-
80D ale jakie obiektywy.
Witam. Mam problem. Chcę kupić 80D. Ale poza kitowym obiektywem potrzebuje czegoś innego ale nie wiem w co celować.
Potrzebuje do imprez okolicznościowych, koncertowy, jakiś tam portretów. Patrzyłem na allegro ale są różne ceny, tak samo jak na cyfrowe.pl. dziękuję za pomoc ?
-
Odp: D80 ale jakie obiektywy.
To będzie pierwszy aparat, czy działałeś już z czymś wcześniej?
Może na początek zostań przy kitowym, porób trochę zdjęć i wtedy oceń czego Ci brakuje.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
-
Prędzej czy później spotkasz się z obiektywami stałymi, zależy od konkretnych wymagań proponowąłbym wybrać między obiektywami o ogniskowej 35, 50 i 85 mm. Dla Twojego aparatu 35 mm będzie bełnił funkcję obektywu standardowego. Jako uzupełnienie do obiektywu kitowego na pewno przyda ci się obiektyw z zakresem 55-250mm, albo ewentualnie 70-300mm. A potem się zobaczy. Jeśli chcesz wyglądać bardziej cool rozważ zakup obiektywu 70-200L f/4 - to popularny obiektyw klasy L.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maniek333
To będzie pierwszy aparat, czy działałeś już z czymś wcześniej?
Może na początek zostań przy kitowym, porób trochę zdjęć i wtedy oceń czego Ci brakuje.
Siema. Pracowałem na canon 760d ostatnio, a teraz coś nowego chce. Kitowy był do kitu w poprzednim.
Jak patrzę na allegro to różne można zestawy kupić.
Kitowy i 18-135,
TAM 70-300 i kitowy.
I na cyfrowe.pl są różne oferty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Szalonu
Siema. Pracowałem na canon 760d ostatnio, a teraz coś nowego chce. Kitowy był do kitu w poprzednim.
A co konkretnie Ci w nim nie pasowało ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
A co konkretnie Ci w nim nie pasowało ?
To było jakiś czas temu, musiałem się go pozbyć, a i tak wolę teraz coś innego kupić.
-
tez bym wolał kupić coś innego
myślałeś o Sony?
-
@Szalonu - stawiając pytanie jak na początku wątku, popełniasz podstawowy błąd jakich wiele osób tu popełnia i ja kiedyś (7 lat temu) popełniłem. Nikt za Ciebie na to pytanie nie odpowie. Poczekaj, pofotografuj i dopiero potem bierz się za zakupy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Szalonu
To było jakiś czas temu, musiałem się go pozbyć, a i tak wolę teraz coś innego kupić.
Czyli nie wiesz co było nie tak, ale chcesz coś lepszego ? :)
No to kupuj:
- do imprez okolicznościowych - Canon 16-35 f/2.8L
- do portertów - Sigma 50 1.4 ART
- do koncerów - Canon 70-200 f/2.8L
Myślę, że będziesz zadowolony :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
tez bym wolał kupić coś innego
myślałeś o Sony?
Myślałem ale przyglądałem się tylko a7s itp.
Co masz na myśli, że kupiłbyś co innego?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@
Szalonu - stawiając pytanie jak na początku wątku, popełniasz podstawowy błąd jakich wiele osób tu popełnia i ja kiedyś (7 lat temu) popełniłem. Nikt za Ciebie na to pytanie nie odpowie. Poczekaj, pofotografuj i dopiero potem bierz się za zakupy...
W sumie możesz mieć racje, najlepiej mieć jeden obiektyw i po jakimś czasie samemu się przekonać, czego brakuje. Ale tak na teraz to co kupić, bo wolę w zestawie kupić, chociaż 1-2 obiektywy, niż samo body, a później obiektywy.
Gdy będę zdjęcia robił w domu to wiadomo, że coś szerokiego wystarczy. Na koncertach będzie akredytacja głównie, więc coś długiego się przyda i ewentualnie ta 50mm lub ten 16-35 będzie w miarę?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
Czyli nie wiesz co było nie tak, ale chcesz coś lepszego ? :)
No to kupuj:
- do imprez okolicznościowych - Canon 16-35 f/2.8L
- do portertów - Sigma 50 1.4 ART
- do koncerów - Canon 70-200 f/2.8L
Myślę, że będziesz zadowolony :)
Po prostu irytował mnie ten aparat, jakoś za bardzo mnie nie porwał, więc wolę coś kupić na dłużej i inwestować już tylko w obiektywy.
-
błąd
gdybyś zainwestował w wiedzę nie musiałbyś nic zmieniać
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
błąd
gdybyś zainwestował w wiedzę nie musiałbyś nic zmieniać
Lubię to!!! Najlepsza odpowiedź.
-
Tak na teraz, to to bym Ci radził dokupić Canon 50/1.4.
-
Nic nie zmieniam, bo tamtego aparatu już dawno nie mam. Po prostu przechodzę na coś lepszego.
I nie oceniaj mojej wiedzy, gdy mnie nie znasz.
Przyszedłem o pomoc, poradę, a nie po teksty typu "jakbyś zainwestował s wiedzę..." Pozdro
-
Odp: 80D ale jakie obiektywy.
A powiedz jeszcze może jaki masz budżet na szkła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Maniek333
A powiedz jeszcze może jaki masz budżet na szkła.
