-
EOS R vs A7R III (osobiste spostrzeżenia)
Miałem okazję dość dobrze porównać Canona EOS R i Sony A7R III i chciałem się podzielić paroma spostrzeżeniami.
Fotografuję głównie krajobrazy i makro, chociaż często też ludzi i uroczystości (głównie w dość ciemnym kościele z różnorodnym światłem i barwami).
Moja obróbka to często dość mocno wyciągnięte cienie i zniwelowane przepalenia (później korekta bieli i czerni), używam często lokalnego korygowania typu gradient, pędzel. Bardzo lubię mocno podbijać kolory w krajobrazie i makro (ale nie przez suwak vibrance króry robi z obrazka żółto-niebieską sraczkę).
Parę uwag:
Obsługa: tu króluje EOS R - mam średnie ręce ale grubsze palce i w sony jest za mało miejsca między gripem a obiektywem. Grip sony jest też krótszy i palec dynda. Grip Canona to jeden z najwygodniejszych jakie trzymałem - jest głęboki, wysoki i ma duży odstęp do obiektywu. Ogólnie obsługa Canona jest dużo przyjemniejsza i wygodniejsza a pokrętła na obiektywach (ustawione mam na korygowanie ekspozycji to świetna sprawa).
Wizjer EVF: obydwa aparaty mają bardzo dobre wizjery, powiedziałbym, że tak samo dobre. Przewagą wizjera Sony jest automatyczne dostosowywanie jasności do panujących warunków świetlnych. I tak na plenerze w słoneczny dzień z wizjerem Sony nie trzeba było nic robić - sam się rozjaśniał. Z wizjerem Canona nie było tak dobrze i był za ciemny do mocnego górskiego słońca - musiałem go rozjaśnić manualnie na maksa by dało się komfortowo robić zdjęcia. Później oczywiście trzeba go ustawić na zero jeśli chce się robić zdjęcia w pochmurny dzień lub wewnątrz.
Ekran LCD: Ekran LCD aparatu Canon jest dużo lepszy - różni ich niby tylko 0,2 cala ale w aparacie Sony na stałe widoczny jest dolny czarny pasek z ustawieniami (w canonie da się np. wyłączyć wszystko i jest tylko kadr) co czyni ekran Canona dużo większym. Rozdzielczość ekranu Canona jest też większa. Ogólnie ekran LCD w EOS R to najlepszy ekran LCD jaki widziałem w aparatach. Jeśli chodzi o odchylanie to obydwa sposoby mają swoje zalety - w sony da się szybciej odchylić ekran bo nie trzeba go odchylać na bok by móc go przekręcić, ale sposób by podważyć ekran w Sony jest niewygodny i musiałem to robić paznokciem. Odchylanie ekranu w Canonie jest bardzo wygodne, jest tam taka wnęka w którą wchodzi palec i robi się to sprawnie. Wielką zaletą ekranu w Canonie jest możliwość odchylenia go przy zdjęciach pionowych - zrobienie zdjęcia pionowego w słoneczny dzień z poziomu gruntu aparatem Sony jest dużo trudniejsze. Dodatkowo ekran Canona można obrócić tyłem przez co jest chroniony przed porysowaniem. W słoneczny dzień w aparacie Canona można ustawić pod dowolny przycisk natychmiastowe rozjaśnienie ekranu (które znika po np. wyłączeniu aparatu). W Sony można ustawić pod dowolny przycisk opcję menu zmiany widzenia na słoneczny dzień - wymaga to większej ilości klikania ale nie jest to zbyt uciążliwe.
Autofocus: Obydwa aparaty mają bardzo dobry autofocus, jednak szybkość łapania focusu gdy obiekt się porusza jest wg mnie lepsza w aparacie Sony. Do profesjonalnych zastosowań w sporcie EOS R się nie nadaje. Sony chyba już by dało radę. Ale są od tego inne aparaty. Focus dobrze łapie ostrość w ciemności w obydwu aparatach. Bezlustra w związku z budową matrycy i migawki mają pewien problem z łapaniem ostrości na obiektach bez wyraźnych linii. Po przesiadce z lustrzanki może to być pewne niemiłe zaskoczenie - trzeba się nauczyć ostrzenia na wyraźne linie i po kłopocie. Canon pracuje nad nowymi matrycami z poczwórnym dzieleniem piksela matrycy co na pewno rozwiąże ten problem (aktualnie jest to dual pixel - piksel dzieli się na dwie).
