-
Sony A7R IV - prezentacja
Nowy A7R4
http://sonyglobal.akamaized.net/is/c...e-ilce7rm4.pdf
W porównaniu do A7R3 :
a.
- więcej Mpix, 42 -> 61
- więcej (hybrydowych) puntów AF : 399 -> 567
- EVF [Mp] : 3,7 -> 5,8
b.
- przeprojektowany grip i przyciski,
- obie karty pamięci UHS-II,
- USB-C,
- ciągłe śledzenie (AF) oka przy filmowaniu
- pixelshift z 16 zdjęć -> 240 Mpix rozdzielczości
- .....
- .....
Cena 3500 $ USA
jp
-
Odp: Sony A7R III
-
Re: Sony A7R III
Czyli pod koniec roku można się spodziewać sporych obniżek na A7 III i jest dobra wiadomość.
61 Mpix i cena 18.000 zł to dla osób drukujących panoramy na ścianę budynku ;)
-
Odp: Re: Sony A7R III
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Czyli pod koniec roku można się spodziewać sporych obniżek na A7 III i jest dobra wiadomość.
61 Mpix i cena 18.000 zł to dla osób drukujących panoramy na ścianę budynku ;)
Niekoniecznie bo to będzie inna polka cenowa. Gdyby wprowadzili A7IV za ~11k to wtedy trójka musiala by znacznie spaść a tak znaczacego spadku bym sie nie spodziewał.
-
Re: Odp: Re: Sony A7R III
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Niekoniecznie bo to będzie inna polka cenowa. Gdyby wprowadzili A7IV za ~11k to wtedy trójka musiala by znacznie spaść a tak znaczacego spadku bym sie nie spodziewał.
Używane A7 III widziałem już za 7k zł. Zakładając , że zadziała "zanęta" na nową puszkę - to może pojawić się wysyp używanych A7 III na rynku (a trochę już ich sprzedało ;) Osobiście i tak wolałbym 24 Mpix w A9 z oczywistych powodów.
-
A co do używek to pewnie tak będzie. Ja mówiłem o cenie nowych puszek A7III.
-
Re: Odp: Sony A7R III
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
A co do używek to pewnie tak będzie. Ja mówiłem o cenie nowych puszek A7III.
Nowe A7 III już są po 8,8k zł a zakładając, że znowu będą czyścić magazyny to jeszcze spadną.
-
A7III w obecnym momencie jest niewiele tańsza niż A7RIII :/ A czy coś wiadomo na temat A7IV non R?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
A7III w obecnym momencie jest niewiele tańsza niż A7RIII :/ A czy coś wiadomo na temat A7IV non R?
Za 1-2 miesiące mają się pokazać 2 nowe body ale nie wiadomo jakie
jp
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Za 1-2 miesiące mają się pokazać 2 nowe body ale nie wiadomo jakie
jp
Chętnie bym zobaczył A7IV z real-time tracking.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Chętnie bym zobaczył A7IV z real-time tracking.
To bardzo prawdopodobne skoro system "daje radę" z 61 Mpix to przy matrycy tego samego typu i około 24-30 Mpix nie powinno być kłopotu
jp
-
Odp: Re: Sony A7R III
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie sądzę niestety. To jest zupełnie inny przedział cenowy. Ta premiera to dla większości póki co ziew.pl....
-
W takich wysokopikeslowych puszkach bardzo fajny jest tryb aps-c tu daje już 26 mpx! To jest ekstra.
-
sony A7R IV - prezentacja
https://www.optyczne.pl/13948-news-Sony_A7R_IV.html
nie wiem czy już było info ale nowy sony już jest :) i mamy kolejny korpus o którym możemy dyskutować ;)
61mpix
dynamika 15EV - jak oni to zrobili? no jak?
-
Odp: sony A7R IV - prezentacja
-
W końcu nowe Sony. Ile można czekać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
61mpix
dynamika 15EV - jak oni to zrobili? no jak?