W sumie mają być odpowiadające, tym co napisałem ale też nie chce latać z 10 obiektywami. Kasa na drugi plan. Są różne zestawy na Allegro ale nie wiem co wziąć na początek i co dokupić w razie czego.
-
jakbyś miał wiedzę to mniej więcej byś wiedział co chcesz kupić i tylko byś dopytał czy ten i ten byłby ok..a tak to niby piszesz, że wiedzę masz a nic nie piszesz co by Cie interesowało, budżet no limit...kup na początek 35 1.4 + 70-200 2.8 i zobaczysz czy Ci pasuje
-
-
I jak się te oferty mają do obiektywów, które pojawiły się w tym wątku ? Przecież to są tanie i kiepskie obiektywy, a Ty celujesz w coś „lepszego” :). W jakich warunkach będziesz robił zdjęcia ? Jakiego światła potrzebujesz ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tmielcarz
I jak się te oferty mają do obiektywów, które pojawiły się w tym wątku ? Przecież to są tanie i kiepskie obiektywy, a Ty celujesz w coś „lepszego” :). W jakich warunkach będziesz robił zdjęcia ? Jakiego światła potrzebujesz ?
Podałem przykładowe, co oferują na allegro i cyfrowe.pl
Proszę czytać 1 post.
- Koncerty
- Imprezy Okolicznościowe
- Portrety też mogą być, a na dodatek jeszcze będę w podróż zabierał, czego nie napisałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Szalonu
Podałem przykładowe, co oferują na allegro i cyfrowe.pl
Proszę czytać 1 post.
- Koncerty
- Imprezy Okolicznościowe
- Portrety też mogą być, a na dodatek jeszcze będę w podróż zabierał, czego nie napisałem.
Czyli z jakim światłem ?
-
no najlepiej dość jasne obiektywy.
wiadomo nie we wszystkich się da, a jak się da to dość drogie ale coś, żeby było dobre.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Szalonu
no najlepiej dość jasne obiektywy.
wiadomo nie we wszystkich się da, a jak się da to dość drogie ale coś, żeby było dobre.
No to po co pokazujesz zestawy z allegro, które mają ciemne obiektywy ? Napisałeś, że kasa nie gra roli, więc kupuj obiektywy, które Ci podałem - jak dobrze poszukasz to w 20 tys. zł powinieneś się zmieścić (mówię o obiektywach, body musisz doliczyć osobno).
-
A jakby się tak w 10 zmieścić??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Szalonu
A jakby się tak w 10 zmieścić??
Body + Sigma 50 1.4 ART. Potem dokupisz inne jak już będziesz wiedział sam czego Ci brakuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Szalonu
nie chce latać z 10 obiektywami
Tamron 16-300
MSPANC
A później wróć z konkretnymi pytaniami, gdy będziesz wiedział, co Ci przeszkadza w tym obiektywie.
Inaczej bez problemu można rzucać propozycje np. Sigma 18-35/1.8 + 50-100/1.8, Sigma 30/1.4 (nie, nie "35"), inne "Arty" albo "eLki", choć i tak skończy się pewnie na jakimś megazoomie od Canona, "z zestawu".
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
jest jeszcze 28-300L
O to autor wątku ma szansę zostać jego pierwszym użytkownikiem na forum. Z kolei ciekawe dlaczego tego prestiżowego obiektywu używa tak mało osób ;-)
-
o przepraszam, bylem jego użytkownikiem
ale krotko, nie przypasował
-
Dobra, a coś dłuższego ale znowu nie za długiego z dobrym światłem? Stałke sobie ogarne jakoś ale chodzi mi o te koncerty i imprezy w domu lub w innych miejscach.
--- Kolejny post ---
nie chce tez wydac nie wiadomo ile, napisałem 10k ale może być mniej :)
-
-
jednak za duży, aż takiego długiego nie potrzebuje, że będę zaglądał sąsiadowi do talerza :D
-
Bo jest to specyficzny obiektyw który ma tak naprawdę jedną wadę - ciężar . Jest naprawdę ciężki ale i tak go uwielbiam zwłaszcza z jedynką...
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Szalonu
jednak za duży, aż takiego długiego nie potrzebuje, że będę zaglądał sąsiadowi do talerza :D
Ten obiektyw do zaglądanie do talerza się nie nadaje. Polecam :P
-
18-35 1.8 sigmy , 50-100 i wtedy jak już konkret potrzebujesz to 150-600
ew zestaw 17-55 2.8 albo 15-85 3,5-5,6 i do tego 70-200 np F4
ja przy 40d mam 18-55 stm + 55-250 stm i 50-tkę 1.8 i nie ma tematu jak dla mnie, którego ten zestaw nie ugryzie :) żeby nie było , na 55-250 stm robiłem koncert :) iso - 400-800 i z reki normalnie wieczorkiem :) Kit ma świetnego IS, z reki na chwile obecną trzymam 1/20 , czasem 1/15 się uda - a 50-tka w sumie jest u mnie do wszystkiego, portrety, lokalne bazarki, ciemniejsze miejsca jak kościoły czy las :)
-
Popytalem, poczytałem trochę i może na początek kupię 18-200mm, jeszcze nie wiem jaki, a później będę patrzył czego mi brakuje i po problemie?
Tylko na co teraz stawiać? Canon, sigma, czy coś innego (chodzi o firmie)