-
Pierwsza lustrzanka Canon EOS 20D i jaki obiektyw.
Witam,
w fotografii jestem początkujący ale troszeczkę wiedzy mam :). Otóż znajomy sprzedaje body Canona EOS 20D i pomyślałem że będzie to idealny aparat na początek przygody. Moje pytanie brzmi czy cena 300 zł jak za body i battery packa jest adekwatna co do sprzętu i jego lat (6), konstrukcja może nie należy do najnowszych ale myślę że spełniła by moje oczekiwania. Drugie moje pytanie to jaki tani obiektyw najlepiej używany kupić?, sam znalazłem na allegro taka ofertę: Canon EF 28-80 mm f/4-5.6 II - obiektyw (6400387921) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. i czy taki obiektyw byłby odpowiedni na początek. Dodam że nie mam jakiegoś dużego budżetu.
-
Odp: Pierwsza lustrzanka Canon EOS 20D i jaki obiektyw.
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Moje pytanie brzmi czy cena 300 zł jak za body i battery packa jest adekwatna co do sprzętu i jego lat
Cena 300zł może być. Zależy jeszcze w jakim jest stanie i jaki ma przebieg migawki (zapytaj o to).
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Drugie moje pytanie to jaki tani obiektyw najlepiej używany kupić?, sam znalazłem na allegro taka ofertę: Canon EF 28-80 mm f/4-5.6 II - obiektyw (6400387921) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. i czy taki obiektyw byłby odpowiedni na początek. Dodam że nie mam jakiegoś dużego budżetu.
Będzie tobie brakować szerokiego kąta. Na twoim miejscu poszukałbym kita 18-55 najlepiej IS (te wersje były ostre). Potem sobie dokupisz 50/1.8.
-
Z tego co wiem to aparat jest w miarę dobrym stanie migawka ma przebieg na poziomie 60 tys. zdjęć. A co do obiektywu to nie za bardzo wiem jak go dobrać i niestety ale budżet nie za bardzo pozwoli mi na szeroki wybór dla tego szukam czegoś taniego max do 160zł +/-.
-
Za około 150 zł kupisz właśnie obiektyw KITowy Canon 18-55. Wersja w sumie bez znaczenia, do ISa nie ma co dokładać.
Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
migawka ma przebieg na poziomie 60 tys. zdjęć
Poszukaj czegoś innego. 20d wygląda solidnie i jest dobrym aparatem, ale z tym przebiegiem ja bym nie ryzykował, w tym modelu (podobno) migawki nie były projektowane na co najmniej 100tys. ale mniej (podobno dopiero od 30d na 100tys.).
Za 300 możesz znaleźć 400d, jest półkę niżej, ale nowszej generacji. Co do obiektywu to jak wyżej 18-55 IS, chyba, że znajdziesz 28-90 za jakieś 50-60zł max., ale będzie Ci brakować szerokiego kąta.
Przemyśl, czy nie dozbierać trochę do 450d - tak, wiem, piszą o nim, że ma najgorsza matrycę, ale dla początkującego ma duży plus, śmiesznie tanie karty pamięci, a nie drogie dziś CF.
-
28-90 jest średnio dobre na cropa(brak szerokiego kąta) . Jednak wolałbym 18-55 jako podstawowe szkło, a w przyszłości 50/1.8 jako tanie, dobre i jasne szkło. Można je już kupić od 200-250 zł(yongnuo/canon mk II).
-
Z tego co patrzyłem to te 18-55 mm nie sa jakoś łatwo dostępne przynajmniej na allegro (znacie jakieś inne strony gdzie można się wyposażyć we właśnie taki obiektyw? ) a co do tego szerokiego kata bo nie za bardzo wiem, chodzi o to że nie zrobię nim np. zdjęcia jakiegoś szerokiego widoku który się rozciąga czy jak?
-
Możesz kupić w sieci oficjalnie sprzedających obiektywy Canona, ale znacznie drożej, niż to ma sens. Nie żartuj, że na allegro nie ma obiektywów Canon 18-55 (IS). Jak nie ma teraz, to w ciągu kilku dni na pewno coś znajdziesz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
chodzi o to że nie zrobię nim np. zdjęcia jakiegoś szerokiego widoku który się rozciąga czy jak?
Zgadza się. 28mm ta tobie w przeliczeniu prawie 45mm na cropie. Zbytnio szeroko to to nie jest.
Poszukaj 18-55. Wersja IS wskazana bo znacznie poprawili tam ostrość. Ten 28-80 ma fajny zakres ale na pełnej klatce. Niestety.
