Otwarcie stacji paliw - sesja fotograficzna
Witam.
Otrzymałem propozycję sfotografowania stacji paliw, na zewnątrz i w wewnątrz.
Mało ostatnio pracuję z doświetlaniem, właściwie w ogóle, ale zastanawiam się nad zastosowanie sztucznego światła właśnie w tym przypadku.
Ma ktoś może jakiś pomysł odnośnie ustawienia lamp itd. Jeśli to będzie tylko dzienna sesja, to może w ogóle zrezygnować z doświetlania wewnątrz??
Jakbyście to widzieli?
Mam 3 lampy:
YN 568EXII
C 600ET-RT
C 430EXII
Wyzwalacze YN
Softbox 60x60, dużą blendę i białą parasolkę.
Odp: Otwarcie stacji paliw - sesja fotograficzna
Z zwenatrz ambient, w srodku, doswietlic pomieszczenie (nie przepalic widoku zza okna).
Postaraj sie zachowac naturalny wyglad.
Ew na zwenatrz, mozesz poczekac na zachod slonca i zrobic lekkiego hdr'a
Dzięki Zdebik!
Sesję wykonałem, choć nie obyło się bez problemów. Przez dłuższy czas Słońce strasznie waliło w szyby, a na dwóch dużych oknach nie było jeszcze żaluzji.
Musiałem więc poczekać, aż zejdzie niżej i schowa się pod warstwą chmur. Potem nie bawiłem się już z doświetlaniem, tylko fotografowałem w świetle zastanym. Lampami delikatnie doświetlałem tylko jakieś bardziej zacienione miejsca. Był mały problem z nieprzepaleniem okien, ale może to i lepiej, bo okazało się że te wielkie okna były bardzo brudne.
Pod wieczór trafiła mi się ładna tęcza nad samą stacją;)
No i całkiem przyzwoite zdjęcia. Klient będzie zadowolony. Choć wnętrza troche wyglądają pusto (nie, ze bez ludzi, ale czasem puste ściany).
Dzięki panowie. Nie mam jeszcze doświadczenia we wnętrzach. Kiedyś wykonałem kilka sesji foto wnętrz w ośrodkach wypoczynkowych. Tutaj na kilku zdjęciach można było pokazać pomieszczenie z wyższej perspektywy, nie pomyslałem o tym ,z przyzwyczajenia do wnętrz mieszkalnych. Na przyszłość już będę o tym pamiętał. Może dlatego pomieszczenie sprawia wrażenie pustego.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
No i całkiem przyzwoite zdjęcia. Klient będzie zadowolony. Choć wnętrza troche wyglądają pusto (nie, ze bez ludzi, ale czasem puste ściany).
Też tak sądzę. Zdjęcia dobre, choć wydaje się trochę pusto w środku. Klientowi na pewno przypadną do gustu. Ale Panie, na przedostatnim lewy dolny róg nieostry, aptekarze na pewno to wytkną... żartuję oczywiście ;-)
Dla apteki jeszcze nie pracowałem (na szczęście);)
Kilka zdjęć zrobiłem z filtrami, bo na początku układ chmur na to pozwolił.
Jeszcze kilka zdjęć z tej sesji
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Dla apteki jeszcze nie pracowałem (na szczęście);)
Masz dobry warsztat, z apteką też dasz radę ;)
Z tej wrzutki ostatnie najbardziej mi się podoba, ale wszystkie charakteryzują się bardzo przyjemną obróbką.
lipa, nie ma modelek ;-) Ludzi nie ma bo widać drogo musi być na tej stacji ;-)
Świetnie wyszło. Jakie szkiełko użyłeś do sesji?
A co do cen - jak na obecne realia tani gaz :D
Dzięki. Canon 16-35/4 i Sigma 20/1.4.
Bardzo przyjemne. Ostatnia fota, to HDR?
Dzięki. Wstyd się przyznać, ale nie miałem okazji jeszcze bawić się w HDR-y. To zdjęcie jest wykonane z filtrami ND, połówkowym i polarem, a potem obrobione w LR i w Nik Collection - Color Efex Pro 4 (detail extractor).