-
Laptop do obróbki zdjeć, monitor zewnętrzny
Cześć!
Chciałabym Was prosić o pomoc w wyborze laptopa do obróbki zdjęć, korzystam zarówno z PS, jak i LR. Mam monitor zewnętrzny Jiyama, więc nie zależy mi aż tak na samej matrycy. Chciałabym na pewno żeby posiadał:
- dysk SSD,
- minimum 8 GB RAMu,
- procesor i5/i7
- dobrą kartę graficzną
Chcę przeznaczyć na niego max. 3500zł. Czy macie jakieś doświadczenia ze swoimi laptopami? Które warto wziąć pod uwagę, a które stanowczo odradzacie?
Będę wdzięczna za wszelkie rady!
Magda
-
Odp: Laptop do obróbki zdjeć, monitor zewnętrzny
Przykro mi, ale Twój monitor nie nadaje się do "obróbki zdjęć". W tej cenie możesz dostać używany
Cytat:
Apple MacBook Pro 15 Retina i7 A1398 16 256 GT650
z porządnym ekranem, ale mam świadomość, że zaraz przypełźnie pewien forumowy mędrzec, który Ci to wybije z głowy.
-
MacBook Pro 15 Retina i7 A 1398 16 GB ramu jest dobrym wyborem. Sam używam od 5-lat i jestem zadowolony. LR i PS spokojnie obsłuży. Podepniesz do niego większy dysk zewnętrzny do archiwizacji zdjęć.
-
Ok, może wytłumaczę lepiej moją sytuację. Do tej pory przerabiałam wszystko na prawie 10-letnim laptopie, który ledwo zipiał i nie miał nawet dedykowanej karty graficznej. Dokupienie monitora i tak zmieniło moje życie, więc nie oczekuję nagle laptopa z najwyższej półki - naprawdę :) Chcę kupić fajny komputer, który będzie po prostu szybszy, z większym dyskiem i na razie tyle. Jak finansowo kiedyś będę w stanie kupić lepszy monitor - to kupię. Nie można mieć niestety od razu wszystkiego.
-
W zakładanej kwocie - i jeśli musi być laptop, to wziąłbym gamingowego + dołożył ok ~2 tyś na przyzwoity monitor stacjonarny. To są naprawdę minima, które zapewnią przyzwoitą pracę ze zdjęciami.
Laptopy z dobrymi matrycami - czy bardziej ultrabooki zaczynają się od 5 tyś wzwyż np. DELL XPS, Precision, Asusy Zen... czy Macbooki Pro - tu zdecydowanie najlepsza matryca, ale nie każdemu rewolucja ze zmianą systemu I PRZYZWYCZAJEŃ się spodoba. Obróbka na 15 czy częściej na 13sto calowym laptopie też jest jakby skrajnością - głównie do prac w terenie, ale w domu nieporozumienie!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
madeleiness
Cześć!
Chciałabym Was prosić o pomoc w wyborze laptopa do obróbki zdjęć, korzystam zarówno z PS, jak i LR. Będę wdzięczna za wszelkie rady!
Magda
Dlaczego to musi byc Laptop ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
Dlaczego to musi byc Laptop ?
Zależy mi na mobilności.
-
Na MBP 15 z monitorem Jiyama dasz rady popracować. Ja jak dozbierasz to w przyszłości dokupisz lepszy monitor.
-
Jeśli zakładasz, że będziesz pracować nad zdjęciami używając ekranu laptopa odradzam game'ingowe. Ich matryce są, hmm.. inne.. jakby gamma podwyższona (rozjaśnione cienie). Do zdjęć nie bardzo się nadają.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
od 3 lat używam Apple MacBook Pro 15 Retina jest najlepszy do obróbki zdjęć
-
Podepnę się.
Ktos sie orientuje kiedy beda gotowe zestawy PC na nowych Intelach 12gen? Kilka tygodni temu prawie kupilem NUCa, ale dobrze ze sie wstrzymałem. Mój HP Probook z I7 4tej gen i bez dedykowanej grafiki z 2015 juz ciężko dyszy przy obrobce wideo, a LR i PS też już się tną.
