Co po 350D - 60D czy 650D/700D ?
Witam,
mam pytanie do szanownych forumowiczów, z racji tego iż moja 350 - tka jest już na wykończeniu, poszukuję jej godnego następcy - mój budżet pozwala na zakup 60D lub 650D / 700D - pytanie co lepiej wybrać ? Znam specyfikacje w/w body - jednak nadal nie mogę się zdecydować, może Wasze sugestie bardziej mnie ukierunkują.
Jeżeli chodzi o szkła jakie posiadam - to nie jest to nic szczególnego - 18-55 IS (Kit), 50 1.8, 70-300 - Wszystkie Canona, przymierzam się także do 17 - 50 2,8 - dlatego nie chciałbym przeginać z budżetem.
Jeżeli chodzi o foty - codzienne pstrykanie, rodzinne sesje dzieciaków + wycieczki, może kiedyś stocki.
Będę zobowiązany za Wszelkie sugestie, porady i odpowiedzi,
Pozdrawiam
lsq
Odp: Co po 350D - 60D czy 650D/700D ?
60D+17-50 to dobry wybór.
Moja wersja - T17-50 1 wersja, 50 1,8 STM, 85 1,8, 55-250 a to co zostanie przeznacz na body.
mi sie tez wydaje, ze 60D. obecnie roznica w cenie miedzy tym modelem a 650D/700D powinna byc na tyle mala, zeby warto sie bylo na 60D szarpnac.
od 650D/700D jest to lepszy korpus o tyle, ze ma wygodniejsza obsluge (w tym tylne kolko), wiekszy celownik, lepszy uchwyt i znacznie wydajniejsze baterie LP-E5.
wszystko co jest kropem z kanona będzie dawało podobny obrazek. Jedyne to celność AFu ci się zmieni i lepsze iso... Kup se używanego 5d mk II i poczuj te przepaść.
Cytat:
Zamieszczone przez
takpoprostu
wszystko co jest kropem z kanona będzie dawało podobny obrazek.
mialem cropowe 10D, 30D, 450D, 40D, 600D, mam 750D...
i kurde, widze roznice. to nawet nie jest podobne, bo nawet miedzy 750D a 600D jest calkiem spora roznica
Cytat:
Zamieszczone przez
takpoprostu
Jedyne to celność AFu ci się zmieni i lepsze iso... Kup se używanego 5d mk II i poczuj te przepaść.
ta...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ta...
No niestety tak jest - chociażby się stanęło na kancie paznokcia. Większa matryca będzie miała ładniejszy obraz. Krop może mieć iso milon które nie szumi, krop może mieć tak księżycowy autofokus że ostrzy sam przed wciśnięciem spustu a powtarzalność jego to 100/100. Krop może mieć niespotykany zakres tonalny... Ale niestety to będzie dalej krop i obrazek zawsze będzie odbiegał od fullfrejma.
Cytat:
Zamieszczone przez
takpoprostu
No niestety tak jest - chociażby się stanęło na kancie paznokcia. Większa matryca będzie miała ładniejszy obraz. Krop może mieć iso milon które nie szumi, krop może mieć tak księżycowy autofokus że ostrzy sam przed wciśnięciem spustu a powtarzalność jego to 100/100. Krop może mieć niespotykany zakres tonalny... Ale niestety to będzie dalej krop i obrazek zawsze będzie odbiegał od fullfrejma.
GO nie bedzie ta sama, tu sie zgodze.
tutaj mowa jest o warunkach pokroju pstrykania dzieciakow i wycieczek. i tu jednak nowoczesny AF w 60D IMHO bedzie bardziej pomocny, niz walory artystyczne plytkiej GO. plus na wycieczki mozna z 60D zrobic wyraznie lzejszy zestaw
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
tutaj mowa jest o warunkach pokroju pstrykania dzieciakow i wycieczek. i tu jednak nowoczesny AF w 60D IMHO bedzie bardziej pomocny, niz walory artystyczne plytkiej GO. plus na wycieczki mozna z 60D zrobic wyraznie lzejszy zestaw
Zgadzam sie, nie wspominajac o cenie, gdzie 5dmk2 to inny budzet, a po zakupie 60D jeszcze na szklo moze sie znajdzie.
Nie wszyscy musza focic pelnymi klatkami... get real takpoprostu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
takpoprostu
Większa matryca będzie miała ładniejszy obraz. [....] obrazek zawsze będzie odbiegał od fullfrejma.
Ale przecież "fullfrejm" to nie jest największa matryca. Są większe matryce i one będą miały ładniejszy obraz. Fullfrejm zawsze będzie odbiegał od większych formatów. Więc nie myśl sobie, że już złapałeś tego króliczka, on ciągle jest gdzieś daleko w polu.:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
takpoprostu
W poprawie jakości zdjęć można iść w nieskończoność. Po zakupie FF okaże się ze wszystkie szkła będą do wymiany. Autorowi postu spokojnie wystarczy body pokroju 60D/650D. Do rodzinnych sesji dzieciaków można się jeszcze pokusić o jakąś lampę
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
W poprawie jakości zdjęć można iść w nieskończoność. Po zakupie FF okaże się ze wszystkie szkła będą do wymiany.
