-
Canon 85/1.4 L IS USM - nowość
-
Odp: Canon 85/1.4 L IS USM - nowość
Myślę, że o jakieś 500 zł zaniżyłeś, obliczając na przykładzie 6d2 (MSRP i cena w PL aparatu). Nie jest jednak źle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Myślę, że o jakieś 500 zł zaniżyłeś, obliczając na przykładzie 6d2 (MSRP i cena w PL aparatu). Nie jest jednak źle.
Nie bierz pod uwagę 6d2, jego cena w PL jest jakimś swoistym ewenementem.
-
W sumie masz rację. Przy porównaniu do 24-70/2.8 II to już wychodzi poniżej 7 tys. Tak czy siak wygląda ciekawie i nawet cena mnie nie powaliła. Co do optyki, to wątpliwości jakoś nie mam.
Teraz pozostaje mi dylemat czy brać Tamrona f1.8 czy nową eLkę...
--- Kolejny post ---
W sumie masz rację. Przy porównaniu do 24-70/2.8 II to już wychodzi poniżej 7 tys. Tak czy siak wygląda ciekawie i nawet cena mnie nie powaliła. Co do optyki, to wątpliwości jakoś nie mam.
-
Gość na prezentacji Canona mówi, że 85L IS jest cenowo uplasowany PONIŻEJ 1.2 II.
-
Ok, masz rację. To dobra wiadomość. Dostępność od listopada...
-
porownanie do 85/1.2
85IS
85/1.2
-
-
Przykłady
?????EF85mm F1.4L IS USM ????
EOS-1D X Mark II EF85mm F1.4L IS USM 1/500sec F1.4 ISO200
EOS-1D X Mark II EF85mm F1.4L IS USM 1/640sec F1.4 ISO200
EOS-1D X Mark II EF85mm F1.4L IS USM 1/500sec F1.4 ISO200
W rekach wygląda na duży
-
Demon ostrości to nie będZie, raczej zoptymalizowane pod kątem bokeh. Cena powinna być z czasem umiarkowana, w porównaniu do 85/1.2 nie ma żadnych hiperdrogich elementów, sama masówka ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
--- Kolejny post ---
A Tamron działa z Dual Pixelem?? ;)
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
A Tamron działa z Dual Pixelem?? ;)
Oczywiście, że działa.
-
No proszę... ciekawe ciekawe - ale jakieś 3-4 miesiące temu kupiłem Sigmę 85 1.4... która krótko mówiąc jest mega ostra na pełnej dziurze - do dziś jestem w szoku jak ostre zdjęcia wychodzą przy przesłonie 1,4. Ciekawe jak ten nowy Canon będzie wychodził w porównaniu do niej.
Cena - czy dobrze liczę - jakoś 5700 zł??? szok jak na nowe szkło Canona - mega mało. Zmieniać nie planuję - ale gdybym teraz podejmował decyzję o zakupie - to miałbym pewien zgryz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kacperm
No proszę... ciekawe ciekawe - ale jakieś 3-4 miesiące temu kupiłem Sigmę 85 1.4... która krótko mówiąc jest mega ostra na pełnej dziurze - do dziś jestem w szoku jak ostre zdjęcia wychodzą przy przesłonie 1,4. Ciekawe jak ten nowy Canon będzie wychodził w porównaniu do niej.
Cena - czy dobrze liczę - jakoś 5700 zł??? szok jak na nowe szkło Canona - mega mało. Zmieniać nie planuję - ale gdybym teraz podejmował decyzję o zakupie - to miałbym pewien zgryz.