Szukam czegos w obudowie micro. Mam super monitor i nie będę go zmieniał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Podepnę się.
Ktos sie orientuje kiedy beda gotowe zestawy PC na nowych Intelach 12gen? Kilka tygodni temu prawie kupilem NUCa, ale dobrze ze sie wstrzymałem. Mój HP Probook z I7 4tej gen i bez dedykowanej grafiki z 2015 juz ciężko dyszy przy obrobce wideo, a LR i PS też już się tną.
A to będzie jakaś przepaść w tych 12 generacji czy kosmetyka względem poprzednika ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Podepnę się.
Nie lepiej go sobie zbudować samemu? Kupujesz płytę miniITX, obudowę dobierasz jaka pasuje, zasilacze pod ten system też są dostępne. I czemu Intel a nie lepsze AMD? Generalnie masz pełnego peceta w mini obudowie.
-
nie chce mi się budować, za stary i za leniwy już na to jestem, chcę gotowca, z gwar, na firmę itp. Szukaj teraz składników, a pomny przygód jakie miałem żeby pożenić laptopa z monitorem (sic!) 6 lat temu co jak się okazało nic poza Display Portem nie było ze sobą kompatybilne, to teraz dziękuję.
chcę nowego, bo kupować stary gdy już nowy jest dostępny jest dla mnie bez sęsu :P W czym stare AMD jest lepsze od nowego Intela?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Podepnę się.
Z tego co wiem jeszcze chwile poczekamy. Początek roku ma być w sprzedaży. Ja bym nie czekał, bo złożenie PCta będzie się wiązało z dużym wydatkiem na płytę główną, prockiem i pamięciom RAM.
Aee sam procek będzie dawał dużo nowych możliwości.
Nowości w Z690 które będą miały wpływ na rynek:
- DDR5
- PCIe 5.0
- 3 wyjścia iGPU HDMI/DP
- 4 x USB 3.2 gen 2x2
- karta sieciowa 5Gbps (opcjonalnie)
- Wi-Fi 6E/7
Więc za tym idzie nowa płyta, RAM DDR5, pewnie i mocniejszy zasilacz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
nie chce mi się budować, za stary i za leniwy już na to jestem, chcę gotowca, z gwar, na firmę itp. Szukaj teraz składników, a pomny przygód jakie miałem żeby pożenić laptopa z monitorem (sic!) 6 lat temu co jak się okazało nic poza Display Portem nie było ze sobą kompatybilne, to teraz dziękuję.
chcę nowego, bo kupować stary gdy już nowy jest dostępny jest dla mnie bez sęsu [emoji14] W czym stare AMD jest lepsze od nowego Intela?
Brak zmiany socketu co wersja (możliwość upgrade). Lepszy stosunek jakość/cena. Bardziej energooszczędny. Tańsze płyty główne. Generalnie Intel to słaby wybór już od jakiegoś czasu...
-
Hmmm… poczekam, popatrze, zrozumiem wiecej, i na black friday moze co ustrzele
-
Jeżeli czekasz na laptopa procesorem Intel gen 12 to jeszcze z rok można poczekać :)
-
Nie na laptopa, na jakiegos malego pc
-
To może je też podepnę się pod ten wątek. CO bycie polecili żeby sprawnie obrabiać pliki 50 MB w LR i PS, dotychczasowy sprzęt to na 32 GB RAM, I7 4770K, płyta na Z87, dyski SSD S-ATA i słabiutko to wygląda, raczej nie można mówić o komforcie pracy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Diabeł
To może je też podepnę się pod ten wątek. CO bycie polecili żeby sprawnie obrabiać pliki 50 MB w LR i PS, dotychczasowy sprzęt to na 32 GB RAM, I7 4770K, płyta na Z87, dyski SSD S-ATA i słabiutko to wygląda, raczej nie można mówić o komforcie pracy.
Pisałem ostatnio w innym wątku, na moim MBP Pro z 8 rdzeniowym i9 2,3GHz przy 32GB RAM i dysku NVMe przy takich plikach w dalszym ciągu jest średnio komfortowo.
