Witam,
mam dylemat odnośnie zakupu monitora do obróbki. Co wybrać BenQ SW2700PT 27âł czy LG 27UD88-W ?
Oba mają 27" , BenQ mniejsza rodziałka, 2560 x 1440 pixels i 99% Adobe RGB , LG rozdzielczość 3840 x 2160 (UHD) , ale 78% Adobe RGB ? Pomóż :)
Wersja do druku
Witam,
mam dylemat odnośnie zakupu monitora do obróbki. Co wybrać BenQ SW2700PT 27âł czy LG 27UD88-W ?
Oba mają 27" , BenQ mniejsza rodziałka, 2560 x 1440 pixels i 99% Adobe RGB , LG rozdzielczość 3840 x 2160 (UHD) , ale 78% Adobe RGB ? Pomóż :)
Czy przeglądałeś forum na mva.pl i "listę monitorów polecanych do fotografii"?
Z tych to żaden. W tej kwocie wg mnie najlepszym wyjściem będzie Nec EA275WMi w programie ColorTuned.
Kalibracja sprzętowa, 27" 5 lat gwarancji i jest to bardzo fajny sprzęt.
I 4x mniejsze błędy reprodukcji niż SW2700pt. Prawdziwa kalibracja, układ kompensacji nierówności, brak kolorowych plam itd. Słowem normalny monitor, nie wydmuszka, w podobnych pieniądzach. Jeśli potrzebna wersja UHD - NEC EA275UHD-CT.
PS. Aha, te procenty, nie oznaczają kompletnie nic istotnego z punktu widzenia jakości obrazu.
Dokładnie tak jak piszesz Tomku.
dominiko napisz do Tom01 on na bank ma na stanie takie monitorki i wie o czym mówi. Nie trać czasu na Benqi czy inne Szajsungi.
Dziękuje wszystkim za poświęcony czas. Ten Nec wydaje się rzeczywiście dobrym wyborem. Jakoś wcześniej mi nie wpadł w oko. Patrzyłem na Eizo, ale tam ceny kosmos, a zależy mi na 27' :)
Generalnie jesli o takie monitory chodzi to sa tylko nec i eizo a potem dluuugo nic.
Podłączę się pod temat. Szukam monitora, który będzie do wszystkiego (wiem,wiem....). Kombinuję monitor 27" 2560x1440. Na monitorze głównie pracuję - Word, poza tym amatorsko bawię się w fotografię i czasem gram. Karta GTX 1080 sporo uciągnie, ale 4k to już słabo. Budżet to 3,5-4 tys. Czy moglibyście polecić mi coś sensownego. Po wieczorze czytania o monitorach wiem mniej niż przed rozpoczęciem. Nie zależy mi na podstawce, bo monitor będzie wisiał na ścianie. Z góry dziękuję za pomoc.
Przy zakładanym budżecie:
- Jeśli ważny jest szeroki gamut, kosztem rozmiaru 24" - EIZO CS2420
- Jeśli ważna jest przekątna 27", ale kosztem gamutu - NEC EA275WMi-CT
- Jeśli ważna jest jakość bez kompromisu, ale kosztem rozmiaru 24" - NEC PA242W
- Jeśli ma być zarówno 27" jak i jakość - NEC PA272W, ale powyżej budżetu
A jak jest z równomiernością świecenia ekranu i możliwością kalibracji tego najlepszego ze stawki (NEC PA272W)? To jest najlepszy obecnie wybór do obróbki zdjęć do 5tyś zł?
dziękuję bardzo za pomoc, mam pytanie, czy na tym najlepszym da radę grać? Ma czas reakcji matrycy 6 ms. Monitory przeznaczone do gier często mają 1 ms.
Są monitory z krótkimi czasami reakcji ale smużące i z długimi a nie smużące. Nie ma reguły.
PA272W to zawodowy monitor sprzętowo kalibrowany. Analizuje się zastosowania, oświetlenie, preferencje i uwarunkowania fizjologiczne użytkownika, kalibruje się i już. Równomierność jest taka, jak przystało na monitor stabilizowany elektronicznie. W klasie cenowej do 6 tys nie ma żadnej konkurencji. Najbliższy lepszy to NEC SV Reference 272 a potem EIZO CG277.
