-
Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Hej,
Mam dość dużych ciężkich lustrzanek jak Canon 70D. Razem np. z taką Sigmą 17-50mm tworzy niezłą cegłe. Fakt że zdjęcia są super i użyteczne iso nawet 6400, ale co z tego skoro jest taki wielki. Mam co prawda jeszcze 100D ale to już nie to samo, nie to iso, nie ten AF, nie ten wizjer, ...
I teraz sobie myślę, po co się męczyć skoro nie trzeba (?) I pytanie, co w zamian:
Wymysliłem sobie:
Fujifilm X-T20 + 18-55mm
lub
Olympus OM-D E5 mark II + 12-40mm
Jakie są Wasze doświadczenia w przechodzeniu na bezlustrkowce?
Czy zrobiliście to i żałowaliście?
Czy to dobra decyzja?
Co sądzicie
-
Re: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
z bezlusterkowcow mialem Fuji X-E1 + 18-55, mam Canona M5 + 15-45.
jesli planujesz korpus i tylko jeden obiektyw, to czemu w ogole bawic sie w aparat na wymienna optyke?
a jesli przewidujesz jakies dodatkowe obiektywy, to jakie? bo to moze znacznie ograniczyc pole wyboru
-
Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
olympus ma ekstra dizajn (lubisz biżuterię kupuj) jeśli obrazek jaki wychodzi ma mniejsze znaczenie to wszystko będzie dobre apsc m4/3 smartofon ;) zdjęcia można robić wszystkim (ja nawet od czasu do czasu film wypstrykam) te decyzje są indywidualne i zwykle mało racjonalne ;) - kupuj jest wielu zadowolonych użytkowników i jeszcze więcej zadowolonych ambasadorów ;)
nie wiem tylko jak pogodzić ten post z postem z rankingiem "najlepszych" obiektywów dla amatora bo ceny optyki do fuji czy olympusa niskie nie są - znaczy mało amatorskie są, a tej lepszej optyki to już całkiem mało amatorskie, dodatkowo olek ma pewne braki np. w sensownym uwa (dla mnie sensowny to taki na który się filtr daje nakręcić) - ogólnie to tanio nie będzie ale do pamiątkowej fotografii na pewno wystarczy ze sporym zapasem.
-
Bezlusterkowce to są kompakty z wymienną optyką. Jeśli nie chcesz wymieniać optyki, to może wystarczy jakiś fajny kompakt? Jeśli koniecznie chcesz wymieniać, to najmniejszy z dobrym szkłem będzie jakiś Panas z 12-35/2,8.
-
Chce dobry kit + ew. dodatkowo jakąś stałkę z dobrym światłem np. 50mm 1,8 (bo najtańsze).
Chce mieć też radość z fotografowania i dobre zdjęcia a telefony tego nie dają.
Nie musze wymieniać optyki. Ale nie znalzałem kompakta z tak dobrym obiektywem żebym go nie chciał wymienić ;)
W 98% kompakty nie dają tak dobrej jakości fotografi jaką bym chciał.
Najbardziej mnie zadziwia, że w latach 60 tych ubiegłego wieku dało się robić fenomentalne zdjęcia małymi body (i to we wnętrzach) a teraz trzeba mieć cegłę
Zobaczcie sami:
https://www.google.com/search?rlz=1C...8QUAF0nIM3XLM:
https://www.google.com/imgres?imgurl...act=mrc&uact=8
-
Re: Odp: Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Chce dobry kit + ew. dodatkowo jakąś stałkę z dobrym światłem np. 50mm 1,8 (bo najtańsze).
Chce mieć też radość z fotografowania i dobre zdjęcia a telefony tego nie dają.
Nie musze wymieniać optyki. Ale nie znalzałem kompakta z tak dobrym obiektywem żebym go nie chciał wymienić ;)
W 98% kompakty nie dają tak dobrej jakości fotografi jaką bym chciał.
