-
pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?
Czesc
Przesiadam sie z analogowych lustrzanek Zenit i Praktica, ktorych uzywalem pare ladnych lat temu jako hobby.
Teraz postanowilem odswiezyc temat i nabyc lustrzanke. Bedzie okazja na jej wykorzystanie na najblizszym wyjezdzie urlopowym (krajobrazy, zwiedzanie miast etc.). Pozniej jak najbardziej chcialbym sie w tym hobby zaglebic (moze zdjecia nieba noca, wschody i zachody slonca, ludzie i zwierzeta - czyli dosyc szeroki zakres).
Doradzcie w ktora strone spojrzec - przejrzalem kilka sklepow, sporo testow, opinii itd. Na placu boju zostal Canon 200D, Canon 800D i Pentax K-70.
W ktora strone isc? Ktory aparat wybrac? Co przemawia akurat za tym a nie za innym? Co zyskam a co strace?
Moge porownac suche testy i parametry ale chcialbym aby wylozyl mi to ktos bardziej praktycznym jezykiem :)
Jakie szklo/szkla dobrac?
Z gory dzieki za pomoc
Ps. Budzet 2500-3000pln.
-
Re: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?
Pójdź do sklepu i wybierz ten, który organoleptycznie najbardziej Ci odpowiada - najlepiej leży w ręku (Tobie), ma najfajniejszy (wg. Ciebie) ekran, najlepiej się obsługuje (wg. Ciebie). Bo osobiste dopasowanie jest ważniejsze niż jakieś tam drobne różnice w testach czy specyfikacjach.
Co zyskasz - aparat, który Ci się podoba. Co możesz stracić - jeśli wybierzesz taki, który Tobie nie będzie odpowiadał możesz stracić chęć robienia nim zdjęć, czyli cały sens z jego posiadania.
W każdym przypadku obiektyw tzw. kitowy - czyli taki z jakim w zestawie sprzedają - bo na początek jest wystarczający, a w zestawie nie dopłaca się dużo (na ogół).
Ja do listy wartych sprawdzenia w sklepie dorzuciłbym dowolny inny aparat w tym przedziale cenowym, np. Canon M50 choć to nie lustrzanka (osobiście chyba wybrałbym właśnie jego, bo już mam canona).
-
Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?
teraz bylem na wyjeździe, jeden z kolegów kupił do robienia zdjęć Samsunga galaxyS9
muszę powiedzieć ze jestem pod wrażeniem co potrafi ten telefonik
jak nie wiesz czego chcesz i czego oczekujesz to nie wchodź w lustra, zobacz dział sprzedaż, właśnie kolega pozbywa się po 5 latach świetnych aparatów, których praktycznie nie używał
nie powtarzaj jego błędu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
teraz bylem na wyjeździe, jeden z kolegów kupił do robienia zdjęć Samsunga galaxyS9
muszę powiedzieć ze jestem pod wrażeniem co potrafi ten telefonik
jak nie wiesz czego chcesz i czego oczekujesz to nie wchodź w lustra, zobacz dział sprzedaż, właśnie kolega pozbywa się po 5 latach świetnych aparatów, których praktycznie nie używał
nie powtarzaj jego błędu
Fotografowanie smartfonem to dziedzina fotografii alternatywnej, w której nie każdy się odnajdzie. Trzeba być z tym jakoś obytym, najlepiej od dziecka.
Mój syn kupił Huawei P20 Pro w nadziei, że to robi zdjęcia. Oddał to, bo zdjęcia były makabrycznie zgwałcone przez soft.
Kupił S9+ i nie widzi przewagi nad swoim starym S7. Na co dzień foci 6D i ceni sobie taki obrazek.
Zresztą:
https://www.sammobile.com/news/galax...era-comparison
Trzeba być czujnym.
-
na bieżąco oglądałem zdjęcia z tego fonu, ja nie miałem zastrzeżeń
oczywiście mówimy o wrzuceniu zdjęć do netu, na portale społecznościowe
jeśli tylko takie jest przeznaczenie, fon wystarczy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Wg mnie użytecznym kryterium jest to czy zdjęcia maja być obrabiane czy nie. Jeżeli nie - smartfon produkuje gotowy obrazek, jeżeli chcemy coś przetworzyć, to dodatkowe 4EV DR matrycy w sprzęcie foto robi się użyteczne.
-
Galicjuszu, proponuję następującą kolejność myślenia.
- Jakie zdjęcia chcę robić, jakich do tego potrzebuję ogniskowych?
- Jeśli standardowe, to pomyślałbym o dobrym kompakcie, takim co ma dobry jasny obiektyw, dużą matrycę i zapisuje w RAW.
- Jeśli coś więcej, nawet w przyszłości - na przykład makro, zdjęcia z tele, portrety z ostrością na wybraną rzęsę ;) - to aparat z wymienną optyką. Ale w dzisiejszych czasach raczej szukałbym wśród bezlusterkowców.
