-
[Kameleon1] Jaki talent takie zdjecia :D Zaawansowana amatorszczyzna :)
Bede wdzieczna za uwagi,krytyke,opinie no i jesli sie znajdzie pochwala to jak najbardziej:D .Zajmuje sie najczesciej fotografia dziecieca
bo kocham dzieciaczki i uwielbiam pracowac wlasnie z nimi :)
1.
2.
3.
4.
5.
-
Odp: Jaki talent takie zdjecia :D Zaawansowana amatorszczyzna :)krytyka i opinie
1,5 bardzo fajne. Podpisy psują zdjęcia, prawy dolny róg jest dla nich odpowiedniejszy
-
Odp: Jaki talent takie zdjecia :D Zaawansowana amatorszczyzna :)krytyka i opinie
Dzieki.Dobrze bede umieszczac w dolnym rogu :)albo wcale :D
-
Okropnie wyostrzasz i odszumiasz. Kadry i światło bardzo fajne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Okropnie wyostrzasz i odszumiasz. Kadry i światło bardzo fajne.
No tu sie nie moge zgodzic bo ja ich w ogole nie odszumiam.Owszem wyostrzam ale tylko przy zapisie zdjecia np.na fb.W oryginale dla klienta nie sa tak wyostrzone :)
-
-
Rozmycie tla troche za mocne. Na pierwszym - widac dodatkowo pasek ostrego wokol dziewczynki. Odrobine sztucznie to wyglada (jak sie ktos nie zna - nawet nie zauwazy). Ach te komputery... Teraz juz nikt nie umie zrobic dobrej foty bez obrobki :p Ale ogolnie ladnie.
-
fajne, ale ten bokeh pachnie (albo śmierdzi - co kto woli) softwarem już na pierwszy rzut oka.
-
Mnie się podoba miękkość tych zdjęć i fajne kadry, choć na 5. obcięta huśtawka i kawałek buta razi. Też nie widzę 1. i 2. i też bardzo przeszkadzają mi podpisy na 5. szczególnie - przyciąga wzrok bardziej niż cokolwiek innego w kadrze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kameleon1
No tu sie nie moge zgodzic bo ja ich w ogole nie odszumiam.Owszem wyostrzam ale tylko przy zapisie zdjecia np.na fb.W oryginale dla klienta nie sa tak wyostrzone :)
Ja tam widzę więcej wyostrzeń.
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
Teraz juz nikt nie umie zrobic dobrej foty bez obrobki :p
Haha i bez EXIFa to nie oglÄ…danie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kameleon1
No tu sie nie moge zgodzic bo ja ich w ogole nie odszumiam.
Pewnie twój soft na ustawieniach domyślnych tak robi - warto sprawdzić.
Nie wyglÄ…da to zbyt dobrze...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Pewnie twój soft na ustawieniach domyślnych tak robi - warto sprawdzić.
Nie wyglÄ…da to zbyt dobrze...
Etam, może po prostu pojechane jest mocno clarity na minus jeśli chodzi o skórę. Takie wygładzanie.
-
Odp: [Kameleon1] Jaki talent takie zdjecia :D Zaawansowana amatorszczyzna :)
wcale nie wieje tu amatorszczyzną, a wręcz przeciwnie. Zdjęcia mi się bardzo podobają. Kolory ładne, buźki uśmiechnięte. Czekam na więcej ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
Rozmycie tla troche za mocne. Na pierwszym - widac dodatkowo pasek ostrego wokol dziewczynki. Odrobine sztucznie to wyglada (jak sie ktos nie zna - nawet nie zauwazy). Ach te komputery... Teraz juz nikt nie umie zrobic dobrej foty bez obrobki :p Ale ogolnie ladnie.
Fotografia ktora robie to nie tylko zdjecie wyjete z puszki i dodanie kolorow.Taki mam styl i w takiej fotografii czuje sie najlepiej.Manipuluje zdjeciem oczywiscie w granicach przyzwoitosci.Czasem godziny spedzam przed jednym zdjeciem.Dodaje wrozki,ptaszki,listki itd.Usuwam drzewa,krzaki itd.Itd.Kazdy lubi cos innego ja lubie pobawic sie zdjeciami i je obrobic tak aby podobalo sie to mojemu malemu klientowi.Trzeba tez wziasc pod uwage to do kogo maja trafic te zdjecia.Ja robie dzieciaczki najczesciej male dziewczynki ktore lubia wrozki,pieski,kotki i pluszaki.Kazdy ma inny styl,kazdemu podoba sie cos innego.Jesli bym robila slubne to na pewno nie w takim stylu :) Pozdrawiam i dziekuje za ocene :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jaÅ›
fajne, ale ten bokeh pachnie (albo śmierdzi - co kto woli) softwarem już na pierwszy rzut oka.
