Witajcie, mam Canona 70D i chcę kupić jakieś tele do fotografowania samolotów. Doradźcie proszę na który obiektyw mam zwrócić uwagę? Najlepiej, żeby jeszcze był dość jasny, budżet około 4000 zł
Wersja do druku
Witajcie, mam Canona 70D i chcę kupić jakieś tele do fotografowania samolotów. Doradźcie proszę na który obiektyw mam zwrócić uwagę? Najlepiej, żeby jeszcze był dość jasny, budżet około 4000 zł
Najbardziej budżetowy i sprawdzony to używka 100-400L (bez problemu się zmieścisz w kwocie poniżej). Z nowych to zostają tylko Tamrony i Sigmy C ale nie wiem jak to z ich prędkością AF bo tylko Sigmy Sport używałem wystarczająco dużo na AirShow. Szybki AF to podstawa, stabilizacja przydaje się do smiglakow i panningu.
a co sądzicie o tym tele
https://www.e-fotojoker.pl/obiektyw-...--80031254-007
Czy on w ogóle będzie pasował do Canona 70D?
Pasować będzie ale to raczej kicha. Ze starych Sigm OK jest 50-500 (uniwersalna i w miarę ostra). Ale jak chcesz uzyskać dobre efekty, to do 4 tałzenów:
- Sigma 150-600 C (dobra 600-ka)
- Sigma 100-400
- Tamron 100-400 (najtańsza 400)
ewentualnie Tamron 70-300 VC USD (na samoloty może być krótko, chyba że się ustawisz przy lotnisku ).
No to pierwsze trzy modele będą OK. Ja bym poszedł w 100-400 Sigmy lub Tamrona.
400 mm to już jest nieźle jak na spotting. Chyba że chcesz robić zdjęcia na wysokościach przelotowych :) to 600ka co najmniej.
Tylko nie bierz Tammiego 18-400, jest owszem uniwersalny, ale optycznie ustępuje 100-400.
Wg mojej skromnej opinii - nie polecam Sigmy 100-400, wg moich obserwacji jest dość mydlana.
Polecam tak (szkła poniżej 10 tys. i typu zoom):
w przedziale do 400 mm - tylko i wyłącznie Canon 100-400 L
w przedziale do 600 mm - Sigma S 150-600, ewentualnie Sigma C 150-600 lub Tamron 150-600
Sigma 100-400 nie jest mydlana, natomiast częste zarzuty to, że jest niewiele tańsza od 600-tki Contemporary.
Co do obu Sigm 150-600, Sport to głównie uszczelnienia i trochę szybszy AF. Na Nikoniarzach wiele osób przyznało, że w jakości obrazka między C a S nie ma praktycznie różnicy. Z tego co pamiętam z pierwszymi Tamronami 150-600 był spory rozrzut jakościowy, sytuacja poprawiła się znacznie w G2.
MZ szukaj używanego EF 100-400, na cropie to dobry zakres dla większości zastosowań w spottingu. 150-600 zakres mniej uniwersalny, a i trudniejszy w użytkowaniu.
Jeśli o foceniu samolotów myślisz na poważanie to zawsze będzie brakować mm, ale więcej mm to też niestety mniejsza uniwersalność zestawu. Ja od kilku lat mam Canona 100-400, ale na ten sezon dokupię do niego Sigmę Sports 150-600. Canona się nie pozbędę, bo Sigmę np. trudno zabrać na wakacje lub krótki wypad, a Canon poza samolotami robi też inne fajne zdjęcia ;)
A zapisałeś się już na siłownie? :mrgreen: Ja po pół godziny focenia s150-600S z 50d/5d2 miałem dość :) Mówię o połgodzinnym nonstop śledzeniu samolotów. Powrót do 100-400L był jak zimne piwo w 40 stopniowym upale :mrgreen:
Pełna zgoda.
Cóż, ja przez chwilę myślałem o dokupieniu na ten sezon Sigmy S 150-600, ale już kiedyś robiłem do niej podchody, przeraził mnie ciężar i skończyło się na dołożeniu i zakupie eLki. Teraz też odpuściłem Sigmę i zamiast niej dokupiłem konwerter x1,4. Jest ciemniej, to fakt, ale lżej. No i nie zawsze muszę podpinać konwerter. Coś więcej będę mógł jednak napisać dopiero po dokładnych testach w terenie.