-
Bezlustro postury M50 nawet z zestawem szkieł nie generuje problemów transportowych. M11-22, M55-200, M22, M32 - można się rozwinąć, wrzucić wszystko w małą torbę i w plener.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Po warunkiem, że to oglądanie portali społecznościowych ogranicza się do oglądania w telefonie. Aaa, i tylko gdy zdjecia wykonane fonem miały dobre warunki oświetleniowe.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
-
nieprawda
zobacz sobie jak S9 radzi sobie wieczorem
na fejsa wystarczająco dobrze
-
Cytat:
Zamieszczone przez
galicjusz
Czesc
Przesiadam sie z analogowych lustrzanek Zenit i Praktica, ktorych uzywalem pare ladnych lat temu jako hobby.
Teraz postanowilem odswiezyc temat i nabyc lustrzanke. ....
Pentax dobry do krajobrazów i widoków statycznych.
A Próbowałeś się jakoś zaznajomić z bezlusterkowcem?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Pentax dobry do krajobrazów i widoków statycznych.
No... Pentax niezwykle rozwojowa firma, aż chce się wchodzić w taki system.... ;)..
-
na pewno nie pentax, do aparatów nic nie mam i są ok ale to jest taka nisza że w każdej chwili może się skończyć
-
co Wy straszycie... :shock:
az tak zle to chyba nie jest...?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No... Pentax niezwykle rozwojowa firma, aż chce się wchodzić w taki system.... ;)..
Autor wątku w pierwszym poście wymienia Pentaxa jako sprzęt którym jest zainteresowany. Ja tylko wspominam w czym ten K-70 może być dobry.
-
Re: Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?
Cytat:
Zamieszczone przez
galicjusz
co Wy straszycie... :shock:
az tak zle to chyba nie jest...?
https://www.optyczne.pl/11165-news-R..._kryzysem.html
W zasadzie trudno wyrokować bo https://www.optyczne.pl/687.10-artyk...x_i_Ricoh.html jak ktoś lubi ryzyko i jest od niego uzależniony to czemu nie?
Historię Samsunga znamy http://www.theinvestor.co.kr/view.php?ud=20170407000537
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Rysiek_O
Autor wątku w pierwszym poście wymienia Pentaxa jako sprzęt którym jest zainteresowany. Ja tylko wspominam w czym ten K-70 może być dobry.
Wiesz, nie neguję że dobry tylko problem że wchodzenie w system który lada dzień się może zwinąć jest trochę bez sensu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Wiesz, nie neguję że dobry tylko problem że wchodzenie w system który lada dzień się może zwinąć jest trochę bez sensu.
Jeśli to ma być jeden aparat i jeden obiektyw, to systemem bym się specjalnie nie przejmował - jest to jakiś argument, ale nie decydujący w tym przypadku moim zdani.
Jeśli ktoś do tej pory używał analoga, to pewnie za nowinkami technicznymi nie gna i jak kupi aparat to może długo mu posłużyć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jeśli to ma być jeden aparat i jeden obiektyw, to systemem bym się specjalnie nie przejmował - jest to jakiś argument, ale nie decydujący w tym przypadku moim zdani.
Jeśli ktoś do tej pory używał analoga, to pewnie za nowinkami technicznymi nie gna i jak kupi aparat to może długo mu posłużyć.
Wiem. Tyle że tu też chodzi o rynek wtórny. Moja znajoma miała Pentaxa z dwoma szkłami i ze sprzedażą były duże kłopoty delikatnie mówiąc. Żeby być w zgodzie z prawdą to po prostu ktoś się z rodziny zlitował i wziął za grosze, bo nie była w stanie tego sprzedać i to za naprawdę dobre pieniądze.
-
W moim przypadku, byloby to body i jeden, dwa obiektywy, moze kiedys trzeci w zaleznosci od potrzeb, ktore sie wyklaruja podczas uzytkowania.
Przy czym drugi i trzeci moga byc rozlozone w czasie, z racji kosztow.
Zakup z przeznaczeniem na lata. Nie zamierzam tez rozgladac sie za super hiper nowinkami. Nie ten budzet :)
Uzytkowanie typowo amatorskie, dla wlasnej przyjemnosci, ot po prostu hobby.
-
Rozważ bezlustro. Sam do podobnego wykorzystania jak ty kupiłem lustrzankę. Z 10 lat temu 500D. Bardzo fajny sprzęt. Powoli się też kilka obiektywów, jak córka zaczęła chodzić to i lampa błyskowa (metz 44 af-2). I fajnie. Tylko że coraz rzadziej miałem ochotę to wszystko ze sobą taszczyć, szczególnie z ilością gratów niezbędnych przy dziecku. I tak sobie hobby powolutku umierało. Do momentu kupienia canona M5 i do tego M22mm. Poza lampą cały zestaw poszedł dalej w rodzinę, a ja znowu aparat mam często przy sobie.