Najbardziej mnie zadziwia, że w latach 60 tych ubiegłego wieku dało się robić fenomentalne zdjęcia małymi body (i to we wnętrzach) a teraz trzeba mieć cegłę
Zobaczcie sami:
https://www.google.com/search?rlz=1C...8QUAF0nIM3XLM:
https://www.google.com/imgres?imgurl...act=mrc&uact=8
Na Twoim miejscu szedłbym w Fuji X-T30 bo AF w nim w porównaniu do X-T20 to petarda (no i lepsza matryca). Główne różnice tutaj https://e-oko.pl/blog/post/38-fujifi...vs-x-t20-.html Możeszt też rozważyć używanego flagowca X-T2 (mam od dawna i polecam ten korpus)
Co do szkieł - polecam Fujinona XF 50 mm f/2 R WR https://www.optyczne.pl/416.11-Test_...sumowanie.html choć osobiście używam do portretu XF 56 f/1.2 - nie znam lepszej portretówki pod APS-C
W systemie masz też jedno z lepszych szkieł kitowych w APS - Fujinon XF 18-55 mm f/2.8-4 OIS https://www.optyczne.pl/281.11-Test_...sumowanie.html , lub gorsze jakościowo (ale tańsze) XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ i Fujifilm XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS
ps.
Jeśli zależy Ci na jakości zdjęć (wyższe ISO) - to nie pchaj się w mikro 4/3. Osobiście używam zestawu do portretów X-T2 i XF 56 1.2. Małe, lekkie i doskonałe pod względem obrazka.
-
Jeśli pstrykasz zdjęcia i robisz odbitki/wydruki ewentualnie tv monitor bez powiększania do 1:1 to m43 daje radę, jeśli oglądasz zdjęcia na komputerze 1:1 to będzie gorzej :)
Ja uciekłem z Canon 5dmk3 i wiadra elek na omd em1 i szkła pro w olympusie, jestem zadowolony a kompletna szklarnia razem z body waży o połowę mniej niż w stajni canona ;)
-
1 załącznik(ów)
Olympus OM-D E-M5 Mark vs FujiFilm X-T20 + R-ka porównanie wielkości z kitem
Załącznik 2281
Nie widzę przewagi m4/3 nad APS-C
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
a myślałeś o Sony?
https://storage.cytaty.pl/CACHE/imag...1eab6fefc6.jpg
i wyladowal...
jak tak czytam "specyfikacje" to zastanawiam sie czemu nie po prostu M50 + 15-45 jak ma byc tanio, albo Fiudzi X-T20 + 18-55 jak ma byc wypasniej (bo lepszy obiektyw). a osobiscie to bym jeszcze 800D z kitem rozwazyl, bo to przynajmniej na jednej baterii dluzej pociagnie a po co sie meczyc z ciaglym ladowaniem w podrozy :)
-
tez mnie się to rzuciło w oczy, po co szukać daleko jak w C jest wszystko:idea:
-
Ja zamieniłem na bezlustro i na pewno zrobiłem to za późno.
Fuji - weź pod uwagę, że w tej firmie ISO jest mocno inaczej skalibrowane i dlatego tak dobrze wypada w testach szumu. Mniej więcej 2/3ev czyli ISO 1600 w Fuji odpowiada ISO 1000 w Canonie czy Nikonie. Są porównania w sieci. Jeśli chodzi o lekkość/wielkość sprzętów niepełnoklatkowych to należy wymienić najpopularniejszą firmę na tym forum czyli Sony. Seria a6xxx nie jest tak stylowa jak olek ale jeśli chodzi o obrazek i af robi robotę i jest mniejsza i lżejsza od wielu propozycji m43.
Szkieł jest sporo. Weź też pod uwagę, że jeżeli lubisz płytszą go to APSc vs m43 to prawie jedna działka czy biorąc f4 w APSc musisz brać pod uwagę f2, 8 w m43 a to już robi się duże i ciężkie no i bardzo drogie. Wadą Sony jest brak lub kulawy "dotyk" I gorsza jakość LCD w słoneczny dzień. Reszta raczej na plus.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
... Weź też pod uwagę, że jeżeli lubisz płytszą go to APSc vs m43 to prawie jedna działka czy biorąc f4 w APSc musisz brać pod uwagę f2, 8 w m43 a to już robi się duże i ciężkie no i bardzo drogie. ...
Co dużego, ciężkiego i drogiego w stosunku do Sony jest w Panasie 12-35/2,8? Oczywiście dla zwykłego pstrykacza, a nie Pink Tajgera. Dla Pink Tajgerów tylko Sony i zawsze Sony, ale kogo to obchodzi?
-
Mam kompakta APS-C jako dodatek do lustrzanek (Fuji X100F). Nie przewiduję w najbliższym czasie przejścia na bezlustro. Obecnie nie ma tam dla mnie nic ciekawego w porównaniu do DSLR.
