-
Dylematy Canoniarza (5d1 -->?)
Cześć.
Klamka zapadła. 5d1 szuka następcy. Po 5 latach z tą rewelacyjną puszką muszę ją zmienić. Dlaczego?
1. Głównie robię zdjęcia amatorsko, dla rodziny i znajomych. Nie chcę tego zmieniać. Brakuje mi większej czułości i lepszego AF. Przy 3 dzieci i domowych warunkach oświetleniowych jest to spora kula u nogi.
2. Brak live view, archaiczny ekran - kiepsko ocenić czy zdjęcie jest ostre czy nie.
3. Z RAWa 5d1 nie wyciągnę tak wiele jakbym chciał.
Kiedyś wybór był prostszy. Teraz to już nie jest tak oczywiste.
Rozważam stajnię Canona bo miałem trochę ich szkieł i oferują dobry stosunek jakości do ceny. Obecnie mam 35 2.0 IS i 85 1.8. W zupełności mi starcza. Czasami wracam do 70-200 2.8 bo to świetne szkło.
Jeżeli Canon to 6d2. Nie chcę pchać się w starsze puszki.
Jeżeli nie Canon to?
Próbowałem A6500, ale na kitowym szkle i w ogóle mnie nie uwiódł. Może A7II ? D750? Xt30? Kompletnie nie orientuje się w optyce oferowanej przez te firmy.
Budżet. Jeżeli nie zmienię systemu to pewnie 5-6k. Przy założeniu, że sprzedam z czasem swoje manele to do 9k ale razem z podstawowymi szkłami.
Nie jestem fanem porównywania tabelek. Sami widzicie, że dotychczas pracowałem na archaicznym sprzęcie, który w plenerze nadal bardzo mi pasuje, ale w domu już niedomaga.
-
Odp: Dylematy Canoniarza (5d1 -->?)
polecam zerknąć na używane 5D mark IV, jeżeli potrzebujesz nówki to 6D mark II to również dobry aparat. Zmiana systemu nie ma zbyt dużego sensu, 35IS i 85USM to dwa szkła które w canonie są bardzo przystępne cenowo i dobre optycznie, ciężko ci będzie znaleźć sensowny ekwiwalent w innym systemie za podobne pieniądze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
_igi
polecam zerknąć na używane 5D mark IV, jeżeli potrzebujesz nówki to 6D mark II to również dobry aparat. Zmiana systemu nie ma zbyt dużego sensu, 35IS i 85USM to dwa szkła które w canonie są bardzo przystępne cenowo i dobre optycznie, ciężko ci będzie znaleźć sensowny ekwiwalent w innym systemie za podobne pieniądze.
Czym podyktowana jest 2x różnica w cenie 6d2 vs 5d4? Wiem, że jest lepszy AF oraz są uszczelnienia. Matryca, procesor raczej bez większych różnic. DR i używalne ISO będą podobne prawda?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Matryca, procesor raczej bez większych różnic. DR i używalne ISO będą podobne prawda?
Wręcz odwrotnie. 6D2 był zmieszany z błotem (czy słusznie nie mi oceniać, bo nie mam porównania z 5D4) za kiepską matrycę.
-
Mam 5Dmk1 od 2010 roku używałem go w podobny sposób jak Ty, głównie z 85F1.8 i 35f2IS (okazjonalnie z EF400F5.6). Od października leży praktycznie nie używany, powodem jest to, że kupiłem M100. Kupiłem, w promocji, żeby zobaczyć co to jest i spodobało się. Używam głównie stałki 22m i kita, czasem EF85f1.8 przez przejściówkę. Małe to i ma mało przycisków, więc ergonomicznie kuleje, ale da radę używać, a z 22mm do kieszeni się mieści. Przez pewien czas równolegle z 5D miałem bezlustro fuji i lustrzankę aps-c canona, żaden nie spowodował, że rozstałem się z 5D, a M100 tak. Pewnie m6mk2 byłby lepszy, jeśli chodzi o ergonomię, ale M100 kosztuje tyle, że nawet jeśli się nie spodoba, i pójdzie dalej strata finansowa nie będzie duża. Tyle od siebie, też tabelek nie porównuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
Wręcz odwrotnie. 6D2 był zmieszany z błotem (czy słusznie nie mi oceniać, bo nie mam porównania z 5D4) za kiepską matrycę.
