-
Nowa zabawa - dyskusja
Wystartowaliśmy z nową zabawą. Na forum jest ich niedostatek. Był konkurs w wywoływaniu RAW, cieszył się powodzeniem, wznowimy go za pewien czas. To co proponujemy dzisiaj to rozgrzewka, bo ten konkurs też się przekształci za 1 - 2 edycje w konkurs prowadzony na 3 forach.
Na poczatek edycja na canon-board, jako "ćwiczenie" byście załapali ideę.
Konkurs jest prowadzony na nikoniarzach - mozna tam zerknąć.
Ukradliśmy stamtąd prowadzącą - @Czarna_Offca - sympatyczna młoda dziewczyna, dowcipna. Uwaga - nie traktujcie jej z góry, ona używa bata :) :)
Mam nadzieję, że tu są sami gentelmeni i choć ona jest tu nowa, przyjmiecie ją jak swoją.
PS. Szukamy osób aktywnych, fajnych, które by chciały prowadzić inne zabawy - np umarło "zdjęcie miesiąca" itd.
Zapraszam do rozmowy o konkursie, regulaminie, kondycji forum itd.
-
Odp: Nowa zabawa - dyskusja
żeś mnie zareklamował hahaha :D
-
Odp: Zadania tematyczne No. 01 - "Moja pasja"
Cisza..., ale Cię witamy na canonowym forum.
Jak tak dłużej tutaj pobyć, to CB faktycznie powoli chyli się ku upadkowi.
Coraz mniej chętnych do konstruktywnego udzielania się na forum.
Niewielu chce cokolwiek publikować.
Wiele tematów zostało wyczerpanych lub niewiele można w nich dopowiedzieć.
Jest jakiś taki marazm.
Może i faktycznie kilka pomysłów z nikoniarzy lub olympusclubu się sprawdzi ? Oby...
-
miło jeśli uda Nam się to forum, że tak napiszę ożywić :) Nie zaprzeczę, że mi na tym zależy :)
I liczę na ogromną pomoc forumowiczów :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czarna_Offca
miło jeśli uda mi się to forum, że tak napiszę ożywić :) Nie zaprzeczę, że mi na tym zależy :)
I liczę na ogromną pomoc forumowiczów :)
Może w tej sytuacji warto zamienić "mi" na "nam"? :roll:
-
Bo ja wiem. Ona pisze za siebie. Natomiast na ile zleży innym - tego nie możemy wiedzieć. Jak pisał RobertON - jest jakoś marazm, czyli tak jakby ludziom nie zależało.
-
Za siebie pisze w drugim zdaniu. W pierwszym wolałbym jednak "nam" niż "mi". Moim zdaniem sama nic nie zrobi ustawiając się w kontrze do reszty użytkowników, a teraz idę szykować dzieło na konkurs ;)
-
@fret załatwione ;)
Zależy ma na luźnym pisaniu o wszystkim i o niczym też, o głupotach :)
-
I bardzo dobrze, bo konkurs zamierzam potraktować na dużym luzie 8-)
-
oby było bardzo dużo uczestników z takim podejściem, jakie Ty masz :)
-
Mam nadzieję, że znajdzie się chociaż kilkunastu chętnych z pomysłami.
Coś już myślę...
-
Zdjęcie ma być wykonane pod konkurs, czy może być z tzw. archiwum?
-
zdjęcie może być z tzw "szuflady". Biorę pod uwagę to, że nie każdy ma możliwość wykonania świeżynki :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Mam nadzieję, że znajdzie się chociaż kilkunastu chętnych z pomysłami.
Coś już myślę...
też mam taką nadzieję, gdyż to jest pierwsza tego typu zabawa tutaj :)
-
Już odkryłaś moją pasję :lol:
-
Taka mała dygresja, żeby nie taki avatar, nie było by tyle już postów w tym wątku.:)
Już kilka razy pisałem że poza CTJ/GTJ nic ciekawego na forum się nie dzieje.Forum o tematyce fotografii. Wygląda tak to jakby już nie było zainteresowania ,woli przekazywania wiadomości już wyuczonych,czy nawet pochwalenia się swoimi pierwszymi zdjęciami.A ci co wstawiają coś, bardzo szybko rezygnują - może już zapał padł po kilku tygodniach, albo nie było chętnych do jakichkolwiek komentarzy,krytyki danego wątku.