"nie no mieszajmy myslowo dwoch systemow walutowych, nie badzmy peweksami..."
to crop ma wiekze wymagania co do rozdzielczosci. w pelnej klatce jest wlasnie latwiej, bo ma mniejsze upakowanie.
tyle, ze w FF sie w szerokokatnych szklach widzi ich rogi. i "czasem az oczy bola patrzec jak sie przemecza, dla naszego klubu 17-40 tecza" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Autorowi postu spokojnie wystarczy body pokroju 60D/650D. Do rodzinnych sesji dzieciaków można się jeszcze pokusić o jakąś lampę
tez mi sie tak wydaje. na 60D warto sie szarpnac, jesli roznica w cenie nie jest duza, ale i 650D da sie sympatycznie obrocic ta tematyke
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
"nie no mieszajmy myslowo dwoch systemow walutowych, nie badzmy peweksami..."
to crop ma wiekze wymagania co do rozdzielczosci. w pelnej klatce jest wlasnie latwiej, bo ma mniejsze upakowanie.
Chodziło mi o bagnet a nie wymagania co do rozdzielczości
Dzięki Wszystkim za pomocne porady, koniec końców wybór padł na 700D (min że względu na okazję).
Jeszcze raz Bardzo dziękuję!
Pozdrawiam
lsq
Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka
Witam
Odgrzeje, bo szukam czegoś dla młodej i tak sobie wynalazłem 650D, ale nabrałem wątpliwości jak poczytałem co tutaj pisaliście czy to dobry wybór ;)
A co powiecie jeszcze na temat Nikona D3400 ...bo gdzieć w rankingu wpadł jako lepsza propozycja niz 650D.
Swoje M50 z M15-45 sprzedałem za 1850 PLN.
Jakoś nie widzę porównywalnego potencjału w sprzęcie klasy 650D/D3400 :(
Cytat:
Zamieszczone przez
forest666
Witam
Odgrzeje, bo szukam czegoś dla młodej i tak sobie wynalazłem 650D, ale nabrałem wątpliwości jak poczytałem co tutaj pisaliście czy to dobry wybór ;)
A co powiecie jeszcze na temat Nikona D3400 ...bo gdzieć w rankingu wpadł jako lepsza propozycja niz 650D.
Zaraz zaraz ... masz już coś z systemu lustrzanego (szkieł), czy nic / prawie nic ? Bo zmiana na inny niekompatybilny system może mieć sens / może nie mieć, zalezy.
Wszedłęś w wątek kogoś innego, i jest niejasność.
Rankingi rankingami, niektóre z nich zestawiają automaty a nie żywi fotografujący ludzie.
Jakie gatunki fotografii przupszczasz uprawiać? Chcesz ją "smakować" (to będzie bolał brak "kręciołków"), czy przeciwnie rodzinne widoczki (i czy naprawdę lustrzanka)
Ja latam na Canonie już kilkanaście lat. Ogólnie rozchodzi mi się o puszkę. Która wybrać w okolicach 1000 zł ( bo każda z powyższych można dostać za takie pieniądze ), żeby dokonać najlepszego wyboru.
Cytat:
Zamieszczone przez
forest666
Ja latam na Canonie już kilkanaście lat. Ogólnie rozchodzi mi się o puszkę. Która wybrać w okolicach 1000 zł ( bo każda z powyższych można dostać za takie pieniądze ), żeby dokonać najlepszego wyboru.
No to powinieneś wiedzieć, że jak jest możliwość nie kupować matrycy 18Mpx, to nie kupuj.
750D za 1300 PLN już ma normalniejszą matrycę i przewaga D3400 staje pod znakiem zapytania.
750D jak teraz poprzeglafalem to nie możliwe do kupienia. 2000 zł trzeba dać żeby można było coś już powybierac.
Zatem pytanie 650D, 60D, czy N D3400 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
że jak jest możliwość nie kupować matrycy 18Mpx, to nie kupuj.
To ważne, +1
Zawracanie gitary!
Co Wy żeście się uparli, żeby dyskredytować matryce 18 Mp?! Z pięciu korpusów APS-C, które mam, czyli 550D, 7D II, 80D, M2 i M50 dwa mają 18 Mp i obrazek z nich najbardziej mi się podoba, to znaczy z 550D i z M2.
Takie rzeczy, jak dynamika, pojemność tonalna, użyteczne ISO, są do przeskoczenia, a w naprawdę trudnych warunkach zdjęcia z nowszych matryc i tak będą co najwyżej takie sobie, wysoka rozdzielczość matrycy nie zawsze jest potrzebna, natomiast im większy piksel, tym ładniejszy obrazek. Tak jest pomiędzy APS-C a FF i pomiędzy aparatami w obrębie obu grup. Im większa rozdzielczość matrycy, tym większe wymagania od optyki, i tym większe nieostrości ruchowe. Jak sobie założyłem, żeby nie wychodzić poza ISO 400, to się okazało, że da się radę z tym żyć, i szumów na zdjęciach nie ma, a obrazki są ostre i przyjemne. Zawsze można też użyć lampy lub statywu i nie liczyć na drapane, że obrazek z nowszej matrycy wyjdzie lepszy sam z siebie.