Niecieprliwie czekam na nowego MBP 16" z M1 Max'em - no ale to pewnie nie ten wątek.
p,paw
-
Serio? A ktora to wersja i9? Bo ten i7 kolegi to jest prawie to co sam mam. Wlasnie liczę na to że i7-12700 plus grafika plus nvme będzie działać wyraźnie szybciej przy renderowaniu i płynniej przy LR /PS.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Serio? A ktora to wersja i9? Bo ten i7 kolegi to jest prawie to co sam mam. Wlasnie liczę na to że i7-12700 plus grafika plus nvme będzie działać wyraźnie szybciej przy renderowaniu i płynniej przy LR /PS.
Zdaje się, że to jest I9-9880H
Przy czym u mnie w ostanich wersjach LR zdecydowanie więcej do roboty ma GPU a nie CPU.
P,paw
-
Ja mam LR Classic 10.3 i GPU cały czas wyłączone. Działa bardzo dobrze. Coś się zmieniło ostatnio z naciskiem na kartę graficzna?
-
1 załącznik(ów)
Informacyjnie od jakiś dwóch tygodni mam MBP 16 Pro Max z 32GB RAM.
Różnica w wydajności a przede wszystkim praca na baterii to w stosunku do modeli Intelowych to jest już nawet nie przepaść.
Jak dobrze napisali na DPReview nie ma obecnie na rynku komputera, który były w stanie z nowym MBP konkurować.
No i jeszcze te tryby "kalibrowane" ekranu.
Tak wygląda fabryczna kalibracja Display P3, D65, 160nitów:
Załącznik 7134
p,paw
-
kupiłem (właściwie zamówiłem) nowy komp, po 7 latach przerwy wracam do PCta :P mam nadzieję, że trochę posłuży i nie będzie mnie wk***
https://www.vist.pl/produkt/7091/.html
-
Sensowny blaszaczek, da radę pograć 8-)
Od razu dokup drugi dysk NVMe PCI-E na zdjęcia (procek obsłuży, na płycie powinien być drugi slot), trzeci na gry, do tego 4 monitory, jakaś dobra myszka i klawiatura (oczywiście mechanik), i można zaczynać.
-
jest :)
w miarę cichutki i znacznie sprawniejszy od mojego ex Probooka z i7-4610m.
2min. wideo 4k/30, H264, bitrate 80 - stary laptop 17.5min, aktualnie 45sek.
Z czasem pewnie dojdzie SSD stricte na video.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...76e57f85a4.jpg
-
Wymiemilem i5 3570 na i7 12700k, róznica w szybkości otwierania rawów z R5 to niebo i ziemia.
-
Sam procesor zmieniłeś?? Czy calego kompa?
-
Może ktoś z Grupowiczów ma doświadczenia z tym procesorem: AMD Ryzen 9 5900X, zastanawiam się jako alternatywa do wspomnianego Intela i7 12700k, w końcu trzeba coś zmienić bo pliki z R5 dają się mocno we znaki
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Sam procesor zmieniłeś?? Czy calego kompa?
Proca płyte pamięć i zasilacz.
CPU: i7-12700K + Corsair iCUE H150i ELITE LCD MB: ASUS ROG MAXIMUS Z690 HERO
RAM: Corsair DOMINATOR PLATINUM RGB DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz C36
GPU: Asus STRIX-GTX1070-O8G TFT: Samsung LS34J552W 34inch Ultrawide
SDD: Seagate FireCuda 530 1 TB+ 2x 850 EVO 1TB + 870 EVO 1TB
HDD: WD My Passport 4 TB
SFX: Logitech G635
PSU: Be Quiet! Dark Power Pro 12 1200W Case: Dark Base 700
Input: Logitech G815 Tactile, Logitech G903, Sony Dual Shock 2, X-Box Controller
To moja sygna z pclab'u.
Grafe zostawiłem starą, idzie rtx 4000 to się nie śpieszyłem.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...878f502c82.jpg
-
Może cos będziecie potrafili doradzić, co wybrać z poniższej propozycji. Maks co mogę wydać to 5 tys.
