pokazali porównanie wielkości. Zadziwiające!
https://www.ephotozine.com/articles/...1552747527.jpg
Wersja do druku
pokazali porównanie wielkości. Zadziwiające!
https://www.ephotozine.com/articles/...1552747527.jpg
O kurde nieźle, i tam nic się nie wysuwa? :)
obawiam się, że może się wysuwać. Niestety nie miałem jeszcze okazji pomacać :(
hmm jak go podpiąć do mojej piątki:?:
Jak się wysuwa, to EF jest mechanicznie o niebo lepszym rozwiązaniem.
taa... a najlepsze jest to, ze w obiektywie z 2019 roku Canon daje stopke statywowa niezgodna z Arka, a przy tym masakrycznie wysunieta poza tubus obiektywu (nie bardzo rozumiem po co?)
po zalozeniu bejmy i jeszcze plytki statywowej (jakiejkolwiek) obiektyw moze i jest maly, bo krotki, ale bedzie wymagal w cholere miejsca w plecaku. a do wielu plecakow czy toreb foto to wrecz nie wlezie, bo w zwyklych plecakach na DSLR + 3 lensy jest 12~13 cm glebokosci i dopiero wielkie kolubryny (typu Lowepro Pro Trekker) sa na tyle glebokie, zeby takiego RF 70-200/2.8 zmiescic z bejma :/
Mały a będzie ważył pewnie z 2 kg :)
Tak. I z pewnością będzie gorszy niż Sony. No i będzie źle oddawał różowy kolor na tygrysie.
Wspaniale, że tak korpusy ewoluują. Mirrorless. Za chwilę będzie humanless. Korpusy o masie i gabarytach kartki z notatnika, BVF (Brain View Finder, jakby ktoś pytał za 3 lata, ja to wymyśliłem) będzie miał każdy fotograf, amator, entuzjasta, profesjonalista wszczepiony w gałkę oczną, z szyną danych 30000TB/s wprost do mózgu. Pod 1456 różnych systemów. Ale trzymam kciuki za konstruktorów optyki w walce z developowaniem światła na planecie Ziemia. Jak ma być jakość / dobre światło, to będzie duże / ciężkie. I wtedy korpus o wadze kartki papieru czy lustrzanka 0,5kg, to będzie kwestia preferencji i małe miki w porównaniu z optyką. Dziękuję za uwagę.
mocowaniem Arca Swiss:
https://photographylife.com/arca-swi...release-system
Tamron w swoich obiektywach robi to juz standardowo. podobnie Fiudzi z "markowych" :) producentow
tu jest przyklad o ile rozni sie gabarytowo taki "wypierd" od porzadnej stopki zgodnej z Arka:
https://www.dpreview.com/forums/post/55484305
a w RF 70-200 bejma statywowa wystaje znacznie bardziej niz w tym 100-400 wyzej :(
ja to u siebie widze na przykladzie 70-300L. do normalnego plecaka (u mnie Pro Runner BP 350) zestaw 6D + 70-300L + obrecz statywowa ledwo sie miesci w komorze plecaka. a i wrzucajac sam obiektyw z obrecza w bocznej przedzialce trudno jest plecak domknac, przez ten wystajacy dzyndzel diabli wie po jakiego czorta tak odstajacej od tubusu obiektywu bejmy. a ten RF 70-200 wyglada na jeszcze bardziej spie* pod tym wzgledem...
kolor mam w d* osobiscie. ciezar nieco mniej, no ale dobra.
natomiast to ze obiektyw nie wejdzie do plecaka to jest problem. a ten tutaj po prostu nie wejdzie z obrecza statywowa do normalnej wielkosci plecaka. tylko trzeba bedzie do niego kupowac ktorys z tych wiekszych, glebokich plecakow (takich minimum na lufy pokroju 400/4). a to troche zmniejsza seksapil mniejszego gabarytu wzgledem EF.