Czym mniejszy piksel tym trudniej o lepsze DR. Jak im się udało - to dobrze. Ale ... 15EV - to oni tak twierdzą, niech to potwierdzą inne portale (metoda badania), no i jak zapisać 15EV na 14 bitowym RAW? Czy dają RAWA 16 bitowego? No to wielość pliku jeszcze wzrośnie. A jak sie pomyśli o pixel-shift, 240 Mpx i zapisie 16 bitach to ... ja nie mam takiego komputera :shock:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
No to wielość pliku jeszcze wzrośnie. A jak sie pomyśli o pixel-shift, 240 Mpx i zapisie 16 bitach to ... ja nie mam takiego komputera :shock:
Przecież o to właśnie chodzi. Kup nowy aparat -> kup obiektyw o nowej większej rozdzielczości -> przecież potrzebna ci nowa karta pamięci -> twój komputer nie wyrabia? kup nowy -> potrzebne ci nowe oprogramowanie -> masz taki wypasiony komputer? -> kup nowy aparat ... [pętla]
-
Panu mnie tam wystarcza 5dC na co to komu 61mpx
-
-
61 mpix to sporo ale canon za moment pewnie wypuści coś podobnego tylko bardziej wykastrowanego, DR 15ev to świetny wynik jeszcze zależy jak i kto robił pomiar - jak mawiał józef wissarionowicz "nieważne kto głosuje ważne kto głosy liczy" podobnie z pomiarem liczy się kto robi pomiar :mrgreen: ale pozwoliłem sobie przeglądnąć ulotkę od sony a7RIII (tak tego starego już A7III) i tam stoi czarno na białym: "A new front-end LSI and BIONZ X™ boost processing speed and are teamed with the Exmor R™ sensor to deliver up to 15-stop dynamic range at low ISO sensitivity for stills, enabling richer tonal expression" więc wygląda na to że jak na razie nic się nie zmieniło A7RIII dawał "up to" 15EV a A7RIV daje 15EV i nie wiadomo czy to 15 to 15 czy "up to 15EV" - w każdym razie odetchnąłem z wielką ulgą nie będę musiał wyrzucać canonów i dziura technologiczna w zakresie DR pomiędzy naszą ulubiona firmą a sony najprawdopodobniej nie zmieniła się znacząco można nadal robić zdjęcia canonami lub zakupić czipsy i popcorn i czekać na premierę canona.
-
Re: Odp: Re: Sony A7R III
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie sądzę niestety. To jest zupełnie inny przedział cenowy. Ta premiera to dla większości póki co ziew.pl....
Nowy A7 III za 7.800 zł https://allegro.pl/oferta/foto-tanie...ntent=item_url
Ceny już spadają na starsze konstrukcje. No i dobrze, że Sony ma takie "parcie" na nowe konstrukcje. Może w końcu coś u C i N się ruszy, bo to co wypuścili R i Z dla mnie jest nie zjadliwe.
-
Odp: Re: Odp: Re: Sony A7R III
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nowy A7 III za 7.800 zł
https://allegro.pl/oferta/foto-tanie...ntent=item_url
Ceny już spadają na starsze konstrukcje. No i dobrze, że Sony ma takie "parcie" na nowe konstrukcje. Może w końcu coś u C i N się ruszy, bo to co wypuścili R i Z dla mnie jest nie zjadliwe.
ruszy się - wypuszczą aparat z podobnej wielkości matrycą technologicznie zgodną z tą która jest 5Dsr i ogromnym cropem na video i napiszą o ogrommnej innowacji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
61 mpix to sporo ale canon za moment pewnie wypuści coś podobnego tylko bardziej wykastrowanego, DR 15ev to świetny wynik jeszcze zależy jak i kto robił pomiar - jak mawiał józef wissarionowicz "nieważne kto głosuje ważne kto głosy liczy" podobnie z pomiarem liczy się kto robi pomiar :mrgreen: ale pozwoliłem sobie przeglądnąć ulotkę od sony a7RIII (tak tego starego już A7III) i tam stoi czarno na białym: "A new front-end LSI and BIONZ X™ boost processing speed and are teamed with the Exmor R™ sensor to deliver up to 15-stop dynamic range at low ISO sensitivity for stills, enabling richer tonal expression" więc wygląda na to że jak na razie nic się nie zmieniło A7RIII dawał "up to" 15EV a A7RIV daje 15EV i nie wiadomo czy to 15 to 15 czy "up to 15EV" - w każdym razie odetchnąłem z wielką ulgą nie będę musiał wyrzucać canonów i dziura technologiczna w zakresie DR pomiędzy naszą ulubiona firmą a sony najprawdopodobniej nie zmieniła się znacząco można nadal robić zdjęcia canonami lub zakupić czipsy i popcorn i czekać na premierę canona.
