Czy po obrobieniu Rawa usuwacie go czy przechowujecie jakiś czas ? Na jaki format głównie przerabiacie ?
Wersja do druku
Czy po obrobieniu Rawa usuwacie go czy przechowujecie jakiś czas ? Na jaki format głównie przerabiacie ?
Ja "swoje" samoloty przechowuję. Przerabiam głównie na format FULL HD.
Zależy od tego jak podchodzisz do tematu. Jedni trzymają, inni obrobione pliki przechowują w formacie dng. Można też olac temat i zostawić tylko obrobione zdjęcia w np jpeg.
rzuć moneta
Ja importuje RAW-y do LR i tam je trzymam, nic nie kasuję. Z nich generuję wersje JPG, z których korzystam gdy oglądam zdjęcia z rodziną lub znajomymi.
Ja trzymam rawy i finalne jpg na dyskach zewnętrznych, czasem też pliki w formacie .psd (w przypadku dużych, pracochłonnych, składanych panoram), do których czasem muszę wrócić, jak klient chce większy rozmiar niż dostępny na stockach).
trzymam
Ja identycznie jak Macios.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Oczywiście, że trzymam. Sporadycznie, po kilkunastu miesiącach, kilku latach, wywołuję pojedyncze zdjęcia zupełnie od nowa.
Dyski tanie są ;)
Trzymam :)
Ja wywalam, zostawiam tylko jpegi w wysokiej rozdziałce.
Dyski niby tanie są, ale tak szybko ubywa miejsca, że średnio raz w roku musiałbym kupować nowy dysk.
Robisz kilka TB na rok? :D
Amatorsko da się spokojnie ćwierć terabajta :P
Ja si nie boję braku miejsca na dysku, bo zostawiam tylko te RAWy które są tego warte - czyli jeden na kilkaset zdjęć.