dla mnie to jest troche tak, jakby mowic, ze Mini fajniejsze od Passata bo mniejsze. tylko ze jak ma ta trumienke na dachu, to tez wcale nie wszedzie wejdzie :)
co najmniej 3/4 targetu uzywa Arki. reszta moze sobie na stopke z szyba arkowa zalozyc inna plytke. roznica jest tylko taka, ze te 3/4 nie musza juz dokladac plytki.
mozna. a probowales w praktyce jak jest z wygoda tego rozwiazania? tak godzinke pochodzic w naturze i co piec minut zakladac/zdejmowac obrecz?
dla mnie natomiast obrecz to jest podstawowe akcesorium do teleobiektywu...
w 70-200/4 sie mieszcza a odstep miedzy obrecza a pierscieniem jest duzo mniejsza
EDIT: chyba masz na mysli pierscien ustawiania ostrosci. w 70-300L, 100-400 mkII czy RF 70-200 on jest pomiedzy tubusem obiektywu a bejma statywowa i te obiektywy maja wiecej miejsca pozostawione. we wszystkich EF 70-200 natomiast jest on z przodu i wtedy nie zawadza tak czy siak o bejmy.
co by w zasadzie znaczylo, ze te bejmy sa projektowane pod katem kamerunow, zeby mogli sobie latwo ciagnac zoom. do foto to to ma mniejsze znaczenie raczej...
a 90% uzytkownikow ma tak zalozone oslony sloneczne na obiektyw:
ale to nie powod, zeby one byly na starcie spartolone projektowo.
i tak, ja wiem, ze 99% kotleciarzy jak nosilo 70-200/2.8 to i tak mialo bejme statywowa w pozycji "militarnej" (do gory nogami, w roli uchwytu do noszenia za obiektyw :D ), bo nie umialo jej zdjac. ale to nie oznacza, ze to powinno byc pod takich uzytkownikow projektowane :D
Jakiego targetu - czego :shock:?
Bartek piszesz któryś post z rzędu o jakiejś abstrakcji. Albo ja już też się odkleiłem od rzeczywistości na tyle, że nie wiem co się wokół mnie dzieje i nie nadążam z trendami albo piszesz o jakieś sakramecko małej niszy .... Coś tu nie gra mi w tej dyskusji... 8-)....
Pomijam już że tak na logikę to żeby cokolwiek ocenić czy jest przydatne trzeba to sprawdzić. Ocenianie jakichś rozwiązań na podstawie makiet jest delikatnie powiedziawszy ułomne ;)....
takiej obreczy statywowej. czy dokladniej: tych z uzytkownikow RF 70-200, ktorzy go beda uzywali z obrecza, czy to dokupowana osobno, czy to w zestawie.
moze i tak jest... tez nabieram watpliwosci, czy uzywanie statywu nie jest przezytkiem z jakiegos XIX wieku... :)
ale co ja mam sprawdzac? mam podobna bejme w 70-300L, nawet mniej odstajaca (bo moge sobie ocenic wielkosc tego co jest do RF 70-200) i wiem jak to sie sprawdza w realu, przy noszeniu aparatu z tym obiektywem (i obrecza) w normalnym plecaku. a sprawdza sie *owo. krotko i dobitnie. ciezko domknac plecak, a potem bejme i tak czuc. a to jest plecak tak niemaly jak i niezle wymoszczony w srodku.
co dokladnie moze mnie twoim zdaniem zaskoczyc jak wezme fizyczny RF 70-200 w rece?