Uzyskiwanie ciągle tych samych 15stu z rozdzielczości o 50% większej to jednak jest na plus dla konstruktorów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No i dobrze, że Sony ma takie "parcie" na nowe konstrukcje. Może w końcu coś u C i N się ruszy, bo to co wypuścili R i Z dla mnie jest nie zjadliwe.
W Sony postąp w stosunku do konstrukcji sprzed kilku lat nie jest wielki. W C i N jest nieskończenie duży, bo się nie dzieli przez zero.
Nie ma pełnoklatkowych bezluster C i N. To co robisz to rozpaczliwe szukanie argumentów za Sony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
To co robisz to rozpaczliwe szukanie argumentów za Sony.
E tam może po prostu na tą chwilę takie są fakty? W obszarze ML jest tak, że rzeczywiście C i N mógłby się ruszyć i na pewno to nastąpi pytanie tylko z jakim opóźnieniem? A tak w ogóle jeśli przez zero się nie dzieli to skąd wiesz, że wynikiem jest nieskończoność? ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
E tam może po prostu na tą chwilę takie są fakty?
Na te chwile to sytuacja canona i Nikona jest diametralnie rózna (vs Sony). Nie mają starych modeli. To co wypuścili to pierwsze modele. Mnie interesuje to co pokażą w drugiej generacji. Po tym gdy usłyszą opinie ludzi używających swoich systemów. Jak dopracują, co dadzą.
Canon i Nikon rozwijały lustrzanki. Sony (w praktyce) odpuściło lustrzanki i rozwijało bezlustra, stąd ma dużo modeli i ma modele tanie. Dlatego jeśli chodzi o udziały w rynku prawie dogoniło Nikona (a sami mówili, że prześcignęli, nie ma to jak autoreklama).
Dobre czasy dla Sony się skończyły, systemy canona i Nikona są zdecydowanie bardziej perspektywiczne. By ludziom nie przychodziła do głowy ucieczka od Sony to pokażą co tam maja jeszcze najlepszego. Natomiast juz nie będzie takiego odpływu od Canona i Nikona. To do tej pory dawało im wzrost, a Nikonowi i Canonowi spadek.
Jedni patrzą na to co dzisiaj, a ja patrzę co będzie za 2 lata. Niektórzy mogą sobie żonglować sprzętem (szczególnie gdy mają body i ze 3 szkła), inni muszą patrzeć perspektywicznie.
Ocena co jest lepsze jest subiektywna. Mocno zalezy od tego co kto ma dziś.
-
Re: sony A7R IV - prezentacja
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
W Sony postąp w stosunku do konstrukcji sprzed kilku lat nie jest wielki. W C i N jest nieskończenie duży, bo się nie dzieli przez zero.
Nie ma pełnoklatkowych bezluster C i N. To co robisz to rozpaczliwe szukanie argumentów za Sony.
How Canon Is Going To (Eventually) Take Back The Mirrorless Market https://www.slrlounge.com/how-canon-...urUbJ5W79KF-_s
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Dla A7R3 -> A7R4 te "kilka lat" to niecałe 2 lata.
Ale zgoda, jest to raczej udoskonalenie a nie rewolucja technologiczna.
Myślę że jest to odpowiedź np. na 46 Mpix Nikona Z7 lub przewidywane duże matryce konkurencji w ML.
By pokazać kto przewodzi w rozwoju technologii ML
Co nie zmienia faktu że jest to najbardziej zaawansowany aktualnie ML dla zastosowań w studio, czy panoram, krajobrazu itd.
