Którą lampę polecacie do 350-tki brać canona i jaką czy jakiś odpowiednik innego producenta i który?
Wersja do druku
Którą lampę polecacie do 350-tki brać canona i jaką czy jakiś odpowiednik innego producenta i który?
polecamy 580ex... albo 430ex/550ex... i precyzuj pytania.. ile chcesz wydac?
oraz 420EXCytat:
Zamieszczone przez Jac
lub Sigmę EF-500 DG ST lub SUPER
ewentuanie METZ http://www.metz.de/en/photo_electron...tions.142.html
i na własne ryzyko: http://canon-board.info/showthread.php?t=9967
Tak jak napisał Jac - najważniejsze są finanse jakimi dysponujesz. Bez tego trudno coś doradzić w miarę precyzyjnie.
ja polecam 580ex. Sam taką mam i jestem przeszczęśliwy...
sprecyzuj ile chcesz wydać na lampę to może łatwiej będzie coś polecić ;-)
Co Wy wszyscy z tym: ile chcesz wydać?
Trzeba zapytać: czego potrzebujesz?
Czy potrzebne są tryby manualne, duża moc, wspomaganie wszystkich pktów AF, itd... i w zależności od potrzeb wybrać lampe.
Polecam 420EX, bo mam :) Albo 430EX/580EX, choć nie mam :( 420EX - brak ustawień z poziomu lampy i trybu M, 430EX - rozsądny wybór umiarkowany cenowo, 580EX - wypas! Co do Metza - w przypadku modeli z kostką dedykacyjną (np. 54 MZ3/4) bywają pewne "niezgodności" E-TTL, konieczność dostrojenia. Za to w A wypas! Co do Metza 44 AF-4 to może być fajna lampa po dokupieniu dyfuzora, bo brak wysuwanego rozpraszacza i obracania głowicy w poziomie właściwie mocno sugerują takie rozwiązanie. I mam nadzieję, że jest w pełni zgodna z systemem Canona, który jak widać skutecznie utrudnia zadanie producentom niezależnym.
Bierz 580, z ekonomicznego punktu widzenia jest z nią tak- zapłacisz raz drożej, ale już nigdy nie będziesz się martwił za słabą lampą, ani opychaniem starej na Allegro. Ja kupiłem swoją 420 ex jak jeszcze 580 nie było i szkoda... miałbym jeden kłopot mniej. Teraz wymieniłem na 580tkę i mam zapas mocy pod ręką- mniam, mniam.
Każdy Metz z firmwarem v2 jest w pełni zgodny z E-TTL2. Jedyna praktycznie wada tej lampy, to właśnie brak obrotu głowicy w poziomie:(Cytat:
Zamieszczone przez Raff
Edit: Polecam:)
Mam Metza 54 MZ-3 z kostką M3 i nie powiedziałbym o pełnej zgodności, niestety. Ale lampy nie multiplatformowe widać spisują się lepiej :)Cytat:
Zamieszczone przez rysiaczek
A 420EX można mieć awaryjnie i jako slave. Kupno 420/430EX wcale nie jest takie głupie. Jedna lampa to nie sysyko ;)Cytat:
Zamieszczone przez Terrmos
Ok, wyraziłem się nieprecyzyjnie - każdy dedykowany Metz z firmw. v2 jest w pełni kompatybilny:)Cytat:
Zamieszczone przez Raff
Wydaje mi się, że dla początkującego jakim jest 1507 430EX powinna być wystarczająca, 580EX to już wypasik al też i znacznie droższy od 430EX. Metz'e wyglądają dobrze i mają przyzwoite ceny a o Sigmie nie mogę nic powiedzieć.
Wszystko zależy do czego potrzebujesz lampę i ile chcesz wydać.
Wszystko zależy od ilości gotówki, którą chce się przeznaczyć na ten sprzęt. Nawet 380EX będzie zadowalającym wyborem, tyle, że ona nie ma obracanej głowicy w poziomie.