-
Fora fotograficzne umierają już trzy padły a do końca miesiąca będzie czwarte na literę "D" coraz mniej chętnych na zabawy ,a internet zalewa byle jaka fotografia na instagram-ie i jest samozadowolenie samo się fotografujących:p
--- Kolejny post ---
A wymienić mogę to są "mojefoty.pl / CyberFoto.pl / CANONIARZE.pl / a od 31-01-2018 serwis digart.pl a za chwilę pewnie będą następne ,
-
Jeszcze trzymają się tematy typu: "kupiłem swój pierwszy samochód, bardzo lubię go prowadzić i swoją przyszłość chcę związać z F1".
Ale jesli fora upadna, to kto nawróci zbłąkane owieczki na droge dxo?
-
Możliwości są dwie:
1. ułożyć się wygodnie i czekać na forumowy zgon,
2. dobrze się bawić, a może zgon tak szybko nie nadejdzie.
Co wybieramy? :)
-
jeśli mogę coś wtrącić
a nie można po prostu wkleić zdjęcia w temacie? nie byłoby prościej?
i dopiero jak to okażę się bariera nie do przejścia to wysłanie zdjęcia mailem?
-
Pewnie na drodze staną równe szanse, badanie zgodności z regulaminem itp.
-
Jak wkleisz to będzie znany autor. Prowadząca zamieni nicki na cyferki i nie będziecie wiedzieli na kogo głosujecie. Ma być anonimowo, zero kumoterstwa, TWA, sugerowanie się dorobkiem usera na forum itp.
Lepiej niech ta zabawa (jej regulamin) będzie blisko tej zabawy na 3 fora. Wtedy się pojawią zdjęcia, które tu nie były dodawane bo wpłynęły z innych forów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
... Prowadząca zamieni nicki na cyferki i nie będziecie wiedzieli na kogo głosujecie. Ma być anonimowo, zero kumoterstwa, TWA, sugerowanie się dorobkiem usera na forum itp.
...
Przyznaję bez bicia, że mam sklerozę i nie pamiętam dokładnie regulaminu, ale chyba brakuje tam wpisu, że praca nie powinna być wcześniej publikowana na forum.
-
Kiedyś już była podobna zabawa, nie pamiętam jak się nazywała, ale polegała na tym, że ktoś wymyślał "głupi" temat i wrzucało się zdjęcia przez mejla. Pamiętam, że uczestniczyłem w rozgrywce o nazwie "Nic" - na zdjęciu miało być nic.
Mnie do większych wypowiedzi zniechęca częsty brak jakiejkolwiek chęci pytających do samodzielnej nauki. Sześćset sześćdziesiąte szóste pytanie o problem, który można opanować, gdy przeczyta się co to jest przysłona i foch po niewinnym RTFM.
I inny przykład.
Kiedyś jakaś Koleżanka zapytała, jak wyglądają wasze/nasze zdjęcia przed i po obróbce. I nawet fajna zabawa była, z której można było się czegoś nauczyć, aż zjawiło się dwóch wszechwiedzących, którzy zaczęli sobie udowadniać wyższość slajdu nad zdjęciem cyfrowym i odwrotnie - jeden z nich to był słynny Betelgeze, czy jakoś tak. Szkoda, że wszyscy moderatory mieli ich kłótnię w d u p i e (pewnie cieszyli się, że forum jest aktywne, haha), bo tamci dwaj debile zabili fajnie zapowiadający się wątek. Tak trochę marudzę, bo mi się podobał.
A w GTJ/CTJ też w zasadzie uczestniczy trzech na krzyż stałych zgadywaczy i zwycięzcy też często są z łapanki.