z tego co widzę w sieci to wszystkie canony są równo mieszane z błotem, 6D2 ma podobną matrycę do 6D1 od strony DR czy ISO i wygląda to zupełnie spoko, przynajmniej jak na moje zastosowania.
Różnica w cenie pomiędzy aparatami klasy 6D i 5D jest dość nieracjonalna, płaci się więcej za metalową obudowę, wizjer, porty i system autofocusa, kupując nówkę kilka lat temu wybrałem 6D (z uwagi na wymiary i lepszą matrycę), w zeszłym roku skusiłem się na serię 5Div, można spokojnie dorwać taki aparat za okolice 6 tys., co jest całkiem sensownym wynikiem w kontekście ceny za możliwości.
W międzyczasie sporo używałem serii 1D, co trochę zmieniło moje podejście do tematu ergonomii w serii 6D vs 5D, oba te aparaty są poprawne do zarobkowej fotografii i żaden z nich nie powala, 5Div robi bardzo dobre zdjęcia i filmy, jako sam aparat ma też dużo wad i nie wydaje mi się żeby był warty 12 tys. zł, czego nie można powiedzieć o 6D które są bardzo dobrze wycenione w kontekście tego co oferują.
-
Obecnie dużo osób zmienia systemy albo kupuje zaawansowany aparat z myślą wciągnięcia się w fotografię (do czego nigdy nie dochodzi ;) ). W efekcie mamy spory rynek wtórny gdzie można znaleźć sprzęty ze znikomym przebiegiem np. 20k zdjęć za 1/2 pierwotnej ceny. Jeśli budżet jest ograniczony polecam używkę: eosR, 5d4, 6d2 lub nawet 5d3. Wszystkie będą świetne. Osobiście do zastosowań rodzinno-portretowych wolałbym jednak trochę mniejsze body wiec dodatkowy plus dla R-ki i 6d2, które ponadto mają bardzo precyzyjny DPAF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Rozważam stajnię Canona bo miałem trochę ich szkieł i oferują dobry stosunek jakości do ceny. Obecnie mam 35 2.0 IS i 85 1.8. W zupełności mi starcza. Czasami wracam do 70-200 2.8 bo to świetne szkło.
Jeżeli Canon to 6d2. Nie chcę pchać się w starsze puszki.
Masz fajne szkła. Czemu nie R lub RP?
Uważam, że powinieneś sobie odpowiedzieć na pytanie czemu nie R lub RP. Dopiero jeżeli masz konkretną odpowiedź to kupuj lustro.
Po grudniowych promocjach na R i RP trudniej będzie o rewelacyjną cenę ale warto. R był do wzięcia za 7k PLN i to jest na prawdę dobra opcja.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Masz fajne szkła. Czemu nie R lub RP?
Uważam, że powinieneś sobie odpowiedzieć na pytanie czemu nie R lub RP. Dopiero jeżeli masz konkretną odpowiedź to kupuj lustro.
Po grudniowych promocjach na R i RP trudniej będzie o rewelacyjną cenę ale warto. R był do wzięcia za 7k PLN i to jest na prawdę dobra opcja.
Wyjąłeś mi to z ust, Marfot;) Mam dokładnie takie samo zdanie! AF bezkonkurencyjny.
-
Panowie, jeśli będziecie sprzedawać 5d mk1 to dajcie znać.
Miałem ochotę na ten archaiczny - wg najnowszych standardow - aparat, potem jednak kupiłem nikon d700, oczywiście znów - że stary, ale nie chodzi o szybkość i funkcje, bo nadal też robię kliszowcami lustrzankami i dalmierzami. Więc dla mnie rzekoma 'archaicznosc" to nie problem a czasem nawet zaleta. Pozbyłem się niedawno fuji xt1, tak że rozumiecie.
