Hej, szybkie pytanie. Jak sprawowałby się Lightroom i Photoshop na Mac'u takiej konfiguracji Apple Macbook Air 13 i5 8GB 256GB SSD OS X 10.11 - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD ?
Wersja do druku
Hej, szybkie pytanie. Jak sprawowałby się Lightroom i Photoshop na Mac'u takiej konfiguracji Apple Macbook Air 13 i5 8GB 256GB SSD OS X 10.11 - Dobra cena, Opinie w Sklepie RTV EURO AGD ?
Mam identyczny model, ale z 16GB RAM i nadal uważam, że za mało. Nie wiem, może to też wina procka (może lepiej i7).
Wszystko też zależy od tego nad jak dużą ilość plików pracujesz jednocześnie np w Lightroom. Jeśli kilka to powinno być OK, ja mam czasami setki i "korbi". Dodam, że pracuje jednocześnie z zewnętrznym monitorze Eizo 27".
Ogólnie, polecam :)
Zrób sobie kawę, i od razu wynik będzie zadowalający, zauważyłem ostatnio, że kompy stały się wolniejsze od ludzi, ale co na to poradzić, nie wiem :(
Ten procek nawet parametrów nie ma jakiś specjalnych: 2 rdzenie 3M cache, a taktowanie ... choć przyznam, że nie wiem co to znaczy częstotliwość Turbo to rozdzielenie jej od częstotliwości bazowej, jest pewnie właśnie tym bełkotem, o którym pisze 7four.
To taki średniobudżetowy procek "laptopowy" dwurdzeniowy i czterowątkowy, z możliwości przetaktowania Turbo zegara w razie potrzeby z 1,6 do 2,7 Mhz.
TDP 15 W, 14 nm - czyli "oszczędny" wobec baterii.
PassMark - Intel Core i5-5250U @ 1.60GHz - Price performance comparison
Intel Core piątej generacji: 17 nowych procesorów Broadwell-U, nowe GPU i inne rozwiązania :: PCLab.pl
Czy to przetaktowanie można samemu zrobić czy też to automat sam przełącza gdy wie, że potrzebna jest większa moc obliczeniowa ?
W laptopach prawie wszystko jest już zoptymalizowane i samemu lepiej niczego nie przetaktowywać.
Wyższy zegar, wyższa temperatura i to jest największy problem.
Turbo Boost to takie przetaktowanie procka, gdy wymagana jest większa moc obliczeniowa, działa "samo".
i5 i i7 z serii oszczędnych (z U na końcu oznaczenia) nie ma co porównywać do desktop-owej i3, która też ma 2 fizyczne rdzenie, ale taktowanie z kolei wyższe
... Jeśli ma to być główny komp roboczy, raczej bym sobie temat odpuścił.
podobny miałem dylemat... więc zostaje windows..
używałem starszą wersję z 4GB RAMu. Szału nie było ale pojedyncze zdjęcia się dało. Polecam jednak coś z i7, przynajmniej 16GB RAM no i dedykowaną kartą graficzną. Może jakiś używany Mac book Pro 15" z retiną?
Ci co lubią windowsy mają łatwiej/taniej ale ja już na windowsa raczej nigdy się nie przesiądę...
W tej cenie, którą chcesz przeznaczyć Fotograf1995 lepszym rozwiązaniem będzie używany MacBook Pro 15 z i7 i 16GB RAMu.
Z tego co wiem to forumowicz MartinYa chyba działa na MacBook'u Air. RAWy obrabia w Capture One, mógłbyś go podpytać jak ocenia Air'a w obróbce.
Używam pro 13" i5 2.7 z 2015r Do nie dużej ilości plików jest całkiem ok ale nie wyobrażam sobie przerabiać tam 2 lub 3tyś zdjęć. Mam stacje roboczą na win i ona daje rade ale kosztowała 9tyś + monitor. Na win są problemy z kolorem jakich nie mam na macu. Nie wiem czy air byłby dobry do pracy jako jedyny sprzet lepiej już szukać używanej 15" z 16gb ramu i retiną. Ten sprzet juz na pewno wystarczy. Air może być troszkę za słaby.