Sigma robi "ostrzejszą" optykę od Canona (obecnie). Oszczędzają na czym innym ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Demon ostrości to nie będZie, raczej zoptymalizowane pod kątem bokeh. Cena powinna być z czasem umiarkowana, w porównaniu do 85/1.2 nie ma żadnych hiperdrogich elementów, sama masówka ;)
Tu na 30 Mpx widać jakąś tam ostrość :) http://downloads.canon.com/nw/camera...l_sample_1.jpg
PS. link chyba nie działa bezpośrednio, chodzi o portret z bliska ze strony Canon USA na 1.4
-
Bokeh jak z Sigmy ART. Jednak prawdą jest, że im lepsze optycznie szkło, tym gorszy bokeh.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
PS. link chyba nie działa bezpośrednio, chodzi o portret z bliska ze strony Canon USA na 1.4
Ctrl+L, enter (refresh) i zadziała.
-
Wydaje się być ogromny. Większy od 85 1.2 ? Tak czy siak chyba pożegnam się z 1.2 na korzyść stabilizacji i szybszego Afu. Chociaż pewnie będzie miał super prace pod światło i mega kontrast. Moim zdaniem w 1.2 największym jego plusem jest to jak maluje pod słońce o właściwej porze. Jedynie Volna 80 rozwala go na łopatki, ale to przerobiony freestyler bez Afu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Ostrość będzie na pewno bardzo dobra, zwłaszcza jak na szkło portretowe. Ale w granicach właśnie zdrowego rozsądku. W projektowaniu optyki niekoniecznie chodzi o to aby bić rekordy na DXO czy w innych zestawieniach.
-
Nie?? A o co? ;)
Mi się sample podobają. Przyjemnie bebła. No i filtry 77mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Dorzucam filmiki sklepowe.
B&H https://www.youtube.com/watch?v=2cz5eTULLCM - zdjęcia studyjne
ADORAMA https://www.youtube.com/watch?v=AsdV99TR0ks - zdjęcia na zewnątrz
darmowy hosting serwerów
Piękny, zgrabny i powabny:
darmowy hosting serwerów
-
Porównanie MTF'ów producenta zaprezentowane przez szwayko http://www.canon-board.info/obiektyw...9/#post1356255 pokazuje, że będzie całkiem ostry.
????????????????????????????EF????????
-
Z ciekawostek związanych z różnymi kompromisami podczas projektowania 85/1.4: stabilizacja z pewnością wyróżnia ten obiektyw na tle konkurencji (przynajmniej dla korpusów Canona). Z drugiej strony jest to pierwsze tak jasne szkło Canona wyposażone w IS. Efekt jest taki, że zestaw elementów optycznych odpowiedzialnych za stabilizację jest zbliżony rozmiarami i masą do zastosowanego w ... EF 400/2.8 L IS II.
-
No stabilizacja w 85 to naprawdę fajna rzecz, między innymi dlatego wolę Tamrona niż Sigmę, ale liczą się też gabaryty i waga, no ale przede wszystkim obrazek. Przyjedzie Canon to potestuję bardzo chętnie ;)
-
A my bardzo chętnie poczytamy o efektach testów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
No stabilizacja w 85 to naprawdę fajna rzecz, między innymi dlatego wolę Tamrona niż Sigmę, ale liczą się też gabaryty i waga, no ale przede wszystkim obrazek. Przyjedzie Canon to potestuję bardzo chętnie ;)
Cichy, ale tak z perspektywy czasu jak oceniasz bokeh tamrona i Sigmy? Nie wiem, czy mam uraz, ale 24-70 VC jeśli ma jakąś wadę, to ten kanciasty bokeh.
-
Cichy cały czas focisz 85 Tamrona?
-
Yup,yup, bedzie moj! Chetnie sie przesiade z f1.8 USM ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Cichy, ale tak z perspektywy czasu jak oceniasz bokeh tamrona i Sigmy? Nie wiem, czy mam uraz, ale 24-70 VC jeśli ma jakąś wadę, to ten kanciasty bokeh.
Wszystko masz w porównaniu Tamrona i Sigmy. Zajrzyj do działu z testami. W mojej ocenie 85VC jest najlepszym plastycznie szkłem od Tamrona.
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Cichy cały czas focisz 85 Tamrona?