-
Ok czyli z tego co zrozumiałem samo body jak na początek może być a obiektyw to najlepiej 18-55 (is) szukać , jeszcze jedno pytanie ze specyfikacji wyczytałem że można zamontować obiektywy o dwóch różnych typach mocowania EF i EF-S czyli bez różnicy czy to będzie obiektyw z jednym lub z drugim typem to będzie on kompatybilny? i tak cenowo to w jakim zakresie takie obiektywy powinny oscylować?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Ok czyli z tego co zrozumiałem samo body jak na początek może być
Tak o ile nie jest zajechany i dobity. Upewnij się. 20D było dosyć mocno eksploatowane.
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
jeszcze jedno pytanie ze specyfikacji wyczytałem że można zamontować obiektywy o dwóch różnych typach mocowania EF i EF-S czyli bez różnicy czy to będzie obiektyw z jednym lub z drugim typem to będzie on kompatybilny?
Tak.
-
EF i EF-s podepniesz pod canon xx/xxx i xxxxD(np. 20D, 400D czy 1200D). Natomiast pod body EF xD(1D/5D/6D) podepniesz tylko obiektywy EF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Tak o ile nie jest zajechany i dobity. Upewnij się. 20D było dosyć mocno eksploatowane.
Jak dla mnie 20d przy przebiegu 60tys. to właśnie jest ryzykowny zakup.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Ok czyli z tego co zrozumiałem samo body jak na początek może być a obiektyw to najlepiej 18-55 (is) szukać , jeszcze jedno pytanie ze specyfikacji wyczytałem że można zamontować obiektywy o dwóch różnych typach mocowania EF i EF-S czyli bez różnicy czy to będzie obiektyw z jednym lub z drugim typem to będzie on kompatybilny? i tak cenowo to w jakim zakresie takie obiektywy powinny oscylować?
20D to bardzo stara puszka, celowałbym w 40D albo jakąś 400-450D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Jak dla mnie 20d przy przebiegu 60tys. to właśnie jest ryzykowny zakup.
Zapewne większa jest szansa na zakup niezajechanego 350D lub 400D. Kolega jak zrozumiałem jest na budżecie więc do 300zł w grę wchodzi jedynie 20D albo 350D lub ostatecznie 400D.
-
Niestety tak budżet jest skromny. Ald co do tego w jakim stanie i jak był eksploatowany aparat to raczej nie będę miał wątpliwości. A co do ilości cykniętych zdjęć to czytałem ze zdążały się przypadki ze owe modele dożywały nawet 120 tyś. zdjęć jednakże zawsze jest ryzyko a z tego co wiem to wymiana migawki to kosztowna sprawa. Jakoś obawiam się kupować body w Internecie szczególnie używane dla tego skłaniam się do tego bo mogę go faktycznie dotknąć i zobaczyć przed zakupem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Niestety tak budżet jest skromny. Ald co do tego w jakim stanie i jak był eksploatowany aparat to raczej nie będę miał wątpliwości. A co do ilości cykniętych zdjęć to czytałem ze zdążały się przypadki ze owe modele dożywały nawet 120 tyś. zdjęć jednakże zawsze jest ryzyko a z tego co wiem to wymiana migawki to kosztowna sprawa. Jakoś obawiam się kupować body w Internecie szczególnie używane dla tego skłaniam się do tego bo mogę go faktycznie dotknąć i zobaczyć przed zakupem.
Może i jakieś dobijały do 120 tys, ale bardziej realna jest liczba 40-60 tys.
-
Czyli lepiej nie ryzykować. Nie chcę narażać się na dodatkowe ekstra koszta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Czyli lepiej nie ryzykować. Nie chcę narażać się na dodatkowe ekstra koszta.
Nie będzie żadnych dodatkowych kosztów. Ewentualna naprawa będzie nieopłacalna o ile ten model ma jeszcze wsparcie serwisowe
-
To też racja. Ale niestety to jest nie uniknione bo nie sądzę aby w tym budżecie można by dostać coś z małym przebiegiem.
-
Jako pierwsze body warto też rozpatrzyć canona 1000D. To równolatek polecanego wyżej 450D, ciut mniejszy, lżejszy, prostszy i tańszy, za to z lepszą matrycą. Zaleta tego aparatu w stosunku do naprawdę wiekowych 20D czy 400D jest tryb LiveView. Niestety trzeba liczyć się z wydatkiem ok. 400zł. Za to dostępne egzemplarze na ogół nie są zajechane (przebiegi rzędu kilku, kilkunastu tysięcy zdjęć), gdyż to sprzęt typowo amatorski. 1000D był moją pierwszą lustrzanką, jako drugiego lekkiego aparatu używam go do dziś i darzę sporą sympatią.
