lampa błyskowa czy 70 200?
Witajcie.
Co wybrać lepiej, na pierwszy ogień, waszym zdaniem aby dalej się rozwijać?
3 lampy błyskowe z parasolkami i wyzwalaczami,
czy,
70-200 2.8?
Chodzi mi o to aby rozwijać się dalej w stronę fotografii fashion i portretowej.
Wiedzę o świetle mam i wiem jakie są zalety i do czego służą powyższe, jednak mam zgryz w co zajnwestować jako pierwsze.
Co sądzicie?
Odp: lampa błyskowa czy 70 200?
Cytat:
Zamieszczone przez
abi85
Witajcie.
czy,
70-200 2.8?
Chodzi mi o to aby rozwijać się dalej w stronę fotografii fashion i portretowej.
Wiedzę o świetle mam i wiem jakie są zalety i do czego służą powyższe, jednak mam zgryz w co zajnwestować jako pierwsze.
Co sądzicie?
obcy ludzie mają Ci mówić, co bedzie dla Ciebie lepsze i na co mam wydawać kase? tym bardziej że nie "chwalisz" się sprzetem jaki posiadasz
to juz lepiej WrĂłżby Online na żywo - wrĂłżenie z kart, horoskopy i numerologia
Cytat:
Zamieszczone przez
abi85
czy,
70-200 2.8?
W używany 85/1.8 albo 50/1.4 i jedną lampę na statywie (z parasolką i wyzwalaczem) plus blendę.
W sumie dobry pomysł jak na początek, może mieć to swoje plusy i niski poziom startu.
Rozważę, dzięki.
A Panu
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
obcy ludzie mają Ci mówić, co bedzie dla Ciebie lepsze i na co mam wydawać kase? tym bardziej że nie "chwalisz" się sprzetem jaki posiadasz
to juz lepiej WrĂłżby Online na żywo - wrĂłżenie z kart, horoskopy i numerologia
dziękuję za radę, bo czasem jak się ma wątpliwości lepiej zapytać, czyż nie kochany? A sprzętem nie muszę się chwalić, nie mam potrzeby, on jest do robienia zdjęć nie do "pozowania nim".
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Profoto b2
i od razu sponsora poszukam :D
Sam chce sprzedac 70-200 2.8 II i ciezko bedzie je lunac za 6000 (ma gware do 10/2017).
W sumie b2 to koszt nowego 70-200, jedynie trigger to lekkie przegiecie.
Cytat:
Zamieszczone przez
abi85
W sumie dobry pomysł jak na początek, może mieć to swoje plusy i niski poziom startu.
Rozważę, dzięki.
A Panudziękuję za radę, bo czasem jak się ma wątpliwości lepiej zapytać, czyż nie kochany? A sprzętem nie muszę się chwalić, nie mam potrzeby, on jest do robienia zdjęć nie do "pozowania nim".
nie ma to jak bycie macho w internecie, co?
jak bys nie był tak arogancki i chwile sie zastanowił przed napisaniem to pewnie być zauwazył cudzysłow przy słowie chwalene sie sprzetem, bo niby jak nie wiadomo co masz ,to jak radzic co jest potrzebe... ale teraz mnie to w...i
aaaa i jeszcze jedno NIGDY nie zwracaj sie do mnie per "kochany" jasne?
Cytat:
Zamieszczone przez
abi85
sprzętem nie muszę się chwalić, nie mam potrzeby
Mylisz się (w tym znaczeniu, o które chodziło).
Jeśli masz cropa, warto pomyśleć o "50", jeśli FF, o "85", jeśli taniego, amatorskiego cropa, to może FF itd
Nic nie napisałeś, ani o doświadczeniu, ani o sprzęcie, więc porady były na bardzo ogólnym poziomie, bardziej zbliżonym do wróżenia z fusów (nie tylko z kart), niż do sensownych rad co wybrać.
Jedna lampa nie ze względu na koszty - słońce jest tylko jedno ;) Jeśli nie masz doświadczenia, i od razu zechcesz zacząć od 3 lamp (i to z parasolkami), efekty mogą być niezbyt zachwycające.
Może i jestem porywczy, hardy i czego am by nie przyczepił, będzie pasowało.
Jednak jest mi z tym dobrze i ciężko pracuję aby pozwolić sobie na to aby takim być.
A co do macho, rzeczywiście nim jestem, od urodzenia, przecież nie znaczy to nic innego niż facet.
Co do Kochanego, to ok nie będę mówił do Kochanie, Kochanie. :D To taka ironia, mam nadzieję że nie zaczniesz się rzucać. :P
A porady na ogólnym poziomie i sprzętu, cóż myślcie co chcecie.
Cytat:
Zamieszczone przez
abi85
Jednak jest mi z tym dobrze i ciężko pracuję aby pozwolić sobie na to aby takim być.
A co do macho, rzeczywiście nim jestem, od urodzenia, przecież nie znaczy to nic innego niż facet.