Mam 3 monitory z tego jeden który kalibruje co miesiąc i na nim się woruje pozostałę dwa na ten czas są juz słabe. Problem mam jak sie słusznie domyślasz z tymi odcieniami. Nie moge dograć kolorów z moją drukarką DNP i jak drukuje to z macbooka.
--- Kolejny post ---
Kupiłem półtora roku temu. Dziś bym pewnie kupił maca mini na i7
Kiepsko. Tu https://tomaszpluszczyk.pl/mac-vs-pc...fii-i-retuszu/ się "kolega" wypowiedział m.in. w tym temacie:
Do tego Air za 5399 zł dokładasz 100 zł i nie licząc kosztów wysyłki możesz mieć coś takiego:Cytat:
Macbook Air – komputer typowo mobilny, nie sprawdzi się przy obróbce zdjęć. Gdybym chciał mieć komputer stacjonarny, a laptopa do pisania, Internetu i innych zadań, ale nie do obróbki zdjęć, to kupiłbym Maca Mini + Macbooka Air. Jest bardzo lekki, a bateria trzyma niesamowicie długo. Są dwa rozmiary – 11 i 13 cali. Wadą jest bardzo kiepski ekran w porównaniu do Retiny.
Apple MacBook Pro 13" MF839ZE/A ¡ Retina Core i5 2,7GHz 8GB 128GB Iris | redcoon Polska Ten model o kodzie fabrycznym MF839ZE/A można znaleźć na stronie Apple tutaj Konfigurowanie - Apple (PL)
Tu masz bezpośrednie porównanie danych technicznych obydwu modeli:
Porównaj modele Maców - Apple (PL)
Do tego warto od razu dokupić sobie jakiś fajny bezgłośny zewnętrzny SSD żeby wrzucać na niego kopie zapasowe głównego dysku (u Apple nazywa się to Time Machine), np. coś takiego Samsung Portable SSD 250GB T3 | cena, raty - sklep Komputronik.pl i na początek starczy tych wydatków. Jak będziesz czuł że coś zamula to jak będziesz miał później kasę to sobie podmienisz 4+4GB na 8+8GB pamięci RAM.
Wersja z ekranem 13" to dobra opcja jak się wypuszcza obraz na zewnętrzny monitor, codziennie coś robić tylko i wyłącznie na ekranie o takiej przekątnej to moim zdaniem bardzo kiepski pomysł (nie dotyczy sytuacji kiedy gdzieś podróżujemy).
Jak chcesz iść w używki to propozycje dostałeś od innych forumowiczów.
Dziś już nie robi szały ten zestaw. Sporo kosztowały dyski ssd bo mam ich 4szt (500gb wtedy cena była ok 800zł/szt) i 3 hdd. i7 5820K 48GB ram ddr4 karta nie pamietam juz dokładnie jaka została (chyba gtx 970 albo 1070)bo była wymieniana i została trzecia z kolei. zasilacz 750w. Kupwałem w złym momencie bo kurs dolara był wysoki ale musiłem szybko działać bo pozbyłem sie poprzedniego kompa.
Tak z ciekawości wszedłem na Della i rzeczywiście stacje robocze też są robione na procesorach i. My zawsze kupowaliśmy gotowce na Xeonach i grafikach Quadro, z tym że to służy do AutoCADa i Revita. Moja obecna stacja robocza w pracy ma Intel Xeon CPUE5-1650 v3 @3.5GHz (12CPUs) + 32 RAMu + Quadro K2200, a Lightroom też ja potrafi przymulić.
Xeon od I7 najczęściej różni się tym, z którego miejsca wafla został wycięty (nie ma tez rdzenia graficznego). Xeony są głównie pod serwery wiec maja być jak najbardziej niezawodne. Tez mam xeona ale to nie zawsze jest dobry wybór bo ich zastosowanie jest glownie w serwerach. LR średnio obsługuje wielowątkowość...
Też mam stacjonarkę na xeonie, od i7 różni się też tym, że zazwyczaj ma więcej cache'a. Jeśli się i tak kupuje osobną grafikę, to chyba jednak lepsza opcja. A w przypadku używek, są w niższych cenach niż odpowiedniki z i7.
--- Kolejny post ---
To system tak pokazuje, faktycznie 6 rdzeni + HT, który daje lepszą wydajność jak uruchomisz coś co działa na więcej niż 6 wątkach, ale nie pełną parą. Jak się załączy 6 procesów każdy ciągnący CPU na 100%, to bez HT może być nawet minimalnie szybciej.