-
Też bym przemyślał bezlustro, bo argument że w przypadku fotografii nazwijmy to okazjonalnej nie będzie ci się chciało taszczyć zbyt dużo sprzętu jest bardzo istotny.
-
Odnosnie bezlusterkowca - czy przy zalozonym budzecie, nie bede zbyt ograniczony jesli chodzi o mozliwosci zarowno teraz jak i w przyszlosci? Np. Z fotografia nieba, przyrody/zwierzat, itd. Jak pozniej z obiektywami?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
galicjusz
Odnosnie bezlusterkowca - czy przy zalozonym budzecie, nie bede zbyt ograniczony jesli chodzi o mozliwosci zarowno teraz jak i w przyszlosci? Np. Z fotografia nieba, przyrody/zwierzat, itd. Jak pozniej z obiektywami?
Na start możesz wziąć zestaw np Olympus OMD E-M10 mk II - np taki: https://www.cyfrowe.pl/aparaty/apara...50-czarny.html
Jak troszkę poszukasz, albo potargujesz się z cyfrowymi to zmieścisz się w budżecie.
W sieci roi się od używek bezlusterkowców na gwarancji, jeśli może to być sprzęt używany, to w zakładanym budżecie możesz mieć zestaw z kitem i jakąś fajną stałką.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
galicjusz
na szczęście sprzęt nie jest przypisany dożywotnio do właściciela i w każdym momencie możesz go sprzedać/wymienić
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
na szczęście sprzęt nie jest przypisany dożywotnio do właściciela i w każdym momencie możesz go sprzedać/wymienić
Święte słowa :D
-
Poza mocowaniem M w canonie, przez przejściówkę podepniesz do bezlustra wszystko od canona. W systemie masz szkła od 11 do 200mm
-
Cytat:
Zamieszczone przez
przemeksos
Poza mocowaniem M w canonie, przez przejściówkę podepniesz do bezlustra wszystko od canona. W systemie masz szkła od 11 do 200mm
Uwaga cenna, co bezzasadna. Autor wątku nie ma Canona, przesiada się z analogów Zenitha i Praktici
-
Cytat:
Zamieszczone przez
galicjusz
Nie będziesz. Takie np. m50 jest w pełni funkcjonalnym aparatem do ktorego pasują szkła Canona. Kwestia tylko preferencji i kasy ;)...
-
Budzet jest... bardzo wazny :)
Mam obawy co do rozwoju systemu w przypadku bezlusterkowcow odnoszac sie do kosztow takiej operacji.
-
Jeszcze przez parę godzin w euro.com.pl jest promocja na Canona 200d za 1499 złotych, gdyby ktoś chciał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Obejrzyj ten film na YT i zobacz co gościu wybrał: https://youtu.be/n_cEmS1neC0
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kajko
A możesz zdradzić tę tajemnicę ;)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
A możesz zdradzić tę tajemnicę ;)?
Niezależnie jakiego dokonał wyboru, to siedzenie przez 16 minut filmu w czapce na głowie wskazuje, że nie był to wybór dokonany w komfortowych warunkach.
-
Program "5EV Plus" zatacza coraz szersze kręgi :mrgreen:
Nie będziesz rozjaśniał o 4EV ani nie będziesz rozjaśniał o 6EV ale będziesz rozjaśniał o 5EV. :roll:
-
jak znajdziesz kiedyś chwile czasu(około godziny) to możesz w internecie sprawdzić co ile kosztuje
możesz to sobie spisać na karteczce i porównać/podsumować co wyjdzie najtaniej
podpowiem
smartfon
-
Nie chodzi o wybor najtanszego zestawu a takiego ktory bedzie najlepszym wyborem w zalozonym budzecie.
To tak woli wyjasnienia.
Ps. Nie moglem edytowac posta wyzej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kajko
Z jednej strony gościu mowi że mu nie trzeba wysokich iso bo robi w dobrym swietle nie potrzebuje sprawnego af bo ostrzy recznie, robi ze statywu ale najważniejsze jest to jak sie wyciąga cienie o 5ev w górę. Nie wiem co trzeba zrobic mając dobre światło, statyw zeby o +5ev ciągnąć? Może ma za zimno skoro w pomieszczeniu w czapie siedzi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Z jednej strony gościu mowi że mu nie trzeba wysokich iso bo robi w dobrym swietle nie potrzebuje sprawnego af bo ostrzy recznie, robi ze statywu ale najważniejsze jest to jak sie wyciąga cienie o 5ev w górę. Nie wiem co trzeba zrobic mając dobre światło, statyw zeby o +5ev ciągnąć? Może ma za zimno skoro w pomieszczeniu w czapie siedzi?