Cywilizacja chyli się... szkoda.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Przyznaję bez bicia, że mam sklerozę i nie pamiętam dokładnie regulaminu, ale chyba brakuje tam wpisu, że praca nie powinna być wcześniej publikowana na forum.
pomyśli się nad takim zapisem w regulaminie :)
--- Kolejny post ---
co do mojego awatarka to hm... mogę zmienić na inny :D
Jak tam Wasze pasje? Szykują się na offczą skrzyneczkę? :)
--- Kolejny post ---
@fret jaką???
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czarna_Offca
...
fret jaką???
Wczoraj odkryłaś i już nie pamiętasz??? Kobiety nigdy nie przestaną mnie zadziwiać... :D
-
-
To i ja sie odezwę. Fajnie byłoby uratować to forum ale sadze ze jest to tylko zastrzyk wzmacniający i moze pomoc na chwilkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
To i ja sie odezwę. Fajnie byłoby uratować to forum ale sadze ze jest to tylko zastrzyk wzmacniający i moze pomoc na chwilkę.
to czas pokaże :) Mam nadzieję, że zastrzyk będzie na jak najdłużej :) I że sporo prac pojawi się na skrzynce :)
-
Podziwiam Twoj zapal. Tak jak tu kiedys rozmawialem z kolega, fb zabil bardzo duzo for internetowych. Coraz wiecej dzieciakow zadaje durne pytania bo szkoda 5 minut by poszukać. Tak czy inaczej nic dobrego sie nie dzieje. Choroba czasow
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
...
Kiedyś jakaś Koleżanka zapytała, jak wyglądają wasze/nasze zdjęcia przed i po obróbce ...
Fajny pomysł, niby podobny do popRAWki (nazwa z Olka), ale w popRAWce brakuje mi dyskusji. Gdyby tak na biężąco obrabiać i wrzucać do wątku, to fajne obrazki mogłyby powstać :)
-
fajny pomysł na temat tematycznych mi zapodaliście :D "przed i po obróbce" :) Wykorzystam go :D
-
Na konkurs średnio się to nadaje. Tzn. jest ok, ale w wersji konkursowej niczym nie różni się od popRAWki :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Na konkurs średnio się to nadaje. Tzn. jest ok, ale w wersji konkursowej niczym nie różni się od popRAWki :mrgreen:
Czy ja wiem czy średnio. Jeżeli dodam np "znaki czasu, przed i po obróbce"?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czarna_Offca
Czy ja wiem czy średnio. Jeżeli dodam np "znaki czasu, przed i po obróbce"?
Przeczytaj regulamin popRAWki na olkowym forum. Nic nowego, mieści się w regulaminie. Z drugiej strony, to nikt tam nie korzysta z tej możliwości :)
-
A jest gdzieś jeszcze na forum ten wątek o zdjęciach przed i po obróbce? Nie wiem jak to znaleźć.
-
no właśnie, nikt nie korzysta. Tam masz zdjęcie, które obrabiasz według swojej weny. A tutaj, Ty wybierasz jakie zdjęcie obrabiasz (ze swojej szuflady bądź świeżo wykonane), ważne żeby było pod temat :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czarna_Offca
... A tutaj, Ty wybierasz jakie zdjęcie obrabiasz (ze swojej szuflady bądź świeżo wykonane), ważne żeby było pod temat :)
To jest nowość, ale jak porównać różne obróbki różnych zdjęć? Nadal nie widzę w tym konkursu.
-
to zrezygnuję z takiego tematu :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To jest nowość, ale jak porównać różne obróbki różnych zdjęć? Nadal nie widzę w tym konkursu.
Głosujący zdecydują. Na pewno tu byłaby ogromna doza subiektywizmu,
-
Moim zdaniem takie "Raw-ki przed i po" mogą się przydać, ale z dość szczegółowym opisem co i jak zostało zrobione (jaki, balans, jakie krzywe, gdzie lokalnie coś tam... i tak dalej).
Wówczas będzie to szkołą jazdy dla wszystkich co już coś umieją i tych, co dopiero zaczynają w takim czy innym programie. Konkurs temu nie przeszkadza w żadnym razie.
Niedawno był konkurs z obróbką w Affinity Photo i oddając foty, należało opisać co i jak zostało zrobione. To było dobre, moim zdaniem.
