Wprawdzie nic nie zgadłem, w przeciwieństwie do five_fox, ale decyzja właściciela zagadki jest święta, a jubileuszowa zagadka #1600 jest nie do pogardzenia bo w roku 1600 spłonął na stosie heretyk G. Bruno.
Gdzie to jest?
Wersja do druku
Wprawdzie nic nie zgadłem, w przeciwieństwie do five_fox, ale decyzja właściciela zagadki jest święta, a jubileuszowa zagadka #1600 jest nie do pogardzenia bo w roku 1600 spłonął na stosie heretyk G. Bruno.
Gdzie to jest?
Rosja?
To nie Rosja.
Ukraina?
Też nie Ukraina.
Włochy?
kraj demokracji ludowej?
Stany Zjednoczone Ameryki Północnej?
Tak, to są Ludowo-Demokratyczne Stany Ameryki Północnej.
To nie jest wejście do lokalnego komitetu Partii tylko dobrze znany obiekt postawiony ponad sto lat temu, odnowiony prawie dziesięć lat temu za półtora miliona dolarów.
Kiedyś dałem zagadkę z pobliskim obiektem personalnie związanym z tym.
Chwilowo nie mam dostępu do nowej zagadki, więc nie podam prawidłowej odpowiedzi.
Ale może pomogę w rozwiązaniu komuś innemu. Mnie odgadnięcie zajęło kilka minut.
Wystarczy wpisać łacińską sentencję spod gwiazdy, czyli "niech stanie się światłość"
oraz po angielsku nazwę konstrukcji i samo wychodzi.
Trochę głupio, ale znalazłam zdjęcie na zagadkę.
Sather Gate na Uniwersytecie w Kalifornii.
Dziękuję, Mamrot :)
Nie ma w tym nic głupiego, mało kto na forum zna to z autopsji. Tringa zadajesz następną zagadkę.
Sather Gate ufundowana w 1910 roku przez wdowę po bogatym bankierze. Raczej słynna i pełno zdjęć w Internecie.
Uniwersytet Kalifornii w Berkeley to jeden z najbardziej lewicowych i dziwacznych miejsc w Stanach. Ostatnio zablokowali tą bramę dla osób wyglądających biało i puszczli tylko kolorowych.
Przez tą bramę przechodzi codziennie pewnie 3/4 Azjatów. Ale to nie oni głównie robią zadymy. Pobyt w tym żłobku kosztuje sporo, więc praktycznie 100% studentów to osoby uprzywilejowane z zasobnymi rodzicami, którzy opłacają im tę przyjemność.
"Fiat Lux" pod ta gwiazdą to pewnie jakiś model drogiego włoskiego samochodu :lol:
Wrzucę zdjęcie po pracy (ok. 19-20). :)