Jaki pilot do eos 350D kupić?
Wersja do druku
Jaki pilot do eos 350D kupić?
Canon RC-1Cytat:
Zamieszczone przez 1507
jest jeszcze rc-5 ktory rowniez wspolpracuje z 350d ale nie ma funkcji wyzwalania z opoznieniem 2 sekund co moim zdaniem jest bardzo przydatne!!
masz go tu - http://www.allegro.pl/item100710805_..._nowy_rc5.html ale z wlasnego doswidczenia polecam rc-1..
Skoro takie wynalazki na allegro http://www.allegro.pl/item99124617_n..._do_canon.html, to pewnie można sobie zmajstrować samemu. Ma ktoś jakieś źródła takiej wiedzy?
pzdr
Jeśli moższ kupić oryginalne to po co majstrować samemu? Nie lepiej ten czas poświęcić na focenie?
Moze dlatego ze oryginalny jest 10x drozszy niz zrobiony samemu ?Cytat:
Zamieszczone przez Mac
1. Koszty mogą być zeroweCytat:
Zamieszczone przez McKane
2. Elektronik z zamiłowania byłem (szkołę nawet skończyłem:). Tak mnie nachodzi ochota coś dłubnąć, po ostatniej udanej naprawie ekspresu ciśnieniowego, który co prawda z elektroniką za duzo wspólnego nie ma, ale jakiś taki sentyment poczułem
3. Jakby się udało zrobić, to mielibyśmy własne know-how na forum w tym temacie.
Ja w każym razie biorę się do poszukiwania rozwiązań w tym temacie, proszę nie zniechęcac tylko wspierać :)
No to do mnie piszesz zebym nie zniechecal :) Przeciez ja wlasnie pisze ze lepiej zrobic samemu bo nie dosc ze taniej to jeszcze frajda.Cytat:
Zamieszczone przez misiul
No właśnie nie do Ciebie. Cieszę się, że mnie popierasz. Miałem napisać tylko pkt.1 ale się jakoś rozpisałem i zastosowałem ripostę w odniesieniu do postu Mac-a cytując faktycznie Twój post.Cytat:
Zamieszczone przez McKane
O zerowych kosztach zapomnij.
Jak Ci sie chce dlubac:
maly uC, diody IR, bateria, kwarz, jakas ladna obudowa. W stuwie sie nie zmiescisz, bedziesz potrzebowal parenascie godzin zeby rozpracowac protokol i go samemu zbudowac. Przewaga moze byc wiekszy zasieg - jesli wybierzesz odpowiednia diode i fiutschery ktore mozna doprogramowac a ktorych nie ma oryginalny pilot.
Wszystko byloby ok gdyby nie fakt ze ludzie za 50 zl na allegro sprzedaja zmontowane wlasnorecznie piloty i zakladajac ze sa przy zdrowych zmyslach jeszcze na tym zarabiaja. Koszty napewno mozna wiec obnizyc w stosunku do proponowanych rpzez Ciebie 100 zl.Cytat:
Zamieszczone przez RadiB
Na Allegro jest bezprzwodowy za 57,00zł z przesyłką:
http://www.allegro.pl/item100485324_pilot_do_canon_..._jak_rc_1_etui.htm l
Zawsze można kupić pilot kablowy, z przesyłką to jakieś 18,00 zł (Allegro).
http://www.allegro.pl/item98904381_wezyk_spustowy_canon_eos_..._.html
Hm.. ciekawe czzy pilot działą na podczerwień czy radio. Jeśli jets to podczerwień to ze skopiowaniem nie powinno być problemu. Można by wyzwalać migawkę np. palmem. Ważne żeby znaleść gdzieś parametry tego pilota :)
TOMMYx: Kablowy zrobiłem sobie sam w 10 min. (a nie jestem dobry w lutowaniu itp. :D) z zerowym kosztem i polecam wszystkim takie rozwiązanie :) Gdzieś na forum były schematy.