Dynamika tonalna - tu sony bezkonkurencyjnie króluje, da się dużo więcej wyciągnąć z cieni (wydaje mi się, że w przepaleniach nie ma takiej różnicy) ale i EOS R to duży postęp po przesiadce z 6D którym fociłem, więc nie narzekam.
ISO - Sony szumi mniej, to fakt. Ale EOS R też jest w tym względzie bardzo, bardzo dobrym aparatem. Kwestia tego kto jakiego iso potrzebuje. Ze względu na to, że obiektywy do EOSa R mają w części stabilizację - można utrzymać niższe iso z ręki. Zaletą Sony jest stabilizacja matrycy a więc obiektywy bez stabilizacji będą stabilizowane, można użyć mniejszych iso, a że sony szumi mniej... przewaga momentami robi się duża. Szczególnie, że na niższych iso DR jest większe.
Stabilizacja matrycy - tu krótko - IBIS to ogromna zaleta i nie będę się tu rozpisywać. Można używać manualnych szkieł i mieć stabilizację (np. starych szkieł M42), to jest świetna rzecz. Stabilizacja obiektywów RF (sprawdziłem 24-105 i 35 1.8) jest świetna, więc tu nie ma różnicy.
Kolory - bałem się aparatów Sony ze względu na mityczne złe kolory. Kolory to moja obsesja, na tym punkcie mam fioła. Nie znoszę zażółceń i wpadania w zieleń i tego się bałem ze strony Sony. Powiem tak: nie miałem nigdy żadnego innego aparatu Sony więc tutaj... pełne zaskoczenie, bo kolory są bardzo OK. Wiele osób porównuje Jpgi z aparatu Canon i Sony - tu przyznam jest różnica. Canon robi zdjęcia wpadające w czerwień i magentę, niebieski jest magentowy a w sony cyjanowy. Ogólnie jak ktoś ma robić zdjęcia w jpgach to chyba lepszym wyborem jest Canon - jego proces przetwarzania kolorów po prostu ludziom pasuje. Ale jeśli ktoś foci Raw (a nie wyobrażam sobie inaczej gdy się kupuje puszki po ok 10 i 12 tys.) to zupełnie inna sprawa. Wg. mnie aktualnie najlepszym programem do obróbki RAW jest bezkonkurencyjnie Lightroom. Jego szybkość ale przede wszystkim możliwości rozjaśniania cieni i niwelowania przepaleń bez sztucznych "halo" nie ma sobie równych. A wierzcie mi sprawdziłem dosłownie wszystkie programy do obróbki raw jakie są dostępne. Jedynie dwa w pewnej mierze mogą konkurować: Luminar 3 i ACDSee Photo Studio Ultimate. Dużo osób z kolei porównuje kolory wychodzące z LR i powiem tak: profile w LR tak się różnią między podobnymi aparatami, że porównywanie kolorów aparatów przez przepuszczenie ich przez LR mija się z celem. To porównywanie profili LR dla danej puszki. Np. ludzi widzą zieloną skórę z EOS R i RP na dpreview w porównaniu aparatów i narzekają na kolory z tych puszek i że sony robi lepsze. To jest wprowadzanie ludzi w błąd - nie wiem czy Sony zapłaciło Adobe by tak zepsuł profil nowych puszek Canona ale dużo ludzi to zniechęca ;) Np. wystarczy porównać kolory z puszki A7III i A7RIII w programie sony, czy porównać jpgi z aparatu by przekonać się, że są to prawie identyczne kolorystycznie matryce. A teraz porównajcie kolory na profilu Adobe Color z obydwu puszek - tu już różnice są widoczne - puszka A7III daje więcej żółci na skórze niż puszka A7RIII. Aktualny profil Adobe Color dla puszki A7RIII jest najlepszym profilem kolorystycznym jaki widziałem od dawna i przebija on aktualne profile dla EOS R. Nie wiem czy Adobe zmieni te profile z czasem ale jeśli ktoś chce mieć ładne kolorki z LR aktualnie to A7RIII daje świetne. Profile do EOS R w LR nie są złe, ale profil do A7RIII zadaje kłam "złym kolorom" z aparatów Sony - tu już nie ma żadnych zażółceń i niepotrzebnej zieleni - jest więcej czerwieni jak w profilach Canona ale ogromną zaletą jest to, że czerwień tak mocno nie razi przy podbiciu kolorów jak w Canonie - tu zaraz trzeba ją korygować.
