustawienia monitora i też mialem zgryz co się dzieje ale sprawa się wyjaśnila.
Cytat:
Zamieszczone przez stdanielo
to tylko minitorek w pracy w domu nic takiego sie nie działo ..
Rada na przyszlosc - jesli zauwazysz cos dziwnego na zdjeciach ogladanych na monitorze i juz zaczynasz podejrzewac aparat/obiektyw - NAJPIERW ZROB ODBITKI np 15x21 albo wieksze... dzieki temu wyeliminujesz wplyw softu/monitora/karty graf itp.
A może to po prostu karta graficzna ustawiona na 16-bitowy kolor? :roll: