-
Monitor SRGB czy RGB
Witam!
Poszukuję monitora do obróbki zdjęć, jednak nie do końca jestem przekonany co wybrać: RGB czy SRGB. Mam na uwadze NEC MultiSync EA245WMi-BK-ColorTuned z SVII lub EIZO CS 2420. Zdaję sobie sprawę, że znaczna większość zdjęć nigdy nie będzie drukowana (poza odbitką z labie) więc teoretycznie mógłyby być tańszy NEC.
Proszę o sugestie i własne opinie w temacie.
Pozdrawiam
-
Odp: Monitor SRGB czy RGB
Chyba Adobe RGB? To lepszy wybór, bo ta przestrzeń jest szersza, niż sRGB.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
rafels3
Chyba Adobe RGB? To lepszy wybór, bo ta przestrzeń jest szersza, niż sRGB.
Tylko po co, jak będą odbitki w labie albo do neta ?
Nikt nie będzie oglądał szerszego zakresu kolorów.
Wystarczy dobre pokrycie w sRGB.
-
Dziękuję za info. Może ktoś jeszcze doda swoje przemyślenia na temat użytkowania monitora RGB lub Srgb?
-
W cenie 2420 masz neca ea275wmi. Lepszy komfort pracy a do zdjec nie potrzebujesz szerokogamutowca bo tylko problemy z wyswietlaniem i kolorami w windzie.
Nie masz co sie zastanawiac tylko brac neczka
-
Wszystkie monitory są RGB. Mogą różnić się gamutem - sRGB lub AdobeRGB.
Do odbitek w lab-ie wystarczy sRGB. Przy wydrukach z drukarki/plotera pigmentowego warto pomyśleć o AdobeRGB. Zresztą dzisiaj większość monitorów nadających się do pracy z kolorem jest w tej przestrzeni. Nawet takich średnich.
-
Pierwszym sensownym monitorem o poszerzonym gamucie jest eizo 2420 tylko w tej cenie zdecydowanie wolalbym ea275 od neca. Szerokogamutowy przyda ci sie jesli chcesz pokazac zielenie zielonego lasu. Powaznie przy fotografii w 99% sprawdzi sie normalnogamutowiec a jednak 27 cali jest duzo fajniejszy niz kurduplowate 24.
-
Rozumiem, czyli jednak SRgb. Zresztą po co przepłacać, jeśli się nie wykorzysta pełni możliwości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
Rozumiem, czyli jednak SRgb. Zresztą po co przepłacać, jeśli się nie wykorzysta pełni możliwości.
Bierz 27 cali z normalnym gamutem
EA275wmi sa bardzo dobrymi monitorami. Skalibrowane jakościowo dorownuja sprzetom teoretycznie o kilka klas wyzej
-
NEC EA275WMi należy brać w wersji CT (Color Tuned). W tej odmianie ma kilka razy mniejsze defekty liniowości niż EIZO CS2420. No i większy, większa rozdzielczość, obszar roboczy. Poniżej przykładowy raport kalibracyjny. Takie parametry są porównywalne wyłącznie z monitorami profesjonalnymi:
-
Od tygodnia mam od Tom01 właśnie tego NECa i póki co jestem bardzo zadowolony i polecam. Zresztą to już mój drugi NEC (choć ten pierwszy to był taki zwykły TN).
-
Nie wiem czy to ważne, ale autor pytał o wersję 24 cale...
-
Pytal o eizo 2420 ktory kosztuje tyle co 27 cali neca i chyba nie bral tej wielkosci pod uwage. Komfort pracy jest zdecydowanie lepszy a jesli zechce 24 cale to ma blizniaczego ea 245wmi
-
Zgadza się, że pytałem o 24" ale biorę od uwagę także inne sugestie i spostrzeżenia użytkowników, za które bardzo dziękuję. Dzięki tym cennym uwagom kieruję się w kierunku ww. monitora 27" Nec z Color Tuned. A propos monitora Srgb.. gdybym po jakimś czasie chciał np. dokonać wydruku zdjęcia (nie mam na myśli odbitki w labie) i załóżmy zrobić fototapetę to czy zdjęcie obrobione na takim monitorze wypadnie dużo gorzej niż zdjęcie obrobione na monitorze RGB?
