-
Canon EF-M 32 mm f/1.4 STM
... i taka cisza. Ja wiem, że premiera systrmu R przyćmiła wszystko. Ale to mimo wszystko, choćby na papierze, super szkło dla systemu M. Jako posiadacz FF raczej widziałbym w torbie jako dodatek coś z linii M niż R...
Czy Waszym zdaniem to szkło to dowód na to, że system M będzie się dalej rozwijał, czy raczej sympatyczne epitafium wobec "poważnego" bezlusterkowca R i informacji, że obiektywów M nie da się podpiąć do R?
-
Odp: Canon EF-M 32 mm f/1.4 STM
no wlasnie tez mnie zaciekawilo, az zaczalem kminic nad zmiana 750D na M50, bo jest przepasc gabarytowa miedzy 750D + 35/2 IS a M50 + 32/1.4...
czekam na sample. 35/2 IS ma syfiasty bokeh, ale ostrosc, mechanika i IS sa fenomenalne. a przy srednicy filtra raptem 43mm a wiec malenkich soczewkach mam jednak obawy, czy EF-M 32/1.4 bedzie ladnie obrazowal...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Czy Waszym zdaniem to szkło to dowód na to, że system M będzie się dalej rozwijał, czy raczej sympatyczne epitafium wobec "poważnego" bezlusterkowca R i informacji, że obiektywów M nie da się podpiąć do R?
To, że małego nie da się podpiąć do większego (EF-S do EF) to u Canona normalne. Ale, że RF nie da się podpiąć do EF-M to klęska systemu M jako uzupełnienie do ML FF.
Właśnie sobie dokupiłem M50 z M55-200 jako uzupełnienie do 5DII+16-35/4 tworząc "lekki" spacerowy zestaw. No to do R trzeba adapter i zostawić to 16-35/4.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
... i taka cisza. Ja wiem, że premiera systrmu R przyćmiła wszystko. Ale to mimo wszystko, choćby na papierze, super szkło dla systemu M. Jako posiadacz FF raczej widziałbym w torbie jako dodatek coś z linii M niż R...
Z tym "epitafium" to jest wielka niewiadoma. Podejrzewam że nawet w samym Canonie mają z tym problem. Kiedyś śmiałem się z Sony, że mają kilka bagnetów a teraz.... :oops:
-
Czyli jak? Specjalnie wypuścili fajne szkło o takich parametrach na pożegnanie - żeby klienci ich miło wspominali? ;)
E-mki dają rzeczywista redukcję gabarytów i wagi - prędzej uwierzę że 32 1.4 to pożegnanie - ale z lustrzankowym APSC
-
Cytat:
Zamieszczone przez
este
Czyli jak? Specjalnie wypuścili fajne szkło o takich parametrach na pożegnanie - żeby klienci ich miło wspominali? ;)
E-mki dają rzeczywista redukcję gabarytów i wagi - prędzej uwierzę że 32 1.4 to pożegnanie - ale z lustrzankowym APSC
czy raczej z lepszymi obiektywami EF-S. linie aparatow 7D, 80D, 800D, 200D raczej pozostana jeszcze jakis czas (z korozja postepujaca od dolu), byc moze w miedzyczasie mniejsze Rebele zrobia sie bezlusterkowe EF-S... ale to ciezko wrozyc z fusow, zobaczymy jak rynek zareaguje.
technicznie rzecz biorac 800D to jest tani i zaj* dobry aparat. swietnie sprawdzajacy sie w praktyce i dajacy dobre wyniki sprzedazy. to ze ma lusterkow (tzn. nie ma "emejzingu") nie zmienia tej sytuacji :)
-
Trochę mi to wisi kalafiorem, jaką puszką bedę robił zdjęcia za 5 lat. Ale jakie obiektywy będę mógł do niej przypiąć (czytaj z jakim mocowaniem) to już jest dla mnie ważniejsze. @Kolekcjoner napisz jasno, co kolekcjonować? EF, -S, -M, -R? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Trochę mi to wisi kalafiorem, jaką puszką bedę robił zdjęcia za 5 lat. Ale jakie obiektywy będę mógł do niej przypiąć (czytaj z jakim mocowaniem) to już jest dla mnie ważniejsze. @
Kolekcjoner napisz jasno, co kolekcjonować? EF, -S, -M, -R? ;)
EF oczywiście :mrgreen:. Przypniesz do wszystkiego ;).... Póki co widać że tu Canon raczej psikusa nie ma zamiaru zrobić.