Szkła: Miałem okazję testować obiektyw Sony 24-70 4.0. To BDB obiektyw - optycznie wg mnie trochę gorszy od RF 24-105, ale dla mnie ma on dużą zaletę - jest lżejszy, bo waży tylko 426 gram. Testowałem też obiektyw makro 50 2.8 i chodzi on głośno jak wiertarka oraz ostrzy dużo wolniej niż poprzedni. Obiektywy RF do EOSa R to jest majstersztyk. Obiektywy są piękne, świetnie wykonane, każdy pierścień chodzi idealnie, konfigurowalny pasek ma lekki klik, ale chodzi płynnie. Są bardzo ostre i ostrzą bardzo szybko i cicho (ten makro trochę słychać ale tylko minimalnie). Powiem szczerze, że szkła Canona nie mają sobie równych. A jak wiadomo dobre szkło to podstawa i tu Canon zapowiedział niebywałe szkła do systemu EOS RF, jest więc na co czekać. Znam już dobrze ofertę szkieł Sony i szczerze przyznam, że jedyną aktualną przewagę widzę w obiektywie 12-24 którego odpowiednika chyba długo nie będzie w systemie R. Ale z tego co wygląda system Sony może pomarzyć o natywnych szkłach Sony czy Zeiss o jasności 1.2 (50 1.2, 85 1.2). Niby to tylko różnica 0.2 ale uwierzcie mi, to robi ogromną różnicę.
Tyle na razie. Jak są jakieś dodatkowe pytania to piszcie.
-
Odp: EOS R vs A7R III (osobiste spostrzeżenia)
Przekonałeś mnie, biorę Sony ;)
Jeśli chodzi o Sony A7R III, to (raczej) wciąż nie ma żadnej konkurencji. Sony w korpusach daje po prostu więcej featurów niż rywale. Sytuację jeszcze poprawia fakt, że sprzedają też swoje stare modele tzw. "klasyki" i można nabyć np. A7 MK1 za ok. 2500-2700 zł (obecnie w MM za 2250 zł). Czy A7 II z IBIS-em za nieco ponad 4 tys. zł. Nikt nie oferuje tak tanich bezluster FF.
No ale do body potrzebne są obiektywy i tutaj Canon i Nikon zdecydowanie wygrywają pod względem cen i stosunku cena/jakość. Lustrzanki Sony zdechły (bagnet A), właśnie dlatego, że do Canona i Nikona dostępnych było/jest więcej i często lepszych szkieł. Biorąc pod uwagę koszt całego systemu (no chyba, że komuś wystarcza tylko KIT) jest (dużo) niższy u Canona i Nikona.
-
miałem różne Sony z serii A7, zmieniłem na Canona R - wróciła przyjemność z robienia zdjęć. Parametrami możę i sony wygrywa, ale Canon ma to coś, co powoduje, że misię chce focić. W sony tego mi brakowało. Każdemu wedle potrzeb ;)
-
"Fotografuję głównie krajobrazy i makro, chociaż często też ludzi i uroczystości (głównie w dość ciemnym kościele z różnorodnym światłem i barwami) (…)
Moja obróbka to często dość mocno wyciągnięte cienie i zniwelowane przepalenia (później korekta bieli i czerni), używam często lokalnego korygowania typu gradient, pędzel. Bardzo lubię mocno podbijać kolory w krajobrazie i makro(…)"
Szczerze mówiąc po takim wstępie i preferencjach fotografowania sądziłem że wniosek będzie jeden - zostajesz przy Sony i ani myślisz o Canonie.