AMD
AMD Ryzen 9 5900X
ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI)
Patriot Viper Steel 32GB [2x16GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM]
Crucial P5 Plus M.2 PCI-e 4.0 NVMe 1TB
Intel
Intel Core i7-12700K
ASUS TUF GAMING Z690-PLUS DDR4
Patriot Viper Steel 32GB [2x16GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM]
Crucial P5 Plus M.2 PCI-e 4.0 NVMe 1TB
Czy jest sens wchodzić w nowego I7 z pamięciami DDR4? Zestaw ma być zmodyfikowany oczywiście pod pliki z R5
-
Przy Premiere Pro DDR5 może mieć jakieś lepsze osiągi ale to nie będzie skok o nawet 5-6% - z tego co się orientuje. Zobacz na YT co o tym piszą. W życiu różnic nie zobaczysz. Chyba, że za rok dwa jak 5'ki będą jeszcze szybsze.
12gen Intela fajna 12 rdzeni 20 wątków. Choć 4 to takie atomy czy coś i tak dają jakoś radę.
-
Ale to juz chyba lepiej dac szybkie Ddr4 np 3800 niz ddr5. Nie wiem, tak tylko gdybam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Ale to juz chyba lepiej dac szybkie Ddr4 np 3800 niz ddr5. Nie wiem, tak tylko gdybam.
Zalezy od kasy, jak kogoś stać to DDR5.
-
Z mojego 20-letniego doświadczenia z foto i kompami ( mialem chyba z 10 PC i laptopów) najlepszym rozwiązaniem na dziś jest macbook z M1. W zasadzie jakikolwiek. Optymalnie to brałbym M1 pro 13` z 16gb RAM do obróbki. Używka na OLX za 5k. Sam używam M1 max i jest to ostatni komputer w moim życiu :) Wydajność i kultura pracy niespotykana w żadnym PC. Nawet podstawowy Air będzie wystaczający w 90%. Do tego jakiś monitor 32` lub 27` z Thuderboltem i gamą P3 i zestaw idealny (osobiście używam LG 32UN880 - naprawdę świetny) . tak stacjonarnie jak i mobilnie. Do 6,5K PLN w używkach da się wyrobić, trudno ale da:).
-
kurna ja bym może i wszedł w Maczka, ale ciągle nie jestem przekonany do systemu :(
podejrzewam, że poziom irytacji przekroczyłby u mnie normy bardzo szybko
możliwe że moje obawy są nieuzasadnione, bo używam iphona od 10 lat i już nie zmienię tego szybko
-
Tak, masz rację, Twoje obawy są nieuzasadnione [emoji6]
Miałem te same obawy, ale zrobiłem ten krok jakieś dwa lata temu. Jestem mega zadowolony i absolutnie nie widzę drogi powrotu do Windowsa.
Żeby nie było to Windowsa i tak czasem używam, ale chodzi na Mac-u z M1 przez Parallels, jako wirtualna maszyna i jest używany tylko do FastStone-a i do jeszcze jednego narzędzia systemowego.
-
Ostatnio sprawdzałem jak działa Lr Classic na Macbooku Air z M1 i 16GB od znajomego - który świadomie nie wybrał wersji MBP, a obrabia zazwyczaj zdjęcia z matrycy 24 mpix. Naprawdę płynność przesuwania suwaczków i bezzwłoczna reakcja, to jest inna liga w porównaniu z MBP 13 na intelu - a miałem do niedawna dwa takie laptopy (wersje 2018 i 2020). Też potrafiły złapać zadyszkę, a wentylatory często świszczały na nieprzyjemnych wysokich częstotliwościach :( Także bez porównania, cisza i płynność, a to tylko Air! W MBP powinno być tylko lepiej...