Odswieze starego kotleta ,bo chodzi mi po glowe uzywany Macbook 15" Retina 2012-2015 I teraz pytanie ,ktory? Jest tam pare wersji czy w kazdym mozna wymienic baterie? Ram to chyba tylko do 16gb z 2015 w standarcie. Wiem ze Lightroom 6 wspomaga sie juz karta graficzna czy warto szukac modelu z lepsza karta? Czy Cpu Amd omijac I tylko Intel? Jesli Intel to ,ktory ? Czemu stary Macbook ,bo Retina ma niezle odwzorowanie kolorow I ponoc te juz stare pazdziochy wciaz daja rade.
To są już antyki. Pokładanie nadziei w jakości ekranu może być sporym zawodem. Z drugiej strony, te komputery na tyle trzymają cenę, że da sie za to kupić normalny dobrej jakości monitor + poleasingowego miniaturowego DELL-a Optiplex, który będzie na dodatek szybszy, mniejszy, będzie miał normalną klawiaturę i brak problemów z podłączeniem monitora.
Hmm z tym wsparciem grafiki w LR - to wspiera, albo nie wspiera :) Warto się upewnić w przypadku MBP. Np "trzynastka" z Intel Iris Plus - NIE WSPIERA, po prostu ptaszek w preferencjach będzie nieaktywny - i co pan nam zrobisz? ;)
Sam juz niewiem ,dlatego pytam ,bo duzo osob zachwala Macbooka I wytyka wady laptopow w Windows ze dziwne rzeczy po obrobce na laptopie I ogladaniu tych zdjec na eizo pozniej. A mi bardziej chodzi o to ze jak bede chcial sobie na sofie obrobic 200 zdjec to mam taka opcje:) No dobra ,a jakie uzywane 15" beda lepsze od tych jabuszek co wymienilem? Ponoc Dell I lenovo tylko ktore?
Moim zdaniem, wybór dobrego laptopa z myślą o obróbce zdjęć, powinno się brać pod uwagę w przypadku, gdy tryb życia, czy tryb pracy ze zdjęciami wymusza sporadyczną / tymczasową / pracę w terenie / w plenerze... - generalnie poza miejscem stałego pobytu (studia, gabinetu domowego itp.) Wtedy musi to być ultrabook z wysokiej półki, bo tylko nieliczne z nich, posiadają przyzwoite matryce, które można nieźle skalibrować sprzętowo dla dobrego (jak na sprzęt przenośny) odwzorowania koloru. Oprócz MBP z Retiną, na podwórku windowsowym - wybór też jest stosunkowo wąski: masz Dell'a XPS, Asusy z serii Zen, MS Surface, zapewne któreś karbonowe Lenovo, albo HP z serii ZBook (podobno kiepskie matryce), czy jakieś imitacje Macbooków spod znaku Hułałeja, które tak ładnie się promują...
Broń Boże żaden gamingowy kolos, bo takiego można kupić pod warunkiem podpięcia do zewnętrznego monitora - zawsze podczas pracy ze zdjęciami, co ofc utrudnia mobilność.
Tyle i aż tyle mz.
U mnie pracę i obróbkę na laptopie wymusiło lenistwo. Potrzebuję jednego komputera do pracy i do obróbki zdjęć - a ze względu na swoją pracę dużo podróżuję, przy okazji obrabiając zdjęcia - bo staram się zawsze mieć ze sobą aparat.
Oczywiście to trochę OT w stosunku do pytania autora - ale obecnie mam MBP 16" i muszę powiedzieć, że jestem w nim zakochany od pierwszego wejrzenia. O ile ostatnią twórczością na temat MBP Apple prawie, że przekonał mnie do przesiadki na PC-ta (i przed tym krokiem powstrzymywała mnie tylko świadomość, że musiał bym używać Windowsa) - to to co zrobili w nowej 16" to jest bajka. Rozgonili wszystkie czarne chmury jakie się nagromadziły nad tą linią. W końcu jest normalna "stara" dobra klawiatura, porządnie chłodzone rdzenie, dobra grafika. Zdecydowałem się na 8 rdzeni i9, 32GB Ramu oraz Radeona 5500M - do obróbki zdjęć fantastyczna sprawa (nawet ten cholerny LR zaczął działać dość normalnie).