Ale Sony ma w FF zestaw 4 różnych "typów" aparatów które sukcesywnie rozwija :
- studio, krajobraz, .... : A7Rx
- sport : A9
- filmowanie, niebo, .... : A7Sx
- ogólnego zastosowania : A7x
I wszystkie starsze rozwiązania są w ciągłej sprzedaży i tanieją
A ponadto już sporą, szybko rosnącą własną "bibliotekę" systemowych obiektywów i dużo obiektywów innych firm
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Dla A7R3 -> A7R4 te "kilka lat" to niecałe 2 lata.
Ale zgoda, jest to raczej udoskonalenie a nie rewolucja technologiczna.
Myślę że jest to odpowiedź np. na 46 Mpix Nikona Z7
To jest 2 lata między wersją R3 a R4. Rozwój trwa od wersji 1 i to nie tylko od linii R sie powinno go liczyć. Stąd Sony na razie jest do przodu.
Oczywiście, że to jest udoskonalanie i jasne jest, że każda linia u Sony czy potem także u Canona Nikona będzie udoskonalana.
Sony zaczęło od A7mk1, Canon od Canona R. Które z tych body jest lepsze?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Co nie zmienia faktu że jest to najbardziej zaawansowany aktualnie ML dla zastosowań w studio, czy panoram, krajobrazu itd.
Ale Sony ma w FF zestaw 4 różnych "typów" aparatów które sukcesywnie rozwija :
- studio, krajobraz, .... : A7Rx
- sport : A9
- filmowanie, niebo, .... : A7Sx
- ogólnego zastosowania : A7x
Jak najbardziej zgoda, zero polemiki.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
I wszystkie starsze rozwiązania są w ciągłej sprzedaży i tanieją
Tak jest. I to jest powód dla którego Sony ma aż tyle rynku, ile ma. Dużo. Głównie przez te tanie body. W każdym z systemów popularniejsze sa body tanie, a nie flagowce (A9 czy A7mk4 nie są i nie będą masowo sprzedawane).
Napisałem, że Sony miało monopol na bezlustra FF i zdobyło wtedy (zdobywają po dziś i jeszcze przez pewien czas) dużo rynku. Teraz doszły Canon i Nikon (i Panas) i ekspansja Sony wyhamuje, a za jakiś czas firma się może cieszyć jak jej udziały nie pospadają.
Najważniejszy jest CZAS. Teraz A7Mk1 i mk2 jest tanie, bo ma już następców. I to ta taniość robi sprzedaż. Za kilka lat następców będzie miał Canon RP czy Nikon Z6, będą do kupienia po 3 tysiące i uczynią systemy masowymi.
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Sony A7R III
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Sony zaczęło od A7mk1, Canon od Canona R. Które z tych body jest lepsze?
Szczerze ? No to organoleptycznie wolę starą matrycę z sony A7 z 2013 roku niż nową w EOS R (testowałem R i szału nie było). I to by było na tyle. Albo aż tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Sony ma aż tyle rynku, ile ma. Dużo. Głównie przez te tanie body.
No tak, dobra matryca i stabilizacja w korpusie począwszy od A7 II (którą używam) to zupełnie nieistotne drobiazgi. Pytanie tylko dlaczego aparaty z 2014 roku ją mają a nowe EOSy R i RP nie.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Teraz A7Mk1 i mk2 jest tanie, bo ma już następców. I to ta taniość robi sprzedaż.
Z wszelkich danych jakie są wynika, że sprzedaż Sony "robi" seria AIII. Niestety jest to też powód do zmartwienia dla decydentów - tyle że to już zupełnie inna historia.
-
Re: Odp: sony A7R IV - prezentacja
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Czyli fanatyk DR.
:roll:
Raczej świadomy użytkownik, który potrafi realnie spojrzeć na możliwości aparatu innego producenta.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Z wszelkich danych jakie są wynika, że sprzedaż Sony "robi" seria AIII. Niestety jest to też powód do zmartwienia dla decydentów - tyle że to już zupełnie inna historia.