Osobiście podejrzewam że R to jest odpowiedź na to co dała konkurencja i czego oczekuje rynek. Nie sądzę żeby np. pojawiły się teleobiektywy z tym bagnetem. Prędzej pojawi się bezlustro (może następca 1D) z bagnetem EF.
-
Jak wypuszczą do M jeszcze coś w stylu 24/28mm f1.8 lub f2 + jakaś mała portretówka typu 50mm lub 85mm to ten system będzie w zasadzie kompletny. Są stałki, są spacerzoomy, UWA, tele. Do zastosowań bardziej zaawansowanych jest EOS DSLR i EOS R :) M ma być małe i fajne. Niedługo pewnie zastąpi serię xxxD i xxD.
-
tu jest niezly filmik, troche zdjec sie przewija w tle:
https://www.youtube.com/watch?v=ZWA0Se-qgE0
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jak wypuszczą do M jeszcze coś w stylu 24/28mm f1.8 lub f2 + jakaś mała portretówka typu 50mm lub 85mm to ten system będzie w zasadzie kompletny. Są stałki, są spacerzoomy, UWA, tele. Do zastosowań bardziej zaawansowanych jest EOS DSLR i EOS R :) M ma być małe i fajne. Niedługo pewnie zastąpi serię xxxD i xxD.
Przecież jest bardzo dobre 22/2.0 , natomiast mała 50-tka czy 85-tka rzeczywiście by się przydała. Co prawda moża to podpiąć przez przejściówkę ale przydało by się małe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RomanS
Przecież jest bardzo dobre 22/2.0
Oczywiście! Szybko opisywałem, ale miałem na myśli odpowiednik 28mm na małym obrazku, czyli właśnie coś koło 18mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Zapowiada się fajne szkiełko. Coraz częściej zerkam w kierunku eos M jako dodatku do dslr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Zapowiada się fajne szkiełko. Coraz częściej zerkam w kierunku eos M jako dodatku do dslr.
No, ja tak zrobilem i kupiłem tani EOS M50-ąt, a stały szerszy mały obiektyw oczywiście, że też by się przydał. A cóż zostaje EF.
-
Jest jasno (w porównaniu do innych M-ek), rozmiar filtra zgodny z 22mm, to na plus. Ogniskowa trochę "nie moja" ale na pewno postaram się nabyć, lub chociaż potestować. Mam nadzieje, że to zapowiedź czegoś więcej, a nie tylko jednorazowa akcja pokazowa, z drugiej strony widząc R, mam spore obawy o przyszłość M.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
arwic
Jest jasno (w porównaniu do innych M-ek), rozmiar filtra zgodny z 22mm, to na plus. Ogniskowa trochę "nie moja" ale na pewno postaram się nabyć, lub chociaż potestować. Mam nadzieje, że to zapowiedź czegoś więcej, a nie tylko jednorazowa akcja pokazowa, z drugiej strony widząc R, mam spore obawy o przyszłość M.
Ja bym nie przesadzał z tym martwieniem się. Po pierwsze nawet gdyby wygasili tę linię to te aparaty nie przestaną z dnia na dzień robić zdjęć. Po drugie póki co nic na to wskazuje czego nowe szkło jest najlepszym dowodem.
Małe poręczne aparaty mają swoje zalety i nie zastąpi ich FF (choćby ze względu na optykę) więc póki co myślę że można w przyszłość patrzeć spokojnie 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja bym nie przesadzał z tym martwieniem się. Po pierwsze nawet gdyby wygasili tę linię to te aparaty nie przestaną z dnia na dzień robić zdjęć. Po drugie póki co nic na to wskazuje czego nowe szkło jest najlepszym dowodem.
Małe poręczne aparaty mają swoje zalety i nie zastąpi ich FF (choćby ze względu na optykę) więc póki co myślę że można w przyszłość patrzeć spokojnie 8-).
Sprzęt EF-M - zarówno body jak i dedykowane szkła - jest na prawdę kompaktowy i robi wrażenie bardziej poręcznego niż EF-S. Cena M50 na poziomie 800D nie jest zaporowa, ciemne zoomy tworzą ładny, kompaktowy ciąg od 11 do 200 mm a stałki 22, 28 i 32 przyciągną amatorów. Następnym krokiem, potwierdzającym linie M powinien być lepszy sensor w następcy M5 ;).