Taki byl zamiar tego zdjecia.Mialo byc calkowicie zamazane:)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
wcale nie wieje tu amatorszczyzną, a wręcz przeciwnie. Zdjęcia mi się bardzo podobają. Kolory ładne, buźki uśmiechnięte. Czekam na więcej ;-)
Dziekuje :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Mnie się podoba miękkość tych zdjęć i fajne kadry, choć na 5. obcięta huśtawka i kawałek buta razi. Też nie widzę 1. i 2. i też bardzo przeszkadzają mi podpisy na 5. szczególnie - przyciąga wzrok bardziej niż cokolwiek innego w kadrze.
Bede wstawiac bez podpisow:)No troche tu zawalilam ta hustawke i buta ?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Ja tam widzę więcej wyostrzeń.
Haha i bez EXIFa to nie oglÄ…danie.
A jak to zrobic z exifami?Tu sie nie bardzo na tym znam :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
Zdjęcia mi się bardzo podobają. Kolory ładne, buźki uśmiechnięte.
No właśnie, świeży powiew pogodnego klimatu po ponurych ciemnych zdjęciach dzieci z nastrojem jakimś postapokaliptycznym po wojnie termojądrowej w jakich niektórzy się lubują.
Pierwszych dwóch nie widzę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No właśnie, świeży powiew pogodnego klimatu po ponurych ciemnych zdjęciach dzieci z nastrojem jakimś postapokaliptycznym po wojnie termojądrowej
Podpisuję się rękami i nogami :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Podpisuję się rękami i nogami :)
Nie zmuszam nikogo do tego by mu sie podobaly moje zdjecia :)Pokazuje tylko swoje prace i wdzieczna jestem za opinie bo zawsze moge cos ulepszyc,cos zmienic.Nie bede jednak zmieniac klimatu zdjec bo akurat komus sie to nie podoba.Uzycie zdania ze wygladaja jak po wojnie termojadrowej to chyba lekka przesada :)
--- Kolejny post ---
Zauwazylam tez ze jak sie komus cos podoba to szybciutko co niektorzy musza sarkastycznie skomentowac kolegow.To chyba tylko na Polskich forach ?Nie podoba sie to skomentuj ze bleee i ty lepsze masz i w ogole beznadzieja ale daj komus wyrazic co mysli nawet jak ty masz inne zdanie :) a nie bijesz sarkazmem.
-
Dobrze byłoby Drogi Kameleonie przeczytać raz jeszcze co napisał pan.kolega i pod czym podpisał się aptur:) Tylko tym razem ze zrozumieniem:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Irek07
Dobrze byłoby Drogi Kameleonie przeczytać raz jeszcze co napisał pan.kolega i pod czym podpisał się aptur:) Tylko tym razem ze zrozumieniem:)
No wlasnie zrozumialam to tak ze pan.kolega napisal to z sarkazmem.Jesli nie, to bardzo przepraszam panow kolegow byc moze nastawilam sie na sama krytyke i dlatego tak to tez odebralam.Przepraszam jesli zle to zrozumialam ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
No właśnie, świeży powiew pogodnego klimatu po ponurych ciemnych zdjęciach dzieci z nastrojem jakimś postapokaliptycznym po wojnie termojądrowej w jakich niektórzy się lubują.
Przynajmniej tutaj moi drodzy, mozecie napisac co myslicie :d.
Zdjatka fajne.
-
Wiec glupio mi teraz panowie jesli to zle zrozumialam.Przepraszam jeszcze raz?Moglam wczesniej zapytac co mialo to znaczyc ?????Buziaki dla panow.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Kameleon1
A jak to zrobic z exifami?Tu sie nie bardzo na tym znam
To zależy od softu, np "Adoby" domyślnie załączają, z kolei po załadowaniu zdjęć na niektóre serwery EXIFy są usuwane.
Oczywiście nikt nie zmusza do ich zamieszczania (też mi się zdarza usuwać), ale fajnie pooglądać też w jakich warunkach i czym było zrobione zdjęcie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
To zależy od softu, np "Adoby" domyślnie załączają, z kolei po załadowaniu zdjęć na niektóre serwery EXIFy są usuwane.
Oczywiście nikt nie zmusza do ich zamieszczania (też mi się zdarza usuwać), ale fajnie pooglądać też w jakich warunkach i czym było zrobione zdjęcie.