I tu się mylisz ;) Kilku moich znajomych od analogów (jeden ma Nikosia D100 i Contaxa RTS) przeszło ostatnio na sony A7 II i są zachwyceni, że mają możliwość używania genialnych analogowych szkieł z cyfrową puszką FF (nie wszyscy lubią skanować negatywy). Zapewniam, że nie jest to znikomy ułamek procentowy, bo wiele osób cały czas używa analogów i szkieł analogowych. Najłatwiej jest przyjąć, że "sprzedaż Sony "robi" seria AIII" - jest to oczywiście bardzo wygodne, ale raczej chybione założenie. A jakoś nie bardzo wyobrażam sobie, że rzucili by się na R canona bez stabilizacji (DR wiadomo) za 10k zł.
-
Odp: Re: Odp: sony A7R IV - prezentacja
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
I tu się mylisz ;) Kilku moich znajomych od analogów (jeden ma Nikosia D100 i Contaxa RTS) przeszło ostatnio na sony A7 II i są zachwyceni, że mają możliwość używania genialnych analogowych szkieł z cyfrową puszką FF (nie wszyscy lubią skanować negatywy).
Zapewniam, że nie jest to znikomy ułamek procentowy, bo wiele osób cały czas używa analogów i szkieł analogowych. Najłatwiej jest przyjąć, że "sprzedaż Sony "robi" seria AIII" - jest to oczywiście bardzo wygodne, ale raczej chybione założenie.
Ja się opieram na danych CIPA i danych sprzedaży największych sklepów internetowych na świecie, niczego nie "zakładam". To że kilku Twoich znajomych tak kupiło i są zadowoleni to świetnie. Kilku moich sprzedało Sony i kupiło eRki które jak ciągle tu twierdzisz są do niczego. Co z tego wynika? Mamy innych znajomych - nic więcej.
Realnie trzeba odróżnić dwie kwestie - ogólne tendencje rynkowe poparte twardymi danymi od własnych doświadczeń, bo to się jedno do drugiego ma nijak.
-
Odp: Re: sony A7R IV - prezentacja
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Autor tekstu nie przewidział, że da się zbudować szkła ze światłem f/1.2 z autofokusem na bagnet fe co zrobiła/zrobi sigma. I mam teraz rozumieć, że sigma pokrzyżowała plany canonowi? ;-)
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Sony A7R III
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Za kilka lat następców będzie miał Canon RP czy Nikon Z6, będą do kupienia po 3 tysiące i uczynią systemy masowymi.
Jak dotąd Canon (nikon chyba też, ale pewny nie jestem) dosyć szybko przestawał oferować modele po wyjściu następcy. Nie przypominam sobie, żeby dostępne były model sprzed 2 generacji. Myślę, że to się nie zmieni.
-
Re: sony A7R IV - prezentacja
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja się opieram na danych CIPA i danych sprzedaży największych sklepów internetowych na świecie, niczego nie "zakładam". To że kilku Twoich znajomych tak kupiło i są zadowoleni to świetnie. Kilku moich sprzedało Sony i kupiło eRki które jak ciągle tu twierdzisz są do niczego. Co z tego wynika? Mamy innych znajomych - nic więcej.
Realnie trzeba odróżnić dwie kwestie - ogólne tendencje rynkowe poparte twardymi danymi od własnych doświadczeń, bo to się jedno do drugiego ma nijak.
Oczywistą - oczywistością będzie udział w najnowszych rankingach (CIPA itp,) najnowszych aparatów, które miały premierę w tym, lub w zeszłym roku. Nie spodziewam się, że ranking będzie obejmował puszki sony z 2013 roku, które są w ciągłej sprzedaży u tego producenta. Wiadomo nie od dziś, że jeśli ktoś będzie miał możliwość kupna A.D. 2019 nowego aparatu z 2013/2014 roku vs używanego to pójdzie w stronę nowego. Rankingi podobnie jak testy nie są zbyt wiarygodne bo zawsze skupiają się na jakimś wycinku rzeczywistości nie bardzo oddającym istotę rzeczy.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
Autor tekstu nie przewidział, że da się zbudować szkła ze światłem f/1.2 z autofokusem na bagnet fe co zrobiła/zrobi sigma. I mam teraz rozumieć, że sigma pokrzyżowała plany canonowi? ;-)
Sony ma tzw. otwarty bagnet i każdy ma dostęp do protokołów między puszką a szkłem. Kłania się tutaj bardziej hejtowanie na forach i w reklamach innych firm małej średnicy bagnetu w sony, który rzekomo nie miał możliwości zaprojektowania jaśniejszej optyki niż f/1.4.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jak dotąd Canon (nikon chyba też, ale pewny nie jestem) dosyć szybko przestawał oferować modele po wyjściu następcy. Nie przypominam sobie, żeby dostępne były model sprzed 2 generacji. Myślę, że to się nie zmieni.