-
Podopiecznij efs 24mm i masz mały zestaw.
-
M50 w dodatku wszystkie szkła z C pasują ^^
-
To jasne, że M50, a później długo, długo nic, ale mam wrażenie, że to wątek dla pobudzenia dyskusji i bicia piany, a nie dla dojścia do słusznego wniosku w kilku postach :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
M50 w dodatku wszystkie szkła z C pasują ^^
Canona polecasz...., a fuj :lol:....;)
-
Temat troche zaczepny ale jak najbardziej sluszny. Na pewno nie ja jeden sie nad tym namyslam. Pytanie tylko czy naprawde istnieje alternatywa dla dslr w postaci bezlustekowcow. Nie jestem tego pewien dlatego ten temat.
Obawiam sie ze tylko znaczne inwestycje w FF moze przyniesc spodozewany efekt. Co myslicie?
-
tak, istnieje i była już tu roztrząsana wiele razy
królowa Bona nie żyje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Temat troche zaczepny ale jak najbardziej sluszny. Na pewno nie ja jeden sie nad tym namyslam. Pytanie tylko czy naprawde istnieje alternatywa dla dslr w postaci bezlustekowcow. Nie jestem tego pewien dlatego ten temat.
Obawiam sie ze tylko znaczne inwestycje w FF moze przyniesc spodozewany efekt. Co myslicie?
Dojrzałeś do zmiany ale chyba wpierw musisz się dogadać sam ze sobą
Chcesz zmienić :
- z lustrzanki na bezlustro ?
- z Canona na inny system ?
- na FF ?
i tak na prawdę poco, jakie chcesz osiągnąć inne efekty oprócz mniejszej wagi/rozmiaru ?
Co to ma być ten spodozewany efekt ?
jp
-
autostrada i nic więcej - kupuj teraz aparaty są doskonałe cokolwiek nie kupisz będzie za dobre - ale i tak zapłacisz więcej niż to warte
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
tak, istnieje i była już tu roztrząsana wiele razy
królowa Bona nie żyje
ale elvis żyje
-
Słuchajcie. Tu chodzi o zdroworozsądkowe podejście i oddzielenie marketingu od faktów.
Jesteśmy bombardowani newsami że dSLR to przeżytek a bezlustra robią rownie dobre/lepsze zdjęcia. Z moich obserwacji oraz porówniania sampli choćby na dpreview wynika coś innego. Bezlustra nadal szumią bardziej niż dSLR. Nawet bezlustra FF też szumią bardziej. Wydajemy po kilka- kilkanaście tysięcy na aparat/system i otrzymujemy jakość zdjęć (bo to jest finalny produkt) nie adekwatną do wydanych środków. To nie jest w porzadku. Dlatego chce oddzielić papkę medialną od rzeczy istotnych.
Każdy system ma ograniczenia i chodzi o to aby dobrać sobie sprzęt z wadami, które akceptujemy.
Podobało mi się jak ktoś wyżej napisał, że pedejmujemy decyzje , które nie są racjonalnie uzasadnione, nie wybieramy tego co najlepsze ale to co w danej chwili uważamy za najlepsze (tak w domysle).
Tutaj jest fajny artykuł, jeden zachwalający (gość zachwycił się 4/3) https://www.spidersweb.pl/2018/02/sy...-lumix-g9.html i drugi sprowadzający na ziemię (zobaczył wady tego systemu, ktore okazały się większe niż zalety)https://www.spidersweb.pl/2018/12/mi...2018-roku.html .
Jeden z naprawdę niewielu dający do myślenia. Chciałbym więcej takich.
Kurcze jakie to szczere i jakie ważne:
"bardzo złe zdjęcia w kiepskich warunkach oświetleniowych"
Wow! przecieżwiększość zdjęć robimy w kiepskich warunkach. Zdjęcia rodzinne czy imprezowe które są domeną amatorów przecież! I to właśnie amatorom poleca się kompakty, które wykładają się najłatwiej na takich wlasnie zdjęciach.
Odpowiadając na pytania: Nie nie chce zmienić systemu, nie chcę również iść w FF, tak chcę zmienić na bezlustro (rozmiar!) lub mieć możliwości 70D w aparacie wielkości 100D ( a i żeby wyglądał jak Olympus PEN F ;) ).