-
Monitor SRGB czy RGB
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
Zgadza się, że pytałem o 24" ale biorę od uwagę także inne sugestie i spostrzeżenia użytkowników, za które bardzo dziękuję. Dzięki tym cennym uwagom kieruję się w kierunku ww. monitora 27" Nec z Color Tuned. A propos monitora Srgb.. gdybym po jakimś czasie chciał np. dokonać wydruku zdjęcia (nie mam na myśli odbitki w labie) i załóżmy zrobić fototapetę to czy zdjęcie obrobione na takim monitorze wypadnie dużo gorzej niż zdjęcie obrobione na monitorze RGB?
Nie wiem co znaczy gorzej[emoji3]W obu przestrzeniach jest tyle samo kolorow.
Duzo zalezy od tego co bedzie na zdjeciu. Jesli bedziesz robil fote zielonego lasu z roznymi niuansami tejże zieleni a nad nim niebieskie niebo to w aRGB zobaczysz "więcej". Duzo zalezy tez od tego na czym bedzie to drukowane i co plujka bedzie potrafila stworzyc.
Sadze ze nie warto kupiwac cs2420 tylko dla tego ze ma poszerzony gamut
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Nie wiem co znaczy gorzej[emoji3]W obu przestrzeniach jest tyle samo kolorow.
Duzo zalezy od tego co bedzie na zdjeciu. Jesli bedziesz robil fote zielonego lasu z roznymi niuansami tejże zieleni a nad nim niebieskie niebo to w aRGB zobaczysz "więcej". Duzo zalezy tez od tego na czym bedzie to drukowane i co plujka bedzie potrafila stworzyc.
Sadze ze nie warto kupiwac cs2420 tylko dla tego ze ma poszerzony gamut
Serdeczne dzięki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
saxjas
Dzięki tym cennym uwagom kieruję się w kierunku ww. monitora 27" Nec z Color Tuned.
Zanim się skierujesz w stronę NEC MultiSync EA275WMi ColorTuned to sprawdź sobie jeszcze czy karta graficzna w Twoim PC (o ile używasz PC bo możesz przecież używać jakiegoś Mac) posiada wyjście wideo DisplayPort (wersja dowolna) i/lub HDMI w wersji co najmniej 1.3 bo ten monitor pracuje w rozdzielczości natywnej 2560x1440 przy 60Hz więc z karty graficznej musi wyjść sygnał umożliwiający wyświetlenie takiej rozdzielczości na monitorze.
Większość ludzi monitory o takiej i wyższych rozdzielczościach łączy z komputerem za pośrednictwem kabla DisplayPort a jeśli nie jest to możliwe no to za pomocą kabla HDMI w wersji co najmniej 1.3 (powinno być stosowne oznaczenie na opakowaniu a jeśli go nie ma to trzeba szukać tego oznaczenia na kablu).
https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort
https://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI
-
Ewentualna karta grafiki to groszowy koszt
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Ewentualna karta grafiki to groszowy koszt
Pod warunkiem posiadania pudła a nie laptopa ;)
-
Monitor SRGB czy RGB
Cytat:
Zamieszczone przez
adming
Pod warunkiem posiadania pudła a nie laptopa ;)
To zalezy co w tym laptopie jest [emoji3]ale faktycznie dokladanie karty do lapka to sredni interes
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mkamelg
Zanim się skierujesz w stronę NEC MultiSync EA275WMi ColorTuned to sprawdź sobie jeszcze czy karta graficzna w Twoim PC (o ile używasz PC bo możesz przecież używać jakiegoś Mac) posiada wyjście wideo DisplayPort (wersja dowolna) i/lub HDMI w wersji co najmniej 1.3 bo ten monitor pracuje w rozdzielczości natywnej 2560x1440 przy 60Hz więc z karty graficznej musi wyjść sygnał umożliwiający wyświetlenie takiej rozdzielczości na monitorze.
Większość ludzi monitory o takiej i wyższych rozdzielczościach łączy z komputerem za pośrednictwem kabla DisplayPort a jeśli nie jest to możliwe no to za pomocą kabla HDMI w wersji co najmniej 1.3 (powinno być stosowne oznaczenie na opakowaniu a jeśli go nie ma to trzeba szukać tego oznaczenia na kablu).
https://en.wikipedia.org/wiki/DisplayPort
https://pl.wikipedia.org/wiki/HDMI
Cenna uwaga..muszę sprawdzić.
