Odp: Jaki obiektyw do 6D ?
Jesteś pewna tego 6D? Osobiście polecam 5Dmk3. :)
Tak jestem pewna 6D, miałam okazje go testować i świetnie leży mi w ręce :)
Dodam, że sprzęt chce kupić nowy na firme. Ponadto na używanych obiektywach niestety się naciełam :)
Polecam Sigmę Art, zdecydowanie. 35mm i 50mm zrobić 90% zdjęć ślubnych. Jeśli zoom to 24-70mm f2.8. Jeśli planujesz pracę na jednym body to proponuję zoom, a jeśli na dwóch - to stałki. :)
--- Kolejny post ---
* zrobisz
Za szybko piszę ;)
Na 24-70 Canona mnie nie stać, a Sigma 24-70mm jest warta rozważenia- cena ok. 3tys ?
Nie. Ewentualnie Art, ale bedzie drozsza.
Dopiero ogłosili jej premierę - czekamy na wejście do sklepów.
Może warto rozważyć używkę, ale na FV? Wiem, że się zraziłaś, ale może to kwestia pecha? Nie mam ani jednej puszki, czy szkła nówki - wszystko używki i nie mam na co narzekać. :)
zamiast 35 Sigmy kup Canona 40mm2/8 - to wybitne szkło za grosze
resztę przeznacz na jakieś tele
Cytat:
Zamieszczone przez
Tringa
Dopiero ogłosili jej premierę - czekamy na wejście do sklepów.
Może warto rozważyć używkę, ale na FV? Wiem, że się zraziłaś, ale może to kwestia pecha? Nie mam ani jednej puszki, czy szkła nówki - wszystko używki i nie mam na co narzekać. :)
Rozważałam wzięcie znajomego fotografa i kupno 85mm używanej i dołożenie reszty do drugiego obiektywu, ale narzeczony się uparł, że jak inwestujemy ze wspólnych pieniędzy taką gotówke to sprzęt niech już będzie chociaż nowy. Poza tym gwarancja i odliczenie VAT też mnie do tego zachecają :)
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
Zamiast 40/2.8 do foto ślubnej wolałbym już 50/1.8 STM.
A 35/2 i 85/1.8 to bardzo dobry wybór na początek.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
resztę przeznacz na jakieś tele
A jakie tele w tym przedziale cenowym byś polecał ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Zamiast 40/2.8 do foto ślubnej wolałbym już 50/1.8 STM.
A 35/2 i 85/1.8 to bardzo dobry wybór na początek.
Obiektyw 50/1.8 - już mam :)
85/ 1.8 - miałam okazje testować i jestem tego obiektywu pewna
Ale mam wątpliwości do 35/2 - używasz go, według Ciebie warto kupić ?
Coś szerszego jest niezbędne.
Poczytałam forum i podjełam decyzje, że zostaje 85mm 1.8 i 35mm - teraz pytanie jaka :)
Mam dwie opcje do wyboru:
I - Canon 6D + 85mm 1.8 + Canon 35mm 2.0 + Grip Pixel Vertax E13 - cena ok. 10000zł
II - Canon 6D + 85mm 1.8 + Sigma 1.4 Art - cena ok. 10500zł
Na którą opcje według Was lepiej się zdecydować ? :)
Zdecydowanie II - nie pożałujesz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tomorrowday
Poczytałam forum i podjełam decyzje, że zostaje 85mm 1.8 i 35mm - teraz pytanie jaka :)
I - Canon 6D + 85mm 1.8 + Canon 35mm 2.0 + Grip Pixel Vertax E13 - cena ok. 10000zł
Wersja nr 2. Tylko przetestuj sigmę na okoliczność AF bo różne cuda się zdarzają.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomorrowday
Po kiego grzyba Ci grip i to jeszcze tania podróba? TO już lepiej kupić oryginalną, absurdalnie drogą baterię.
no bo co to za fotograf bez gripa, grip budzi szacun
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Po kiego grzyba Ci grip i to jeszcze tania podróba? TO już lepiej kupić oryginalną, absurdalnie drogą baterię.
To jeden z najlepiej jak nie najlepiej wykonany zamiennik gripa. Od lat kupuje zamienniki gripów i tylko w oryginalnym Canona miałem problem z pokrętłem i odklejającymi się gumami
Ja mam newella inie ma zadnych problemow. Ja sobie nie wyobrazam pracy bez gripa. Dla mnie duza wygoda. A co do zestawu to zdecydowanie II opcja
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
tomorrowday
Zdecydowanie opcja nr 2
To i ja się wypowiem. Od roku korzystam z Canona 6D i dla mnie to rewelacyjna puszka, na pewno 5DmIII jest lepszą puszką, ale w tym przedziale cenowym naprawdę nie ma co narzekać. W zestawie mam jeszcze 5DmII, no ale to już dziadek, więc 6D daje lepsze efekty i żywsze zdjęcia. Do tytułowego bohatera podpinam przeważnie Sigme 35mm ART, świetne szkło, co prawda ma małą wadę jeśli chodzi o ostrzenie, ale zdjęcia wychodzą piękne. Więc taki zestaw jak najbardziej polecam. Zamiast gripa kup dodatkowe baterie lub kartę pamięci. ja kupiłem do 5DmII, bodajże firmy phottix i użyłem może 5 razy, a teraz wala się w szafce.
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
no bo co to za fotograf bez gripa, grip budzi szacun
Nie nie dlatego, że grip budzi szacun, tylko dlatego, że jest to dla mnie poprostu wygodne. Mam go zarówno przy 6D jak i starym poczciwym 50D.
Dziękuje wszystkim za pomoc :) Zamawiam właśnie opcje nr II :) a gripa pod 6D zakupie przy najbliższym przypływie gotówki :)
Pozdrawiam
Jak już zamówione to trudno, ale powiem tylko, że 6d z sigmą 35, co do szybkości af-u szału nie robi. Trafić zawsze trafi, ale na ciemnej sali, zwłaszcza w tańcu mogą być problemy. Przy komercyjnych zleceniach sprzęt ma w jak najmniejszym stopniu przeszkadzać. Pozdrawiam