Przywitac sie chcialem serdecznie :)
Cieszy mnie to forum i nareszcie jest co poczytac.
Nie ma lepszego przywitania niz zdjecie wiec zparaszam i chetnie wyslucham krytyki.
http://www.bocian.org.pl/forum/album_pic.php?pic_id=345
Wersja do druku
Przywitac sie chcialem serdecznie :)
Cieszy mnie to forum i nareszcie jest co poczytac.
Nie ma lepszego przywitania niz zdjecie wiec zparaszam i chetnie wyslucham krytyki.
http://www.bocian.org.pl/forum/album_pic.php?pic_id=345
Hej - Witam na forumCytat:
Zamieszczone przez iczek
ładna fotka - ale cos malilzna pachnie ?:)
Ja sem z Pomorza i slow niektoryc mi brak w slowniku :)
Malizna.... :?:
Lol - malizna od mało - zdjęc mało - daj wiecej linkow do swoich fotek:)Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Prokom-Anwil, 5 final.
1dmkII+135/2L
ISo400 t:1/350, f:3,5
ujęcie #6 jakoś najbardziej przypadło mi do gustu
ps. ogulnie bardzo ostre fotki... to pewnie sprawka sprzętu ;)
Bardzo fajne. Jedyne co, to w 5 ucięty but. Jednak 135/2L :-)
pikne. umiesz pstrykac, chlopie ;-)
Dobra dynamika - dokladnie taka, jaka powinna byc na zdjeciach przedstawiajacych akcje :-)
Arkan - musze ci sie przyznac, ze zrobilem rzecz jeszcze glupsza niz ty :):):)
ze 135mm.
Zalozylem do marka i kurcze patrze a AF nie dziala :(:(
Zalamka!!
Placz!!
Szok!!
i tak kombunuje, szukam tej folii co to mi wspomnales i nic...:(
i nagle patrze, a .... szklo ostrzy i za kazdym razem ostrzylo tylko tak cicho i szybko, ze .... nie zauwazylem!
Od 15 lat bawie sie tymi sprzetami i myslalem ze mnie nic nie zaskoczy.....a canon zalatwil mnie jak sztubaka :))
pozdro i w mojej ocenie 135mm to po prostu pelen wygar!
Domyslam sie, ze mowisz o AI Servo (brak potwierdzenia na matowce)?Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Mialem takie samo wrazenie jak pierwszy raz odpalilem w tym trybie 100-400 :-) Tyle, ze ja oczywiscie "servowalem" w swietle slonecznym, przy takim swietle zastanym jak na twoich zdjeciach 100-400 pewnie zafajdalby sie po sama gume a ostrosci by nie zlapal ;-)
heheheheh, mam nadzieje ze na siodmym meczu nie bedziesz robil zdjec - bo nie bedzie siodmego meczu :)
ja po przeprowadzce do Warszawy z Sopotu to sobie finalow dlugo nie poogladam.
Ale Nemeth to brzydki jest :mrgreen:
Fajne, dynamiczne zdjęcia, no i widać komu kibicujesz :lol:
iczek, niby nie należy się cieszyć z cudzych potknięć, ale zrobic z siebie durnia w dobrym towarzystwie, to zawsze raźniej niż tak samemu :lol: - więc od razu mi lżej :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Podepnij jak będziesz miał okazję 35/1.4L - ryzyko jest takie, że majac 35L i 135L będziesz patrzył potem z obrzydzeniem na wszystkie zoomy 2.8 :mrgreen:
Ja juz patrze na zoomy jak na ptasie g... na szybie mojego Roverka :):):)
pierwsze zdjęcie super. Ogolnie masz pomyslyna kadr sportowy. Ciekawe ujęcia
Chłopie, co Cię podkusiło aby zanabyć ten rubbish? Szczęśliwie w przypadku obiektywów masz więcej rozsądku :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Xpan+ Kodak 100GX
Ladne, ale nie wiem jakim cudem przed wschodem jest tak jasno ;)
Piotr, super kolorki. z kompozycją to trochę bym pomarudził ;-) albo więcej piasku (tego co tak dziwnie ucięty w prawym dolnym rogu) albo wcale. czyli lekki obrót w lewo i po bólu (chyba że byłby ból z czego innego), albo zoom w nogach do tyłu i trochę z tej łachy piachu w kadrze). eks(-)pozycja czyli niekoniecznie miejsce, wktórym stał statyw bdb, sięu morze zajedwabiło mięciutko :-) która to godzina była? i czemu tak rano :-)
pozdrawiam
fajowe zdjęcie, ale mam podobne zastrzeżenie jak pazurek. Mnie tez się zdarza często prześwietlić gdy ustawiam długie czasy. To znaczy prześwietlić w sensie sztucznie rozjaśnić, a nie zepsuć zdjęcie technicznie. Staram się zawsze ustawiać -1EV w takich przypadkach lub przyciemniać w PS.