Ja takiej używam z 350D, do tego Sto-Fen, który przydaje mi się nawet do makro :)
zawansowanie nie ma nic do rzeczy, nie tedy droga... bo amator potrzebuje mocy lampy tak samo jak i profii... pytanie jest tylko "do czego bedziesz uzywal lampe" a nie "kim jestes"... mysle ze zakup 580 jest z wielu wzgledow lepszym zakupem... kupuje sie raz na zawsze ;-), wieksza moc=wiecej swiatla=latwiej amatorowi o dobre zdejcie, profi nawet z 220 sobie poradzi ;-),... szybsze ladowanie, nowoczesnijesza, uwzglednianie cropa, mniejsza strata na wartosci, itd... tak wiec dozbierac i kupic RAZ a dobrze...Cytat:
Wydaje mi się, że dla początkującego jakim jest 1507 430EX powinna być wystarczająca, 580EX to już wypasik al też i znacznie droższy od 430EX.
Jac IMHO nie masz racji. Zaawansowanie ma tu dużo do rzeczy. Chociaż niekoniecznie w tym kontekście, jaki był poprzednio, ale właśnie w kontekście świadomości do czego potrzebuję lampy - i stąd - jakiej lampy potrzebuje. 580EX jest w tym momencie najlepszą lampą mającą najwięcej przeróżnych (nie zawsze potrzebnych) udogodnień. Ma największą moc, ale to o niczym nie przesądza, i rozumowanie więcej mocy=łatwiej amatorowi o dobre zdjęcie wg mnie nie jest prawidłowe. Prawidłowe natomiast jest to, od czego wyszedłeś - "do czego bedziesz uzywal lampe" a nie "kim jestes". I nie jest też prawdą, że lampę kupuje się RAZ a dobrze - przed 580 tym jedynym razem była 550, przedtem 420, 380 itd itd - i to zawsze był ten RAZ;)Cytat:
Zamieszczone przez Jac
e tam, wiadomo ze wymiana 550ex jesli nie robi sie seriami nie ma sensu, wiadomo jest tez ze nastepca 580ex jak wyjdzie tez nie bedzie raczej duzo lepszy... (poza tym, kiedy wyjdzie? za 5 lat najwczesniej IMHO)... z lampa jest jak ze szklem im jasniejsze tym lepsze... im wiecej mocy tym lepiej.. poza tym 580 ma plastikowy odblysnik (czego nie ma 550) i tryby M (czego chyba nie ma nie ma 430)... poza tym ma tez dyfuzor rozpraszajacy do pracy ze szklami o ogniskowych 14mm, to nie wazne ze niektorych funkcji sie nie wykorzysta... wazne jest to zeby te funkcje ktore nam sa potrzebne byly jak najlepsze... a moc jest jedna z tych funkcji, predkosc ladowania rowniez, M tez sie przyda itd... ja nadal polecam 580... no chyba ze 1507 powie mi wystarczy 430... to tez jestem wstanie zrozumiec... ;-)
EDIT: 580 mozna sterowac tez innymi lampami, a to w pewnym momencie dla niektorych moze byc bardzo istotne
Ależ zgadzam się z tym wszystkim, ale czy dalej będziesz polecał 580, jeżeli się okaże, że 1507 (spoko nick;)) potrzebuje lampę do imprez u cioci? Czy też raczej wtedy lepszym wyborem okaże się np. 430'tka + szkło? Tylko o to mi chodzi - kwestia potrzeb, nie kupowania "bo kiedyś się przyda" - jak sam zauważyłeś lampy się szybko nie starzeją i cena też na łeb na szyję nie leci - można odsprzedać starą naprawdę niedużo tracąc i kupić lepszą, gdy pojawi się taka konieczność.
no to zalezy jak wysoko ciocia ma sufit :mrgreen: ;-)
ja bym bral 580ex, co nie znaczy ze inne wybory beda zle... 430 tez wystraczy... powinna wystarczyc ;-)
Jestem amatorem. Potrzebuję dużo mocy. Nie stać mnie na 580ex. Kupiłem Metza. Gdy dostanę go w łapki - podzielę się wrażeniami.