-
każdy pomysł jest miło widziany :)
A póki co zachęcam do wzięcia udziału i wysłania pracy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Moim zdaniem takie "Raw-ki przed i po" mogą się przydać, ale z dość szczegółowym opisem co i jak zostało zrobione (jaki, balans, jakie krzywe, gdzie lokalnie coś tam... i tak dalej).
Wówczas będzie to szkołą jazdy dla wszystkich co już coś umieją i tych, co dopiero zaczynają w takim czy innym programie. Konkurs temu nie przeszkadza w żadnym razie.
Niedawno był konkurs z obróbką w Affinity Photo i oddając foty, należało opisać co i jak zostało zrobione. To było dobre, moim zdaniem.
W pełni popieram taką koncepcję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Wówczas będzie to szkołą jazdy dla wszystkich co już coś umieją i tych, co dopiero zaczynają w takim czy innym programie.
Tylko, że to .... nadal normalny konkurs RAWki. Raw na ustawieniach z puszki czyli jpg jest pokazany (rawa nie idzie pokazać, można go podlinkować), a potem są pokazane jpgi po obróbce. Czyli jest wygląd pliku przed-po. Przed rozstrzygnięciem konkursu nie można tłumaczyć, bo się ujawni autor. Po zakończeniu głosowań .. ludzie natychmiast wchodzą w kolejną edycje konkursu i nie dyskutują. Na nikoniarzach jest prośba o dostarczneie pliku xmp, o ile program do RAW go generuje. Jak ktoś robi w PS czy LR to ten plik jest, ale jak nie to ... przez to nie można mieć wymogu dostarczenia tego pliku niestety. Czasami po zakończeniu głosowania jest ten xmp publikowany. Ale .. praktycznie nie ma dyskusji. Problem polega na tym, że ludzie nie pytają, a autor nie pytany nie odpowiada.
Gdyby ludzie pytali, to to co postulujesz byłoby finałem konkursu RAWki (popRAWka).
-
Można dać zdjęcie na konkurs, a dodatkiem niech będzie jakiś opis działań, powiedzmy trzy podrzędnie zbudowane zdania pod każdym zdjęciem.
Można to rozszerzyć, np. autorzy trzech pierwszych miejsc niech "w nagrodę" opiszą w kilku krokach jak to zrobili.
Bangi zrobił takiego tutka, to coś na ten wzór:
http://www.canon-board.info/technika...utorial-99497/
Kiedyś coś opisałem dla DxO:
http://www.canon-board.info/przyroda.../index223.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Można dać zdjęcie na konkurs, a dodatkiem niech będzie jakiś opis działań, powiedzmy trzy podrzędnie zbudowane zdania pod każdym zdjęciem.
Można to rozszerzyć, np. autorzy trzech pierwszych miejsc niech "w nagrodę" opiszą w kilku krokach jak to zrobili.
Jesteś na nikoniarzach, napisz to siemalysy albo andtor2 na OC.
Niech to będzie oddolnie, a nie moje, ja poprę :)
-
A może wszyscy obrabiaja tego samego RAWa i później głosowanie na najlepszą obróbkę?
-
Przemku, pobudka ;) takie konkursy cały czas ida na nikoniarzach i na olympusclubie, tutaj też były 3 edycje i do tego wrócimy. http://www.canon-board.info/poprawka-na-3-fora-80/
Jeśli ktoś chce to stale prowadzić na canon-board - zapraszam.
Może @RobertON - chcesz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Niech to będzie oddolnie, a nie moje, ja poprę
He...he coś im napiszę na tamtych forach.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Może @RobertON - chcesz?
Coś Ci napisałem na priva :) Czasu mi stale brakuje, zrozumiesz.
-
Nie myślałem o wątku "Przed i po" jak o konkursie, ale jak o forum dyskusyjnym do wymiany doświadczeń, nauki i pośmiania się też. Chyba ciężko zrobić z czegoś takiego konkurs.
-
Nie zwróciłem uwagi na to, że na forum ... brakuje działu obróbka, tutoriale itp. czy się mylę?