U canona to jest jeszcze inaczej ;) Zamiast zrobić poprawki nowym firmwarem (w przeciwieństwie do sony i fuji) "uśmierca" po roku stary model, następnie wypuszcza na rynek ten sam aparat z cyferką w nazwie oczko wyżej (ta sama matryca i możliwości) z poprawionymi programowo niektórymi funkcjami i mamy kolejny sukces rynkowy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Oczywistą - oczywistością będzie udział w najnowszych rankingach (CIPA itp,) najnowszych aparatów, które miały premierę w tym, lub w zeszłym roku. Nie spodziewam się, że ranking będzie obejmował puszki sony z 2013 roku, które są w ciągłej sprzedaży u tego producenta. Wiadomo nie od dziś, że jeśli ktoś będzie miał możliwość kupna A.D. 2019 nowego aparatu z 2013/2014 roku vs używanego to pójdzie w stronę nowego. Rankingi podobnie jak testy nie są zbyt wiarygodne bo zawsze skupiają się na jakimś wycinku rzeczywistości nie bardzo oddającym istotę rzeczy.
Oczywiście, dużo bardziej wiarygodne są rozkminy co kupili nasi znajomi :lol:...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
luso
autor uważa ze CR jest niewystarczający dla pro, amatorów, hobbystów i wszystkich innych
co za sranie w banie
C wypuścił R i wraca do gry, niszowe bezkonkurencyjne czasy się dla telewizorów właśnie skończyły
jaki jest sens inwestować w sprzęt, który co roku tyle traci na wartosci:?:
zapłac teraz 18 000 a za dwa lata go odprzedasz za 5, może:roll:
trzeba by go wymieniać co roku by za dużo nie dopłacać,w C wystarczy co 5 lat
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Tu ci przyznam racje, ale chodzi mi o dostępność taniego modelu, może być nawet używany. Chodzi o próg wejścia w system.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Raczej świadomy użytkownik, który potrafi realnie spojrzeć na możliwości aparatu innego producenta.
Powiadasz, że Nikon D600 jest lepszy od Canona 5Dmk4 i 1DX? I świadomy użytkownik powinien go wybrać? No mozna i tak, DR D600 ma lepsze.
-
Re: Odp: Re: sony A7R IV - prezentacja
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Oczywiście, dużo bardziej wiarygodne są rozkminy co kupili nasi znajomi :lol:...
Oczywiście, dużo bardziej wiarygodne są na tym forum rozkminy osób, które nie kupiły, nie używały, ale wszystko już wiedzą o aparatach i obiektywach , których nigdy nie mieli w ręku i nigdy nie robili nimi zdjęć :lol:...
-
Odp: Re: Odp: Re: sony A7R IV - prezentacja
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Oczywiście, dużo bardziej wiarygodne są na tym forum rozkminy osób, które nie kupiły, nie używały, ale wszystko już wiedzą o aparatach i obiektywach , których nigdy nie mieli w ręku i nigdy nie robili nimi zdjęć :lol:...
Z tego c pamiętam to twoja przygoda z R, to było zrobienie kilku zdjęć na jakichś tam pokazach/targach w momencie premiery, na etapie gdy nawet nie było wywoływarek do rawów z R...
Z 3 osobami z tego forum rozmawiam prywatnie na temat R, bo wolą uniknąć konfrontacji z tobą... może do Ci to trochę do myślenia... albo adminowi
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: sony A7R IV - prezentacja
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Z tego c pamiętam to twoja przygoda z R, to było zrobienie kilku zdjęć na jakichś tam pokazach/targach w momencie premiery, na etapie gdy nawet nie było wywoływarek do rawów z R...