Sum sumarum chcę mieć świetne zdjęcia nie nosząc przy sobie 70D dlatego, że jest za duży zbyt nieporęczny, nie praktyczny i wiem że nie będę go nosił zawsze bo nie będę maił takiej możliwości. A okazje uciekają, Gdzieś tam czeka zdjęcie życia, które będę wspominał za nastepne 30 lat. Zdjęcie które będzie miało historię. Zatrzyma czas i przeniesienie w inny wymiar kiedy będę stary i blisko końca. Zdjecie które pokaże moim wnukom a one powiedzą: "WOW ale to były czasy, to musiało byćcoś ważnego!"
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
autostrada i nic więcej - kupuj teraz aparaty są doskonałe cokolwiek nie kupisz będzie za dobre - ale i tak zapłacisz więcej niż to warte
ale elvis żyje
Załącznik 2282
jp
-
a to 70D robi świetne zdjęcia??? hmmmm, myślałem ze to potrafi dopiero 80D:confused:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Słuchajcie. Tu chodzi o zdroworozsądkowe podejście i oddzielenie marketingu od faktów.
Jesteśmy bombardowani newsami że dSLR to przeżytek a bezlustra robią rownie dobre/lepsze zdjęcia. Z moich obserwacji oraz porówniania sampli choćby na dpreview wynika coś innego. Bezlustra nadal szumią bardziej niż dSLR. Nawet bezlustra FF też szumią bardziej. Wydajemy po kilka- kilkanaście tysięcy na aparat/system i otrzymujemy jakość zdjęć (bo to jest finalny produkt) nie adekwatną do wydanych środków. To nie jest w porzadku. Dlatego chce oddzielić papkę medialną od rzeczy istotnych.
Każdy system ma ograniczenia i chodzi o to aby dobrać sobie sprzęt z wadami, które akceptujemy.
Podobało mi się jak ktoś wyżej napisał, że pedejmujemy decyzje , które nie są racjonalnie uzasadnione, nie wybieramy tego co najlepsze ale to co w danej chwili uważamy za najlepsze (tak w domysle).
Tutaj jest fajny artykuł, jeden zachwalający (gość zachwycił się 4/3)
https://www.spidersweb.pl/2018/02/sy...-lumix-g9.html i drugi sprowadzający na ziemię (zobaczył wady tego systemu, ktore okazały się większe niż zalety)
https://www.spidersweb.pl/2018/12/mi...2018-roku.html .
Odpowiadając na pytania: Nie nie chce zmienić systemu, nie chcę również iść w FF, tak chcę zmienić na bezlustro (rozmiar!) lub mieć możliwości 70D w aparacie wielkości 100D.
Sum sumarum chcę mieć świetne zdjęcia nie nosząc przy sobie 70D dlatego, że jest za duży zbyt nieporęczny, nie praktyczny i wiem że nie będę go nosił zawsze bo nie będę maił takiej możliwości. A okazje uciekają, Gdzieś tam czeka zdjęcie życia, które będę wspominał za nastepne 30 lat. Zdjęcie które będzie miało historię. Zatrzyma czas i przeniesienie w inny wymiar kiedy będę stary i blisko końca. Zdjecie które pokaże moim wnukom a one powiedzą: "WOW ale to były czasy, to musiało byćcoś ważnego!"
Wygląda na to że podstawowy rozwój technologii foto przez najbliższe lata to będą bezlustra oraz funkcja foto w smartfonach.
Wspólnie "załatwią" lustrzanki inne niż typu 1Dx
Smartfony najprawdopodobniej "zjedzą" kompakty jak i (trochę później) ML inne niż FF.
Na Twoim miejscu poczekałbym (zbierał kasę) na drugą wersję R/RP
jp
-
@becekpl
I właśnie. Ja też wiele rzeczy myślałem dopóki sam ich nie sprawdziłem. Wziąłem jeden apart i drugi aparat. zrobiłem oboma zdjęcia. Wrzuciłem do kompa. Zrobiłem cropa i patrzyłem.
I to co wypatrywałem częstokroć nie zgadza się z tym co można przeczytać w internecie. Może bardziej chodzi o to na co Oni nie zwracaja uwagi. czym nie są zainteresowani żeby pisać...