-
Dzień dobry! To mój pierwszy głos na tym forum od lat... Dawno temu postanowiłem porzucić swojego 5d mk2 (z pokaźną rodzinką L-ek) na rzecz Leiki. Po pewnym czasie dokupiłem kompakta (Sony RX100 mk2, ostatnio mk6), ale z racji na niektóre zastosowania postanowiłem sprawić sobie jeszcze bezlusterkowca. Najpierw był to Olek, którego miałem raptem ze dwa miesiące (obrazek nie przystawał do moich oczekiwań), później Sony A7R. Z tym aparatem byłem na dobre i na złe do tego roku. Używałem głównie starych szkieł manualnych, frajda była duża. Ale obiektywy systemowe nigdy mnie nie wciągnęły, głównie z racji absurdalnych cen... Od dwóch miesięcy mam więc EOS-a R i jestem zadowolony. Bawiłem się w międzyczasie róźnymi puszkami Sony (A7R mk2, mk3, A7 mk3), ale zdecydowałem się wrócić do Canona. Co mam więc dziś? Lepszą ergonomię, lepsze szkła w rozsądnej cenie, doskonały AF. Jedynym mankamentem na dziś jest dla mnie słaba współpraca z naręczem starych szkieł manualnych (głównie CAnon FD), próbuję to ogarnąć, ale temat nie jest prosty, a efekty- słabe. Przy czym zadaję sobie coraz częściej pytanie o sens posiadania tych wszystkich staroci w momencie, gdy mam nadal Leicę, no i rozrasta mi się ponownie szklarnia Canona. Zobaczymy, co dalej. Pozdrawiam!
-
Re: Odp: EOS R vs A7R III (osobiste spostrzeżenia)
Cytat:
Zamieszczone przez
Łopal
Jedynym mankamentem na dziś jest dla mnie słaba współpraca z naręczem starych szkieł manualnych (głównie CAnon FD), próbuję to ogarnąć, ale temat nie jest prosty, a efekty- słabe.
Przerobiłem kilka bezlusterkowców (różnych firm) i w każdym systemie znakomicie używało mi się obiektywów manualnych z peakingiem. Tak więc z całym szacunkiem dla Ciebie wybacz proszę, ale pitolisz w tym momencie :roll:, bo mam dużo szkieł z mocowaniem FD oraz M42 i doskonale sprawują się w różnych systemach. Np. A7 II z Pentaconem 50 1.8 https://35photo.pro/photo_3201641/ i https://1x.com/gallery/window-fine-a...graphy-1659775
Polecam dobre adaptery :)
https://www.youtube.com/watch?v=swuH...ature=youtu.be
-
No fakt. Helios z moim soniaczem też działa bez pudła. Do eMek nie mam przejściówki na M42 więc ciężko wyrokować ale nie bardzo rozumiem dlaczego miałoby być źle skoro dedykowane szkła da się używać w manualu i peaking działa dobrze.
Inna rzecz że po internetowych zachwytach nad Heliosem spodziewałem się Bóg wie czego a jest mocno średnio.....
-
Re: Odp: EOS R vs A7R III (osobiste spostrzeżenia)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Inna rzecz że po internetowych zachwytach nad Heliosem spodziewałem się Bóg wie czego a jest mocno średnio.....
Heliosy i Pentacony są różne - ostre i mniej ostre na pełnym otworze. Za to optyka FD jest bardzo ostra od pełnego otworu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Łopal
... Jedynym mankamentem na dziś jest dla mnie słaba współpraca z naręczem starych szkieł manualnych (głównie CAnon FD), próbuję to ogarnąć, ale temat nie jest prosty, a efekty- słabe. Przy czym zadaję sobie coraz częściej pytanie o sens posiadania tych wszystkich staroci w momencie, gdy mam nadal Leicę, no i rozrasta mi się ponownie szklarnia Canona. Zobaczymy, co dalej. Pozdrawiam!
Cześć.
A widziałeś może ten filmik? Może Ci pomóc.:
https://www.youtube.com/watch?v=r4hl...LKHk3V&index=2
Pzdr. Rysiek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
Kolory - ... Np. ludzi widzą zieloną skórę z EOS R i RP na dpreview w porównaniu aparatów i narzekają na kolory z tych puszek i że sony robi lepsze. To jest wprowadzanie ludzi w błąd - nie wiem czy Sony zapłaciło Adobe by tak zepsuł profil nowych puszek Canona ale dużo ludzi to zniechęca ;) ...
Tak, dokładnie ja widzę zielono-żółtą skórę po imporcie zdjęć z R do LR. Zresztą tu nie chodzi tylko o skórę ale cały "look" rawów.