Co do Kochanego, to ok nie będę mówił do Kochanie, Kochanie. :D To taka ironia, mam nadzieję że nie zaczniesz się rzucać. :P
nie, nie będe sie rzucał, bo widze że "gramy w innych ligach" nie tylko foto ,ale i kultury osobistej. To taka ironia:p
w profilu jest ikonka "Dodoaj do listy ignorowanych" własnie ja nduszam, i możesz być z siebie dumny, zrobiłem to pierwszy raz odkąd jestem na forum
Cytat:
Zamieszczone przez
abi85
Skąd mamy wiedzieć co ci jest potrzebne. Nie wiemy co fotografujesz, jakie masz obiektywy, jaki aparat. Potrzebujesz lamp z parasolkami czy obiektywu ? Z 70-200 będzie wygodniej wybrać się w plener niż z parasolkami. Kup obiektyw
Bardzo bym prosiłbym o stonowanie emocji.
Miałem kiedyś zagwòzdke co wybrać I zdecydowałem Sam. :) kupiłem obiektyw, 3x młotki 580 mk2 , a że nie byłem jeszcze pewien czego potrzebuję kupiłem zestaw elinchrome rx600 I okrasiłem 5xTT5 + Ac3 i 3xst4 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
w profilu jest ikonka "Dodoaj do listy ignorowanych" własnie ja nduszam, i możesz być z siebie dumny, zrobiłem to pierwszy raz odkąd jestem na forum
Heh, ja robię to samo. Niby nie brałem udziału w dyskusji, ale przez samo czytanie się poirytowałem. A zupełnie niepotrzebnie bo piątkowy piękny wieczór jest czerwcowy... szkoda zdrowia.
PS. Kup lampę, będzie ekstra ;)
Przyznaję, przegiąłem trochę delikatnie wczoraj.
Tydzień wku... w pracy wyszedł mi bokiem i dał o sobie znać.
Przepraszam Tombasa http://www.canon-board.info/members/tombas-6231/ za kochanie, nawet go nie znam a przegiąłem nie dopatrując się "".
Co do sprzętu to mam tylko: lampę Youngnuo 560 + sigmę 24-70 2.8 + Canon 1D mk.II + statyw i blenda szt. 1.
Poza sprzętem: Sporo wiedzy na temat światła, techniki fotografowania i obróbki zdjęć.
Brakuje mi natomiast doświadczenia ze światłem (jedynie lampa na stopce ze słoikiem) i brakuje wiedzy jak wygląda praca z 70 - 200.
Focę czasem na ślubach i powyższy sprzęt daje radę, w zupełności do tego mi wystarcza.
Niczego nie kupuj. Jak jesteś dobry macho, to żadna zabawka twojej zajefajnosci nie poprawi. Jak jesteś kiepski to i tysiąc zabawek tego nie naprawi. Za te kasę pojedź sobie na wycieczke
Cytat:
Zamieszczone przez
abi85
Focę czasem na ślubach
Dla świętego spokoju swojego i Twoich klientów zacznij listę zakupów od:
- "jakieś body"
- "jakieś szkło", choćby 50/1.8 STM
- druga lampa
W tej chwili jeśli na początku dnia coś Ci padnie (dowolny element body-szkło-lampa) nie robisz nic (a jak młody lub drużbowie będą "wyrywni", to...).
Jak dla mnie to dość ryzykowne przy robieniu na zlecenie.
Abi85 IMHO podstawá fotografi na poczátek to odpowiednià szklarnia I poznania jej możliwości w zderzeniu ze światłem zastanym. Pracá z fleszami wymaga już trochę wiedzy I znajomości Jak skorygować oświetlenie sceny. Skoro rozważasz parasolki to wnioskuję żemyślisz o domowych studio ... To jeszcze wyższy stopień wtajemniczenia I zasobności portfela. Niestety Nie kończy się tylko na zakupie palnikòw ... Dobry osprzęt to też spore wyrzeczenia. Pozatym sterowanie całym tym ustrojstwem to też ciágłe problemy gdy chcesz tanio I ciágle testujesz wciáż nowe experymenty made in PRCh. Przeszłem tá całá drogę od pixeli I srykseli youngnuo I srongnuo, po zakupie pocketWizzard -òw zapomniałem co to problem ... No ale to sporty wydatek , ale jednorazowy :)
A ja poszedłbym w obiektyw. Jakąś lampę już masz, a skoro piszesz, że nie masz jeszcze wiedzy o błyskaniu to ucz się na niej.
Co sądzicie o tym obiektywie?
Canon EF 70-200 2,8 L USM (6810966152) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Coś warty, czy lepiej kupić używanego tamrona lub sigmę za te kilka złotych mniej?
Ten obiektyw jest zjechany jak sandały Mojżesza.
Lampy tanieją bo to elektryka a optyka trzyma cenę, wnioski wyciągnij sam.
edit:
Lepiej kupic za te cenę nowy 70- 300 EF, posiadam takowy i w słoneczne dni jest świetny, przy zachodach słońca również bardzo dobrze spełnia swoja rolę.