Coś chłopaki przesadzacie z tymi wagowymi problemami. Ja mam co prawda Sigme 150-600 C, która jest nieco lżejsza, mój 80D jest rozmiarów i wagi korpusów FF. I z takim zestawem chodzę na marszobiegi po lesie, pokonuję ok. 20km w terenie w czasie rzędu 2,5 godz. i nie narzekam. Przypinam pasami do ciała, żeby się nie majtało i jazda. Nie mam czasu na podchody i leśne nasiadówki a w czasie treningów można spotkać ciekawe zwierzaczki. Boję się tylko o trwałość podczas takiej eksploatacji, z tych powodów kupiłem dosłownie wczoraj Canona G3X. Poza tym zakres 150-600 (na cropie 240-960) nie bardzo do krajobrazu się nadaje a z dodatkową torbą z obiektywami już biegać się nie da...
Nie porównuj wagi Sigmy C do S! Naprawdę:) Dopóki nie weźmie się obu w ręce i nie przymierzy samemu, to takie tylko puste gadanie jest. Ja też byłem pewien, że to żaden wielki problem nie jest, do momentu, aż przymierzyłem się do wersji S;) Poza tym czym innym jest noszenie zestawu ze sobą a czym innym trzymanie go przez sporą część dnia nad sobą (samoloty). Poza tym twój 80D jest dodatkowo lżejszy od 5D czy 7D ok. 200 gram, co (przy długim trzymaniu sprzętu w górze) również robi różnicę.
--- Kolejny post ---
Przed decyzja sporo porównywałem testowych sampli i szukałem opinii użytkowników w necie. Wyszło na to, że 100-400 II z konwerterem ma jakość nie gorszą od Sigmy S. Co do prędkości AF, to na razie wole się nie wypowiadać, dopóki sam nie przetestuję w boju. Ale wiem, że całkiem sporo osób próbowało zestawu 100-400 II + x1,4 w spoterce z całkiem dobrymi efektami. Podobno druga wersja 100-400 radzi sobie z konwerterem znacznie lepiej. Nie miałem osobiście okazji porównywać zachowania obu wersji. Po sezonie będę mądrzejszy:)
Jesli chodzi o wage to polecam sprobowac focenia z monopoda wideo. Tylko takiego troche lepszego np. Manfrotto z rozkladanymi nozkami i olejowa glowica.
Wg mnie 150-600 wersja do subiektywnego wyboru. Przerzuciłem się z C100-400 na T150-600 V1. Poza wrażeniem z posiadania eLki pozostałe aspekty wszystkie a lepsze w Tamronie. Używki można kupić w podobnej cenie. Jedno jest pewne - tleobiektyw może byc tylko za krótki ;-)
Co do porównań sigma/tamron to fotografowałem każdym. Różnica na 600/6,3 jest minimalna. Najlepsza sigma S ale to jest najlepszość dla pixelpeeperów. Najgorsza sigma C. Po przymknięciu do F8 Tamrony są takie same jak sigma S też po przymknięciu (w granicach detekcji ludzkiego oka a nie przyrządu).
Mam nowego G2 po sesji testowej. Co prawda ptaki a nie samoloty fotografuję ale jak się obrobię to moge wrzucić fotkę.
Ja mam 100-400 mk I stąd pewnie moje zastrzeżenia do pracy z konwerterem. O dobrej pracy mk II z konwerterem słyszałem.
Monopod jest raczej ograniczeniem przy foceniu samolotów, choć przy pewnych zdjęciach może pomóc.
No wątek się rozkręcił :)
@miszak - fajne fotki- gratuluje!
Tak trochę na marginesie, bo to forum Canona, najlepsze opinie jeśli chodzi o zoomy / tele to słyszałem o...Nikkor 200-500 VR :) Zdjęcia - perfekcja! Teraz wyszedł jeszcze jakiś mega drogi 170-500 ? (chyba ze stałym światłem F4 ), to może być jeszcze lepszy, ale ten Nikkor 200-500 jest po prostu rewelacyjny. Chociaż oczywiście obie Sigmy 600 i Tamron 600 G2 wypluwają już i tak bardzo dobre fotki i powinny zadowolić 99% fotografujących.
Nie gloryfikujemy focenia samolotów... jednak sa przerwy między pokazami, a pokaz to tak do ok. 15 minut max, chyba, że lata grupa ;) Jest czas na odpoczynek i regenerację ;)
Co do Nikkora 200-500, co prawda nie mam, ale ma kilku kolegów, zarówno cropy jak i FX, wszyscy bardzo chwalą.
Jak się ma zrąbany kręgosłup, to się zaczyna zwracać uwagę na wagę. Ja tak mam i z T 150-600 dałem sobie spokój po 15 min zabawy pod sklepem, a teraz podchodzę, jak pies do jeża, do dwa razy lżejszego T 100-400, zadowalając się, póki co, C 55-250 STM. Nie mam ochoty zamienić siekierki na kijek i oszarpać się z klamotem bez nadziei na zdecydowanie lepsze rezultaty. Wolę czekać na lepsze okazje do bliższego podejścia.