Co to jest i po co tam stoi?
Wersja do druku
Co to jest i po co tam stoi?
może bojler jakowyś? :)
Zbiornik sprężonego powietrza.
a może beczka z paliwem na jakiejś "przydomowej" stacji paliw :)
--- Kolejny post ---
a jak nie paliwem to może LPG, jakiś manometr jest pod tą kopułą
Albo rodzaj naturalnego bojlera: zbiornik na wodę, która nagrzeje się od słońca i krówki się nie przeziębią pijąc, lub pomidory dorodne będą po podlaniu.
Nie boiler, owszem zbiornik, nie na powietrze jednakowoż tylko na paliwo, ale do czego to paliwo? Wypełnia jedno konkretne zadanie. Nie przydomowe.
Domowy zasobnik napojów wyskokowych gdzieś za górami i lasami ? ?
Nie jest to element aparatury polowej do produkcji bimbru.
może przy jakimś niewielkim lotnisku?
Owszem służy to tranportowi, ale nie lotniczemu. I nie tak bezpośrednio jak można by myśleć.:idea::?:
może jakiś związek z rolnictwem w takim razie?
Z rolnictwem nie ma nic wspólnego.
Zbiornik paliwa dla maszyn rolniczych w jakimś gospodarstwie?
Kolejowy zbiornik na wodę?
to może zbiornik na paliwo zasilające agregat prądotwórczy
Do napędu pomp, niezbędnych poszukiwaczom złota lub drogich kamieni do dewastacji okolicznych terenów.
Nie jest to aż tak egzotyczne.Ale bardziej ciekawe niż tak prozaiczne ogólne zastosowanie.Powiało ciepłem.Ja myliłem się co do zastosowania tego nawet jeszcze po wybraniu tego tematu jako zagadki....ale ja nie jestem taki rozgarnięty jak niektórzy forumowicze, więc proszę się nie zniechęcać.
Nie jest to na pewno zbiornik na gaz płynny.
Zbiornik hydroforowy?
To jest zbiornik na propan.
A propan poza grzaniem może napędzać wiele maszyn np. traktor, wózek widłowy, łodzie motorowe, generatory itp. itd.
Tak, ustaliliśmy już, że jest to zbiornik paliwa, a tym paliwem jest rzeczywiście propan.
Zbiornik gazu biogazowni gospodarskiej.
Hmmm
Gazoport w tvp1 wyglądał bardziej okazale
Zasilanie gazem instalacjo pola biwakowego? ?
Po kamieniach można domniemywać, że to jest nad wodą.
Czy to zasila jakiś napęd do przeprawy przez rzekę?
No właśnie to podłoże. Czy to nie sugeruje czyj to teren? Woda akurat jest, ale nieco dalej.
propan do kuchenek gazowych w wagonach Wars :D
Nie do kuchenek, ale mamy tu do do czynienia z kolejnictwem. Na forum jest chyba grupa miłośników kolei.
walnę głupotą pewnie - to służy do zasilania zwrotnic? a raczej - służyło...
Drezyny na tym jeżdżą.
--- Kolejny post ---
Do rozmrażania zwrotnic.
Też tak myślałem, ale nie.
--- Kolejny post ---
Do rozmrażania zwrotnic.[/QUOTE]
To jest prawidłowa odpowiedź. Nie wiedziałem do wczoraj,że tak się rozmraża zwrotnice. Kiedy to się włącza buchają płomienie jakby się tory paliły. Chyba lepsze niż elektryczne rozmrażanie. Zadajesz następną!
This Is The Awesome Way Railroads Keep Tracks Warm In Winter
Myślałem, że na stacji jakiś funkcjonariusz chodzi z miotaczem płomieni, tak sugerował ten długi czarny wąż. Ale to jest lepsze i takie amerykańskie.
Wkrótce coś zadam.
Tylko Amerykańce mogli coś takiego wymyślić!:mrgreen: Śmiem wątpić, czy lepsze od EOR. Na pewno dużo bardziej upierdliwe w obsłudze, ale pewnie tańsze;)
U nas, to jest w Europie, stosuje się elektryczne grzałki do rozjazdów.
A słyszałem, jak w czasach słusznie minionych próbowano odśnieżać tory na stacji Warszawa Praga z zastosowaniem silnika odrzutowego. Śnieg z torów schodził razem z podkładami i podsypką ;)
w Holandii sa podgrzewane zwrotnice. hamerykanskie. takie wypasione, ze jak tylko przyjda mrozy, to te podgrzewacze zamarzaja i g* dziala ;)
a pasazerowie kwitna na dworcach, czekajac az coskolwiek pojedzie...
no ale nie wszedzie moze byc Szwajcaria, ze przy -30C i 15% podjazdach kolej jezdzi wedlug zegarka ;) w Holandii kazdy poranny przymrozek "ponownie zaskakuje drogowcow" a dodatkowo lokalne PKP dzielnie sklada bron gdy tylko pojawia sie grozba surowych warunkow zimowych (tak z 1cm sniegu lub -1C) a i jesien daje im w kosc mocno, bo liscie leza na torach i ich wysprzatanie na odcinku w sumie jakichs przerazajacych 30km przekracza mozliwosci kolei...