godzina gdzies 6.15 pare dni temu, a przed wschodem jest zawsze jasno,,,nie wiem skad to pytanie. ?? :)
Bebop: ten piach faktycznie przeszkadza. Przez cropowaniem bylo go wiecej, chyba wiec zrobilem blad i mozglem dac wiecej lub obciac calkiem. Mam inny kadr bez piachu - poslucham Cie :)
Kubaman - ale co tu jest przepalone ? W nocy z ksiezycem jest jasno jak w dzien w czasi epelni, tutaj jest 5 minut do wschodu i takie swiatlo jest normalne. Kurcze - nie podejrzewam Was abyscie nie widzieli wschodu slonca wiec czy to ja bylem na kacu ? :) Swiatlo tak wlasnie miekko sie rozlazilo. A moze mam za ciemny monitor z domu ustawiony, ale slajd wyglada identycznie. Coz... dla mnie to nie przepalenie, ale ok.
Kubaman, kiedy nad morzem jakoś jaśniej jest. i wcześniej jaśniej (bo horyzont) i dłużej jaśniej. a Piotr nie przepalił nic z tego co moje oczy szeroko otwarte widzą :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
bebop: no :):) wlasnie tak jest jak mówisz, jasniej jakoś :):):)
jest dobrze, nic nie przepalone - od razu widać kto spędzał nad morzem noc na pla(ż)y :-) z kobietą.Cytat:
Zamieszczone przez iczek
ja się zawsze o porę pytam, bo przeliczam efekt na poświęcenie focącego :lol:Cytat:
Zamieszczone przez iczek
z piachem to już tak jest, zawsze go pełno, a już najgorzej jak w szkła wlezie albo puchę... nie mówiąc o oczach... w Egipcie to tylko kombinowałem co będzie jak się jakiś wiatr zerwie i mi zapiaszczy trabanta :-) teraz byłbym mundrol i wiedział po co cienka reklamówka i gumki recepturki w cieszeni torby :-)Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Plaży :):) Ale kobieta dobrze napisałeś :):):) Właśnie może to przez kobietę miałem takie rozjaśnione "zmysły" :):) pzdr!
iczek, bez nerwa ;) mnie sie to zdjęcie podoba. Podejrzewam jednak, a zdanie to opieram na własnych doświadczeniach, że nie było tam aż tak jasno. Popatrz na krawędź horyzontu - toz tam po prostu daje po oczach...
Generalnie pomiar światła w dslr rozjaśnia takie półmroczne, czy jak to nazwać sceny. Robiłem zdjęcia dla brata pewnej starej budowli w sobotę. W piwnicy w kompletnej ciemności postawiłem statyw, chcac uchwycić klimacik. A tutaj proszę - pomiar tak ustawił czas, że zobaczyłem całą piwnicę skąpaną w świetle.
Dlatego nie widzisz różnicy w stosunku do slajdu, bo już wcześniej tak naświetliłeś.
ja tam nic do ludzi nad morzem mieszkających nie mam, ale mają fajniej. jasne obiektywy nie potrzebne (po co - przecież jaśniej), więc już jaka oszczędność. jaśniej = mniej się wzrok psuje jak się manualnie ostrość ustawia - czyli oszczędność na badaniu wzroku, oprawkach do okularów i samych szkłach. no i można do oporu focić na starych analogach (manualnie rzecz jasna...) nad morze blisko. nigdzie nie trzeba jechać. koleżanka z okna ma w Gdańsku morze. i nie mieszka w porcie :-) ale co z tego że ma te morze dwa kroki od domu jak ja żonaty a za chwilę dzieciaty. ale fale pod ręką - można skakać. w góry tak daleko, że się nie opłaca jechać. zero dylematów. w razie potrzeby weltyl bezpieczeństwa - na mazury można beretem sąsiada rzucić... tak naprawdę jedyny wydatek to dobra wiatrówka na plecy. cokolwiek to znaczy ;-) oczywiście wszystko żartobliwie. morza naszego i piasku zazdroszczę, jako podróbę włączam pralkę lub zmywarkę, po paru piwach efekt dźwiękowy podobny, tylko fal brak. pozdrawiam i czekam na więcej zdjęć.Cytat:
Zamieszczone przez iczek
No dokladnie, ja mam doswiadczenia z focenia wczesnym rankiem na lakach, ostatnio fotografowalem poranna mgle i pierwsze zdjecia wyszly jak w dzien, dopiero gdy wymusilem -1 czy -2 EV rezultaty w plikach byly zblizone do rzeczywistosci.
Byc moze nad morzem jest inaczej troche niz na lakach i slonce odbijajac sie od wody rozjasnia dodatkowo niebo.