@jp
to może być słuszny kierunek ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
To zależy co zamierzasz fotografować i w jaki sposób. Jeśli będziesz drukował swoje zdjęcia na bilbordach oraz fotografował w piwnicach bez światła na ISO 102.000 - to i zwykła lustrzanka będzie za słaba i przyda się średni format. Jeśli jednak nie jesteś szumofobem i nie oglądasz zdjęć z lupą piksel po pikselu to każdy format Cię zadowoli.
BTW - jeśli zadajesz takie pytania jak wyżej - kup dowolne FF i ciesz się życiem ;)
-
Ja w dniu wczorajszym pozbyłem się 5D na rzecz X-T30 i w sumie :) jestem szczęśliwszy. Genialny sprzęt, mały poręczny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Tutaj jest fajny artykuł, jeden zachwalający (gość zachwycił się 4/3)
https://www.spidersweb.pl/2018/02/sy...-lumix-g9.html i drugi sprowadzający na ziemię (zobaczył wady tego systemu, ktore okazały się większe niż zalety)
https://www.spidersweb.pl/2018/12/mi...2018-roku.html .
Kurcze jakie to szczere i jakie ważne:
"bardzo złe zdjęcia w kiepskich warunkach oświetleniowych"
Wow! przecieżwiększość zdjęć robimy w kiepskich warunkach. Zdjęcia rodzinne czy imprezowe które są domeną amatorów przecież! I to właśnie amatorom poleca się kompakty, które wykładają się najłatwiej na takich wlasnie zdjęciach.
Odpowiadając na pytania: Nie nie chce zmienić systemu, nie chcę również iść w FF, tak chcę zmienić na bezlustro (rozmiar!) lub mieć możliwości 70D w aparacie wielkości 100D ( a i żeby wyglądał jak Olympus PEN F ;) ).
co fotografujesz? lub co chcesz fotografować?
jaką optykę planujesz kupić? - jak taką jak z posta o najlepszych obiektywach to daj se siana (jak to u mnie na wsi gadają) bo nic z tego nie będzie - znaczy epickich kadrów zatrzymujących czas i oglądających nie będzie - będzie przeciętna rzeźba w miękkim ..... (bo tym się głownie będziesz zajmował zamiast robić zdjęcia - bedziesz siedział rzeźbił i rozmyślał jak by to żeby było - ale nie będzie) - no chyba że się mylę i jesteś tym jednym na milion co to pudełkiem od zapałek zrobi lepsze zdjęcie niż każdy inny 5DIV ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
to kłamstwo - jak każda fotografia :mrgreen:
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
BTW - jeśli zadajesz takie pytania jak wyżej - kup dowolne FF i ciesz się życiem ;)
nie chciałem tego pisać ale skoro już zostało napisane ;) to się podpiszę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
... Nie nie chce zmienić systemu, ...
A w tytule "Rezygnuję z Canona...". Może zacznij od poprawnego sformułowania pytania.
-
Oj nie czepiajcie sie. Chodzilo mi o to, ze nie chce zmienic systemu dla zasady, bo mi sie nagle przestal podobac. Chcialem tylko poznac Wasze doswiadczenia w tej materii. Ktos zmienil i jest ok. Ktos inny wrocil do punktu wyjscia bo uznal ze bezlust.nie daja jednak tego czego szukal itd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Oj nie czepiajcie sie. Chodzilo mi o to, ze nie chce zmienic systemu dla zasady, bo mi sie nagle przestal podobac.
Chyba jest jakiś powód, dla którego rezygnujesz z Canona skoro taki jest tytuł wątku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Oj nie czepiajcie sie.
Nie czepiamy się - dałeś jednoznaczny tytuł wątka i to implikuje podejście czytających :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Oj nie czepiajcie sie. Chodzilo mi o to, ze nie chce zmienic systemu dla zasady, bo mi sie nagle przestal podobac. Chcialem tylko poznac Wasze doswiadczenia w tej materii. Ktos zmienil i jest ok. Ktos inny wrocil do punktu wyjscia bo uznal ze bezlust.nie daja jednak tego czego szukal itd.
Dla rozpoznania tematu zastosuj filtr do uzyskanych opinii. Proponuję 3 kryteria:
1. Ci co przeszli na bezlustra i nie wrócili do lustrzanek.
2. Ci co przeszli i wrócili.
3. Pozostali.
Zapoznaj się z wrażeniami 1 i 2.
