-
9 załącznik(ów)
[Eryk1] Zdjęć kilka ..
Fotografia przewija się jakiś czas począwszy od pierwszej lustrzanki analogowej Nikona po pierwsza cyfrowa lustrzanke Sony przez ładnych parę lat i słusznej decyzji wejścia w system Canona. Znowu się wkręciłem po latach :-)
1. Załącznik 1509
2. Załącznik 1510
3. Załącznik 1511
4. Załącznik 1512
5.Załącznik 1513
Ostatnie zdjęcie ze starego manualnego obiektywu Zeiss Jena tessar zebra 50mm ,wiem że tło trochę zakłóca to zdjęcie.
6. Załącznik 1514
7. Załącznik 1515
8. Załącznik 1516
9. Załącznik 1517
-
Odp: Zdjęć kilka ..
Jak na moje oko za dużo grzebania w kolorze. To chyba pierwsza rzecz, na jaką zwróciłem uwagę.
-
Fakt ,ale taki był zamysł jednakże zależy na czym się je ogląda. Muszę je wysłać do wydruku to pewnie będziesz miał rację :-) Grono osób ,które je widziały wypowiadały się pozytywnie ,ale nie jest to obróbka ,ktora jak widać będzie się podobać wszystkim ,więc następnym razem zrobię to delikatniej. Dzieki za uwagę pozdrowionka
-
Jak będziesz drukował nie rób tego w jakimś markecie w budce. Wyślij zdjęcia gdzieś gdzie przynajmniej maszyna będzie skalibrowana. Ja w UK używałem serwisu Jessopsa i było ok.
-
Re: Zdjęć kilka ..
Moim zdaniem:
1 i 2 całkiem spoko
Reszta nieostra
Ewentualnie pod rodzinny album z akcentem na "ewentualnie".
Jak już kolega wcześniej zauważył, przekombinowane kolory.
-
1 i 2 przyciągają uwagę. Reszta przekombinowa i ciężko się ogląda. Kadry spoko tylko inna obróbka.
-
2 załącznik(ów)
Wezmę sobie to do serca.
10. Załącznik 1527
11. Załącznik 1528
-
pierwsza wrzuta bardziej przypomina kadry z jakiegoś horroru niż przyjemne zdjęcia z dzieckiem...;)
-
No zamiar był taki przy zdjęciu nr 4 ,który faktycznie ma taki klimat.Pewnie mi nie długo przejdzie ot zabawa z Lightromem.
-
5 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Odp: [Eryk1] Zdjęć kilka ..
-
3 załącznik(ów)
-
18. ja widzę mega banding koloru, ale oglądam je na słabym lapku, więc może wy tak nie macie, ale u mnie wygląda to okropnie.
20. po jaki luj tle przestrzeni wokół dziecka? czy jest coś ciekawego w tle co musiało się znaleźć w kadrze? też mi się wydaje że tutaj zmasakrowałeś zdjęcie obróbką.
tak wgl to czemu robisz zdjęcia z góry? wydaje mi się, że zdjęcie dziecka wykonane z poziomu jego wzrostu jest o wiele atrakcyjniejsze..
tak ogólnie to mi się nie podoba, ale ja jestem czepliwy. pozdro:)
-
3 załącznik(ów)
-
Odnoszę wrażenie że nie celujesz na oko dziewczynki czy chociaż na twarz. Np ostra jest bluzka, albo wgl nic co jest tematem zdjęcia. Ja powiem tak - ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć. Na yt jest masa informacji o technikach.
-
moim zdaniem tez nieostre ale może to być spowodowane kompresja podczas wrzucania na forum
-
Ostatnie kilka zdjęć zachęciło mnie żeby tu już nie zaglądać. Kolorystyka jak dla mnie mocno dyskusyjna, kadry banalne, a ostrość, jak to mawiał mój kumpel "poszła i wyszła, wyszła i nie przyszła".
-
2 załącznik(ów)
Czy jak wrzucam tu zdjęcie to lepiej żeby było pomniejszone? Wiem że robi się na najbliższe oko a nie nos :-) W 5d muszę zawsze przekadrować w 7d zacznę robić na centralnym AF ,ale mam wrażenie że właśnie często ostrość nie trafia choć celuje na oko.No i fakt walczę ze sobą żeby nie przesadzać z obróbką dzięki pozdrawiam. A jeszcze jedno wrzucę portret psa te zdjecie jest żyleta.