-
Uwaga jest nieścisła. HDMI należy unikać! To jest problematyczny interfejs. Większość sterowników "uznaje" urządzenie podłączone po HDMI jako telewizor i ogranicza dynamikę. Inna sprawa, że w większości monitorów wejście HDMI ma ograniczenie do 1920x1200/1080 i wyjście w komputerze, w dowolnej specyfikacji, nie pomoże. Monitor o rozdzielczości 2560x1440 łączy się interfejsem DVI DualLink lub DisplayPort.
-
Dokladnie tak jak wyżej. Mnie nikt o tym nie uprzedził, nie doczytalem i gdy zmienialem monitor i komp dwa lata temu to komp musialem zwrocic bo sie okazalo ze monitor obsluguje tylko DP, a komp nie mial tego wyjścia :/
-
Mam na płycie głównej Z170 interfejs DVI DualLink z karty graficznej zintegrowanej, niestety brak wyjścia DP(nie mam zewnętrznej karty graficznej). I teraz kupiłem sobie Eizo cx271 i na wyjściu DVI DualLink, żeby uzyskać rozdzielczość natywną 2560x1440 musiałem zejść z odświeżaniem obrazu do 30Hz. Dodam ze żadne sterowniki tego stanu nie zmienią. Tak że posiadanie wyjścia DualLink nie zawsze gwarantuje uzyskanie rozdzielczości powyżej FHD.
-
Widze że występuje sporo pronlemow. Sam mam jedynie hdmi,wiec mam obawy czy nowy monitor bedzie działał prawidlowo.
-
Przy HDMI może Pan zapomnieć o monitorach powyżej 1920x1200. Do tego dojdzie kastracja dynamiki, którą na szczęście często można wyłączyć.
-
Miesiąc temu przeszłam ze starego (pewnie ok 10 letniego), kwadratowego NEC'a na Eizo CS2420 i moje oczy są mi wdzięczne za tą zmianę. Widzę, co obrabiam, jestem w stanie zauważyć nawet najmniejszą zmianę kolorystyczną na zdjęciu i mam 10 razy większą przyjemność z oglądania pięknych zdjęć, bo na tym monitorze wyglądają dużo, dużo lepiej niż na moim starym.
Monitor kupuje się na lata, więc warto dołożyć kilka zł i się nie męczyć później ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
emiliam
Miesiąc temu przeszłam ze starego (pewnie ok 10 letniego), kwadratowego NEC'a na Eizo CS2420 i moje oczy są mi wdzięczne za tą zmianę. Widzę, co obrabiam, jestem w stanie zauważyć nawet najmniejszą zmianę kolorystyczną na zdjęciu i mam 10 razy większą przyjemność z oglądania pięknych zdjęć, bo na tym monitorze wyglądają dużo, dużo lepiej niż na moim starym.
Monitor kupuje się na lata, więc warto dołożyć kilka zł i się nie męczyć później ;)
Też tak uważam, że warto dołożyć, ale im więcej czytam różnych informacji dot. RGB tym więcej mam obaw czy sobie poradzę z jego obsługą Z tego co piszą trzeba się znać się na zarządzaniu barwą. Czy faktycznie obsługa RGB przysparza kłopotów?
-
Nie trzeba. Kupujesz, zlecasz kalibrację raz na rok/dwa specowi i nic nie musisz wiedzieć. Jak Ci się obraz rozjeżdża z odbitkami to zamawiasz kalibrację i jazda dalej :)
-
Jak już wcześniej pisano AdobeRGB a nie RGB! Nie ma monitorów wyświetlających całą możliwą do stworzenia przestrzeń RGB, to niewykonalne. Co do monitora o przestrzeni AdobeRGB lub zbliżonej, jeśli pracuje się na Macu, nie ma żadnej różnicy w postępowaniu niż sRGB. Pod Windows tak różowo już nie jest. Trzeba opanować podstawy obiegu pracy pracy w szerokim gamucie. Przydaje się ktoś rozumiejący problem do doradzenia, bo samemu łatwo się pogubić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Przy HDMI może Pan zapomnieć o monitorach powyżej 1920x1200. Do tego dojdzie kastracja dynamiki, którą na szczęście często można wyłączyć.
