Hej :) Jestem posiadaczem Canona 40d i obiektywu 70-200 f/4 USM. Jakie macie porady do fotografowania przy sztucznym świetle - głównie interesuje mnie fotografowanie sportu przy blasku jupiterów. Jak nastawić aparat do tego typu zdjęć?
Wersja do druku
Hej :) Jestem posiadaczem Canona 40d i obiektywu 70-200 f/4 USM. Jakie macie porady do fotografowania przy sztucznym świetle - głównie interesuje mnie fotografowanie sportu przy blasku jupiterów. Jak nastawić aparat do tego typu zdjęć?
Jakiego sportu? Do sportu potrzeba wysokiego iso i krótkich czasów więc nie wiem czy 40d się nada
Myślę że pewnie 1/400 nie zejdziesz jeżeli ludzi w biegu chcesz łapać. Więc iso pewnie 3200 I więcej. Oczywiście na f4. Ale jeżeli warunki będą kiepskie to iso pewnie i 6400 mogło by być.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Czyli może być ciężko z moim 40d. No cóż, szkoda :)
Nie poddawaj się. Sprzęt masz, lepsze jakieś zdjęcie niż żadne :)
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
To teraz pytanie jaki to stadion? Bo jak na Narodowym to pewnie będzie tam jasno jak w dzień. A jeżeli na jakimś małym podmiejskim stadionie to będzie kiepsko (wiem z własnego doświadczenia). Aha, no i jak to ma być jakiś wielki stadion to nie dość, że proponowana przeze mnie 135-ka będzie za krótka, to nawet 200-ka nie będzie robiła szału. Chyba, że będziesz robił zdjęcia akcji tylko w bezpośredniej bliskości Twojego stanowiska.
Ja tam bym się szumem tak bardzo nie przejmował, ale faktem, że przy 200mm F4 trudno będzie odciąć zawodników od tła.
Jak dla mnie :
- siedzimy, broń Boże nie stoimy podczas robienia zdjęć, taka perspektywa trochę pomaga w uporządkowaniu kadru, a zdjęcie sprawia nieco lepsze wrażenie w kwestii GO
- siedziałbym gdzieś bliżej pola karnego (tak, aby zawodnik wypełniał ładnie kadr na 200mm) i skupił się na łapaniu tego co w centralnym pasie boiska przed i w polu karnym.
- nie schodź poniżej 200mm bo GO będzie duża.
Pomyśl czy gdzieś nie da się załatwić stałki 200mm 2.8, bo jak dla mnie - przynajmniej na piłce - ogniskowe mniejsze niż 200mm tym bardziej na świetle F4 nie mają sensu.
Nie wiem jak jasno jest u Was w dzień, ale ja tam bym nie przesadzał, że światła na stadionach są takie cudowne...