Miałem 40d, 5d2, teraz mam 6d1, 6d2, R i R jest pierwszym aparatem, w którym nie potrafię sobie poradzić z kolorem w LR do tego stopnia, że rozważam sprzedaż tego body. Po imporcie zdjęć do triala c1 czuję się jakbym wrócił do domu... ale co z tego? Mam zmieniać cały workflow specjalnie pod jedno body? Kolory z R w LR są żółto-zielono-sino-blade. Czy ktoś z Was też to widzi, i/lub poradził sobie z tym ?
-
W sumie ostatnie profile są dla mnie ok. Zawsze pozostaje DPP, tam kolory są zawsze OK.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
W sumie ostatnie profile są dla mnie ok. Zawsze pozostaje DPP, tam kolory są zawsze OK.
Sprawdze dzisiaj z ciekawości DPP, bo w życiu tego softu nie miałem zainstalowanego.
Co i tak nie rozwiązuje mojego problemu. Nie będę zmieniał stylu pracy pod jedno body.
-
EOS R to stosunkowo nowy aparat. To Adobe dziś decyduje czy zdjęcia będą zielone czy nie. Nie sądzę by była wielka różnica między matrycą 5D mark IV a EOS R.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Photointo
EOS R to stosunkowo nowy aparat. To Adobe dziś decyduje czy zdjęcia będą zielone czy nie. Nie sądzę by była wielka różnica między matrycą 5D mark IV a EOS R.
Wszystkim, którym podoba się obecny profil kolorów od adobe dla eRki proponuję by z ciekawości zainstalowali c1. Podejrzewam, że mogą się mocno zdziwić.
-
Akurat to złych kolorów z LR nie musisz mnie przekonywać hehe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Wszystkim, którym podoba się obecny profil kolorów od adobe dla eRki proponuję by z ciekawości zainstalowali c1. Podejrzewam, że mogą się mocno zdziwić.
Ja przeszedłem na C1 właśnie z tego powodu. Tylko, że to było koło wersji 4 a teraz jest 12 ;) Nie krytykuję LR, ale osobiście łatwiej uzyskuję to co chcę z Capture One. Polecam wszystkim to co Ty - chociaż spróbować z produktem od phaseone.
Co do kolorów i profili z LR - zawsze możesz ukręcić swój z colorcheckerem.
-
Profile masz czy używasz tych adobe?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Tak, dokładnie ja widzę zielono-żółtą skórę po imporcie zdjęć z R do LR. Zresztą tu nie chodzi tylko o skórę ale cały "look" rawów.
Miałem 40d, 5d2, teraz mam 6d1, 6d2, R i R jest pierwszym aparatem, w którym nie potrafię sobie poradzić z kolorem w LR do tego stopnia, że rozważam sprzedaż tego body. Po imporcie zdjęć do triala c1 czuję się jakbym wrócił do domu... ale co z tego? Mam zmieniać cały workflow specjalnie pod jedno body? Kolory z R w LR są żółto-zielono-sino-blade. Czy ktoś z Was też to widzi, i/lub poradził sobie z tym ?
to zmień forkflow dla wszystkich korpusów - nie mam R ale porzuciłem LR dość dawno i tylko sobie chwalę, 6D też ma "inne kolory" 5DIII też, to dotyczy każdego korpusu - kiedyś dostałem rawy - dziwne oświetlenie sceniczne i trzeba było coś robić z kolorem skóry - ktoś poprosił żebym to zrobił LR bo sam nie potrafi i co i nico w LR nie dało się tego zrobić a w C1 czy DPP bez problemu ale DPP jest dlamnie zbyt prymitywny i ma tragiczny interfejs.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ja przeszedłem na C1 właśnie z tego powodu. Tylko, że to było koło wersji 4 a teraz jest 12 ;) Nie krytykuję LR, ale osobiście łatwiej uzyskuję to co chcę z Capture One. Polecam wszystkim to co Ty - chociaż spróbować z produktem od phaseone.
u mnie było podobnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Profile masz czy używasz tych adobe?
Używam tych od Adobe dostępnych w najnowszej wersji Lr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Zanim spróbujesz sprzedać ten cud inżynierii japońskiej to wypróbuj jeszcze jedną rzecz.