21.Załącznik 1634
22.Załącznik 1635
-
kiedyś ktoś doświadczony powiedział mi, że gdy się zaczyna temat obróbki zdjęć, jest się początkującym, to po poprzesuwaniu wszystkich suwaczków w LR/PS, należy wszystkie ich wartości zmniejszyć o 20-30% a zdjęcie będzie wyglądało lepiej. tak właśnie widzę te fotki. nie masakruj zdjęć obróbką, która nie ma uzasadnienia...
-
Wezmę do siebie wszystkie rady dopiero zaczynam w Lightroom i mnie poniosło. Ehh trzeba wypić ten czar goryczy i się ogarnąć :-) Czy ten pies chociaż ok ? Bo się zdolowalem.
-
Czym tu się dołować, robisz je dla siebie, podobają Ci się, więc nadal rób jak robisz.
Chcesz cc, to weź porady chłopaków do serca i zacznij pracować nad kadrem nie kolorem.
-
Portret pyska jak dla mnie git. Z tą ostrościa nie jesteś sam. Ponoć na statkach L jest tak jak być powinno z tą ostrościa (AF) no ale cena zacna.
-
1 załącznik(ów)
Nikt mi nigdy nie odpowiedział czy lepiej wrzucić zmniejszone zdjęcie. Nr17 jest ostry robiony 70-200 2.8 l ,ale tu po wrzuceniu jak zresztą każde zdjęcie traci na ostrości. Z tym załamaniem to przesadzilem ,bo po to się wrzuca zdjęcia ,żeby się czegoś nauczyć i ktoś spojrzał na nie chłodnym okiem bez ogródek ,więc za wszelkie odpowiedzi dziekuje.
21. Załącznik 1640
-
dzieci i generalnie ludzie lepiej wychodzą z otwartymi oczyma
-
To prawda i oczy są zwierciadłem duszy ,ale czy każde zdjęcie z zamkniętymi oczami powinno trafić do kosza? Chyba nie..
-
ale czy powinno trafić na portal? chyba nie
-
Piątka ma 8 innych czujników oprócz centralnego - użyj ich, nie wierz tym wszystkim forumowym tekstom, że tylko centralny.
Masz dwa aparaty z bardzo dobrymi wizjerami - spróbuj czasem ręcznego nastawiania.
Nie bój się eksperymentować - nie zużywasz filmu, więc możesz pstrykać do woli.
Ostatnio na spacerze fotografowałem gile na jakichś badylach. Automat łapał wszystko poza ptakami, dopiero po przełączeniu na M(anual)F(ocus) mogłem zrobić coś sensownego.
-
Spróbuje ,ale faktycznie wszyscy piszą że classic tylko centralny jest używalny.
-
Re: Odp: [Eryk1] Zdjęć kilka ..
Ostrość jest czasem w innym miejscu niż być powinna, to nie ma nic wspólnego z kompresją i wyglądem na konkretnych portalach. To niestety bardzo psuje odbiór. Bardziej niż gdyby całe zdjęcie było lekko nieostre.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eryk1
Spróbuje ,ale faktycznie wszyscy piszą że classic tylko centralny jest używalny.
Ja używam wszystkich.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ale czy powinno trafić na portal? chyba nie
wypowiedziałeś to sedno, którego ja nie potrafiłem.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
verasport
Portret pyska jak dla mnie git. Z tą ostrościa nie jesteś sam. Ponoć na statkach L jest tak jak być powinno z tą ostrościa (AF) no ale cena zacna.
bla bla bla. uważam, że większość problemów amatorów z AF wynika z braku umiejętności jego obsługi oraz wiedzy jak taki system działa. jak ktoś nie potrafi obsłużyć dobrze af z puszki i takiego 50 1.8, to nawet jak kupi za grube hajsiwo 50 1.2L nadal będzie miał te same problemy.