Bezprzewodowe na podczerwień.Cytat:
Zamieszczone przez yogi-bear
A z tym kablowym to mnie zaciekawiłeś :)
Zaraz przeszukam forum za tymi schematami :)
No Panowie, coś chyba z tego będzie (RC-1). Muszę jeszcze skalkulować ten biznes, chyba będzie taniej niż 57 zł :).
A masz zczytane kody IR - w jakim standardzie to chodzi?Cytat:
Pozdr
Artur
W przypadku canona są to wysyłane 2 impulsy, nośna wynosi 33kHz - prościzna. Trzeba tylko oprogramować procka (zrobić muszę do niego programator niestety) Szukam jakieś ładnej obudowy aktualnie:). Wszystkie są z dziurką na diodkę (obudowy od alarmów samochodowych), więc wstawimy tam leda, będzie bajerek - chociaż będzie wiadomo, ze działa:). Będzie mniejszy od oryginalnego RC-1.W tym tygodniu postaram się zrobić pierwszą sztukę i potestować. Wstępnie skalkulowałem pilota na 40-45 zł, będą chętni? Jak będzie działał zamieszcze ogłoszenie w odpowiednim dziale.
Najdrożej to wyjdzie ładna obudowa z tego wszystkiego :) niestety
Będzie chodziło na 3 V a nie jak te z allegro na 6V (można powiedzieć, że wtedy jedna bateria się marnuje - koszty i waga)
Witam..Cytat:
znalazłem w sieci: http://canon-rc.de.vu/ i to: http://www.camerahacker.com/Forums/D...n_cameras.html
Może się przyda komuś.. A masz może dokładny opis tej transmisji - to na pewno 33kHz? z tego co widzę to niektórzy używają piloów w kodzie RC5 a tam jest 36 kHz a nie 33. Co do obudowy to faktycznie problem.. mam to samo z moim sterwonikiem, w tej chwili "się" testuje 4 egzemplarze - problem - największy problem oczywiście z obudową w normalnej cenie i jakości.. ja się poddalem na razie i do egzemplarzy testowych wyplotowałem na ploterze tnącym zwykłą typu Z ileśtam.. Na czym będziesz robił (w sensie jakiś procesorek czy coś innego?)
Pozdrawiam
Artur Starz
Będzie na procku ATTINA13V.
Taka będzie obudowa. Najładniejsza z możliwych. Pod szybką może być diodka lub nie. Jedna bateryjka pastylkowa CR2032
To powinno bez problemu wystarczyć.. Proc będzie cały czas zasilany czy przycisk będzie go załączał? Bo mogą być problemy z żywotnością bterii..Cytat:
Fajny procesorek i do tego tani bo o ile pamiętam kosztuje około 4 zł, do tego obudowa i kawałek płytki - koszt powinien się w 15 zł zamknąć..
A masz gdzieś rozpisany ten protokół? Nie mam orginalnego pilota bo bym podłączył do oscyloskopu i z głowy..
Pozdr
Artur Starz
No Panowie, może uda się ograniczyć koszt do minimum.
Będę uważnie śledził wątek. Ciekawa sprawa :)
Pod Palmami to dziala znakomicie. Na forum tez juz o tym bylo:Cytat:
Zamieszczone przez yogi-bear
http://canon-board.info/showthread.php?t=1134
http://canon-board.info/showthread.php?t=594
i pewnie w kilku miejscach jeszcze :]
Sam uzywam Palma m105 i m505 do tego.
jesli chodzi panowie o remote control do 300 D to ja wyczailem aukcje na ebay w anglii (na razie tu mieszkam). Sam pilot kosztowal mnie 8 funciakow (brand new, 2 lata gwarancji)) tyle, ze przesylka byla troche drozsza niz zazwyczaj - 4 funty bo zamowienie szlo z Honkongu. Pilota uzywam i polecam...
