Sigma A 85 mm f/1.4 DG HSM - Optyczne.pl
Nie ma jeszcze danych dotyczących wagi i ceny. Myślicie, że będzie cięższa niż 1 kg?
Wersja do druku
Sigma A 85 mm f/1.4 DG HSM - Optyczne.pl
Nie ma jeszcze danych dotyczących wagi i ceny. Myślicie, że będzie cięższa niż 1 kg?
Ciekawie to ujęli "Obiektyw współpracuje z urządzeniem personalizującym USB DOCK" :D
Cwanon tyle lat im życie utrudniał (albo raczej użytkownikom kundli), także ta opcja jest dobrym posunięciem.
1199USD jakby ktos był ciekawy w B&H można zrobić preorder, wagi nie podają ale co tam waga myślałem że będzie droższa
Chodzą pogłoski, że cena w Polsce ma być w okolicach 5k PLN :/ Jeśli będzie cięższa niż 800g (a na taką wygląda, choć trudno ważyć obiektywy dysponując jedynie ich obrazkami) to może przeproszę się z Tamronem...
Musi być ciężki skoro nie chcą podać masy.
Przy innych podali na swojej stronie:
500/4 - 3,3kg
Construction/specifications | 500mm F4 DG OS HSM | Sports | Products | Lenses | SIGMA GLOBAL VISION
12-24/4 - 1,15kg
Construction/specifications | 12-24mm F4 DG HSM | Art | Products | Lenses | SIGMA GLOBAL VISION
a przy 85/1.4 - masa TBD? - może chodzi o skrót Totally Bad Disaster
Construction/specifications | 85mm F1.4 DG HSM | Art | Products | Lenses | SIGMA GLOBAL VISION
Poczekajmy jeszcze, może coś zmienią, choć wątpię. Kolega w przypływie emocji też mógł dodać coś od siebie. Ale sądząc po konstrukcji, gabarytach, liczbie soczewek i średnicy przedniej (86mm!) można przypuszczać, że może być cięższy od Milvusa (przypominam 1,2 kg) a on ma 77mm przednie szkło.
Nareszcie! :D
(Szkoda tylko, że premiera po sezonie..) :mrgreen:
Na pewno będzie cięższa niż 1 kg.
Canon EF 85 mm f/1.8 USM - 9 elementów / 7 grup (konstrukcja) - 58mm (rozmiar filtra) - waga 425 g
Samyang 85 mm f/1.4 AS IF UMC - 9 elementów / 7 grup (konstrukcja) - 72 mm (rozmiar filtra) - waga 540 g
Carl Zeiss Planar T* 85 mm f/1.4 ZE - 6 elementów / 5 grup (konstrukcja) - 72 mm (rozmiar filtra) - waga 670 g
Tamron SP 85 mm f/1.8 Di VC USD - 13 elementów / 9 grup (konstrukcja) - 67 mm (rozmiar filtra) - waga 700 g
Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM - 11 elementów / 8 grup (konstrukcja) - 77 mm (rozmiar filtra) - waga 725 g
Mitakon Zhongyi Speedmaster 85 mm f/1.2 - 9 elementów / 6 grup (konstrukcja) - 77 mm (rozmiar filtra) - waga 921 g
Canon EF 85 mm f/1.2L II USM - 8 elementów / 7 grup (konstrukcja) - 72 mm (rozmiar filtra) - waga 1025 g
Samyang PREMIUM MF 85 mm F1.2 - 10 elementów / 7 grup (konstrukcja) - 86 mm (rozmiar filtra) - waga 1050 g
Carl Zeiss Milvus 85 mm f/1.4 ZE - 11 elementów / 9 grup (konstrukcja) - 77 mm (rozmiar filtra) - waga 1280 g
Sigma Art 85 mm f/1.4 DG HSM - 14 elementów / 12 grup (konstrukcja) - 86 mm (rozmiar filtra) - waga ???? g
Źródła danych:
Optyczne.pl - testy aparatów, testy obiektywów, testy lornetek, inne testy, aparaty cyfrowe, obiektywy, lornetki, artykuły, nowości, aktualności, opinie, komentarze, poradniki, rankingi - Optyczne.pl
Samyang Optics, Lenses for Camera â Cine â CCTV â Photo, Prime Lenses & Third party Lenses
https://www.bhphotovideo.com/
Zaczynam powoli żałować, że nie kupiłem starszej wersji... Tyle czasu kazali czekać na ART a tu taka waga się zapowiada i nie sądzę aby wzrost jakości był wart tej ceny..
Myślę, że zamiast dywagować na temat masy tego sprzętu warto by już zacząć zamieszczać entuzjastyczne opinie. Ryzyko jest niewielkie bo taki kloc musi dać stosowną jakość obrazka.
Popyt na takie rozważania w odniesieniu do Sigmy jest duży.
Masa To Be Determined przez grupę roboczą inżynierów Sigmy, która wraz z ekspertami z japońskiego komitetu standardów JISC zaczęła już prace nad metodami grawimetrycznymi oraz inercyjnymi dokładnego zważenia tej konstrukcji.