3 to albo beletrystyka albo chęć obrony swojego jedynie słusznego wyboru (często do czasu).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Dla rozpoznania tematu zastosuj filtr do uzyskanych opinii. Proponuję 3 kryteria:
1. Ci co przeszli na bezlustra i nie wrócili do lustrzanek.
2. Ci co przeszli i wrócili.
3. Pozostali.
No i jeszcze:
Ci co przeszli na bezlustra, nie wrócili do lustrzanek i pozostali w systemie Canona.
-
mujboze...
to pasjonujace posluchac jak uzytkownicy tego forum rozwiazuja ciezkie problemy pierwszego swiata. jaki aparat wybrac z puli dostepnych w 2019 roku (ktorymi nie da sie sp* zdjecia, bez naprawde duzego "talentu"), zeby potem moc zwalac na niego wine za gnioty...
to bardzo ladny aparat, chcialbym poznac historie tego aparatu...
https://blogmkm.files.wordpress.com/...ter_gruchy.jpg
moge juz zamknac ten watek? oczekiwana wartosc dodana informacji w nim spadla mi ponizej zera :/
-
wpisujcie miasta, ktore juz wjechaly na autostrade...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
No i jeszcze:
Ci co przeszli na bezlustra, nie wrócili do lustrzanek i pozostali w systemie Canona.
Celowo nie wymieniłem żadnej marki ale oczywiście można dodać wiele innych punktów.
Nawiązując do Canona to sam jestem ciekawy ile osób zrezygnowało z dslr i przeszło całkowicie na M bo mówimy tu o APSc. Osobiście z taką osobą się nie spotkałem. FF i R to zupełnie inna bajka i tu takich osób będzie coraz więcej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Nawiązując do Canona to sam jestem ciekawy ile osób zrezygnowało z dslr i przeszło całkowicie na M bo mówimy tu o APSc.
Masz na mysli zmiane FF DSLR na Mke?
Czy zmiane APSC na M?
Osobiscie zamienilem 750D z calym inwentarzem (18-55, 10-18, 55-250, 35IS) na M5 (15-45, 55-200, 32, 22). Dla mnie dobra zmiana, ze wzgledu na szkla (EFM 32 jest boski, EFM 55-200 unikatowy bo malenki a niezly optycznie). W kwestii korpusow to pol-na-pol. M5 ma pewne zalety, ale nieodmiennie to nadal go* celownik elektroniczny i mizerna zywotnosc baterii. No ale taka jest cena za mniejsze obiektywy, no...
Z tym ze to u mnie drugi system(?) jest. FF DSLR pozostaje nietykalny do powaznej roboty (landszaft, podroz), bo to jest powazny aparat z dojrzala ergonomia i bateria na caly dzien, a nie zabawka do pstrykania familijnego
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
obiście z taką osobą się nie spotkałem. FF i R to zupełnie inna bajka i tu takich osób będzie coraz więcej.
Obecna optyka R (mocne slowa na 5 obiektywow na krzyz :) jest poza moim kregiem zainteresowan. Wiec tym bardziej pomysl, zeby kupowac eksperymenty ergonomiczne Canona (gladziki R czy "uchwyt" RP)
Jak wyjda RF 15-35/4 IS, 24-70/4 IS i 70-300/4 IS to bede sie mogl zastanawiac czy jest je do czego wpiac...
-
chyba 14-40 i 24-240 i nastąpi katharsis;)
przynajmniej w moim ogródku
zacząłem paść świnkę:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
chyba 14-40 i 24-240 i nastąpi katharsis;)
поживем, увидим
24-240 mnie zupelnie mrozi. nie spodziewam sie, zeby te 24mm byly lepsze od tego co prezentuje 24-105/4, a to jest upadek optyczny :)
-
Może jednak coś w temacie zadanego pytania w wątku zda się napisać ? :)
Najnowsza premiera w bezlustrach - Fujifilm GFX 100 z 102 Mpix na pokładzie. Zero ustępstw i kompromisów :) https://www.optyczne.pl/13796-news-F...m_GFX_100.html
Z takiego aparatu, z taką matrycą i taką optyką - to nie ma siły, aby dało się sp...ć zdjęcia ;)
https://www.youtube.com/watch?v=IqGliIn5S4M
-
Niby tak, ale matryca w mikroMF dostaje z zoomem f/4 nieco mniej światła niż matryca FF z zoomem f/2,8. Można powiedzieć, że Fuju ma przewagę ujemną ;) Do fotografii piwnicznej, to raczej Canon z zoomem 2,0.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Celowo nie wymieniłem żadnej marki ale oczywiście można dodać wiele innych punktów.