i jak prace, bo coś przycichło?Cytat:
generalnie pytam z zainteresowaniem, choć sam używam RC-1 - ale bardzo sobie chwalę pilota IR - nie wyobrażam sobie już używania wężyków czy kabelków, co i innym polecam. :-D
co ciekawe, canon na przestrzeni lat musiał coś poprawić w odbiornikach IR w aparatach, bo używałem tego RC-1 z 50E i było tak sobie, tzn. dobrze, gdy strzelało się na wprost od przodu apratu, z boków gorzej albo wcale.
natomiast teraz z 350D działa to dużo lepiej, zasięg się zwiększył, a w pomieszczeniach wręcz wystarcza "strzał w sufit". zaznaczam, że baterie są wciąż oryginalne i mają kilkanaście lat (i są już lekko podrdzewiałe, gdy je ostatnio oglądałem :shock:).
natomiast najważniejsze w RC-1 jest mocowanie na pasku aparatu: jest pewne (zatrzask) i pilot jest zawsze pod ręką, nie trzeba go nigdzie szukać, co wg mnie dyskwalifikuje także np. palmy. tak więc do tej wybranej obudowy (bardzo ładna swoją drogą) trzebaby jeszcze wymyślić jakiś mały patent na pasek :wink:
Prace trwają... Tzn. zaraz wychodzę po części na gieldę:). Brak czasu niestety doskwiera. Dzięki za sugestie dot. zaczepki do paska, cos pomyślimy. Z racji tego, ze to pilot autoalarmu, można go przyczepić do kluczy, sprzączki w torbie. MXW podeślij może na PW jak wygląda zamontowanie w RC-1, bo ja go nie widziałem
brak czasu - skąd my to znamy :wink:Cytat:
ok, ciężko jest zrobić fotkę RC-1 na pasku bez drugiego aparatu, bo.... on jest tuż przy aparacie. wygrzebałem tylko coś takiego, zaraz szczegółowe fotki samego RC-1 podeślę Ci na PW.
niemniej jednak myślę, że nie musisz się aż tak tym paskiem przejmować - zawsze można pilota powiesić na naszej smyczy canonowej albo na pasku aparatu ale na jakimś mini karabinku (nie można na stałe, bo musi się łatwo odpinać).
Qźwa, scalaka niegdzie nie można dostać ale udało się - na zamówienie. Bedzie w piątek po południu. Koszty jednostkowe (dla 1 sztuki) są dosyć wysokie niestety, ale jak się wezmie wszystkiego po przynajmnniej 10 sztuk to zaczyna to znośnie wyglądać. Największy problem z projektem płytki aby wszystko wyglądało profesional. Mocowanie baterii też mi włos na głowie jeży.Ale coś się wymyśli :) Mam nadzieję, że mnie wspieracie duchem, coby mi chęci nie odeszły.
Wszyscy cię wspieramy, młodzi i starzy :-) Jak ci się uda to będzie dużo chętnych...
http://www.wading-in.net/Remote.html
prawie darmowy pilot do eos, proszę zaopiniować
Jak się uda to pójdzie parę na testy do Was :)
Tak to jest ciekawe rozwiązanie, jak wiemy pilot na jack to nic innego jak zwieranie styków. Ten ze zdjęcia zbyt gustownie wykonany nie jest. Jak na niego patrzę to przypomina mi się wyłącznik sznurowy (umieszczany na sznurze zasilającym) lampek wiszących i stojących biurkowych. Chodzi o lampy z lat 70 i 80-tych. Wszystkie wyposazone byly w taka sama pod wzgledem designu prostokątno - owalną puszeczke z przytyczkiem.Były biało-czarne i czarno-białe. Bardzo fajny dzwiek wydawały po nacisnieciu :)Cytat:
Zamieszczone przez 1507
Wracając do tematu:
Jeśli jednak chcesz zrobić cos trwałego i estetycznego to koszty bedą jakieś.