Pracę utrudnia to, że ogromna masa nowej Sigmy zakrzywia przestrzeń i wskuteg tego, zgodnie z ogólną teorią względności, w jej pobliżu wolniej płynie czas i istnieje realne ryzyko powstania czarnej dziury. :shock:
mam znajomego celnika on jest zwolennikiem prostych zależności duży ciężar - duże cło :mrgreen:
podobnie jest z obiektywami duży ciężar - dobry obiektyw i aparatami duży aparat - dobry aparat, są oczywiście nieliczne wyjątki ale one raczej potwierdzają tą regułę :mrgreen:
Bieganie z sigmą 20 ART, której niewiele brakuje do kilograma mocno nadwyręża nadgarstek. Dla mnie to bariera nie do przejścia:/
Trza może na siłownię iść albo co. Znam ludzi, którzy przez cały dzień chodzą z 70-200/2.8 IS i dają radę. Szwarcegenerami bynajmniej nie są. Z drugiej strony rozumiem. Sam wolę, małe, lekkie szkła. Tyle tylko, że nikt na razie niestety nie wymyślił 35/1.4 w opakowaniu od 50/1.8.
Jest 35/2IS, jest też masa mądrali, co twierdzi, że światło w cyfrze jest nieistotne, chyba zapominają jednak o GO...
Racja, ale w wielu sytuacjach wypada trochę przymknąć szkło, np w studio szkło f1.4 ciężko będzie wykorzystać na pełnej dziurze...
Pierwsze sample Sample photo gallery | 85mm F1.4 DG HSM | Art | Products | Lenses | SIGMA GLOBAL VISION D nie urywają.
Ja na razie zauważyłem kaszę z Foveona i aberrację chromatyczną przy odbiciu w oku:)
Przecież te zdjęcia nic nie pokazują, bo równie dobrze można takie zrobić komórką, dlatego ja dawno temu przestałem oglądać sample i czytać testy
Cały dzień Photokiny minął i nikt nie zważył klocka ? :D
Japonka z rozwianym włosem i zacieniona ulica 42 w NYC z widokiem na New Jersey.. Raczej nie mam wątpliwości, że ostry kundel będzie choć te zdjątka mało impresywne. Na f/8 pewnie tak samo by wyglądało EF85/1.8 . Kolory/kontrast też raczej trudno z tych jpg ocenić ale wygląda OK. Boke pewnie takie jak w innych A czyli technicznie poprawne bez szczególnych artefaktów ale trochę takie nudne waciane.
A swoją drogą to tylko 85 mm a kompresja perspektywy już jest znaczna bo wydaje się że to tylko ze trzy przecznice ale te te domki w New Jersey są już w odległości 5 km i tam jest o wiele więcej budynków niż się wydaje.
Nie no, te sample są w d..y wzięte. Trzeba poczekać.
Dwa filmy na YT:
https://youtu.be/jZy_yBDxH20
https://youtu.be/_J6lFgMBYvc
a tutaj sample:
https://drive.google.com/open?id=0B6...FhFRmZyQlBmdVU
https://drive.google.com/open?id=0B6...VpwcnU4OXRsVVk
https://drive.google.com/open?id=0B6...UFzNmpNSjhOV0k
https://drive.google.com/open?id=0B6...XBtLXc1Zkt6d0E
Hm, czemu oni mówią o cenie 1359 Euro, to 200 więcej niż obiecali jeszcze kilka dni temu. Chyba im ta prezentacja z Otusem zawróciła w głowie. CEO mówił, że będzie taniej niż pół Otusa i jakoś to nie zrobiło wrażenia, więc mogą zaszaleć z ceną i już nie będzie tak różowo jak z resztą Artów. W każdym bądź razie na dzień dzisiejszy to wygląda na 5990 zł.
Drogo kurka wodna... Cholernie blisko 85/1.2. Przynajmniej używanego.
I sample z fotopolis
Sigma 85 mm f/1.4 DG HSM ARTâ zdjÄcia przykĹadowe
Już problem z AF bo na 1.4 chyba nie trafili;)
Uwielbiam te sample z targów, nic na ich podstawie nie można wywnioskować :)
słabo kompletne mydło na 1,4 inne przysłony też jakieś nijakie jakoś nie wiem gdzie było ostrzone :-)
Niewierze ze zrobili cos gorszego optycznie niz juz mieli.
I słusznie, ja już w ogóle książek nie czytam, bo nie chcę skończyć jak ten gość z Dziadów, co czytał co popadło za młodu i mu te książki zbójeckie zwichnęły skrzydła i wyłamały do góry. "Wszakże czytasz książki świeckie?" Nie, dziękuję, postoję.:p
Tak samo z recenzjami sprzętu i samplami. Nigdy wiadomo kto i po co je publikuje. :twisted: Nie ma to jak samemu przetestować, a jak już oglądać, to być może nie pstryki tylko dobrze zrobione zdjęcia. Bo np. w przypadkowym portrecie takim obiektywem na pełnej dziurze ostrość może się rozłożyć całkiem bez sensu.
Nie czytać ani recenzji, ani książek, a tym bardziej canon-board ;)
oj tam oj tam - nie czytam szumu marketingowego w celu podjęia decyzji zakupowych, reklam czy telewizji mango też nie oglądam :mrgreen: i daje się tak żyć :mrgreen:, może też dlatego że nie mam nic do kupienia :mrgreen: może sobie jakiś filtr kupię ale tu akurat wiem czego mi brakuje i nie muszę niczego czytać.
książki akurat czytam - ostatnio czytam Way Beyond Monochrome - w ramach takiego usystematyzowania wiedzy - czytam to z przyjemnością - ogólnie to lubię czytać ale nie przepadam za agresywnym marketingiem.