Którego kupiłeś? 54?Cytat:
Zamieszczone przez miklo
Tak. 54MZ4. Do Canona wystarczy MZ3 jakby co.
Jac, masz fajne podejście do zakupów ale kierując się Twoją logiką to przy zakupie samochodu należałoby kupić Ferrari F40 albo coś w tym stylu, tyle, że to autko zdecydowanie dla doświadczonych.
Masz rację, że najważniejszym pytaniem i zarazem odpowiedzią jest "do czego" ma służyć lampa. 1507 pisał o imprezkach rodzinnych więc 430EX starcza zupełnie a wolną kasę chyba lepiej wydać na szkiełko.
Poza tym wydaje mi się, że często nie wykorzystuje się wszystkich możliwości jakie dają lampy a 580EX oferuje bardzo dużo.
Wybrałem 430EX ponieważ zdecydowanie więcej fotografuję w swietle zastanym a t co muszę cyknąć z doświeleniem załatwia mi 430.
A tam. 430 ma M tylko w mniejszym zakresie. Nie ma plasticzka odbłyśnikowego, który przy poziomych kadrach z odbitego bardzo się przydaje (nie trzeba karteczki). Drugiego palinika nie ma żadna. A co do slave, to trzeba mieć 2 lampy, więc jak ktoś "dojrzeje" to wtedy może kupic 580 i 430 na slave :) A z tą mocą też różnie bywa. Jak sufit bardzo wysoko to i tak nie warto, lepiej dyfuzor. A w razie draki można ISO zwiększyć. Choć to nie to samo, zgoda. Pewnie, że lepiej mieć więcej mocy. Tak samo jak lepiej mieć 1DsMII niż 350D :mrgreen:
Ehh tez sie kiedys na nia zamierzalem (dwa palniki - full wypas;)), ale budzetowka zadecydowala, wzialem model econo (44) - nie żałuję do dziś:)Cytat:
Zamieszczone przez miklo
Gratuluję zakupu i pochwal się, jak się patent sprawdza w praktyce!
Jasne, że zawsze jest lepeij mieć dobre rzeczy ale nie zawsze są ku temu możliwości.
Mój podstawowy zestaw reporterski to 350D/Grip/Kit i 420EX/Stofen. Niech to wystarczy Ci za odpowiedź :)Cytat:
Zamieszczone przez Mac
ja nie pisze wcale ze inne lampy sa zle, ja wychodze z zalozenia raz a dobrze, a pytanie bylo co polecacie ;-) wiec chyba kazdy z was rowniez moze z czystym sumieniem polecic 580ex :mrgreen: ... niewazne to i tak 1507 musi zdecydowac... nikt za niego nie wybierze
Witam!
obserwuje ten watek.. i mieszane uczucia mam... sorry jesli kogos tu uraze nie mam tego na celu ale sam szukam flasha do 10d budzet mam ograniczony (500-800zl). Wszyscy sie tu licytuja ze 430 starczy, ze lepiej 580 ale przeciez pytajac sie o lampe raczej chodzi nam o detale a nie ze ta jest mocniejsza a ta slabsza i jest do...
sam zastanawialem sie nad metz'em 54 ale ciesze sie ze powiedzieliscie o pewnej niezgodnosci - nawiasem za "update" do v2 sie placi czy to za darmoche (w co watpie)?