Dziękuję za odpowiedź:)
To i ja się podepnę, jeśli można :)
Szukam monitora do obróbki zdjęć, budżet mam do 4- max 5 tysięcy około, ale będę robić zdjęcia typu sesje rodzinne, śluby itd, więc nie musi on być turbo profesjonalny. Znajomy polecił mi Della U3415w za 3 tysiące około - https://www.mediaexpert.pl/monitory-...Fc4bGAodAMMHow - fajny się wydaje, bo 34 cali, ale widzę, że tutaj piszecie tylko o NEC i Eizo i tak się zastanawiam, czy ten Dell będzie ok? Bo mam na oku te trzy:
Monitor Dell 34" UltraSharp U3417W (210AJYN) – ok 3,500zł
NEC PA272W - ok 5000zł
Dell UP3216Q – 32 cale - ok 5300zł
Tylko wobec powyższego zastosowania, nie wiem który byłby najbardziej adekwatny
Jeśli budżet pozwala, zdecydowanie PA272W-SV2. Dwa pozostałe to wypasiona biurwa z wszystkimi możliwymi wadami tej klasy, czyli plamy, wycieki, kosmiczne błędy wyświetlania, brak kalibracji.
Budżet pozwala, waham się między Eizo CS2730-BK + ColorNavigator a NEC PA272W, cena jest właściwie ta sama, parametry dość podobne - ale podobno serwis NEC lepszy, no i nie przepłaca się za za markę jak w przypadku Eizo...
Odpowiednikiem CS2730 jest EA275WMi-CT. PA272W, szczególnie w wersji SV2 lub SpectraView, to już inna bajka, odpowiednikami są CG2730 a bardziej CG277.
Czytałam wszystkie wątki związane z monitorami i analizując wypowiedzi wnioskuję, że raczej bardziej polecane - @Tom01 - są Eizo niż NEC, czyli mając budżet 5tys na monitor, zamiast NEC PA272W-SV2 raczej lepiej wziąć Eizo w podobnej cenie?
Przy 5 tys zł nie ma szans na nic porównywalnego do NEC PA272W-SV2. Odpowiedniki od EIZO są droższe o ok 3 tys zł. Taka różnica wynika stąd, że NEC jest od około roku w ofensywie rynkowej i analogiczne i lepsze monitory można mieć znacznie taniej niż EIZO. Dobrze radzę skorzystać póki można. Ewentualnie jeśli monitor MUSI mieć logo EIZO, w grę wchodzi CS2730. Przy czym jest to zejście o dwie klasy niżej.
Oo, to super, bo tamte posty które tutaj czytałam były z kilku lat wstecz, czyli ten NEC w obecnej sytuacji rynkowej i w moim budżecie powinien się sprawdzić? Dziękuję za odpowiedź, szkoda, że tak daleko mieszkam, bo chętnie skorzystałabym z usługi kalibracji
Rynek się zmienia, więc warto zainteresować się co aktualnie jest "na topie" a nie lecieć ślepo za marką. Oczywiście EIZO zawsze jest dobre, ale jak mówiłem, aby kupić monitor porównywalny do PA272W-SV2 trzeba kupić CG277 za prawie 9 tys zł!
W tej chwili, nie ma kompletnie nic innego niż zaproponowany model. Co do kalibracji, jeśli miałbym przyjemność dostarczać taki monitor, jest możliwość kalibracji zdalnie, uwzględniającej docelowe warunki oświetleniowe i zastosowania.
A czy można kalibrować PA272W-SV2 przy pomocy X-rite colormunki DISPLAY?
Za ok 5k zl jest pa271q tez od neca i jest nastepca Pa272 ktory obecnie konczy zywot na rynku i mozna go kupic za 4300.
Tyle, że nowy model wcale nie jest lepszy od poprzedniego. Stracił np dwukolorowe podświetlenie matrycy, obudowa jest bardziej mikra, podstawka gorsza.
PS. Mówimy o wersji PA272W-SV2, która ma kalibrację i 5 lat gwarancji a nie o gołym.
Nie można.
Oj tam. Pod pewnymi względami jest lepszy od poprzednika. Miałem pa272w ale wymieniłem na pa322UHD i to była mega decyzja.
Widziałem też pa271q i wcale nie uważam by był modelem gorszym. Fakt że nie wygląda jak płyta chodnikowa nie świadczy że jest mniej pro :)
Kwestia tego co komu potrzeba i do czego. W każdym razie oba monitory są świetne i niczego im nie brakuje. Pa271q ma lepszą czerń dzięki zastosowaniu ocfa, poprzednik tego nie miał, ale to taki szczegół mało istotny przy dobrze przygotowanym stanowisku pracy.