Dziekuje :)czyli zalezy na jaki serwer wrzuce zdjecia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kameleon1
Dziekuje :)czyli zalezy na jaki serwer wrzuce zdjecia.
Nie rozumiem za bardzo o co kolegom chodzi. Zdjęcia są bardzo dobre. Tytuł twojego postu zupełnie nie pasuje do tego co prezentujesz.
1 świetne, bardzo podoba mi się 4 i 5
-
Mi się podobają, tłumaczyłem tylko o co chodzi z EXIFami.
-
No to sie narobilo ???Teraz juz nie wiadomo o co chodzi.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie rozumiem za bardzo o co kolegom chodzi. Zdjęcia są bardzo dobre. Tytuł twojego postu zupełnie nie pasuje do tego co prezentujesz.
1 świetne, bardzo podoba mi się 4 i 5
Dziekuje :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Pierwszych dwóch nie widzę.
i po masie fotek samolotów i ptaków :D
-
Zdjęcia niezłe ale bokeh na 4. rzeczywiście słabo wygląda (włosy modelinki). Do tego, moim zdaniem, można się przyczepić - tym bardziej, że na innych zdjęciach jest ok.
-
więcej realizmu w tym rozmyciu by się przydało i dokładności np. na pierwszym zdjęciu dość słabo to wyszło - jakiś jasny obiektyw, nawet 50 1.8 mógłby ułatwić zrozumienie jak takie zdjęcie powinno wyglądać, jak poprawiamy rzeczywistość to poprawiajmy dobrze.
-
Jest jeszcze inne rozwiązanie, po dodadniu rozmyć zmniejszyć rozdzielczość na tyle, żeby nie było to widoczne, np dopóki zdjęcie 1. nie jest powiększone, to aż tak nie widać programowej GO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaÅ›
więcej realizmu w tym rozmyciu by się przydało i dokładności np. na pierwszym zdjęciu dość słabo to wyszło - jakiś jasny obiektyw, nawet 50 1.8 mógłby ułatwić zrozumienie jak takie zdjęcie powinno wyglądać, jak poprawiamy rzeczywistość to poprawiajmy dobrze.
Akurat jesli chodzi o obiektywy to wszystkie mam jasne.O ile dobrze pamietam to 1 robilam canonem 85mm ze swiatlem 1.2.Jesli znasz ten obiektyw to na pewno wiesz ze akurat ma piekny bokeh i duzo tu wcale nie musialam rozmazywac:) Jednak i tak nie bylam zadowolona z efektu, bo zamiar tego zdjecia byl taki ,aby zamazac calkowicie tlo:) Byc moze za mocno ?
-
Tu chodzi o granice ostrość/nieostrość, przy dokładaniu rozmyć takowe mogą potem wyglądać nienaturalnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Tu chodzi o granice ostrość/nieostrość, przy dokładaniu rozmyć takowe mogą potem wyglądać nienaturalnie.
Tak ja rozumiem ale nie na darmo napisalam ze jestem zaawansowana amatorka :) Po to tu jestem i biore wszystkie uwagi do siebie aby cos poprawic cos zmienic:)Po to sa mi potrzebne wasze opinie :)
-
To teraz moze ja powiem co mi sie nie podoba ;)bo w sumie zadne moje zdjecia nigdy mi sie nie podobaly:D
Mysle ze w 8 za ciemne nogi dziewczynek bo cien w lesie i tak wyszlo beznadziejnie :(
6.
7.
8.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kameleon1
w 8 za ciemne nogi dziewczynek bo cien w lesie
Możesz spróbować to wyrównać, hasło dla google "jak wyrównać kolor skóry" daje trochę poradników w odpowiedzi (nawet w warunkach studyjnych pojawiają się różnice w kolorach skóry, wynikające z rzeczywistych różnic odcieni na różnych częściach ciała, nie mówiąc np. o jasnych, nieopalonych miejscach, i się z tym walczy przy retuszu). Ważne, żeby nie przesadzić, nie zrób np. nóg w jasności i odcieniu górnej, oświetlonej części twarzy ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Możesz spróbować to wyrównać, hasło dla google "jak wyrównać kolor skóry" daje trochę poradników w odpowiedzi (nawet w warunkach studyjnych pojawiają się różnice w kolorach skóry, wynikające z rzeczywistych różnic odcieni na różnych częściach ciała, nie mówiąc np. o jasnych, nieopalonych miejscach, i się z tym walczy przy retuszu). Ważne, żeby nie przesadzić, nie zrób np. nóg w jasności i odcieniu górnej, oświetlonej części twarzy ;)
Dzieki sprobuje z tym powalczyc :)
--- Kolejny post ---
W 8 tez kadr zepsulam ?Dziewczynki powinny byc bardziej z lewej strony ale to da sie zrobic ?