Zastanawiam sie tez na SIGMA EF-500 SUPER wczesniej uzywalem jej z SD9 i bylem w miare zadowolony:
-silna lampa (liczba przewodnia 50 przy 105mm)
-poniekad blizniaczy model 550 ex
-dostepny pelny manual
-obracana glowica -7% do +90% (praktycznie 194%) w pionie i 270% w poziomie- wazna sprawa czasami trzeb odbic od sciany
- blysk modelujacy
- czestotliwość do 199Hz
- mozliwosc synchronizacji z szybka klatka (w sigmie 1/6000) niestety tylko w manualu
- przyzwoity LCD podswietlany z dobra widocznoscia w nocy w miare intuicyjna obsluga
-dziala bez przewodowo moze tez wspolpracowac z innymi lampami bezprzewodowo - z tego co slyszalem jest zgodny z innymi lampami canona
- mozliwosc pokrycia kadru do 17mm z wyciagnietym dyfuzorem (umieszczonym w lampie) czesto uzywalem go jak dodatkowe doswietlenie wyciagajac go do polowy (ok 4-5cm) gdy odbijalem blysk od sufitu byla widoczna roznica spokojnie o 1EV ale wtedy zoom'u automatycznie przeskakuje na 17mm i nawet w sterowaniu recznym nie da sie go zmienic.
co mnie denerwowalo:
- pomiar niestety niezbyt dokladny troche przepalala zwlaszcza na wyzszej przeslonie trzeba ustawic ev na -0.5 i jest ok.
-troche dandetny plastik zwlaszcza klapka od baterii no ale nic za darmo.
Pamietaj ze musisz kupic model DG - wspolpracuje z cyfra z tego co czytalem jest pelna zgodnosc z Canonem, majac do wyboru 420/430ex i EF500 Super chyba bym sie zdecydowal na sigme.
Moze ktos cos napisac konkretnego o 430ex i metz'u 54 mz4? Sigme W stanach nowke sztuke mozna kupic za 190-200$.
link do testu 550ex vs EF-500 Super: http://www.foto.com.pl/stare/teksty/akcesoria4.html
pozdrawiam
piotr
nikt nie pisal, ze slabsze sa do d... ;-) ja jedynie wiem ze swojego doswiadczenia ze czasem trzeb odbic blysk od czegos i zdaza sie ze brakuje mocy, albo lampa blyska z pelna moca... poza tym 1507 nigdzie nic nie napisal o tym czego oczekuje poza tm czy kupic canona czy nie... wiec wogole i tak za duzo wszyscy napisalismy...powinnismy sie ograniczyc do podania firmy...
Sprawdź sobie dokładnie, ale wydaje mi się, że problem z kompatybilnością E-TTL2 i Metz'a, 10D nie dotyczy - bo ma zwykłego E-TTL'a, a z takim działają Metze również z wcześniejszym firmwarem. Za wymiane firmware'u się płaci (ile nie wiem, jak ja chciałem wymieniać, to tłumaczyłem polskiemu dystrybutorowi, że tak wogóle można... po tej interwencji obiecali, że w niedługim czasie sami będą to robić, a nie wysyłać do Niemiec:rolleyes: )Cytat:
Zamieszczone przez flippy
Wszystkie konkretne informacje o pojawiających się w tym wątku lampach (również o Sigmie) są do znalezienia na tym forum :-P Metz 54 MZ-3/4 z kostką/softem M3 nie tyle jest niezgodny, co czasem się gubi przy zmianie trybu np. A na E-TTL i musi się dogadać z body. To samo robi po włączeniu lampy, najpierw musi wymienić info z puszką. Jest to pewna niedogodność wynikająca z uniwersalnego charakteru akurat tego Metza. Na marginesie 10D też wymaga M3, nie zależy to do tego czy stary czy nowy E-TTL. Informacje co do kostek i modelu puszki są tu:
http://www.metz.de/en/photo_electron...suche.143.html
Witam!
Czytam i... Udało mi się dzisiaj pstryknać kilka fotek z 580ex, ot tak dla próby przed zakupem. Jest prześwietna. Fotograf, który mi jej użyczył miał podobne zdanie jak JAC. Kup nie pożałujesz przez kilka lat a nawet i dłużej. Mimo to ciągle mam dylemat; 430 czy 580. Oczywiście,że 580 to byłby świetny wybór,ale czy uda mi się ją w pełni wykorzystać...