Tak czy inaczej fotka jest bardzo ladna a komentarz o jasnosci byl zartobliwym nawiazaniem do jej tytulu a nie czepianiem sie. :)
@bebop: wiecej piwa a i fale beda ;)
Kubaman, wal w czerwcu/lipcu nad nasze morze i rusz się o 4 rano. będzie trochę ciemniej, ale o 6tej będzie nawet jaśniej. to tak z mojej autopsji. tutaj trochę chmur u Piotra się zaplątało no i chyba wrzesień był grany a nie czerwcowy poranek... jasno cholerka mają i tyle, lepsze żarówki im pozakładali etc.Cytat:
Zamieszczone przez Kubaman
Pazurek, a zimą pamiętasz jak jest? słońce słońce też mocno daje. tylko przestrzeń (horyzont) musi być, a nie miasto czy zalesiony skraj. dobrze napisałeś - słońce odbija się z za horyzontu i dodatkowo tam jest z tego powodu jaśniej. w trakcie zachodu efekt podobny, tylko taśma leci w drugą stronę :-)Cytat:
Zamieszczone przez pazurek
No wiec tak: nie mam doswiadczenia w foceniu cyfra wschodow , bo tego nie dane mi bylo robic cyfra, ale uzywam tylko i wylacznie pomiaru z swiatlomierza zewnetrzengo, w tym wypadku Polaris i mierzac kontrasty dokladnie wiem, co bede mia na slajdzie. Teraz pozostaje jedynie dostosowanie czasu do wymagan fotki i ew. zaplanowanie zdjecia konturowego, ktore da wiekszy efekt "przedświtu". Tutaj miala byc rozmyta woda z lekka mgiełką i jest :) A to, ze od razu poszla w gore jasnosc - no cóż fizyki nie oszukasz :)
pozdrawiam i dzieki za dyskusje :)
dżizas, pora nad morze jechać...Cytat:
Zamieszczone przez iczek
co dowodzi, że podstawy ortografii znam :lol:Cytat:
Zamieszczone przez iczek
jak ja sobie zmysły wyostrzam, to drugiego dnia zmartwychwstaje, w zależności od kombinacji... chociaż chyba jod powoduje, że nad morzem nie mam kaca... :lol:Cytat:
Zamieszczone przez iczek
Hmm, zdjęcie mi się podoba, ale podobało by się bardziej, gdyby było trochę ciemniej. Nawet jesli miałoby to być "poprawianie" rzeczywistości :-)
(BTW, poprawiłem tytuł)
Dzieki muflon - sorry za tytul.
iczek a pochwalisz się oryginałem (zmniejszonym of course)? Tak z ciekawości, ile z tych kolorów było w naturze... :)
EDIT: Bo kolorki się mi podobają.. oj podobają:)
Kodak 100GX...xpan.
Podobackie! Choc ja bym ciachnal ciut z lewej. Ale i tak jesy ok.
Niezle... masz wiecej fotek z XPana?
(Marzy mi sie taki cyfrowy XPan z dwiema "zlepionymi" matrycami FF CMOS. To byloby cos wyjatkowego. Cenowo niestety tez.)
mnie draznia plamy na twarzy goscia - rozjasniales mu? ;)
poza tym linia horyzontu przechodzaca przez uszy nie wyglada fajnie :P
ogolnie - tak sobie.. ;) ale rozumiem ze narazie jest fascynacja nowa zabawka? :mrgreen:
dzieki Czacha - masz racje co do horyzontu, powinienem to zauwazyc. Nie rozjasnialem tylko maskowalem :):)
jak zwal tak zwal :mrgreen:
u mnie widac to dosc mocno.. moze na innych monitorach bedzie lagodniej? ;)
Mi ten horyzont absolutnie nie przeszkadza. Wystarczająco rozmyty i miękki jest.
fajna fotka. podoba sie.
plam nie widze, o ktorych Czacha pisze, ale mam kiepawy monitor (Hyundai ..blee)
a co do horyzontu to sie nie zgadzam z przedmowca i gratuluje autorowi dobrego wyboru. mysle, ze Czacha mialby racje, gdyby GO byla na tyle duza, ze ostry horyzont cial by uszy portretowanej osoby. tak na szczescie nie jest i dlatego mi sie podoba. inny wariant: ustawic tak horyzont, aby byl pod uszami (czyli focic lekko z gory) - splaszczylo by TLO, ktore w portrecie odgrywa wazna role. niefajnie. jeszcze inaczej: focic lekko z dolu, eee.... zagladanie do nosa nie bylo by ciekawe.
wiec gratuluje fotki ;)
trzeba było postawić modela na taboret ;)
gawryl, czacha ma racje.. a to ze ty sie nie zgadzasz... :roll:
:mrgreen:
Pierwszy mecz Euroligii w kraju i wygrana.
20D+135L
To pierwze i ostatnie zdjecia z tego zestawu, bo 20D calkowicie mi nie leży i bede to sprzedawal.
Nie mam uwag co do naswietlania i ostrosci. Problemem jest jego "powolnosc"....
Jednak 1dmkII to inny wymiar i wracam do tego.
Wiec w dziale Sprzedam znajdziecie taniego 20D wkrótce.
Masiulis
Andersen
Andersen
Andersen
Dalmau
Dylewicz
Andersen
Ale jesteś wybredny z tym 20D + 135L :smile: moim skromnym zdaniem zdjęcia wyszły ok. powiem więcej - bardziej niż ok.
Nr 5 i 6 są piękne!
A w reszcie kadry trochę IMHO zabałaganione.