Co jest na zdjęciu i gdzie ono zostało zrobione?
Wersja do druku
Co jest na zdjęciu i gdzie ono zostało zrobione?
Wygląda jak pociąg. Literka W sugeruje Kraków. Chyba, ze zdjęcie jest odwrócone, to wtedy literka M sugeruje coś innego, ale nie znam żadnych ciekawych miast na M :(
No to może podpowiedź...
Parowóz z chrzanowskiego Fabloku?;)
Wąskotorowy?
Parowozownia w Wolsztynie? (...czasami najprostsze wyjaśnienia okazują się słuszne...)
Wąskotorowy, nie Wolsztyn
Czy to jest tylko parowóz pomnik, czy w pobliżu są też czynne kopciuchy?
Są też czynne
Warszawa Główna?
Nie, nie jest to Warszawa
--- Kolejny post ---
Może kolejne zdjęcie...
Żnin?
Sochaczew?
Nie Sochaczew
Chabówka?
podobne coś stoi w Janowie Lubelskim w muzeum kolei ;)
Kościerzyna trochę daleko od Wisły więc zdecydowanie nie, Janów Lubelski już jest bliżej rozwiązania
--- Kolejny post ---
Ktoś wie jak się nazywa ta lokomotywa? Bo to dużo daje, żeby rozwiązać zagadkę
--- Kolejny post ---
Ten typ lokomotywy... Nazwa zwierzęcia podpowiem
--- Kolejny post ---
Skansen Wąskotorowej Kolei Leśnej w Pionkach?
--- Kolejny post ---
Skansen leśnej kolei wąskotorowej im. Jana Szweda Jedlnia-Letnisko?
Swoją drogą to nie wiedziałem że w Jedlni i Pionkach są takie miejsca. Muszę odwiedzić kiedyś koniecznie
--- Kolejny post ---
Coś mi nie wysłało posta, który miał być zaraz po Twojej odpowiedzi...
O już cieeepło, ciepło...
Ryś T49-112, na pewnym portalu nazywają go Stary Pit... "SKARB"... Nawet dokładne współrzędne są podane...
Dęblin?
Bingo!
Na portalu Geocaching nazywają lokomotywkę "Stary Pit" (GC5JJY4)
No, to widzę Kolega wpuścił na niezłą minę! Pytałem, czy są w pobliżu czynne kopciuchy i padło potwierdzenie, że tak. A gdzie te czynne parowozy w Dęblinie? No gdzie?:mrgreen: Szukam i szukam i poza tym pomnikiem nic więcej nie mogę znaleźć.
Od kiedy kopciuchami nazywa się coś innego, niż parowozy??? No ale teraz już przynajmniej będziesz wiedział;) A to w końcu tylko zagadka i zabawa:)
Osobiście odebrałem to jednoznacznie, że trzeba szukać w miejscach, gdzie nadal kursują wąskotorówki z parowozami. Ale mniejsza o to;)
Czy kopciuchem nie jest lokomotywa spalinowa? Twoje pytanie odebrałem w trochę inny sposób... Czy to jest muzeum czy stacja kolejowa. Stąd padła taka a nie inna moja odpowiedź. Nikogo w błąd nie chciałem wprowadzić
Nie jest! W każdym razie wśród osób choć minimalnie interesujących się koleją na 1000% nie:mrgreen: I przyjmij to do wiadomości;)
Ale nie traktuj tego jako napaść na Ciebie, czy złośliwość. Mi, w mojej zagadce, też niestety udało się wprowadzić skutecznie uczestników w błąd... Zdarza się. Ale przynajmniej czegoś się tu też, przy okazja zabawy, można dowiedzieć.
Zatem zapamiętam
W Pionkach już nie ma od kilku lat tego skansenu, a w Jedlni Letnisko chyba nigdy niczego takiego nie było i nie ma obecnie. Zaraz coś znajdę i zapodam zagadkę :)