Myśle, że jak na amatorskie focenie można kupić 430 i kiedyś tam przesiąść sie na 580. Ale jak już będzie to "kiedyś tam" to pewnie będzie jakaś 5...90...;)
I znowu zaczniemy mieć dylematy:) Ogólnie rzecz biorąc to jestem bliżej 580 niż 430;)
Pozdrawiam
I tak pozostań :smile: Naprawdę nie pożałujesz. Pożałować możesz jak będziesz miał 430, a będziesz potrzebował 580...Cytat:
Zamieszczone przez szycho
czy mógłby mnie ktoś oświecić (w końcu temat o lampach): czym się różnią lampy sigmy, model EF-500 SUPER DG od DG ST? widziałem że palnik minimalnie cienszy jest w DG ST, ale parametry z tego co widziałem mają takie same.....tylko ceną różniły się o około 300pln :-| help?
DG Super ma praktycznie to samo co 550 EX. Pelny manual, fotocela, HSS, praca bezprzewodowa, korekty z poziomu lampy, wyswietlacz, reczne sterowanie ogniskowa i... jeszcze sporo.
DG ST to odpowiednik 420EX. Ma tylko automat i dwa tryby M. 1/1 (full) mocy i 1/16. Nie ma nawet HSS.
Mam 430EX chciałem zmienic na 580EX ale zrezygnowałem poniewaz zdjec z lampa we własnym srodowisku robie bardzo mało bo albo nie umiem opanowac błysku na tyle abym był w 100% zadowolony albo poprostu bardziej smakuja mi zdjecia bez flesza. W moim przypadku lampa chodzi na slubach i ostatnio komuniach i tam jej moc w zupełnosci mi wystarcza. 580 ma duzo lepsza ergonomie no i oczywiscie mocy tez ma wiecej ale zastnow sie czy potrzebujesz tego co daje 580 a nie daje 430.
Pozdrawiam
A mnie się marzy mieć kiedyś coś takiego http://www.allegro.pl/item104563225_...nstr_pol_.html
:-)
A ja mam problem, bo dotamtego roku używałem Eosa 10 + 430EZ. Byłem z tego zestawu bardzo zadowolony. Niestety lata zrobiły swoje i padły jednocześnie oba urządzonka( w pudełku gumowy amortyzator migawki, a w lampie jakieś styki, które nie pozwalają na wyłączenie zasilania, jak już się włączy to zeby wyłączyć trzeba wyjąć baterie) Kupiłem EOSa 30v + 430EX(na cyfrę nie było kasy, a śluby trzeba było czymś cyknąć) i nie mogę powiedzieć, żebym był z tego zestawu zadowolony. Coś jest nie tak i wydaje mi się, że to wina lampy, bo bez niej foty sa ok. Z lampą wszystko jakby niedoświetlone.
To nie wina uszkodzonej lampy a zmiana systemu pomiaru blysku, ktory zachowuje sie bardzo odmiennie. Siegnij do instrukcji i przestaw body/lampe na ttl albo naucz sie nowego systemu (choc z analogiem troche to trudne moze byc)...Cytat:
Zamieszczone przez toron27
Na forum jest duuuzo materialow juz o e-tll'u II. Ostatni aktywny watek tutaj:
http://canon-board.info/showthread.p...127#post169127
No właśnie, instrukcja, tyle, że nie mam polskiej.Będę musiał poszukać.
Instrukcje do lamp sa tutaj:Cytat:
Zamieszczone przez toron27
http://canon-board.info/showthread.php?t=3718
A jesli chodzi o puszke to przegladnij ten watek:
http://canon-board.info/showthread.php?t=1619
Posiadam Canona analoga Eos 300.Potrzębuję kupić lamę na imprezy rodzinne ,wakację i takie tam podobne. Zastanawiam się nad zakupem Canona 430 EX , dysponuję kwotą 1000zl.