Co do kalibracji to jedynym sensownym narzędziem aby się nie zrujnować jest i1display pro albo zlecenie usługi komuś, bądź pożyczenie kalibratora. Ale przy nowych monitorach można się chwilę spokojnie oprzeć o multiprofilera.
Tom - dziękuję.
Komar - X-rite colormunki DISPLAY jest ponoć "spowolnioną software'owo" wersją i1display pro
Ma zmuła w firmware ale to praktycznie to samo urządzenie. Jest to kolorymetr znany też jako i1display3
W sumie nie kalibrowałem nim nic bo go nie miałem, ale na liście spectraviewII jest więc powinien kalibrować monitor.
I1 D3 jest wspierany jak najbardziej.
Nie, to nie jest to samo.
i1Display PRO równa się i1D3 i NIE JEST tym samym urządzeniem co ColorMunki Display ponieważ różnią się między sobą funkcjami oprogramowania.
Źródło: https://displaycalibrations.com/x-ri...ions_info.htmlCytat:
X-Rite's i1Display PRO called as i1D3, EODIS3 (names taken from its part number), i1Display 3 or i1Display III a lot of times at various calibration forum threads.
Tak wygląda różnica pomiędzy ColorMunki Display a i1Display Pro:
NEC DISPLAY SOLUTIONS SpectraView II ReadMe Information for Windows Version 1.1.37.00 - build 180406 - April 6, 2018
Oprogramowanie NEC SpectraView II obsługuje następujące kalibratory:
Przy czym znajdujący się w aktualnej ofercie sprzedażowej firmy X-Rite ColorMunki Display NIE JEST obsługiwany.Cytat:
NEC iOne Display V2 *
NEC MDSVSENSOR iOne Display V2 WG *
NEC SpectraSensor Pro *
NEC MDSVSENSOR3 *
X-Rite/GretagMacbeth iOne Pro and iOne Monitor *
X-Rite iOne Pro2 *
X-Rite/GretagMacbeth iOne Display V1 and V2 *
X-Rite DTP94 / MonacoOPTIX-XR
Datacolor Spyder2
Datacolor Spyder3 *
Datacolor Spyder4 *
Datacolor Spyder5 *
X-Rite ColorMunki
X-Rite iOne Display Pro *
BasICColor Discus *
Photo Research PR-655, PR-670, PR-680, PR-730, and PR-740 Spectroradiometers.
* Drivers for these color sensor devices are automatically installed on the system by SpectraView if selected in the installer. Drivers for other sensors may have to be manually installed.
Nie jest również obsługiwany ColorMunki Create:Cytat:
The X-Rite ColorMunki Display device introduced in mid-2011 is not supported.
Natomiast są obsługiwane ColorMunki Design i Colormunki Photo:Cytat:
The "ColorMunki Create" version of ColorMunki is not supported by SpectraView.
Które zostały wycofane z produkcji:Cytat:
The "ColorMunki Design" and "Colormunki Photo" versions are supported.
https://www.xrite.com/service-suppor...tion-solutions
https://www.xrite.com/categories/cal...ormunki-design
ColorMunki Photo został zastąpiony i1Studio https://www.xrite.com/categories/cal...iling/i1studio który pojawił się w sprzedaży pod koniec października 2017 roku.
Odświeżę temat monitorów, gdyż muszę już wymienić swojego wysłużonego EIZO S2243.
MA już ponad 18 tysięcy godzin i praca na nim zaczyna być męcząca.
Monitor służy mi do wykonywania prostych grafik, obróbki zdjęć i druku.
Chcę coś większego, 24 a najlepiej 27 cali.
Budżet - jak najmniejszy ;)
Wiem, wiem, aby było dobrze to trzeba zapłacić ;)
Zwrócił moją uwagę EA275WMi, ewentualnie EA275WMi-CT. Czym różni się wersja bez CT, a z CT - poza ceną, bo ta jest znacząca.
Jak się ma do nich EA294WMi-CT?
Chodzi mi jeszcze po głowie EIZO CS2420, tylko trochę brakuje mi rozdzielczości w starym S2243, dlatego myślę o czymś większym.
Mialem podobny dylemat wiec może zerknij na mój wątek, może coś ci pomoże
https://www.canon-board.info/threads...or-dla-amatora
Zajrzyj do mojego postu to dowiesz się co to jest to ColorTuned.
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1393473