-
6, 7, 8 sa bardzo fajne. Nie ma juz tego sztucznego rozmycia albo jest bardzo subtelne:) PS dobrze, ze jestem facetem i nie musze miec skrzydel na plecach :p Ale malej nawet pasuje :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
dobrze, ze jestem facetem i nie musze miec skrzydel na plecach :p Ale malej nawet pasuje :)
Nie doceniasz kreatywności rodziców (i fotografów dziecięcych), nawet faceta (małego) mogą trafić skrzydełka (jakiegoś trutnia), i nie będzie miał nic do gadania :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kameleon1
Akurat jesli chodzi o obiektywy to wszystkie mam jasne.O ile dobrze pamietam to 1 robilam canonem 85mm ze swiatlem 1.2.Jesli znasz ten obiektyw to na pewno wiesz ze akurat ma piekny bokeh i duzo tu wcale nie musialam rozmazywac:) Jednak i tak nie bylam zadowolona z efektu, bo zamiar tego zdjecia byl taki ,aby zamazac calkowicie tlo:) Byc moze za mocno ��
ile było robione to widać przez niedokładną maskę w okolicach końca sukienki z lewej (naszej) strony i o ten kawałek mi chodzi, nie pasuje mi koncepcja tego blura bo z lewej strony blur zlikwidowal płaszczyznę ostrości, a z prawej zostawił może to byłoby mniej rzucające się w oczy gdyby było dokladne :), nie ma exifa, a ja po bokehu jeszcze z nałożonym psowym blurem na pewno szkla nie rozpoznam - moim zdaniem mógłby to być kit i po takich zabiegach będzie wyglądało podobnie.
następna seria mi się podoba :) chyba 8 mi najbardziej pasuje
-
nr 8 fajne i nic bym nie robił z nogami
nr 7 także fajne nawet jeśli poświata dorobiona w PS ;)
-
-
Rozumiem ze moze sie wydawac ze kit.Akurat kitow nie mam w swoich obiektywach.Wszystkie mam L.Najjasniejszy to 85 ze swiatlem 1.2 a najciemniejszy to 2.8.Sprawdzilam na oryginalnym zdjeciu i dalam tam swiatlo 1.8.Wrzuce pozniej oryginal tylko nie wiem czy pokaza sie tam te exify
:(Sa to zdjecia z tamtego roku i obrobka moja byla wtedy jeszcze niedokladna.Teraz bardziej sie staram :) :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
nr 8 fajne i nic bym nie robił z nogami
nr 7 także fajne nawet jeśli poświata dorobiona w PS ;)
Tak dorobiona niestety :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
ze jestem facetem i nie musze miec skrzydel na plecach
Faceci, a raczej chłopcy to częściej mają rogi, takie "diabełkowate".
Ale ostatnie foty bardzo ładne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
6, 7, 8 sa bardzo fajne. Nie ma juz tego sztucznego rozmycia albo jest bardzo subtelne:) PS dobrze, ze jestem facetem i nie musze miec skrzydel na plecach :p Ale malej nawet pasuje :)
Dzieki.Podrzuc zdjecie to ci zrobie skrzydelka ??moze i podpasuja ?
-
Oświetlenie, kolory, kontrast na ostatnich podobają mi się, natomiast kadry już nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kameleon1
W 8 tez kadr zepsulam í ½í¸¶Dziewczynki powinny byc bardziej z lewej strony ale to da sie zrobic í ½í¸ƒ
I ten centralny kadr dużo bardziej rzuca się w oczy niż ciemne nóżki, które są naturalne w takim oświetleniu. W 6 też kadr prawie centralny.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Oświetlenie, kolory, kontrast na ostatnich podobają mi się, natomiast kadry już nie.
I ten centralny kadr dużo bardziej rzuca się w oczy niż ciemne nóżki, które są naturalne w takim oświetleniu. W 6 też kadr prawie centralny.
No dlatego pisalam juz ze kadr zawaliłam ale go poprawie :)W 7 kadr mi pasuje i tu bym nic nie zmienila.
-
Sorki chodzilo mi o 8 ze nic bym nie zmienila :)
-
Aj kurcze znow pomylilam numery ?
-
mnie sie bardzo podobaja!