Ale jeśli zawodowo od lat pracujesz np. na specjalistycznym oprogramowaniu, które jest tylko pod Windowsy + posiadasz biegłą obsługę softu od Adobe, to będzie mordęga na Macu. Inny układ klawiszy to koszmar - jeśli skróty klawiszowe spod peceta to codzienna rutyna, do tego ten dziwny hermetyczny system o wyglądzie opakowania z Lentilek ;) i jeszcze kompletna kastracja z portów - w rezultacie pełno dodatkowego badziewia pląta się na blacie, a dysk przenośny do magazynowania zbiorów zdjęć to przecież konieczność - najlepiej pod USB-C, bo te z USB-A + przejściówka potrafią się kapryśnie "wysuwać" z systemu itp. Generalnie wieczne kompromisy, które ostatecznie stały się udręką, ale to tylko moja opinia. Też używam iPhone od wielu lat, mimo to nie potrafiłem przez 2,5 roku przyzwyczaić się do Maców i porzuciłem na dobre takie pomysły :)
-
właśnie tego wszystkiego się obawiam, a dodatkowo sporo robię w excelu, gdzie skróty klawiszowe są na porzadku dziennym
póki co PC robi robotę
może kiedyś i w PCtach architektura się zmieni
-
Dokładnie tak - płynność pracy - chodzi o przyzwyczajenia - to może być problem przy przesiadce z Windows na Mac (w drugą stronę zresztą też).
Także zależność jest dość prosta - im bardziej jesteś biegły na jednym z systemów, tym trudniej będzie się przesiąść na drugi.
Działam na obu systemach od długiego czasu, wg mnie MacOS był do przodu jakieś 10 lat temu, teraz Windows go dogonił, a nawet przegonił, a Windows 11 to wręcz kopia MacOS (tzn. tak chyba chciałby Microsoft, bo usunął wszystkie lepsze dodatki z Win10), co też nie jest dobre.
Faktycznie jest też tak, że Macbooki z M1 i M2 wymiatają wydajnością - widać to i po czasie pracy na baterii, i np. po prędkości wczytywania RAW (CR2, CR3) - no sorry, widać, że Intel chyba trochę przysnął w swoim R&D.
Dodatkowo na MacOS polecam świetny - nawet w darmowej wersji - program do selekcji RAW - Narrative Select - działa pioruńsko szybko nawet skanując RAWy na karcie pamięci i nawet na starych Macbookach (z Intel):
https://narrative.so/select
No ale działa tylko pod MacOS.
Cytat:
Zamieszczone przez
Streng
Tak, masz rację, Twoje obawy są nieuzasadnione [emoji6]
Zazwyczaj sprawdzam to patrząc jak ktoś robi operacje kopiuj/wklej: jak klika PPM i wybiera z menu kopiuj, a potem tak samo wklej - to MacOS jest wymarzony dla tej osoby. :mrgreen:
Jak ktoś w 0.1 microsekundy użyje zdefiniowanych przycisków w trzecim profilu na jakiejś mega-nietypowej myszce, która ma 10 przycisków i prawdopodobnie pod MacOS nie ma nawet sterowników, to tu jest problem - MacOS raczej odpada. :roll:
Heh, trochę żart, ale IMHO coś w tym jest. 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Streng
Miałem te same obawy, ale zrobiłem ten krok jakieś dwa lata temu. Jestem mega zadowolony i absolutnie nie widzę drogi powrotu do Windowsa.
Żeby nie było to Windowsa i tak czasem używam, ale chodzi na Mac-u z M1 przez Parallels, jako wirtualna maszyna i jest używany tylko do FastStone-a i do jeszcze jednego narzędzia systemowego.
BTW wiesz, że Parallels - swoją drogą świetne oprogramowanie, korzystałem wiele lat - to jest program rosyjski?
W świetle ostatnich wydarzeń to tak średnio bym się czuł z tym teraz na dysku.
Na szczęście Microsoft zrobił na MacOS bardzo dobry zdalny pulpit, więc chociaż w ten sposób można to zastąpić. Działa dobrze (pomijając współpracę z klawiaturą, ale to wiadomo).
-
Różnica w iOS i Win polega na tym ze okna zamykasz po prawej albo po lewej. Przyszedł mi do glowy jescze Mac mini z M1 i 16GB Ram. za 3k do wyłowienia z OLX. Jakosc/cena nie znana w Windzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mxw
BTW wiesz, że Parallels - swoją drogą świetne oprogramowanie, korzystałem wiele lat - to jest program rosyjski?
W świetle ostatnich wydarzeń to tak średnio bym się czuł z tym teraz na dysku.