Ja mam monitor UHD podpięty do laptopa ASUSPro z kartą NVIDIA820 po kablu HDMI i wyświetla mi w pełnej rozdzielczości, mam szczęście :)
-
pewnie było juz kilka razy ale wrzucam
https://tomaszpluszczyk.pl/monitor-f...obrobki-zdjec/
warto kupic dobry monitor graficzny, troche ogranicza ilośc producentów która mozna policzyc na jednym palcu reki ale warto.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Jak już wcześniej pisano AdobeRGB a nie RGB! Nie ma monitorów wyświetlających całą możliwą do stworzenia przestrzeń RGB, to niewykonalne. Co do monitora o przestrzeni AdobeRGB lub zbliżonej, jeśli pracuje się na Macu, nie ma żadnej różnicy w postępowaniu niż sRGB. Pod Windows tak różowo już nie jest. Trzeba opanować podstawy obiegu pracy pracy w szerokim gamucie. Przydaje się ktoś rozumiejący problem do doradzenia, bo samemu łatwo się pogubić.
Niestety mam Windowsa więc widzę że różowo nie będzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomKap
Ja mam monitor UHD podpięty do laptopa ASUSPro z kartą NVIDIA820 po kablu HDMI i wyświetla mi w pełnej rozdzielczości, mam szczęście :)
To nie szczęście a HDMI v2.0 (2.0b) i dobrego kabla (3840 x 2160@60Hz). Od tej wersji, wszystkie UHD idą w pełnej rozdziałce na HDMI. Oczywiście, to też kwestia tego czy karta udźwignie taką rozdziałkę powyżej HD.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Nie trzeba. Kupujesz, zlecasz kalibrację raz na rok/dwa specowi i nic nie musisz wiedzieć. Jak Ci się obraz rozjeżdża z odbitkami to zamawiasz kalibrację i jazda dalej :)
Musi wiedzieć, że w Windows trzeba podpiąć profil AdobeRGB z kalibracji pod każdy program osobno. Normalnie, to nawet przeglądarka www będzie inaczej świecić na monitorze szerokogamutowym.... I można się potem przejechać, gdzie był profil sRGB a nie AdobeRGB.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Artykuł i monitory w nim opisane sa dla pro ew. bardzo wymagajacych amatorow. Autor watka chyba nie zalicza sie ani do jednych ani drugich. Ja rowniez nie :) nie dajmy sie zwariowac. Ten Nec co byl tu wymieniany bedzie git. Samochodami ponizej 50tysi tez mozna jezdzic.
-
Podoba mi się podejście kolegi cauchy
--- Kolejny post ---
Cauchy miałeś na myśli Neca 245 czy 275 o którym też rozmawialiśmy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Artykuł i monitory w nim opisane sa dla pro ew. bardzo wymagajacych amatorow. Autor watka chyba nie zalicza sie ani do jednych ani drugich. Ja rowniez nie :) nie dajmy sie zwariowac. Ten Nec co byl tu wymieniany bedzie git. Samochodami ponizej 50tysi tez mozna jezdzic.
pewnie tak jest jak piszesz ale pojawiające się w wątku monitory (a pojawiło się kilka) są wymienione w linkowanym artykule również rozważany nec color tuned, a zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć (chociaż może czasem błoga nieświadomość jest lepsza :mrgreen: człowiek się nie zastanawia skąd kasę wyrwać na nowa zabawkę) i jeszcze zacytuję Witka.K (chyba ma tez konto na canon-board) z nikoniarzy bo mi się jego podpis w stopce podoba "Hobby polega na tym, by przy maksymalnych nakładach osiągnąć jak najmniejszy efekt" zupełnie nie wiem dlaczego mi się zawsze przypomina jak oglądam zdjęcia (niektórych) prominentnych użytkowników cb.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Amatorzy kupujący FF I obiektywy po kilka tysięcy każdy to jeszcze niewymagający czy wymagający amatorzy?
Artykuł wg mnie dobry i podaje parę faktów na tacy tak aby każdy wiedział jakie ma opcje. Jak się ma wiedzę to można bardziej racjonalnie i dobrze dopasować swoje potrzeby do tego co oferuje rynek monitorów.