-
2 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Ale co porownujemy? Jasny standard do mocowania z bardzo krotkim flangem do szerokiego kata na bagnet z grubym flangem????
Gdzie, nawiasem mowiac, jak obetniesz 35/1.4 do srednicy kola APSC, to ten 32/1.4 nagle wyglada jak, nie przymierzajac, nikonowski sloik 16-35/4 przy canonowskim 16-35/4. Tyle ze EFM przynajmniej tani :)
-
To takie porównanie-eksperyment na zasadzie: jeśli już masz najlepszą 35-kę na rynku, to warto się z nią męczyć przez adapter na M-ce czy może jednak lepiej dokupić dedykowane szkiełko?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Też nad tym się zastanawiałem. Bo jaki jest sens utrzymywania obok siebie bagnetu M i R? Tym bardziej jeśli są niezgodne z sobą w żadną stronę (ani obiektywu M nie podepnie się do korpusu R ani obiektywu R do korpusu M). Lepiej już porzucić M i zacząć robić aparaty i obiektywy apsc z bagnetem R. Wówczas byłoby to wszystko bardziej wymienialne.
Jedyny argument na obronę M jaki widzę to, że ten mniejszy bagnet umożliwia robienie mniejszych aparatów. Ale z drugiej strony można zrobić aparat z bagnetem R o wielkości C100D (bo średnica bagnetów jest taka sama) ale jeszcze płytszy niż C100D, i dla mnie to już chyba byłby wystarczająco mały aparat. Można by jeszcze obciąć kominek wizjera i dodatkowo go zmniejszyć (coś w stylu M6). Czy jeszcze mniejsze rozmiary są potrzebne?
PS.
A może da radę zrobić adapter M->R? Liczył to ktoś?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Bo jaki jest sens utrzymywania obok siebie bagnetu M i R? Tym bardziej jeśli są niezgodne z sobą w żadną stronę (ani obiektywu M nie podepnie się do korpusu R ani obiektywu R do korpusu M).
Wyobrażam sobie, że ktoś niewtajemniczony kupi sobie M50, M11-22, M22/2, M15-45 i M55-200 i stworzy dosyć kompaktowy zestaw ML. Może dokupi nowe M32/1.4, może EF50/1.8 z adapterem. I tyle.
Stress związany z niemożnością podpięcia szkieł ER złagodzi potencjalną możliwością zapinania szkieł EF i EF-S(?).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wyobrażam sobie, że ktoś niewtajemniczony kupi sobie M50, M11-22, M22/2, M15-45 i M55-200 i stworzy dosyć kompaktowy zestaw ML. Może dokupi nowe M32/1.4, może EF50/1.8 z adapterem. I tyle.
Stress związany z niemożnością podpięcia szkieł ER złagodzi potencjalną możliwością zapinania szkieł EF i EF-S(?).
Też sobie to wyobrażam. Na dzisiaj M oferuje całkiem sporo dla fotoamatora, w sumie jakby jeszcze zrobili coś w stylu 16-50 f/2.8 oraz trochę dłuższe tele (55-300) to dla mnie osobiście by pewnie wystarczyło.
Natomiast wyobrażam też sobie że Canon mógłby małym kosztem zrobić coś w stylu M50 z bagnetem R i pozmieniać bagnety wszystkich szkieł EF-M na EF-R. Koszt R&D w tym przypadku byłby niski i ograniczałby się do zmiany obudowy i bagnetów.
Więc z zaciekawieniem będę obserwował co dalej się wydarzy. Natomiast tymczasem poczekam w EF-S.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Natomiast wyobrażam też sobie że Canon mógłby małym kosztem zrobić coś w stylu M50 z bagnetem R i pozmieniać bagnety wszystkich szkieł EF-M na EF-R. Koszt R&D w tym przypadku byłby niski i ograniczałby się do zmiany obudowy i bagnetów.
Mki podejrzewam że nie kryją FF, a nawet jeśli to rogi mogą nie wyglądać zbytnio ciekawie ;).
-
Piszę o zakończeniu systemu M i przeniesieniu apsc z bagnetu M do R (zarówno aparatów jak i obiektywów).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Piszę o zakończeniu systemu M i przeniesieniu apsc z bagnetu M do R (zarówno aparatów jak i obiektywów).
ale po co?