Na szczęście Microsoft zrobił na MacOS bardzo dobry zdalny pulpit, więc chociaż w ten sposób można to zastąpić. Działa dobrze (pomijając współpracę z klawiaturą, ale to wiadomo).
To firma wuja sama ;)
Ogólnie na ten moment, jeśli ktoś nie gra w gry czy nie wykorzystuje niektórych specyficznych oprogramowań, które są tylko na windowsa to żal nie brać jabłka z M1
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cohontes
To firma wuja sama ;)
Parallels? Tak, oczywiście. Teraz to wszystkie te firmy są 'wuja sama'.
Kilka razy miałem styczność z ich supportem i przy nieco głębszych dyskusjach zawsze kończyło się na rozmowie z 'Ivanem' w St Petersburgu. ;)
Zresztą, spójrz na strukturę własności i prezesa.
Natomiast tak, jeżeli ktoś szukałby dobrego kompa do standardowych funkcji, na lata i bez udziwnień - to zawsze sprzęt Apple jest najsensowniejszym i najtańszym wyjściem - serio, serio, polecam.
Mac Mini - też słyszałem, że naprawdę całkiem nieźle daje sobie radę z obróbką foto.
-
Tak właśnie mam Logitecha G604 i masę poprogramowanych rzeczy - do przodu/ do tyłu, kopiuj/wklej, ctrl home/ctrl end, enter, zamknij okno. To mega usprawnia prace w win10, a nie wiem czy tez by tak bylo w maczku.
-
1 załącznik(ów)
Logitech akurat ma ładnie porobione sterowniki i soft (np. Options) pod MacOS, więc tutaj bym się bardzo nie obawiał. Większość funkcji zadziała bez problemu.
Także spokojnie, MacOS nie jest aż takim rezerwatem, jak go malują. ;)
Generalnie, dla osób zastanawiających się nad przesiadką - ale też dla wszystkich bardziej pro - polecam klawiatury mechaniczne Keychron, które chyba są (a przynajmniej były) jedynymi z szybką możliwością zmiany przycisków z układu Windows na MacOS (oba zestawy keycapsów są w cenie, a z tyłu jest przełącznik Win/Mac) - polecam przede wszystkim wersje niskoprofilowe, czyli K3 i K1 (obecnie K5) - są naprawdę dobre.
https://www.keychron.com/
K3:
Załącznik 7786
-
Krótko mówiąc dopóki nie spróbujesz to się nie przekonasz, bo narazie to jest jak rozmowa ze ślepym o kolorach [emoji6]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Tak właśnie mam Logitecha G604 i masę poprogramowanych rzeczy - do przodu/ do tyłu, kopiuj/wklej, ctrl home/ctrl end, enter, zamknij okno. To mega usprawnia prace w win10, a nie wiem czy tez by tak bylo w maczku.
Jestem z przymusu dwusystemowy, bo często pracuję zawodowo na programie który jest tylko pod Winde.
Nie wiem jak Logitech G604 ale MX Master 2 i 3 posiada oprogramowanie dzięki któremu możesz ustawić dokładnie te same funkcje klawiszy na obu systemach.
Największy bajer polega na współpracy pulpitów, mysz jednocześnie pracuje na dwóch laptopach różnych systemów.
Pracując masz wrażenie jakbyś pracował na jednym kompie z dwoma monitorami.
Kopiujesz plik na jednym a wklejasz na drugim, nie potrzeba pendriva do przenoszenia danych.
Excel Officowy na Maca w "klawiszologii" jest podobny, programy Adobe również,
podstawowe skróty są identyczne (zamiast ctrl wciskasz cmd i tyle).
To tworzyli twórcy programów a nie twórcy systemu.
Reszta do opanowania w tydzień, dla bardziej opornych w dwa.
Nie znam Win 11, ale w poprzednich wersjach zaimplementowane aplikacje dla mnie były bezużyteczne.
Argumenty, że można sobie powgrywać inne bardziej użyteczne od systemowych jakoś w moim przypadku się nie sprawdziły.
Piszę to z punktu widzenia użytkownika, który nie ma ochoty się znać i kombinować, być ekspertem od wszystkiego.