-
Tak wnioskuję, że chciałbyś mieć dwie rzeczy w jednym - otoczenie (dynamika) i portret - i nie bardzo daje się to połączyć. Spróbuj rozdzielić te dwie rzeczy, portretuj w kadrach pionowch - blisko do twarzy! np. jak z tym pieskiem.
Zdjęcie 17, to dobry przykład (w kontekście złego przykładu), że w złotej godzinie nie zawsze BW daje dobre efekty, a już na pewno nie wygra się takimi kontrastami. W takich warunkach subtelności pomarańczowej barwy słońca muskającej delikatną buzię - w czarno-bieli kompletnie się rozmywają - tworząc jasną "masę" bez wyrazu, zwykle trzeba to filtrować w wywoływarce, albo po prostu zatrzymać cały ten klimat w kolorze. Nie dobijaj na siłę histogramu do lewej i prawej przy obróbce, portrety będą bardziej subtelne, mniej agresywne i pokażą się detale w średnich zakresach - niszczone dobijaniem kontrastu, ściągnij też suwak Vibrance :)
-
Tak też zrobię dzięki za rady. Trochę przespałem czasy po analogowej lustrzance przechodząc w dslr ,bo dopiero od paru miesięcy mecze Lightroom :-)
-
chłopie masz 5d tak chwalone za kolor a kombinujesz z tymi kolorami za bardzo moim skromnym zdaniem
-
1 załącznik(ów)
Re: [Eryk1] Zdjęć kilka ..
-
-
Po czym wnosisz taki zarzut ?
-
Koszula biała zęby pomarańcz.
-
Wiem gdzie leży problem. Potrzebuje zmienic monitor ,bo chwilowo mam jakiś badziew i to chyba 17" więc tam zeby są białe.
Co myślicie o tym monitorze:
https://www.amazon.co.uk/gp/aw/d/B01...KL5A1OLE&psc=1
-
Odp: Re: [Eryk1] Zdjęć kilka ..
Cytat:
Zamieszczone przez
Eryk1
Nie jest, to monitor dla fotografów, mimo krycia sRGB, dla CADowców z pewnością świetny! BENQ ma osobną linię monitorów graficznych - najtańszy, to SW 240. Fotopolis go wychwala na testach pod niebiosa - możliwe, że faktycznie jest świetny, nie miałem styczności. A opinie w branży pozostają pewnie bez zmian: tylko NEC lub EIZO :)
-
Monitor do foto to koszt około 5000zł.
-
Wiem ,że tylko NEC i Eizo to tak naprawdę firmy ,które robią porządny sprzęt dla fotografów ,ale do amatorskiego użytku kupowanie monitora za 5000zl to przesada.
-
Fotografia to kosztowne hobby...
-
Odp: Re: [Eryk1] Zdjęć kilka ..
Cytat:
Zamieszczone przez
Eryk1
Wiem ,że tylko NEC i Eizo to tak naprawdę firmy ,które robią porządny sprzęt dla fotografów ,ale do amatorskiego użytku kupowanie monitora za 5000zl to przesada.
W pełni się zgadzam :-)
-
kup monitor za tysiaka i będziesz zadowolony
nie musi miec czerwonego paska
-
-
cokolwiek, idź do sklepu i wybierz
-
Chłopie, Ty zawsze tak masz, że jak coś Ci nie wychodzi, to kupujesz nowy sprzęt? To cholernie kosztowna i mało efektywna forma nauki.
-
17" monitor pomijając odzwierciedlenie kolorów jest bardzo mało wygodny do czegokolwiek ,a tym bardziej do LR. Więc powstrzymaj się doradz jak masz coś sensownego w tym tamacie.
-
to może zamiast smęcić, zobacz ile kosztują monitory>17"
bo generalnie w żadnym temacie wiedza nie błyskasz
-
Nie bądź śmieszny to ,że pytam innych użytkowników o monitor to nie znaczy ,że niewiem nic w tym temacie i napisałem doskonale że najlepsze monitory to Eizo i NEC. Także czytaj ze zrozumieniem ,bo widzę że na tym forum czasami panuje tylko sarkazm. Nie pomagasz to nie przeszkaj. Masz wiedzę to się nią podziel ,a się nie wymadzaj ,bo nic nie wnosisz do pytania,które zadałem. Mam zły dzień pozdrawiam