p,paw
Dzieki za przykladowe laptopy. Popatrze na spokojnie
Czytalem ostatnio cos na stronie Zienia I bylo wlasnie o Macbooku jak dobrze odwzorowyje kolory I ladnie zdjecia wygladaja. Wspomnial tam rowniez jak to musial tlumaczyc klientowi, ze zdjecia wygladaja dobrze ze to tylko tak wyglada badziewnie na tym laptopie :) Na retinie oczy sie mniej mecza ponoc. Ciekawi mnie czemu tak duzo osob pisze ,ze nie wroci do windowsa. Mam Ipada :) kupilem przypadkowo ogolnie na plus tableta na androidzie sprzedalem.
No nic czekam moze jakas wlasciciel starego Macbooka sie odezwie byle nie fanboy:)
MBP/MacOS ma 3 główne przewagi nad laptopem z Windows:
- wbudowane zarządzanie kolorem (w zasadzie niezbędne jak używasz więcej niż sRGB)
- lepiej pracuje się na nim bez drugiego monitora (chociaż Windows 10 jest już całkiem blisko)
- Retina (chociaż Windowsowe laptopy też mają lepsze matryce niż tylko te badziewie na TN ale trzeba mocniej poszukać)
Reszta to religia :)
Ps. Ja mieszkając ostatnio w 2 lokalizacjach i szukając nowego laptopa (zarówno do pracy jak i zdjęć) wybrałem... 2 desktopy (jeden nowy a drugi jako aktualizacja bebechów). Laptopy naprawdę mają sens jak często jeździsz...
Mam PC modernizuje go obecnie I dostal drugie zycie po dolozeniu Ssd 480GB Win 8. Potrzebuje laptopa ,bo wygodniej mi bedzie sie uczyc PS na sofie patrzac na YouTube na telewizorze. Oprocz tego tethering no I nie zawsze bede musial na stacjonarnym obrabiac choc mowilem ze juz laptopa nie kupie po przygodach z HP Pavilon ,ktory padl po 2 latach (nowy) i £700 poszlo do kosza no ale to bylo w 2010 chyba I teraz wiecej czytam zeby nie kupic padalca.
Prywatne laptopy jeszcze nigdy mi nie zdechły ale ostatni jest z 2013. W pracy natomiast patrząc na najnowsze (i generację wcześniej) Precisiony to nóż się otwiera (przegrzewające się procki, padające płyty, zwiechy, masa niedoróbek i problemów, wybrzuszajace sie baterie, wyrabiające się złącze thunderbird, etc). Taka jest cena gonienia za ultracienkimi maszynami... Wybieraj więc dobrze :)
Ostatnio zacząłem myśleć nad macbookiem, ale no nie wiem.. stary już jestem, mam masę przywyczajeń z Windowsów, na których mogę robić co chcę. Musiałbym posiedzieć kilka dni z jakimś MBP żeby się oswoić, a dopiero potem się zdecydować.
Co do jakości zdjęć to korzystam z 27" Fujitsu P27T-7, co prawda IPS ma nieco gorsze paramtery od starego dobrego S-PVA, ale i tak nie narzekam, a jakość zdjeć po wydruku jest dla mnie absolutnie świetna. W sensie nie odbiega od tego co widzę na monitorze (po kilku przygodach z rozmaitymi drukarniami, profilami drukarek, kalibracją kolorów itp. poddałem się, nie kombinuję już i fotki oddaję do Fotojokera i zawsze jestem zadowolony, format 13x19 mat).
Możliwe że po przesiadce na Maca opadnie mi szczena ;)
Przed przesiadką poczytajcie o sofcie. Z tego co pamietam adobe obsluguje 3 gen do tyłu.
Czyli nowy PS LR z CC może nie działać. W nowszych za to upgrady to wymiana maszynki na nowy model.
Sluszna uwaga te starsze Macbooki 2012-2015 Ram to 16gb max no ale hula niby na tym Fajnie.
https://myapple.pl/posts/20476-stars...ntyrefleksyjna
Nie zapomnij przeczytać sobie również komentarzy.