Czy lampa prawidlowo pracuje z analogiem, z poprzedniego postu wynika że są jakieś problemy w kontabilności tych dwóch rzeczy ?? Z tego co przeczytalem to jest dedykowana do aparatów cyfrowych.
Czy jest to dobry wybór , poroszę o radę .A może 420ex??
Dziękuję i pozdrawiam.
Nie ma zadnej dedykacji. Nie ma zadnych problemow.
Chyba ze ktos sobie z pomiarem swiatla nie radzi. Ale to nie wina lamp i puszek.
Wręcz obowiązkowo 430EX!Cytat:
Zamieszczone przez serbio
420EX w połączeniu z EOSem 300 to tylko pełny automat bez jakichkolwiek możliwości wpływu na błysk.
Najważniejszą przewagą 430EX w tym zestawie jest możliwość kompensacji ekspozycji dla błysku (FEC), może się też przydać synchronizacja na zamknięcie migawki a jako bonus jest nawet tryb manualny.
Z 420EX nie ma nic, bo w przeciwieństwie do wyzszych modeli analogowa 300-setka niestety nie posiada tych funkcji dostępnych z poziomu aparatu.
no to ja mam jeszcze jedno pytanie, bo pojawily sie u mnie pewne watpliwosci...
Sigma ef-500 Super DG czy speedlite 430ex?
Przedzial cenowy ten sam, nie chce sobie nic wyrzucac potem.
Jakies komentarze userów?
Jeżeli potrzebujesz sterowania inny lampami lub bardzo zależy Ci na nieco większej mocy to Sigma.Cytat:
Zamieszczone przez Wats0n
Jeśli możesz bez tych dwóch rzeczy przeżyc to bierz 430EX.
Mam ten sam dylemat, ale wybór ograniczam do 430ex lub 580ex. Wczoraj miałem od kolegi 580ex i fociłem u drugiego kolegi na komuni. Tak się zastanawiam na ile odczuwa się mniejszą moc 430ex? Fociłem w dość ciemnym kościele z dość dużej odległości i zastanawiam się o ile ciemniejsze byłyby zdjęcia z 430ex. Czy ktoś bawił się tymi 2 lampami pod kątem testowania mocy?
Czy prosta jest obsługa tej lampy 430ex ?
Co autor miał na myśli pisząc te zdanie? "Chyba ze ktos sobie z pomiarem swiatla nie radzi. Ale to nie wina lamp i puszek"
Czy można się dowiedzieć co to oznacza: "możliwość kompensacji ekspozycji dla błysku (FEC), może się też przydać synchronizacja na zamknięcie migawki a jako bonus jest nawet tryb manualny."
Tak pacząc po instrukcji to wygląda ona na bardzo skomplikowaną lampę , może się myle.
W poprzedni poście ktoś zasugerował że używając tej lampy z body analogowym miał prześwietlone zdjęcia . Jak była tego przeczyna .Podobno to nie wina szkła ,lampy wbudowanej ( wbudowana dobrze naświetlała) Awięc czego??
Pozdrawiam.
Zdjecia nie moga byc ciemniejsze, bo o to dba automatyka i pomiar swiatla.Cytat:
Zamieszczone przez mirhon
Jedynie co, to przy znacznych odleglosciach od obiektu fotografowanego, duzych przyslonach, niskim iso, generalnie wszedzie gdzie 430 juz wysiada 580'tka jeszcze sobie poradzi.
Obsluga tak.Cytat:
To, ze duza liczba osob blednie zaklada, ze jak juz zalozy lampe na puszke i wlaczy jakis automat to zdjecia maja byc zawsze i wszedzie idealnie naswietlone w punkt.Cytat:
A FEC, FEL, M i cala reszta to tak na ozdobe napewno sa zeby wiecej guziczkow bylo co cos robia zeby lampa ladnie wygladala :twisted:
Wyczytalem że są również lampy 420/430EZ .Jaka jest różnica pomiędzy 430EX?
Pozdrawiam.