Nawiązując do Canona to sam jestem ciekawy ile osób zrezygnowało z dslr i przeszło całkowicie na M bo mówimy tu o APSc. Osobiście z taką osobą się nie spotkałem. FF i R to zupełnie inna bajka i tu takich osób będzie coraz więcej.
Ja odkąd kupiłem eMki to praktycznie dslr już nie używam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
No i na to warto się przesiąść :) Obawiam się tylko, że szkła mogą być trochę drogie delikatnie rzecz ujmując. No ale przynajmniej będą jakoś sensownie wyglądać razem z body. Nie to co 24-70/2 z RP ;)
-
Zmieniłem 50D na M10 a po kilku miesiącach kupiłem M50. Do M-ki podpiąłem C22/2.0 którego odpinam bardzo rzadko a jeśli potrzebuję innych ogniskowych, podpinam przez adapter resztę szkła.
Jednak ja jestem totalnym amatorem i dla mnie przejście z leciwego 50D to duży krok na przód.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bobby Peru
Zmieniłem 50D na M10 a po kilku miesiącach kupiłem M50. Do M-ki podpiąłem C22/2.0 którego odpinam bardzo rzadko a jeśli potrzebuję innych ogniskowych, podpinam przez adapter resztę szkła.
Jednak ja jestem totalnym amatorem i dla mnie przejście z leciwego 50D to duży krok na przód.
Mam wrażenie, że to najprostsze rozwiązanie i najbardziej skuteczne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Masz na mysli zmiane FF DSLR na Mke?
Czy zmiane APSC na M?
...
Z tym ze to u mnie drugi system(?) jest. FF DSLR pozostaje nietykalny do powaznej roboty (landszaft, podroz), bo to jest powazny aparat z dojrzala ergonomia i bateria na caly dzien, a nie zabawka do pstrykania familijnego
Zgodnie z tematem wątku:
Cytat:
Zamieszczone przez
grzegorz01
Hej,
Mam dość dużych ciężkich lustrzanek jak Canon 70D.
Miałem na myśli zamianę APSC DSLR na M.
A co do kolejnej kwestii to nie bez kozery tak podzieliłem odpowiedzi. Ty się dla mnie mieścisz w pkt. 3 ponieważ masz obydwa systemy a system M jest raczej dodatkiem nie odwrotnie. Ja tak miałem przez dwa lata i to jednak nie jest to samo co totalna zmiana na bezlustro. Ale to tez jest miękki temat więc może szkoda czasy na dywagacje ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Może jednak coś w temacie zadanego pytania w wątku zda się napisać ? :)
Najnowsza premiera w bezlustrach - Fujifilm GFX 100 z 102 Mpix na pokładzie. Zero ustępstw i kompromisów :)
https://www.optyczne.pl/13796-news-F...m_GFX_100.html
Z takiego aparatu, z taką matrycą i taką optyką - to nie ma siły, aby dało się sp...ć zdjęcia ;)
I to jest na pewno w temacie wątku czyli zamiany ciężkiego i dużego 70d na coś mniejszego i lżejszego. Ojjj..... ;-)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Zgodnie z tematem wątku:
Miałem na myśli zamianę APSC DSLR na M.
A co do kolejnej kwestii to nie bez kozery tak podzieliłem odpowiedzi. Ty się dla mnie mieścisz w pkt. 3 ponieważ masz obydwa systemy a system M jest raczej dodatkiem nie odwrotnie. Ja tak miałem przez dwa lata i to jednak nie jest to samo co totalna zmiana na bezlustro. Ale to tez jest miękki temat więc może szkoda czasy na dywagacje ;-)
I to jest na pewno w temacie wątku czyli zamiany ciężkiego i dużego 70d na coś mniejszego i lżejszego. Ojjj..... ;-)
Nie bądź taki aptekarz.
To tylko 1320g (bez obiektywu) i trochę większy od Sony A7x, tylko za około 10k$ ale za to z matrycą Sony ze stabilizacją
Załącznik 2285
jp