Tak, nawet wrzucałem parę dni temu zdjęcie z pleneru, ale w innym wątku:
http://www.kubacichocki.pl/17/t85.jpg
-
AF porównanie z 85/1.2 i 85/1.8
https://www.youtube.com/watch?v=LXxgA8KglDQ
Rozmycie tla jakby w 85IS było lepsze niż w 85/1.2. I kto teraz kupi 85/1.2?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Znajac zycia AF tez bedzie szybszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Znajac zycia AF tez bedzie szybszy.
A obejrzałeś w/w filmik ? :)
-
Informacja z Facebook-owego Canon Polska
Cena to 7 109,99 zł, obiektyw będzie dostępny w sprzedaży pod koniec listopada.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
McLaren
Informacja z Facebook-owego Canon Polska
Cena to 7 109,99 zł, obiektyw będzie dostępny w sprzedaży pod koniec listopada.
No czyli mówiłem, że do kupienia będzie za 6900 :D
-
Ja się boję że jak będzie duże zainteresowanie, to cena jeszcze podskoczy. No ale wtedy raczej kupie Sigme Art.
Oglądając udostępnione przez was filmy i sample to wygląda na to że "bokeh" mi się podoba. :-)
-
-
Jeszcze jedno pytanie:
Był tu pokazany filmik szybkości AF C85/1.4 IS w porównaniu do C85/1.8 (na oko podobnie)
Teraz czy ma ktoś filmik porównujący AF C85/1.8 z Sigmą 85/1.4 Art (tak z ciekawośći).
-
Art jest wolniejszy, ale szybszy od 1.2
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Art jest wolniejszy, ale szybszy od 1.2
Dzięki. Na razie trzeba czekać. Filmiki i sample mile widziane.
-
Ale po co ci te filmiki ? Nie pokazą, jaka jest trafialność af, a czas ustawienia mozna podac w milisekundach.
-
Do czasu aż nie będzie żadnych testów to zdjęcia i filmy motywują mnie do "zaciśniecia pasa" ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
A obejrzałeś w/w filmik ? :)
Wlasnie zobaczylem, i tak jak pisalem af bedzie szybszy od f1.2, ale z tamtym to chyba wszystko wygra. Co do trafnosci nie ma sie co nawet bac, bedzie trafial jak nalezy.
Szykuje sie kolejny must have. Ciekawe czy pobije lidera 135 f2.
-
Ja osobiście mam dylemat. Zbieram kasę na porządną 85-kę i w okolicach mikołaja będzie jej tyle,że będę mógł kupić i 85 1.4 i 85 1.2.
Obiektyw potrzebuję do portretów.
Nie potrzebuję super szybkiego AF i nie ma znaczenia też waga całego zestawu.
1.2 ma tą magię o której wszyscy wiemy.
Pytanie czy 1.4 będzie mu dorównywał - różnica w świetle i rozmyciu tła jest tu raczej niewielka.
1.4 na pewno będzie ostrzejszy z mniejszymi aberacjami no i do tego ta stabilizacja.
Czekam na testy porównawcze.
-
To że będzie ostrzejszy i z mniejszymi aberracjami, to chyba oczywista oczywistość :)
-
Podobno magie tworzą właśnie te niedoskonałości optyczne, czym szkło ostrzejsze, skorygowane, tym nudniejsze i mniej magiczne :)
-
Aberracje w 85 1.8 magiczne nie są;)
-
Ja tu jasno widzę obiektyw z poprawionym obrazkiem na pełnej dziurze w sensie techniczym (ostrość, kontrast, kolor) w porównaniu z 1.2 na f/1.2 czy na f/1.4.
W miarę przysłaniania, może na f/2.8 wyrówna się z 1.2, a potem będzie nieco gorszy (raczej mało zauważalnie).
Niekoniecznie będzie ostrzejszy od Sigmy na f/1.4, ale za czałokształt, w tym IS, AF, uszczelnienia) uznałbym go za lepszy dla mnie choć droższy obiektyw.
-
Idealny duet z 1DX. Po ile teraz nerki chodzą?