Z 3 osobami z tego forum rozmawiam prywatnie na temat R, bo wolą uniknąć konfrontacji z tobą... może do Ci to trochę do myślenia... albo adminowi
A czy ja gdzieś pisałem, że R nie da się zrobić zdjęć ? każdym aparatem się da, Smieną 8M i Zenitem również. Osoba mająca pojęcie o fotografii zrobi dobre zdjęcia zarówno canonem R, RP, jak i Smieną i Zenitem.
BTW - czy to jest wątek poświęcony canonowi R, o którym wspominasz tak nachalnie (3 x go wymieniłeś), czy coś przeoczyłem ? Rozumiem, że wszystkie puszki Sony i Fuji masz już przetestowane i wiesz o nich wszystko ?
-
Sony wypuściło puszkę o bardzo fajnych parametrach i jeszcze bardziej odjechało od canona. Powoduje to wzrost aktywności użytkowników canona(piszę na podstawie lektury tego wątku)szukających na siłę ciemnej strony tego faktu.
Na obecną chwilę ML sony jest po prostu lepsze i nie jest to namawianie do zmiany systemu z C na S. R-ka na razie to jest machanie kiełbaską na kiju, pewnie następne iteracje tego aparatu będą ciekawe, ale w tym czasie S pewnie odskoczy.
Takie działania S są bardzo korzystne dla użytkowników canona, wymuszając na naszej kochanej firmie szybsze wprowadzanie ulepszeń.
Gwoli przypomnienia posiadam R-kę, oraz byłem w S przez rok ze szkłami natywnymi (chyba powrót do C był trochę przedwczesny:().
-
no właśnie-Sony jest lepsze, z tym nie będę dyskutował
tylko , że skoro jest lepsze to po co wracacie do C?
jesteście sado-maso? to jest wasza Pokuta? Krzyż, który musicie nieść przez życie?
pozbyć się dziadostwa spod znaku C i cieszyć się radością robienia zdjęć ********ym sprzętem Sony
tego Wam życzę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jesteście sado-maso? to jest wasza Pokuta? Krzyż, który musicie nieść przez życie?
pozbyć się dziadostwa spod znaku C i cieszyć się radością robienia zdjęć ********ym sprzętem Sony
tego Wam życzę
Czytając ten tekst czuć buzujące emocje, powodu których nie pojmuję.(a może jednak to przez canona)
Jestem użytkownikiem tego forum, użytkownikiem produktów canona, jest to wątek o sony, którego byłem użytkownikiem. Spokojnie wyraziłem swoją opinię i nawet nie muszę mieć racji. Nie napisałem nigdzie, że proszę o radę co mam ze sobą zrobić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Czytając ten tekst czuć buzujące emocje...
Spoko, to tylko zabawa. Od czasu przekazania forum różowym tygrysom nikt już chyba nie traktuje tych dyskusji poważnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No cóż dobrze że to piszesz - samokrytyka jest bardzo ważna i wskazana - pora teraz wyciągnąć wnioski :D....
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A czy ja gdzieś pisałem, że R nie da się zrobić zdjęć ? każdym aparatem się da, Smieną 8M i Zenitem również. Osoba mająca pojęcie o fotografii zrobi dobre zdjęcia zarówno canonem R, RP, jak i Smieną i Zenitem.
BTW - czy to jest wątek poświęcony canonowi R, o którym wspominasz tak nachalnie (3 x go wymieniłeś), czy coś przeoczyłem ? .....
A czy inne wątki na ty forum są poświęcone Sony że wszędzie o nim piszesz?
Może dla Ciebie robienie zdjęć eRką to to samo co Smieną czy Zenitem ale dla niektórych osób które miały większą styczność z tymi aparatami niż opisy w necie /* to jednak robi sporą różnicę.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
tego Wam życzę
Też się dziwię.
/* - po prostu nie wierzę, że osoba która miała kiedyś te prymitywne namiastki aparatu może wypisywać podobne bzdety.... Chyba że to zwykły trolling ;)