Od wersji 8.1 jest s*******ony odczyt balansu bieli z R-ki.
https://community.usa.canon.com/t5/E...ue/td-p/270046
https://forums.adobe.com/message/10863242#10863242
^ W tym wątku z forum Adobe jakiś gościu napisał innym ludziom żeby się tu zbytnio nie rozpisywali bo inżynierowie z Adobe rzadko zaglądają na to forum i żeby się wypowiadać na innym forum na które inżynierowie Adobe zaglądają często.
https://feedback.photoshop.com/photo...lter_by%5D=all
Jakiś inżynier z Adobe podał niby rozwiązanie tego problemu ale w niczym to ludziom nie pomogło więc zacząłem grzebać dalej w postach użytkowników gdzie znalazłem taką wypowiedź niejakiego Hubert Duong który napisał:
Więc może spróbuj z tym profilem jeżeli tak jak ja nie posiadasz tego ColorChecker https://graficzne.pl/index.php?d=szu...j=colorchecker którego jak widać jest w **** różnych wersji i tak na dobrą sprawę nawet nie wiadomo którą z nich wybrać.
Pojedynczy profil ktoś kryjący się za Huelight Camera Profiles wycenił na $15.00. Jest to mniejszy wydatek niż zakup C1, mniejszy wydatek niż zakup jakiejkolwiek wersji ColorChecker i zdecydowanie mniejsza strata pieniędzy niż ta którą zaliczysz jak będziesz próbował sprzedać używaną R-kę.
-
Troyche z powodu R przesiadłem się na C1. Nie odpowiada mi model abonamentowy Adobe, a ostatnia wersja desktopowa R nie obsługuje. Faktycznie wf w C1 różni się znacząco od LR. Ale od kiedy wyeksportowałem 1. zdjęcie (no.. paczkę zdjęć) z C1 nie zamierzam przepuszczać przez LR zdjęć ze starszych puszek wciąż czekających w kolejce do wołania. W LR niekiedy nakręcić się trzeba było by uzyskać nastrój, jaki zapamiętałem - dziś trącę jeden czy drugi suwak od hdr, czasem wb. I gotowe. Tak jakoś jest, że one, te zdjęcia w C1, są po prostu gotowe.. żadnego postwołaniowego selektywnego wyostrzania/wygładzania, automatow do wb, itd (wiem, wiem, to zawsze batch robił, ale teraz nie musi).
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
Jak ktoś dłużej posiedzi np. w DPP z Erką i później spróbuje coś zrobić w LR to wszystko wygląda strasznie zielonkawo żółto i wydaje się, że jest mała rozpiętość kolorystyczna.
-
Też nabyłem R-kę i po imporcie RAW-ów do LR negatywnie się zaskoczyłem kolorami. Używałem przez 4 lata 6D i nie widziałem problemu z profilem Adobe Color. Za to tutaj przy jego użyciu kolory są wyprane, lecące w żółto-zielony odcień. Moim zdaniem problem rozwiązuje w dużym stopniu profil Camera Faithful v2. Jest bardziej nasycony i kontrastowy, idący lekko w czerwień.
-
Ja za radą @mkamelg kupiłem za 15$ profile ze strony https://www.colorfidelity.com/canon.htm i jestem wreszcie zadowolony z kolorów uzyskiwanych z ACR. Jednak jak skończy mi się abonament na CC (wykupiłem na rok) to pewnie będę myślał o C1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Ja za radą @
mkamelg kupiłem za 15$ profile ze strony
https://www.colorfidelity.com/canon.htm i jestem wreszcie zadowolony z kolorów uzyskiwanych z ACR. Jednak jak skończy mi się abonament na CC (wykupiłem na rok) to pewnie będę myślał o C1.
Możesz tutaj lub na priva wrzucić jakiegoś screena z rawa po zaaplikowaniu profilu ?
-
Rozumiem, że profil z colorcheckera rozwiązuje problem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Tak dokładnie, można samemu zrobić taki profil. Ja też się skusiłem na ten Huelight i faktycznie jest najlepszy ze wszystkich. Wersja Standard jest w sam raz, bez zafarbów i z akuratną czerwienią. Jedynie jest trochę mniej kontrastowy niż Adobe Color, ale to już tylko kwestia dodania na moje oko +13 kontrastu do presetu. No i jak tak znów popatrzyłem, to jednak wspomniany wcześniej profil Camera Faithful v2 nie jest dobrym materiałem na obróbkę, pomimo nazwy jest zbyt oczojebny, choć i tak mniej niż Camera Standard v2. Szkoda że Adobe dał ciała z tymi profilami. Może jakąś aktualizacją Camera Raw to poprawią. A tymczasem nie pozostaje chyba nic innego niż Huelight.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Polecam: https://pawel.online/color-science/
-
Ok wyje#$%^& 15 dolców na Huelight profiles do eRki. Nic wielkiego one nie zmieniły, rawy w LR dalej wyglądają jak rzygi.