-
Niestety ale aż tak nadszarpnąć budżetu nie mogę bo jeszcze dochodzi obiektyw i inne akcesoria
-
Jak na początek 20D + 18-55 z pewnością wystarczy, szybko sam dojdziesz do tego czego Ci brakuje i w czym sprzęt Cię ogranicza. Jak przedmówcy - 28-80 sobie odpuść jako podstawowe szkło, za wąsko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
niestety to jest nie uniknione bo nie sądzę aby w tym budżecie można by dostać coś z małym przebiegiem.
Grudzień ub. roku, z allegro, 350d z 11500 zdjęć za 200, osobiście sprawdzany na prośbę znajomego.
Wcześniej w ub. roku, też z allegro, też 350d, za 300, z kitem, przebieg chyba 22tys.
To są egzemplarze kupione normalnie z allegro, nie po znajomości, które miałem okazję mieć w rękach i sprawdzać dla kupujących jak już do nich przyszły.
Tylko nie można traktować allegro ani olx jako "sklepu" z bieżącą, stałą ofertą, trafiają się dobre okazje, ale jeśli coś jest w dobrej cenie i "kup teraz", to znika w kilkanaście minut.
Nie namawiam, ale przymierzając się do zakupu "niedrogo i dobrze" trzeba założyć więcej czasu niż kilka dni na znalezienie dobrego aparatu.
-
Ja miałem kilkanaście tysięcy zrobione w 450d używanym, jak nie jesteś w stanie dozbierać do tego modelu, to 400d chodzą jeszcze taniej, w większe starocie raczej nie warto się pchać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Niestety ale aż tak nadszarpnąć budżetu nie mogę bo jeszcze dochodzi obiektyw i inne akcesoria
1000D czy 400D można z obiektywem za 450-500zł kupić i przebieg w okolicach 10tys będą miały. I tak jak napisał r_m trzeba czasu trochę poswiecić jak chce się mieć tanio
-
Także bym uderzał w 400D a nawet w 350D (przy tym budżecie). Na pewno większa szansa kupna niezajechanego sprzętu. Chyba, że to 20D naprawdę sprawdzone i niedobite. Ergonomia będzie lepsza w xxD.
-
przeszukałem troche allegro i natrafiłem na takie oferty canona 350D osobiście skłaniałbym się do pierwszej ale proszę o opinie osób posiadających większą wiedze który z tych aparatów byłby najlepszy, w jednym brakuje muszli ocznej ale to nie jest chyba problem z wymianą.
APARAT CANON 350D + OBIEKTYW CANON EFS18-55MM (6390344508) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
APARAT CANON 350D + 18-55 TORBA (6400408348) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Canon EOS 350D aparat (6398324458) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
-
W tej cenie dostaniesz lepszy aparat z lepszym obiektywem. Szukaj 400D/1000D z obiektywem 18-55 IS albo Nikona D3000/D40 z kitem 18-55. 2 sprawa to zakup od firmy gdzie zazwyczaj sprzedaje ktoś kto ma pojęcie o tym co sprzedaje, zazwyczaj też masz podany przebieg lub lombardu, gdzie wystawiają coś o czym nie mają większego pojęcia najczęściej bez podanego przebiegu. W obydwu przypadkach masz 14 dni na zwrot więc kasy nie wtopisz. Upewnij się tez przed zakupem czy aparat ma oryginalną ładowarkę.
-
Tyle to można dać za 400d z kitem, bez jest nieco ponad 300zł, poza tym to stary kit bez IS, nie nadaje się on do niczego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
nie nadaje się on do niczego.
Nie no, zdjęcia to da się tym robić :)
-
...i gratis jest do niego tilt focus w postaci mordki ruszającej się na wszystkie strony (w pionie i poziomie), już nawet nie wspominając o jej kręceniu...
-
czyli ten obiektyw to nawet na początek nie podejdzie? dopiero zaczynam swoja przygodę także nie potrzebuję jakichś super rzeczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
...i gratis jest do niego tilt focus w postaci mordki ruszającej się na wszystkie strony (w pionie i poziomie), już nawet nie wspominając o jej kręceniu...
Gratis jest także lekkie mydło ale dalej twierdzę, że da się tym robić zdjęcia. Jak to mówią, ostrość to nie wszystko.
-
-
Na początek może być.
PS Nie ma co brać najtańszego badziewia, bo tylko się zniechęcisz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Zapytaj czy możesz kupić bez gripa. Może będzie taniej.