-
Monitor SRGB czy RGB
@saxjas mowie o 27" i tez za kazdym razem goraco bede polecal wieksza rozdzialke, nawet kosztem troche gorszych parametrow dla fotografa. Sam mam Fujitsu P27T-7 i mimo ze nie ma go w tym artykule to jestem 100% zadowolony z parametrow [emoji4]
@kmeg
Na to kazdy sam sobie musi odpowiedziec. Sam jednego dnia wydalem od reki 9k na 6D plus Tamrona 28-300. Ale monitora za 10k nie kupie, wole poleciec do Nepalu i pofocic [emoji4]
Z drugiej strony chcialbym popytac tych co pracuja na tych wypasnych Eizo i Necach - to nie jest tak że tylko wy i odbiorcy pracujacy na podobnych monitorach widzicie rezultaty pracy? Czy osoba ogladajaca prace na zwyklym tablecie
czy ekranie laptopa, TV, albo w gazecie zobaczy roznice obrobki na monitorze za 3k a 13k?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Z drugiej strony chcialbym popytac tych co pracuja na tych wypasnych Eizo i Necach - to nie jest tak że tylko wy i odbiorcy pracujacy na podobnych monitorach widzicie rezultaty pracy? Czy osoba ogladajaca prace na zwyklym tablecie
czy ekranie laptopa, TV, albo w gazecie zobaczy roznice obrobki na monitorze za 3k a 13k?
Powyższa myśl, to wyjątkowo często popełniany błąd. Odpowiedź brzmi, tak, różnica jest kolosalna. A tu jest wytłumaczenie: https://monitory.mastiff.pl/faq/question/id/108
-
Ci, co pracują na dobrym monitorze widzą różnice. Krytykują zwykle osoby, które nigdy nie miały do czynienia z tą jakością. Ale to powszechne zjawisko :) Dotyczy każdej dziedziny (mnie spotyka często przy propozycji np. Macbooka dla osób szukających laptopa do obróbki).
-
Jak już jest rozmowa o aRGB i sRGB to biorąc pod uwagę problemy z MS Windows , czy CS 2420 lub PA242W (z nastawieniem na ten drugi) daje się "przestawiać" sprzętowo w tryb sRGB? Chodzi o przestawienie w taki sposób , że jakość sRGB jest ok a nie protezowata. Chodzi też o przypadek jak w LR jeden monitor jest aRGB a drugi tylko lepszejsza mastryca sRGB.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Jak już jest rozmowa o aRGB i sRGB to biorąc pod uwagę problemy z MS Windows , czy CS 2420 lub PA242W (z nastawieniem na ten drugi) daje się "przestawiać" sprzętowo w tryb sRGB? Chodzi o przestawienie w taki sposób , że jakość sRGB jest ok a nie protezowata. Chodzi też o przypadek jak w LR jeden monitor jest aRGB a drugi tylko lepszejsza mastryca sRGB.
i to jest dobre pytanie :mrgreen: - szczególnie na początku - jak już użytkownika wykończą (albo zakrecą) duże możliwości to czy jest w stanie szybko przestawic ustrojstwo na sRGB i czy system (windows) to szybko zobaczy :mrgreen:? a 3D LUT jest :mrgreen:? przypomniał mi sie mój ulubiony wątek o 6DII - nic nie rozgrzewa tak dyskusji jak prawidłowe pozycjonowanie - w tamtym przypadku korpusu w tym monitora - nie wiem jak PA242W jest pozycjonowany ale CS 2420 to taki entry level jest :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
i to jest dobre pytanie :mrgreen: - szczególnie na początku - jak już użytkownika wykończą (albo zakrecą) duże możliwości to czy jest w stanie szybko przestawic ustrojstwo na sRGB i czy system (windows) to szybko zobaczy :mrgreen:? a 3D LUT jest :mrgreen:? przypomniał mi sie mój ulubiony wątek o 6DII - nic nie rozgrzewa tak dyskusji jak prawidłowe pozycjonowanie - w tamtym przypadku korpusu w tym monitora - nie wiem jak PA242W jest pozycjonowany ale CS 2420 to taki entry level jest :mrgreen:
Tu bardziej chodzi o zarządzanie kolorem przez soft w windowsie i dla kogoś kto wchodzi w ten świat, aRGB może skończyć się frustracja. Może to są i entry monitory ale już pozwalają się pobawić i ogarnąć kolorystykę. W monitorowym świecie chyba nie ma tylu narzekaczy i piewców teorii "oszukali!!!" ;)
Monitor aRGB mający dobre sRGB umożliwia zrobienie podwojnego WOW i mniej frustrująca nauke :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Tu bardziej chodzi o zarządzanie kolorem przez soft w windowsie i dla kogoś kto wchodzi w ten świat, aRGB może skończyć się frustracja. Może to są i entry monitory ale już pozwalają się pobawić i ogarnąć kolorystykę. W monitorowym świecie chyba nie ma tylu narzekaczy i piewców teorii "oszukali!!!" ;)
Monitor aRGB mający dobre sRGB umożliwia zrobienie podwojnego WOW i mniej frustrująca nauke :)
dokładnie to samo miałem na myśli pisząc "jak już użytkownika zakrecą te duże możliwości"
cs 2420 to fajny sprzet ale jednak enty level ;), w monitorowym świecie jest raczej odwrotna tendencja, raczej zadaje sie pytania "czy jest różnica pomiedzy biurowy dellem a monitorem typu eizo color edge"
-
O zarządzaniu kolorem jeszcze polecam ten artykuł Tomka: https://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-f-a-q/
-
w podpkt. Gamut monitora, wszystkie kwadraciki mam dwuodcieniowe. Czego to się człowiek nie nauczy.