-
Mam 5D Mk1 i lubię to body za prostotę, obrazek i małe RAWy. Robi co ma robić, bez zbędnych bajerów.
Niestety, odkąd kupiłem M50 w czasie blekfrajdeja, stary poczciwy 5D leży na półce.
Ale nie zamierzam go sprzedawać, poczekam aż zachwyt nad M50 opadnie i do niego wrócę.
Niestety, póki co zachwyt nad M50 tylko rośnie ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radetzky
Mam 5D Mk1 i lubię to body za prostotę, obrazek i małe RAWy. Robi co ma robić, bez zbędnych bajerów.
Niestety, odkąd kupiłem M50 w czasie blekfrajdeja, stary poczciwy 5D leży na półce.
Ale nie zamierzam go sprzedawać, poczekam aż zachwyt nad M50 opadnie i do niego wrócę.
Niestety, póki co zachwyt nad M50 tylko rośnie ;-)
Ja dokupiłem M50 do 5DII. No i rozstałem się z lustrem ;).
Potem dokupiłem R.
-
jeśli chcesz "dużo wyciągać z RAWa" to zauważ, że z matrycy 6dII nie wyciągniesz więcej niż z 6dI, więc po co przepłacać.
-
R rozważałem. Jakoś lepiej wypadały Sony w tej kasie. Ten adapter miał ktoś okazję testować że starymi szkłami EF? Może warto od razu iść na nowy bagnet?
Mała podaż używek R/RP ale ja jestem cierpliwy
M50/60 lub M100 rozumiem to rezygnacja ze szkieł EF?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
M50/60 lub M100 rozumiem to rezygnacja ze szkieł EF?
Ależ nie... Kupiłem do kompletu adapter EF na EF-M i używam z EF 50mm i EF-S 55-250 mm.
Z ChRL lecą do mnie też adaptery do FD i M42 ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radetzky
Ależ nie... Kupiłem do kompletu adapter EF na EF-M i używam z EF 50mm i EF-S 55-250 mm.
Z ChRL lecą do mnie też adaptery do FD i M42 ;-)
Jaki adapter?
Działa AF? Jak trafiają?
Ostrość na jakim poziomie?
Z góry dziękuję bo myślałem też o M6 mk2 bo ma niezłe opinie
-
Oryginalny adapter Canona. Jest na niego dobry kjeszbek, więc zainwestowałem. AF działa normalnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Jaki adapter?
Działa AF? Jak trafiają?
Ja ma oryginalny adapter canona, używam z 85F1.8 - AF działa dobrze: szybko i celnie.
Tylko kąt widzenia już inny, ale dla mnie też OK. Już na FF myślałem czy nie zmienić 85mm na 135mm.
Jeśli używasz 35mm i 85mm to koniecznie kup EF-M 22F2, a odpowiednik 85mm będziesz miał w postaci adapter + 50mm EF (pewnie 1.8 STM choć ja chyba wolałbym starego 1.4 USM).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ja ma oryginalny adapter canona, używam z 85F1.8 - AF działa dobrze: szybko i celnie.
Tylko kąt widzenia już inny, ale dla mnie też OK. Już na FF myślałem czy nie zmienić 85mm na 135mm.
Jeśli używasz 35mm i 85mm to koniecznie kup EF-M 22F2, a odpowiednik 85mm będziesz miał w postaci adapter + 50mm EF (pewnie 1.8 STM choć ja chyba wolałbym starego 1.4 USM).
Do APS-C ogniskowa trochę inaczej kryje niż w FF. Miałem kiedyś 40d także temat mi znany.
Rozumiem, że przy R/RP taki adapter będzie działał podobnie sprawnie, ale z zachowaniem pokrycia takiego jak na moim 5d1?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Rozumiem, że przy R/RP taki adapter będzie działał podobnie sprawnie, ale z zachowaniem pokrycia takiego jak na moim 5d1?