-
Cały urok Mek to mały bagnet i kompaktowe szkiełka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Dokładnie.
Taki ruch by nie miał sensu. Przecież M robi sprzedaż bezlusterkowcom Canona, po co by mieli to uśmiercać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dokładnie.
Taki ruch by nie miał sensu. Przecież M robi sprzedaż bezlusterkowcom Canona, po co by mieli to uśmiercać?
Szkiełko takie jak M32/1.4 dodaje powagi całej linii i podtrzymuje nadzieję, że linia potrwa.
Wg mnie najsłabszym ogniwem systemu jest sensor w sensie sporych szumów na wyższych (>400) ISO.
M5 mark II może to zmienić od ręki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale po co?
Pisałem o tym:
"Bo jaki jest sens utrzymywania obok siebie bagnetu M i R? Tym bardziej jeśli są niezgodne z sobą w żadną stronę (ani obiektywu M nie podepnie się do korpusu R ani obiektywu R do korpusu M). Lepiej już porzucić M i zacząć robić aparaty i obiektywy apsc z bagnetem R. Wówczas byłoby to wszystko bardziej wymienialne."
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
O tym też pisałem:
"Jedyny argument na obronę M jaki widzę to, że ten mniejszy bagnet umożliwia robienie mniejszych aparatów. "
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dokładnie.
Zależy czy ta sprzedaż M będzie się nadal utrzymywać. I zależy czy nie skalkulują, że aparaty aps-c z bagnetem R będą miały lepszą sprzedaż niż M. Kto z was mając do wyboru podobny sprzęt (apsc) M i R wybrał by M które nie daje możliwości upgrejdu do FF?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Pisałem o tym:
"Bo jaki jest sens utrzymywania obok siebie bagnetu M i R? Tym bardziej jeśli są niezgodne z sobą w żadną stronę (ani obiektywu M nie podepnie się do korpusu R ani obiektywu R do korpusu M). Lepiej już porzucić M i zacząć robić aparaty i obiektywy apsc z bagnetem R. Wówczas byłoby to wszystko bardziej wymienialne."
dobrze, ale po co te dwie linie aparatow mialyby byc kompatybilne? ja rozumiem, ze moglyby byc. ale jaki jest odsetek uzytkownikow, dla ktorych cokolwiek by z takiej kompatybilnosci wynikalo.
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
"Jedyny argument na obronę M jaki widzę to, że ten mniejszy bagnet umożliwia robienie mniejszych aparatów. "
no wlasnie szkopul w tym, ze sam bagnet EF, EFM i R maja niemal identyczna srednice.
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Zależy czy ta sprzedaż M będzie się nadal utrzymywać. I zależy czy nie skalkulują, że aparaty aps-c z bagnetem R będą miały lepszą sprzedaż niż M.
a beda cropowe aparaty RF?
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Kto z was mając do wyboru podobny sprzęt (apsc) M i R wybrał by M które nie daje możliwości upgrejdu do FF?
M to jest sprzet dla 1. amatora na wakacyjny wyjazd, lub dla 2. pasjonata szukajacego malego aparatu "do torebki", zeby nie targac wiekszego klocka.
odbiorca 1 ma FF generalnie w d*
odbiorca 2 juz go ma, jesli w ogole potrzebowal :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
...
Zależy czy ta sprzedaż M będzie się nadal utrzymywać. I zależy czy nie skalkulują, że aparaty aps-c z bagnetem R będą miały lepszą sprzedaż niż M. Kto z was mając do wyboru podobny sprzęt (apsc) M i R wybrał by M które nie daje możliwości upgrejdu do FF?
Daje, wystarczy kupować lustrzankowe szkła, a w kieszeni jest mały, wycieczkowy aparacik. Dla miłośników miniaturyzacji zdecydowanie lepsza perspektywa, niż np. m4/3. Tam jest prawdziwe odcięcie od FF. No i wolę to, niż możliwość przejście na FF z bagnetem APS-C.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Ale właśnie M daj mi możliwość upgradu, bo mogę do niego zapiąć EF, a takie maleństwo może być czasem użyteczne - to jest wybór.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
dobrze, ale po co te dwie linie aparatow mialyby byc kompatybilne? ja rozumiem, ze moglyby byc. ale jaki jest odsetek uzytkownikow, dla ktorych cokolwiek by z takiej kompatybilnosci wynikalo.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
M to jest sprzet dla 1. amatora na wakacyjny wyjazd, lub dla 2. pasjonata szukajacego malego aparatu "do torebki", zeby nie targac wiekszego klocka.
odbiorca 1 ma FF generalnie w d*
odbiorca 2 juz go ma, jesli w ogole potrzebowal :)
Przyjmuję to do wiadomości, że dla wielu osób nie ma znaczenia możliwość gładkiego przechodzenia pomiędzy apsc i FF.