@akustyk podaj adres, wyślę Ci klawiaturę. Z polskimi znakami.
alez biore. co nie zmienia mojej opinii, ze to jest jakis kompromis. korzystny dla kamerunow, niekorzystny dla podrozujacych / naturzystow / landszafciarzy.
jest jak jest, nie ma nad czym plakac, najwyrazniej maja inne priorytety niz takie jakie ja bym chcial ;)
tez jakis pomysl. cala nadzieja w tym, ze ta obejma bedzie modularna, tzn. z mozliwoscia podmiany stopki (jak w 100-400). wtedy byc moze ktos wydzierga stopke pod konkretny uchwyt Manfrotto. Canon sam tego nie zrobi :(
dla mnie juz szklo pokroju 70-200/4 uzywa sie duzo wygodniej z obrecza statywowa. mozna bez, jasne. tylko po co?
bez zalozonej obreczy statywowej, zgoda. tez to lubie w 70-300L
ja rowniez.
wyslij. i zainstaluj mi na lapsie sluzbowym bez praw administratora do Windy :)
Cóż, trzeba poczekać ale na ile znam Canona to zapowiada się kolejne świetne szkiełko. Pytanie moim zdaniem najważniejsze: ile???
Oczywiście chodzi o cenę ;).
Nie wiem czy było. Tutaj: https://photorumors.com/2019/03/19/c...non-rf-lenses/ jeszcze więcej zdjęć 70-200 i nowych szkiełek RF.
Kolega Akustyk ma rację. Nie wiem, może w Polsce większość używa systemu Manfrotto ale w moich okolicach Arca Swiss ma chyba większe wzięcie. Jednym z głównych powodów dlaczego dokupiłem grip do mojego aparatu była wbudowana stopka Arca. W sumie nie rozumiem dlaczego żadne body nie ma czegoś takiego wbudowanego fabrycznie. Dużo lepsze rozwiązanie niż dokręcane, wystające płytki.
Załącznik 1963
Tutaj: https://www.canonrumors.com/patent-c...2-8l-is-usm-2/ potwierdzenie że będzie się wysuwał. Ciekawe czy pod EF też by się dało zrobić w ten sposób stosunkowo kompaktowe szkło?
Panowie, Panie- pytanie- kiedy wreszcie to szkło zostanie oficjalnie zaprezentowane i udostępnione do sprzedaży?
Sierpień br.
Jak się wysunie tubus, to kompaktowość w porównaniu do klasycznego EF gdzieś znika...
Oszczędność miejsca w plecaku duża.
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
oszczędność jedno ale łapanie syfu to drugie
na pustynie strach zabierac
Używam 70-300L Akustyk z tego co wiem również. I co zasysa kurz bo nie zauważyłem. Obręczy używam w 70-200 lis ll.
Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka
Canon RF 70-200mm f / 2.8L IS USM Dane techniczne:
17 elementów w 13 grupach
Minimalna odległość ogniskowania: 0,7 m
Maksymalne powiększenie: 0,23 razy
Średnica filtra: 77 mm
Rozmiar: 89,9 mm x 146 mm
Waga: 1070 g
Stabilzacja: 5EV
https://www.canonrumors.com/images-a...sm-ds-dm-e100/
I tak oto czar prysl - RF zostal zdefiniowany - 3 podstawowe zoomy reporterskie pokrywajace caly stosowany zakres.
Najciekawsze sa niedopowiedzenia.
niestety , ale ja czesto uzywam skali odleglosci na obiektywie.
Niektorte obiektywy zatrzymalem wylacznie z tego powodu.
W porównaniu z Sony FE urwali 400 gramów i 5 centymetrów długości.
https://www.dpreview.com/products/co...tDir=ascending
Dzisiaj oficjalna premiera.
Cena 2700$
Bez zaskoczenia.
https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1222776-REG
No to chyba bez podatku. W Japonii obiecuja, ze 21 listopada bedzie na polkach... za 340k jenow (okolo 2900 EUR). Z tym ze tutejsze ceny nie sa jakos szczegolnie niskie
No u nas 11 z ogonkiem będzie jak nic.
Przy czym ja znam już dwie osoby, które są zainteresowane tym szkłem jako "wkładką" do RP. Podejrzewam że mimo tej ceny będzie się to nieźle sprzedawać...