Zoom na koncerty plenerowe
Hej ;)
Od jakiegoś czasu zdarza mi się robić zdjęcia przy okazji koncertów plenerowych i chciałabym dokupić sobie nieco konkretniejszy zoom. W chwili obecnej używam Canona 50mm f/1.8 (przy zdjęciach w fosie) i Canona 18-135mm f/3.5-5.6 IS (kiedy jestem już za barierkami), ale właśnie w tym problem. Nie zawsze mam możliwość przepchnąć się bardzo blisko (bo pogo, młynki i ogólne szaleństwa). Więc jednak przydałby mi się nieco konkretniejszy zoom (coś ok. 200-300mm na dłuższym końcu).
W chwili obecnej światło 3.5 daje radę (trafiam zawsze na przyzwoite warunki oświetleniowe), więc nie szukam koniecznie jasnych szkieł. (Wiadomo, nie pogardziłabym 70-200mm f/2.8, ale niestety fundusze nie pozwalają na takie szaleństwa).
Tak więc rozważam zakup np. Tamrona AF 70-300 mm f/4-5,6 czy też Sigmy DG 70-300 mm F 4-5.6. Czy ma to jakiś sens? A może warto wziąć coś innego pod uwagę?
(Mogą być to obiektywy używane, z ebaya, powiedzmy max do 800zł)
Odp: Zoom na koncerty plenerowe
Jeśli już koniecznie tamron to raczej ten:
Tamron AF 70-300mm f/4-5.6 SP Di VC USD
może dozbierasz do 70-200/4? używkę da się kupić za ok. 1500 zł
na koncerty im jaśniej tym lepiej
Canon 55-250 stm
Tamron 70-300 vc usd
tapnięte z tela
Ef 70-200/4. Miałem i polecam.
No jednak kwota 800zł to taki mój max jaki mogę przeznaczyć na obiektyw w tym momencie (i nie sądzę, żebym 'dozbierała' bo zawsze jak staram się na coś odłożyć, to wtedy dopada mnie przysłowiowa złośliwość rzeczy martwych, a to coś padnie, a to się popsuje, a to na wesele trzeba iść itd...)
Cytat:
Zamieszczone przez
Flusz
No jednak kwota 800zł to taki mój max j
To raczej brałbym tego:
Canon 55-250 stm
Cytat:
Zamieszczone przez
Flusz
No jednak kwota 800zł to taki mój max jaki mogę przeznaczyć na obiektyw w tym momencie (i nie sądzę, żebym 'dozbierała' bo zawsze jak staram się na coś odłożyć, to wtedy dopada mnie przysłowiowa złośliwość rzeczy martwych, a to coś padnie, a to się popsuje, a to na wesele trzeba iść itd...)
Taniej 55-250, drożej tamron albo canon 70-300
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby na takich koncertach światło 5.6 nie stanowiło problemu. Poza tym nie wiemy jaką puszkę ma autor wątku. Pisze o 3,5 że daje radę, ale te zoomy na końcu mają o 1,3 EV ciemniej ,a to już dużo. Więc nie wiem, czy te rady aby kupić ciemne tele są wskazane.
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Jakoś nie mogę sobie wyobrazić aby na takich koncertach światło 5.6 nie stanowiło problemu. Poza tym nie wiemy jaką puszkę ma autor wątku. Pisze o 3,5 że daje radę, ale te zoomy na końcu mają o 1,3 EV ciemniej ,a to już dużo. Więc nie wiem, czy te rady aby kupić ciemne tele są wskazane.
Koncerty plenerowe, 5,6 da radę. Zresztą w tym budżecie wyjścia nie ma
No chyba że w dzień, bo nocą to naprawdę sobie nie wyobrażam. Pozdrawiam
A no tak, nie napisałam o body - mam 500d
I owszem, światło daje radę bo te koncerty naprawdę są dobrze oświetlane. Zaczynają się od 16, a kończą ok 23 więc dosyć długo jest po prostu widno.
Cytat:
Zamieszczone przez
Flusz
A no tak, nie napisałam o body - mam 500d
I owszem, światło daje radę bo te koncerty naprawdę są dobrze oświetlane. Zaczynają się od 16, a kończą ok 23 więc dosyć długo jest po prostu widno.
Słabe body, słaby obiektyw zdjęcia da się robić. Rajdu cinquecento nie wygrasz
Cóż, nie każdego stać na sprzęt z górnej półki, a nie miałam też zamiaru oszczędzać na pierwszy aparat 10 lat, żeby w ogóle zacząć przygodę z fotografią i mieć od razu dobre body i dobre obiektywy. Chyba każdy od czegoś zaczynał.
Cytat:
Zamieszczone przez
Flusz
Cóż, nie każdego stać na sprzęt z górnej półki, a nie miałam też zamiaru oszczędzać na pierwszy aparat 10 lat, żeby w ogóle zacząć przygodę z fotografią i mieć od razu dobre body i dobre obiektywy. Chyba każdy od czegoś zaczynał.
Nie chodzi mi o to, że masz kupować sprzęt z górnej półki, musisz zdawać sobie sprawę z ograniczeń