Dla mnie odwrotnie, to byłby plus.
Ot mamy po prostu inne zdania.
Ile osób by wolało tak jak ja 1 bagnet dla apsc i FF nie wiem, możemy tylko spekulować, nawet ankieta na naszym forum nie byłaby miarodajna.
Natomiast chyba możemy się też zgodzić, że Canon zbada ten temat i dopiero za jakiś czas zobaczymy tego efekt.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no wlasnie szkopul w tym, ze sam bagnet EF, EFM i R maja niemal identyczna srednice.
Średnica EF i R jest ponad centymetr większa od EF-M. Więc przy mocnej miniaturyzacji ma to znaczenie na plus dla M-ki.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
a beda cropowe aparaty RF?
Nic na ten temat Canon nie deklarował.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale właśnie M daj mi możliwość upgradu, bo mogę do niego zapiąć EF, a takie maleństwo może być czasem użyteczne - to jest wybór.
Wybór tylko w jedną stronę.
-
Wszędzie ruszyła sprzedaż M32 a u nas cisza. Cyfrowe nie znają takiego szkła. Inni autoryzowani też. Brawo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Wszędzie ruszyła sprzedaż M32 a u nas cisza. Cyfrowe nie znają takiego szkła. Inni autoryzowani też. Brawo.
Canon w Polsce zwraca 200 PLN za ten obiektyw przy zakupie z korpusem :lol: Śmieję się, bo w sprzedaży rzeczywiście dotąd u nas nie widziałem...
-
Tyle tego dzisiaj jest, że ciężko nadążyć. Jak widać sklepy też wymiękają :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Tyle tego dzisiaj jest, że ciężko nadążyć. Jak widać sklepy też wymiękają :)
Niedługo palców u rąk zabraknie, żeby szkiełka EF-M policzyć :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Niedługo palców u rąk zabraknie, żeby szkiełka EF-M policzyć [emoji38]
No a w sklepach jest tylko Canon? Do tego w mocowaniu M?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To, że małego nie da się podpiąć do większego (EF-S do EF) to u Canona normalne. Ale, że RF nie da się podpiąć do EF-M to klęska systemu M jako uzupełnienie do ML FF.
Właśnie sobie dokupiłem M50 z M55-200 jako uzupełnienie do 5DII+16-35/4 tworząc "lekki" spacerowy zestaw. No to do R trzeba adapter i zostawić to 16-35/4.
Póki co założenia są jednak w stronę megawypasionychogórów do R ;).
I teraz powstaje zasadnicze pytanie: czy poza zupełnym eksperymentatorstwem istnieje praktyczne zastosowanie dla kombinacji korpus M + szkło RF. Myślę że zadali sobie takie pytanie i odpowiedź była jednoznaczna. Jednoznaczna w sensie czy warto zwiększać grubość mocowania w eR po to żeby taką możliwość jak wspomniałem stworzyć. Doszli do wniosku że nie nie warto.
-
Ćwiczę ogniskową 50mm zestawem C35/2IS + M50. To tak przed ewentualnym zakupem M32/1.4.
Obrazek niesamowity. Nie wiem czy ta emka da radę dorównać :roll:
Z kolei poręczność tego składaka raczej umiarkowana.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ćwiczę ogniskową 50mm zestawem C35/2IS + M50. To tak przed ewentualnym zakupem M32/1.4.
Z kolei poręczność tego składaka raczej umiarkowana.