Niektórzy tak mają, rastamanie na Karaibach też śmigają w czapkach, a zimno tam nie jest :-) Ja tylko podesłałem link iż niektórzy psy wieszali na Pentaxe
-
Cytat:
Zamieszczone przez
galicjusz
Nie chodzi o wybor najtanszego zestawu a takiego ktory bedzie najlepszym wyborem w zalozonym budzecie.
To tak woli wyjasnienia.
Ale na jakiej podstawie ktoś ma określić taki zestaw? Tu znajdziesz tylko sugestie, wyboru musisz dokonać sam. Nikt nie siedzi w Tobie i nie wie co tak naprawdę najlepiej spełni Twoje oczekiwania...
Cytat:
Zamieszczone przez
kajko
Niektórzy tak mają, rastamanie na Karaibach też śmigają w czapkach, a zimno tam nie jest :-) Ja tylko podesłałem link iż niektórzy psy wieszali na Pentaxe
Kto wiesza psy na Pentaxie 8-)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
galicjusz
Doradzcie w ktora strone spojrzec - przejrzalem kilka sklepow, sporo testow, opinii itd. Na placu boju zostal Canon 200D, Canon 800D i Pentax K-70.
Z tej trójcy najlepszym wyborem jest IMO 800D. Do tego EF-M 18-55 mm f/3.5-5.6 IS STM + EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS STM.
-
Jakie szkła chcesz zapinać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kajko
Na CB to nie przejdzie :) Powyższy link zostanie spalony na stosie ;)
Już za chwileczkę, już za momencik napiszą, że filmik jest tendencyjny bo nie było "Patataj... Patataj... Patataj" a zdjęcia do testu z EOS R i 6D zostały sfabrykowane i podstawione. Jest to celowa dywersja prowadzona wrogów systemu i wroga propaganda rozpowszechniana przez fanboyów innych systemów :mrgreen:
A wracając do rzeczywistości jakby nic nowego dla osób mających realne podejście do fotografowania różnym sprzętem. Ze swojej strony Pentaxa zamknąłem modelem K1000 i ME Super, tyle że to już prehistoria, ale znam osobiście osoby bazujące od wielu lat na Pentaxach np. Gosię Jurasz https://fotoblysk.com/gosia-jurasz-fotografia/ - bardzo sobie chwali aparat i posiadane obiektywy.
-
Odp: Re: Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Na CB to nie przejdzie :) Powyższy link zostanie spalony na stosie ;)
Już za chwileczkę, już za momencik napiszą, że filmik jest tendencyjny bo nie było "Patataj... Patataj... Patataj" a zdjęcia do testu z EOS R i 6D zostały sfabrykowane i podstawione. Jest to celowa dywersja prowadzona wrogów systemu i wroga propaganda rozpowszechniana przez fanboyów innych systemów :mrgreen:
A wracając do rzeczywistości jakby nic nowego dla osób mających realne podejście do fotografowania różnym sprzetem.
Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę ale co do fanboyów to Ciebie powoli nikt nie będzie w stanie przebić tutaj. Do jakiegokolwiek wątku się nie wejdzie tam wszędzie candar niesie kaganek oświaty :lol:....
-
Re: Odp: Re: Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę ale co do fanboyów to Ciebie powoli nikt nie będzie w stanie przebić tutaj. Do jakiegokolwiek wątku się nie wejdzie tam wszędzie candar niesie kaganek oświaty :lol:....
Jeszcze z Photointo i JP - i mamy Świętą Trójce Sony na CB:)
-
Re: Odp: Re: Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Za każdym razem bawi mnie nabieranie wody w usta, gdy pojawiają się linki o tym, że wszechświat nie ogranicza się wyłącznie układu słonecznego z jedną gwiazdą na firmamencie. To, że o czymś się nie rozmawia, lub unika rozmowy nie przesądza o tym, że przestaje istnieć - to nie są Baśnie z tysiąca i jednej nocy oraz nie Trolfjordene ;)
-
Jak myślicie? Czy Candar robi zdjęcia w czapce? Czy nosi różowe gacie jak Jan Pawlak?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jak myślicie? Czy Candar robi zdjęcia w czapce? Czy nosi różowe gacie jak Jan Pawlak?
Abstrahując od wojenek systemowych zachowajmy resztki obiektywizmu i nie mieszajmy dwóch systemów walutowych - jest zasadnicza różnica w jakości artystycznej i technicznej zdjęć Candara i Jana Pawlaka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Napisz od razu, że zakładam różowe gacie na głowę podczas zdjęć i będzie czysty obraz poziomu komentarzy na CB oczywiście bez żadnych wycieczek osobistych. Po co się ograniczać ? Idź na całość!
-
Odp: Re: Odp: pierwsza cyfrowa lustrzanka po analogowych - co wybrac?