-
martwi mnie tylko to że aparat jest od prywatnego sprzedawcy przez co nie będę mógł go zwrócić w razie czego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Zapytaj czy możesz kupić bez gripa. Może będzie taniej.
i tu mądrze kolega prawi
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
martwi mnie tylko to że aparat jest od prywatnego sprzedawcy przez co nie będę mógł go zwrócić w razie czego.
zaryzykuj jeśli można tak powiedzieć. a jak obawiasz się o to że jest to osoba prywatna zawsze jest inne rozwiązanie odłóż zaoszczędź wiecej i kup coś ze sklepu ....
-
550zł i masz dobry aparat (matryca jak w 400D, pozostałe bebechy prawie jak w 450D, funkcjonalny tryb LiveView) i do tego obiektyw 18-55 IS ze stabilizacją o niebo lepszy od starych 18-55 bez IS.
Canon EOS 1000D 18-55mm Warszawa (6402584886) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Poczytaj też test 1000D na Optycznych
Test Canon EOS 1000D - Wstęp - Test aparatu - Optyczne.pl
i opinie użytkowników
Canon EOS 1000D - Optyczne.pl
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
przeszukałem troche allegro i natrafiłem na takie oferty canona 350D
O, to już mamy 500zł, a jeśli tak, to warto poszukać 450d z 18-55 IS w dobrym stanie, najlepiej z pudełkiem i papierami, z przebiegiem do 20tys. zdjęć. Problem ze znalezieniem może być, jeśli potrzebujesz go "na już".
-
na już to nie potrzebuję jestem w stanie poczekać i poszukać czegoś godnego uwagi jednak 500 zł to jest maksimum.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Po wyglądzie widać, że aparat sporo przeszedł, obstawiam że ma z 70-100 tys. W 400D trzeba się trochę napracować żeby sprawdzić przebieg
-
znalazłem taką ofertę niestety wyświetlacz jest uszkodzony i z tego co się orientowałem jeżeli słusznie to jego naprawa może wynieść 160 zł. Obiektyw może nie IS ale pierwszy własciciel i cały komplet jest także co o niem sadzicie warto licytować?
Canon EOS 400D + Obiektyw EFS18-55 + Akcesoria (6392882212) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
Po co płacić za obiektyw który się do niczego nie nadaje ?
-
Powiedzmy, ze wylicytujesz za ok. 400zł, naprawa to ok. 160zł (pytanie - czy do tak starego aparatu będą części?). W sumie masz 560zł za zestaw ze słabym optycznie, szczególnie na długim końcu i pozbawionym stabilizacji obiektywem. Do tego bez trybu LiveView, który się przydaje.
Moim zdaniem zdecydowanie lepsza jest oferta, którą wcześniej zalinkowałem:
Canon EOS 1000D 18-55mm Warszawa (6402584886) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Masz nowszy aparat (matryca ta sama co w 400D), całkowicie sprawny, z trybem LiveView, do tego obiektyw lepszy optycznie i ze stabilizacją. A całość za 10zł mniej i bez problemów związanych z naprawą.
Dla jasności - to nie jest mój 1000D ;-) Ja swojego nie sprzedaję, robi za kompakt w czasie marszobiegów i dobrze mi służy jako drugi aparat. 3 lata temu stałem przed tym samym dylematem co wolf1953i i wybrałem właśnie 1000D z uwagi na dobre wyniki testu na Optycznych i równie dobre opinie użytkowników, za zestaw z obiektywem na Allegro zapłaciłem 650zł i do dziś jestem zadowolony. Co prawda 2 lata później kupiłem 70D ale 1000D od razu kupowany był z myślą o zastąpieniu dużo lepszym (w sensie szybkości i jakości na wysokim ISO) body jesli wciągnę się w fotografię. Wciągnąłem się a 1000D dalej mi służy.
-
niestety ale aparat z Twojego linku został już sprzedany.
-
Widzisz wolf1953i, bo to przyzwoita oferta była. Jest jeszcze kilka innych 1000D, ale z tymi starszymi obiektywami bez IS. Cóż, trzeba trochę popolować...
-
trzeba trzeba ale mam czas to mogę poczekać może akurat coś wartego uwagi się pojawi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wolf1953ii
trzeba trzeba ale mam czas to mogę poczekać może akurat coś wartego uwagi się pojawi.
Nie rozumiem skoro możesz czekać nie śpieszy Ci się dlaczego w trakcie "czekania" nie odłożysz trochę wiecej grosza i nie zaczniesz polować na coś "lepszego" >?