Wszystkim kupującym eRke zalecam wraz z body kupić od razu licencję do C1.
-
Trochę spóźniony komentarz ale... Generalnie fajne porównanie :-)
-
Też nabyłem jakiś czas temu R-kę. RAW-y obrabiałem w DPP albo w LR 5.7 korzystając z Adobe DNG Converter. Ściągnąłem 30 dniową wersję C1, który nie widzi plików CR3 z R-ki nie mówiąc o importowaniu. Na stronie producenta jest wymieniony EOS R, że program obsługuje pliki CR3. Nie wiem co jest nie halo? Coć ktoś ??? Np. DxO Photo Lab 2 od razu widać pliki z R-ki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kredek23
Też nabyłem jakiś czas temu R-kę. RAW-y obrabiałem w DPP albo w LR 5.7 korzystając z Adobe DNG Converter. Ściągnąłem 30 dniową wersję C1, który nie widzi plików CR3 z R-ki nie mówiąc o importowaniu. Na stronie producenta jest wymieniony EOS R, że program obsługuje pliki CR3. Nie wiem co jest nie halo? Coć ktoś ??? Np. DxO Photo Lab 2 od razu widać pliki z R-ki.
Nowy C1 v.12 musi widzieć CR3. Może ściągnąłeś starszą wersję, albo wariant pod fuji, czy sony?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nowy C1 v.12 musi widzieć CR3. Może ściągnąłeś starszą wersję, albo wariant pod fuji, czy sony?
Wersja C1 v12.1 wsparcie dla 500 camer, na Mac Book Pro MacOS Mojave. Kiedy włożę kartę SD pojawia się karta "importuj obrazy a na niej zapis brak zdjęć w folderze.Kiedy wybiorę folder źródłowy to pojawią się miniatury zdjęć na szaro i nie da się ich otworzyć. Na pewno nie ściągnąłem wersji na sony lub fuji.
-
A zapis w pełnym Raw 30mpix?
-
-
Spróbuj skopiować te pliki na hdd bez użycia C1 a potem otwórz w trybie sesji a nie katalogu.
-
Próbowałem i nic. Zrobiłem zdjęcia RAW + Jpg. Widzi tylko JPG. Widzi TIFF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kredek23
Próbowałem i nic. Zrobiłem zdjęcia RAW + Jpg. Widzi tylko JPG. Widzi TIFF.
A prześlesz jakiego Rawa na maila?
-
-
U mnie nie było żadnych problemów z trialem C1 i importem zdjęć. Zarówno z wersją 12.03 oraz 12.1
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kredek23
Oczywiscie.
Wrzuciłem u siebie i w sumie to się zdziwiłem, bo też C1 nie widzi mi tego pliku. Dla sprawdzenia pociągnąłem też inne pliki z dpreview i to samo.
Dla pewności sprawdziłem też z innego źródła i działa!:) Coś musi być nie tak z tymi plikami. Może to są rawy z kompresją, albo faktycznie rozmiar mniejszy niż 30 mpix?
Działający plik (przypadkowe wyszukanie w googlach) ściągnąłem z tego linka: https://mirrorlesscomparison.com/gal...sample-images/ (na dole strony są rawy)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Wrzuciłem u siebie i w sumie to się zdziwiłem, bo też C1 nie widzi mi tego pliku. Dla sprawdzenia pociągnąłem też inne pliki z dpreview i to samo.
Dla pewności sprawdziłem też z innego źródła i działa!:) Coś musi być nie tak z tymi plikami. Może to są rawy z kompresją, albo faktycznie rozmiar mniejszy niż 30 mpix?
Działający plik (przypadkowe wyszukanie w googlach) ściągnąłem z tego linka:
https://mirrorlesscomparison.com/gal...sample-images/ (na dole strony są rawy)
Sprawdziłem i działa. Zresetowałem R-kę do ustawień fabrycznych i zrobiłem kilka fotek, działa. Dzięki za podpowiedź. Teraz tylko muszę się zastanowić co wybrać: C1 czy DXO Photo Lab 2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kredek23
Sprawdziłem i działa. Zresetowałem R-kę do ustawień fabrycznych i zrobiłem kilka fotek, działa. Dzięki za podpowiedź. Teraz tylko muszę się zastanowić co wybrać: C1 czy DXO Photo Lab 2.
