Zapraszam do głosowania.
Wersja do druku
Zapraszam do głosowania.
nie uzywam i nie planuje zakupu.. narazie przynjamniej a z tych co podales to jesli bym potrzebowal czegos to bral bym sigme 12-24 bo do FF tez pasuje
Zaznaczyłem ostatnią możliwość z braku opcji: Nie używam i nie planuję zakupu.
Jeszcze druga taką walnij dla 36x24:mrgreen:
Brakuje jednego z najbardziej popularnych - 17-40/4L. Poza tym gdzie stalki? Jakas mocno niekompletna ta ankieta...
bo mowa o ultraszerokich i pewnie chodzi o ten ultra na cropie :D
Dokładnie tak jak napisał Kane. Stałek nie brałem pod uwagę. Starałem się wymienić te najbardziej popularne zoomy.
nie ma co sie oszukiwac ze na fullframe takie szklo bedzie zdatne do uzytku. po drugie na fullframe odpowiednikiem takiego szkla to jakies 20-40, wiec lepiej zalozyc 16-35 albo 17-40.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
no pewnie ze bedzie zdatne do uzytku... dopoki sie cegiel nie fotgafuje ;-).. wtedy nawet 14L ma problemy zeby przetrwac
ja ubolewam ze nie ma jakies taniej stalki ktora dawalaby szeroki kat pomimo cropa. na w/w mnie nie stac, a zenitar jednak za waski. szkoda ze za czasow m42 nie bylo cropa...
to ubolewamy razem :)Cytat:
Zamieszczone przez baca
Jakoś nie widzę zwolenników sigmy 10-20.
Jeszcze jedna prośba do tych co wybierają opcje "inny" aby w miarę możliwości wpisali co to za obiektyw.
pozdrawiam
ten "innny" to 15-30 DG.
Bo... nie miałem kasiory na 12-24 DG - który jest poezją :mrgreen:
Nie uzywam i nie planuje zakupu. Gdybym planowal zakup to zbieralbym na Sigme 12-24 bo:
- pasuje do fullframe
- macalem ja razem z EF-S 10-22 i Sigma ma mniejsze dystorsje
no ale potem musialbym kombinowac jak do niej polara/polowke przypasowac :roll: .
Tylko do jakiego użytku? Jakoś niemal nikt w takich dyskusjach nie bierze pod uwagę, że zakres zastosowań takiego szkła w FF jest jednak inny niż w cropie. To tak, jakby planować wykorzystanie 6mm dla cropa - rzecz dla konesera, jak sądzę :) Jeśli ktoś nie czuje potrzeby posiadania takiego szkła dla cropa, to tym bardziej dla FF będzie mu niepotrzebne.Cytat:
Zamieszczone przez Jac
PS1. Gdy będę zmieniał puszkę na FF, to superkrótkie szkło sprzedam /albo podaruję ;)/ razem z puszką, bo to co dziś nim focę, w FF i tak będzie wymagało innego szkła...
PS2. Jednak C. dał marketingowego ciała z 10-22. Gdyby to szkło było choć teoretycznie do wykorzystania w FF, pewnie sprzedaż byłaby większa ;)
a gdzie zenitar
no pewnie ze to tak jest, jednym jest potrzebne i sobie kupia a inni uznaja to za ekstremum... mi sie bardzo podobaja przerysowania perspektywy z fisheye'ow roznej masci, i ekstremalnie szerokie katy ;-)... No jasne ze to nie bedzie podstawowy obiektyw... jego zastosowanie jest porownywalne z filtrami efektoymi (np typu gwazdka) wiadomo ze nie na codzien i nie do wszystkiego...Cytat:
Zamieszczone przez RafalK
umowmy sie ze standardowy zakres ogniskowych to 35-200... wsyztko co sie w tym nie miesci to juz jest specjalizacja ;-)
Tu :roll: :Cytat:
Zamieszczone przez GaGacek
http://canon-board.info/showpost.php...61&postcount=7
pytanie retoryczneCytat:
Zamieszczone przez Vitez
inne - Sigma 15-30
Kategoria inne
- 16-35/2.8L na pełnej klatce (przy 16mm już za szeroko)
- 14/2.8L czasami bo pożyczam (jeszcze bardziej za szeroko).
Przy ekstremalnie szerokim kącie stawiał jednak na stałą ogniskową. Wg mnie zoomy wysiadają. Choć prywatnie mam zoom. Zawsze trochę taniej niż 2 mocne stałki.
Ostatnio macałem Sigmę 12-24... strzeliłem parę fot i nie oddał bym mojego C 10-22 za tą Sigmę... z conanowskim pozdr
Ta Sigma jest trochę nie na miejscu w tej sondzie. To jest obiektyw pełnoklatkowy, zaś pozostałe to szkła do małej matrycy i poza ogniskowymi trudno ją porównywać z pozostałymi.Cytat:
Zamieszczone przez jacab1
Z tymi Sigmami co to się teoretycznie nadają do FF to będzie pewnie tradycyjnie, czyli jak Canon wprowadzi tanie FF, to zapewne postara się znowu, by dotychczasowe modele Sigm miały kłopoty z kompatybilnością ;-)
P.S. Moja opinia nie ma żadnego związku z tym, że w piątek odbieram Tokinę ;)
Mysle o canonie bardzo ciekawe efekty mozna uzyskac.Planuje zakup tego szkla.
Własnie, ja mam Ultraszeroko na 17-40 a brakuje mi go w tej sondzie :|
Sonda odnosiła się do sprzętu z cropem :)Cytat:
Zamieszczone przez Cichy
pozdrowienia
inne: 20-35
heeee zabawne, nie biorąc pod uwagę kategorii "nie używam" z pierwszych pięciu szkieł na razie wygrywa "inne" :D
przydała by się jeszcze kategoria typu "nie mam i nie potrzebuję, bo robię portrety"
może by i była ale dwa i pół roku temu pewnie to aptura nie intersowało...
Tokina 11-16 2.8
Canon 16-35L II na 5d
nikon 14-24 f/2.8 z adapterem na eos 500N
no nie no, sprecyzuj trochę.
zaznaczyłem że innego mając w domyśle zenitara 16 a tu czytam że te nie. :/