-
Człowiek uczy się przez całe życie ;)
-
-
Ups...
Jednym słowem co droższe to lepsze...
Nie.
Każdy producent będzie chwalił, aby tylko jego kupić. Naszym zadaniem jest nasze własne pieniądze wydać mądrze.
A mądrze oznacza nie kupowania wcale drogich monitorów.
Kupcie X-Rite ColorMunki Photo i macie wszytko czego do fotografii potrzeba i można być niezależnym. Lepsze efekty na zwykłym monitorze niż super profilowanym "fabrycznie". Co w zestawie - spektrofotometr - czyli profilujemy nie tylko monitory, projektory ale również drukarki, co daje możliwość bezkarnego żonglowania papierami. Zrobić profil pod nowy papier - żaden problem. W zestawie obecnie jest również colorchecker classic, czyli możemy sobie sprofilować skaner, aparat...
Obejrzałem właśnie sobie te wszystkie kwadraciki z art. pod linkiem i chyba muszę mieć super monitor, bo wszytko jest ok. Monitor którego używam był kupiony za "różnice kursową" pojawiającą się przy tych super monitorach, oczywiście w markecie. Padł wcześniejszy i musiałem szybko kupić nowy za to co miałem w kieszeni. Bez profilu jest bardzo daleki od ideału. Gdybym miał potrzebę, to wycisnął bym z niego więcej niż sRGB, ale siedzenie na gammie 1.8 mnie nie bawi, to nie jabol gdzie wszytko domyślnie na 1.8. Na PC jest 2.2 i czasami niektóre aplikacje zakładają tyle na sztywno i mają głęboko cały CMS. Na pierwszej stronie wątku macie właśnie przekalibrowany monitor z gammy 1.8 na 2.2. I na co całe fabryczne kalibracje, które są tylko czasowymi korektami na zużycie sprzętu. Korekty sprzętowe są liniowe, a po takim przegięciu gammy mamy już tylko "fabrycznie kalibrowany". Jak ktoś kupi monitor z gammą pod jabola, to musi przestawić całe środowisko na pracę w gammie 1,8. Profilowanie jest fajne, ale im mocniej krzywe profilowe odstają od prostej, to tym gorzej. One mają korygować, a nie przestawiać gammę z 1.8 na 2.2. Nie dajcie się omamić profibełkotem. Jak nie rozumiecie co mówią/piszą, to chodzi im o wasze pieniądze.
Polecam ten zastaw z jeszcze jednego powodu. Oprogramowanie (na windows) działa tylko do W8. Na W10 potrzebne jest i1Studio, które ściąga się normalnie ze strony. Zestaw z dołączonym i1Studio jest kilka stówek droższy, no trochę ponad 8. Z punktu widzenia użytkownika 8 stówek zaoszczędzone prze kliknięcie w linka jest nie do pogardzenia. A cena X-Rite CMP przez nieaktualność oprogramowania na dołączonych płytach jest atrakcyjna.
Może zrobił się trochę OT, ale monitor do fotografii = "monitor z profilem".