Słuszna uwaga https://myapple.pl/posts/20476-stars...ntyrefleksyjna Posiadam MacBook 15" Retina z września 2014 roku od nowości i nie narzekam. Faktem jest, że modele wyprodukowane w pierwszej połowie 2014 roku miały problem z powłokami na ekranie. Przestawienie z Windowsa na MacOS poszło mi bardzo szybko. Obecnie z uwagi na zamianę 6D na EOS R przesiadłem się z Lr 5,7 na C1. W zasadzie odzwyczaiłem się od pracy na Windowsie.
Mam MBP 13 (i5, 8GB) i 15 (i7, 16GB) z 2015r. Do tego Maca Mini (i5,16GB). W życiu nie wrócę do windowsa. Praca na dwa monitory, LR/PS czy C1 w wersji 12/20 to bajka.
Współpraca tego wszystkiego między sobą, jak i również z telefonami Apple'a to tak, jakby to był jeden organizm. Ale o tym wszystkim trzeba się przekonać samemu. Żadne internetowe sugestie Ci tego nie zapewnią. Szczególnie ludzi, którzy znają "jabłko" jedynie z nazwy...
Z reguly kazdy pisze ze nie wroci do Windowsa:) To pochlebne opinie musze przerrawic temat I szukac cos w dobrym stanie.
Mogę się dołączyć z pozytywną opinią o macbookach. Używam ich od lat. Obecnie MBP 15" z i7 i 16GB ramu - pracuje się na tym naprawdę komfortowo.
Trudno mi negować, co tu piszecie o Mac-ach, owszem tak jest - ekosystem, synchronizacja, wszystko wszędzie itd. Tylko mz. jeden warunek do spełnienia - praca wyłącznie na Macu. Jeśli zawodowo pracuje się wyłącznie pod Windows (specjalistyczny soft, wymiana danych itp.) + DODATKOWO praca z grafiką / fotografią, wtedy na dłuższą metę to jest męka. Warto się wówczas zastanowić, a droga powrotna rysuje się bardziej realnie! Zieniu dobrze to przedstawił w swoim filmie.
Tez to ogladalem tylko ,ze to chyba zalezy od konkretnej osoby niektorzy maja Maca ,a w pracy uzywaja Windowsa ,bo w pracy taki system jest I nie maja z tym problemu.
Bez jaj, mam w domu M i W. Każdy ma swoje wady i zalety.
Na takie rzeczy są Parallels. W zasadzie nie znam osoby, która ma MBP i nie ma tego zainstalowanego bo sporo softów na makowki nie ma albo jak są to są trochę bieda ;) Kompletnie nie rozumiem fenomenu tego systemu poza 3 punktami jakie wymienielem kilka postów wcześniej...
Chętnie Cię poznam. Oczywiście tylko w zwiazku z tym co napisałeś powyżej. Nie mam parallels. Nie jest mi potrzebny absolutnie do niczego.
iMac 2009 z systemem high Sierra ,działa do dziś . Dwuletni Dell AiO najwyższy model , już miał poprawianą wentylację, poprawiany procesor, wymieniony dysk twardy i jeżeli przetrwa następny rok to będzie szczęście. MacBook Air żony po prostu działa już któryś rok. Żaden z moich laptopów nie działał dobrze gdy minął rok od zakupu. Może mam pecha do sprzętu z windowsem ale tak jest niestety. Zamiast parallels używam bootcamp bo darmowy, działa na wszystkich komputerach i dziwna rzecz, gdy instalowałem program do hotelu w siedzibie producenta to ten był zdziwiony że Windows działa lepiej niż na jego dedykowanym urządzeniu. Sam mam na MacBook Pro windowsa którego mam na dysku ssd, podpinam go gdy potrzebuję skorzystać z programu okienkowego.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Kazdy ma rozne doswiadczenia roznie mozna tez trafic ,ale patrzac na YouTube faktycznie nawet stare sprzety macinthosha hulaja do dzis wiec cos w tym jest. Nie mialem nic z tej firmy oprocz Ipada ,ktory trzyma baterie strasznie dlugo I smiga az milo. Nie pokojace sa dla mnie tylko problemy z powlokami w macbookach ,bo za tak cholerdalne pieniadze to jakas kpina ze puscili to na rynek. Niemniej jednak Fajnie ze watek sie rozwija tylko szanujmy swoje I opinie I doswiadczenia, ktore mamy przeciez inne.