Jest jeszcze trzecia opcja: speed booster + 50/1.8 STM :lol: Może bardziej jako ciekawostka, a może nie ;) W każdym razie bardzo uniwersalna (speed booster można użyć do innych szkieł ;) ) i tania (a 50-tkę wyrzucić do kosza :lol:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Jest jeszcze trzecia opcja: speed booster + 50/1.8 STM :lol:
Inna ciekawostka to jakiś taki Mitakon 35/0.95 z EF-M. Tak zobaczyć jak to idzie ;) Nawet w manualu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Jest jeszcze trzecia opcja: speed booster + 50/1.8 STM :lol: Może bardziej jako ciekawostka, a może nie ;) W każdym razie bardzo uniwersalna (speed booster można użyć do innych szkieł ;) ) i tania (a 50-tkę wyrzucić do kosza :lol:)
Hmmm..... chyba ciekawostka. Jakoś nie wierzę że dodatkowy element optyczny nie wpływa na obrazowanie i AF..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Hmmm..... chyba ciekawostka. Jakoś nie wierzę że dodatkowy element optyczny nie wpływa na obrazowanie i AF..
Na obrazowanie, powiadasz? Pewnie, że wpływa. Jeśli chodzi o ostrość to, wg "klasyka" tego forum telekonwerter 2x pogarsza 2x ostrość :lol: tzn. że speed booster pogarsza ją 0,7x? Istotnie, ostrość (przynajmniej w szeroko pojętym centrum kadru) będzie prawdopodobnie LEPSZA!?
Co do AF, to też nie byłbym ortodoksem. Z telekonwerterami dają radę, to i speed booster nie powinien być taki straszny...
-
Dla mnie ta mityczna "ostrość" nie jest tak na prawdę wyznacznikiem. Nie robię plakatów, a większość szkieł ma zupełnie wystarczającą ostrość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Dla mnie ta mityczna "ostrość" nie jest tak na prawdę wyznacznikiem. Nie robię plakatów, a większość szkieł ma zupełnie wystarczającą ostrość.
Pod tym mogę się podpisać całą klawiaturą :lol: Problem w tym, że to praktycznie jedyna wielkość, którą da się łatwo zmierzyć i porównać i ma (jako taki) związek z tym co widzimy na zdjęciu.
-
dobra, to chyba jestem pierwszy, ktory ma ten obiektyw na forum... i w zasadzie tyle wiem, co strzelilem dzisiaj wieczorem po drodze ze sklepu do domu. ale takie jedno zdjecie wkleje, f/1.6, JPEG 100%, polecam sciagnac i obejrzec jakims normalnym programem nie przegladarka internetowa
http://akustyk.fc.pl/temp/20181124-C...%20M5-4490.jpg
wiecej fotek bedzie z czasem...
organoleptycznie: ciezkie to jest, z M5 czuc w lapie, z mniejszymi M-kami moze byc ciezkie dla osob nawyklych do 15-45 czy 22. na temat unboxingu, jakosci wykonania, pracy pierscieni, czy szybkosci AF nie bede pie*, niech zdjecia mowia za obiektyw :)
-
kilka pstrykow, glownie takich zeby bylo widac jak szklo rysuje: https://www.flickr.com/photos/bartro...57702550628751
f/2.0
f/1.8
f/1.6
f/1.4
f/1.8
f/1.4
-
Re: Odp: Canon EF-M 32 mm f/1.4 STM
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
@marfot - spiesze odpowiedziec: M-ka 32mm jest bardzo porownywalnym szklem z 35/2 IS - ostra na pelnej dziurze i zaj* ostra po przymknieciu o 1/3 EV. od rogu do rogu.
ma na pelnej dziurze mniejszy mikrokontrast niz 35/2 IS. co w sumie nie jest dla mnie wada w takim szkle
EFM 32 winietuje. mniej niz 22/2 ale oczywiscie bardziej niz 35/2 IS (w cropie, bo oczywiscie nie w FF). winietuje ladnie, bo ta jasnosc mu plynnie spada. ponownie - dla mnie to jest zaleta, zdjecia mi sie bardziej podobaja bez czyszczenia winiety
bokeh ladniejszy. duzo, bo 35/2 IS pod tym wzgledem ssal. w cropie da sie to jakos ukryc, bo mniej kome widac, ale od czasu do czasu wychodzi jakas bitwa pod Grunwaldem w tle :/
IS lepszy w 35/2 IS :)
zusammen do kupy to chyba niezle, jesli wziac pod uwage, ze szklo jest zaprojektowane do cropa a nie na 2,5 wieksza klatke :) no i ze mowiac "pelna dziura" mam tu na mysli 1EV swiatla wiecej :D w duzo mniejszym i lzejszym opakowaniu