Dziwna sprawa z tymi rawami. Co do wywoływarek wiem, że dosyć popularny jest też acdsee pro.
-
Pytanie jak sciagasz pliki? Po USB z body i na Windowsa?
Wtedy m system nie pokazuje ci plików o nieznanych rozszerzeniach cr3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Pytanie jak sciagasz pliki? Po USB z body i na Windowsa?
Wtedy m system nie pokazuje ci plików o nieznanych rozszerzeniach cr3.
Nie chodzi o system tylko o Capture One. Nie wiem w czym rzecz, ale przyczyny mogą być takie:
- raw w niepełnym rozmiarze
- raw skompresowany (choć C-raw jest obsługiwany)
- zdjęcia zapisane jak w body był firmware 1.0 a C1 jeszcze wtedy nie obsługiwało EOSa R
Oczywiście to tylko moje przypuszczenia/spekulacje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie chodzi o system tylko o Capture One. Nie wiem w czym rzecz, ale przyczyny mogą być takie:
- raw w niepełnym rozmiarze
- raw skompresowany (choć C-raw jest obsługiwany)
- zdjęcia zapisane jak w body był firmware 1.0 a C1 jeszcze wtedy nie obsługiwało EOSa R
Oczywiście to tylko moje przypuszczenia/spekulacje.
Znam już przyczynę: Chodzi o ustawienie "Dual Pixel RAW" kiedy jest włączone to C1 nie widzi pliku CR3, kiedy jest wyłączony to go widzi normalnie i wczytuje. Sprawdziłem to dzisiaj bo nie dawało mi to spokoju. Włączone Dual Pixel RAW daje tylko dodatkowe info do DPP, gdzie niektóre programy mogą taki plik nie czytać i traktować jako uszkodzony.
-
Sie ma,
Czy ktoś poza autorem wątku miał w użyciu może te aparaty. Zastanawiam się nad Canon r vs A7riii , wybór sony to zmiana szkieł ale Canon r wydaję mi się niestety czytając opinie bardzo niedopracowany w stosunku do sonego. Sony z tego co czytam biję canon użytecznym iso, rozpiętością tonalną, video .
P.S. chciałem poczytać na temat Canon r vs A7riii tak jak w temacie , a wątek rozpieprzyło parę osób pisząc przez 5 stron o kolorach w LR i C1. Gratuluje odniesienia do tematu. Masakra...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leoo
Sie ma,
Czy ktoś poza autorem wątku miał w użyciu może te aparaty. Zastanawiam się nad Canon r vs A7riii , wybór sony to zmiana szkieł ale Canon r wydaję mi się niestety czytając opinie bardzo niedopracowany w stosunku do sonego. Sony z tego co czytam biję canon użytecznym iso, rozpiętością tonalną, video .
P.S. chciałem poczytać na temat Canon r vs A7riii tak jak w temacie , a wątek rozpieprzyło parę osób pisząc przez 5 stron o kolorach w LR i C1. Gratuluje odniesienia do tematu. Masakra...
Jest oczywistym, że Sony a7r III jest lepszą puszką od Canona R. Tak samo jak oczywistym jest, że jakość szkieł Canona dla Sony pozostanie niedościgniona. Pytanie do czego potrzebujesz tego aparatu? I jakie masz szkła obecnie - czy zmiana systemu zwyczajnie się opłaca i czy jesteś w stanie znaleźć ewentualne zamienniki optyki po stronie Sony. Canon zaczął ML od innej strony (czyli od optyki). Na bardzo dobre (porównywalne z Sony) body ML pewnie jeszcze przyjdzie poczekać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
leoo
Sie ma,
zejdź na ziemie
jesli szukasz Sonego to kup Sonego
jesli szukasz pewnego apartu, ktorym da sie zrobic zrobic zdjecia i miec banana na buzi to wybierz coś z N lub C
czy jak kupujesz samochod to porownujesz go z mercedesem/ferrari/mustangiem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
czy jak kupujesz samochod to porownujesz go z mercedesem/ferrari/mustangiem?
Jak Ty mi zaimponowałeś w tej chwili !!!