Kąt widzenia obiektywu zostanie zachowany przy adapterze EF->RF. Co do działania niech się wypowiedzą Ci co mają, z tego co wiem sam Canon produkuje 3 różne.
-
Jeśli lustro to ja polecam 6d2, jeśli bezlustro to R.
Może to Ci trochę pomoże http://blog.cyfrowe.pl/bestsellery-2...tograficznych/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Właśnie obejrzałem porównanie 6d2 vs RP i powiem Ci, że to pokrycie AF w RP jest nie do pobicia.
Z minusów na pewno zużycie baterii i szybkość strzelania fotek.
Cała reszta na korzyć RP
Teraz dylemat - czy wystarczy m6 ii lub m100 czy trzeba brać RP?
-
-
Ok czekam na jakieś RP na rynku wtórnym zatem.
5d1 póki co u mnie zostanie bo szkoda za bezcen się go pozbywać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Jaki adapter?
Działa AF? Jak trafiają?
Działa wszystko normalnie. W przypadku eR to samo.
-
Ja to bym nawet powiedział że szkła EF z R działają dużo lepiej niż z lustrami ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ja to bym nawet powiedział że szkła EF z R działają dużo lepiej niż z lustrami ;)
Zgadza się, choć to zapewne zależy z którym lustrem..
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Re: Odp: Dylematy Canoniarza (5d1 -->?)
Cytat:
Zamieszczone przez
p0lish
Czym podyktowana jest 2x różnica w cenie 6d2 vs 5d4? Wiem, że jest lepszy AF oraz są uszczelnienia. Matryca, procesor raczej bez większych różnic. DR i używalne ISO będą podobne prawda?
W 5DIV jest inna/lepsza matryca. DR dużo lepsze w 5DIV.
-
31.1 pęka 4 z przodu więc raczej zrobię sobie prezent
wiem, że EOS R II ma być ogłoszony lada moment i pewnie cena R spadnie, ale idąc tym tokiem rozumowania to znowu nie zmienię body :D
przejrzałem ceny szkieł pod nowy bagnet Canona i powiem, że cenowo są dla amatora nieosiągalne
-
Re: Dylematy Canoniarza (5d1 -->?)
Ten prezent dla siebie to 5D IV? Jeśli tak, to zazdroszczę ;)
Na R2 to pewnie jeszcze sporo czekania będzie. Lada moment to ma być RS, czyli pozbawiony lustra następca 5Ds/5Ds R.
Dla mnie 5D IV jest obecnie obiektem westchnień. Do ideału brakuje mu jedynie odchylanego wyświetlacza (tylko nie obracanego). 6D II wygląda ciekawie, ale jakość obrazu mnie nie zachwyca. Szczególnie w porównaniu z pierwszym 6D, którego zakup jest w moim przypadku najbardziej prawdopodobny.
-
@p0lish ale masz całą gamę EF, które działają z R świetnie. Ja mam 5 szkieł, a tylko 24-105 to RF. Innych RF nie zamierzam kupować. Planuję nawet kupić kolejne szkło EF.
-
Odp: Re: Dylematy Canoniarza (5d1 -->?)
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
Ten prezent dla siebie to 5D IV? Jeśli tak, to zazdroszczę ;)
Na R2 to pewnie jeszcze sporo czekania będzie. Lada moment to ma być RS, czyli pozbawiony lustra następca 5Ds/5Ds R.
Dla mnie 5D IV jest obecnie obiektem westchnień. Do ideału brakuje mu jedynie odchylanego wyświetlacza (tylko nie obracanego). 6D II wygląda ciekawie, ale jakość obrazu mnie nie zachwyca. Szczególnie w porównaniu z pierwszym 6D, którego zakup jest w moim przypadku najbardziej prawdopodobny.
5d4 nie rozważam, nie te pieniądze
Poluje na RP