polecam uniwersalny pilot thomsona roc130
ostatnio na allegro widzialem za 5pln ktoś sprzedawał; mały, kieszonkowy i można zaprogramować na każdy aparat;
czy tu chodzi o estetykę? ważne żeby pilot spełnił swoją funkcję , a jak sie go wykona to już zależy od samego wykonawcy i już.Cytat:
Tak z ciekawosci w jaki sposob sie takiego pilota programuje ?Cytat:
Zamieszczone przez _invictus
o ile dobrze pamiętam:
trzeba przytrzymać dwa skrajne przyciski aż się zapali lampka, 4 środkowe klawisze, od góry do dołu, są równoznaczne z cyfrą w szeregu, tzn. ? /\(program)= pierwsza cyfra, \/(program)=2cyfra, +volume=3cyfra, -volume=4cyfra. Do EOSa 300D trzeba zaprogramować albo 0106, albo 1060 - już nie pamiętam (jeśli mylę się co do w/w kodu, zawsze można naciskac jeden z klawiszy do czasu az aparat zareaguje i wtedy od razu go zapamiętać 'mute'). Zaprogramowany pilot, zatwierdzasz 'mute'. Trzeba popróbować albo googlowac za manualem do niego
Tu jest napisane że 106 - i że pasują kody od magnetowidów Mitsubishi
Pozdr
Artur
To w końcu działa z canonami ten Thomson, czy nie? Testował go ktoś już?
ja probowałem z jakims innym - nawet nie wiem co to za firma...
wyczytałem, że kody od Mitsubishi TV i vcr działaja, ale przeleciałem wszystkie kody i mnie sie nie udało :(
jakims innym? nie tym thomson'em? moze dlatego, że jest jakas drobna odchyłka (miedzy tym Twoim a thomson'em) w długości fali, czego TV i VCR nie odczuje, a aparat tak
Powie mi ktoś jaka jest róznica między rc-5 a rc-1?
rc-5 nie ma wyzwalania migawki po 2 sek, a rc-1 takCytat:
Zamieszczone przez drink
Cytat:
Zamieszczone przez arekko
Nie wydaje Wam się, że ten Thomson jest za duży. W mojej ocenie zaproponowana obudowa z pilota samochodowego jest lepszym rozwiązaniem. 3mam kciuki za "naszych budowniczych".Cytat:
Zamieszczone przez invictus
Pozdrawiam.
A do mojego pilota części już skompletowane. Teraz tylko oprogramować procka, wytrawić płytkę, zmontować i na testy:). W maju musi się zrobić.
ms714033 masz racje, niewygodnie taką kobyłę nosić, ale musiałem spróbować :) poł dnia zmarnowane i nic z tego nie wyszło....jak misiul swoj sprzed zlozy to ja sie pisze - obiecał taniej niz na allegro :)
Oby, bo pewnie nie będziesz narzekał na brak zainteresowanych. Liczę na jeden z pierwszych testowych egzemplarzy ;-)Cytat:
Jak już mówiłem 3mam kciuki; pomysł przedniej marki, a i realizacja ( widząc po zaangażowaniu ) będzie niezgorsza.Cytat:
Pozdrawiam.
na fotce tak, jest duży, ale w ręce leży dobrze, jest smukły. Nie jest jak tonfa :D za przysłowiową piątke (uzywany>allegro) to dobra alternatywaCytat:
Nie wydaje Wam się, że ten Thomson jest za duży
Cytat:
Zamieszczone przez _invictus
Ja to bym go nawet za 10zł kupił :> Korzyści płynące z jego używania za tak małą cenę :> Nie ma, co wybredzać :>
http://www.allegro.pl/item103884673_...30_nr_913.html
http://www.allegro.pl/item103009741_...inimalnej.html
ktoś chętny? ja narazie nie potrzebuje