Odp: [Jogi] Pierwsze zdjęcia
Próbuj dalej .... Jak na razie to wszystko kosz.Jak mam być szczery - te kadry -to takie nic.Ale jeśli to początki to walcz dalej.Plus wiedza.
Numeruj zdjęcia, bo ciężko coś pisać na tomat poszczególnych fotek. Na zdjęciach całkowity brak ostrości, może z wyjątkiem dwóch ostatnich. Jak wyżej - próbuj dalej ;) Jednak koniecznie zacznij od odrobiny teorii, poczytaj trochę np. https://www.szerokikadr.pl/ lub inne poradniki online albo książki.
Cytat:
Zamieszczone przez
tlustyx
Na zdjęciach całkowity brak ostrości
A już myślałem, że mam coś z oczami nie tak.
Chyba nie mogę edytować już postów, ale postaram się numerować. I tak, są to moje absolutnie pierwsze kroki w świecie fotografii.
Zdjęcia do szuflady albo kosza. Nie ma na nich nic co by przykuło uwagę.
Kolejne... dwa. Dalej nic nadzwyczajnego. Tym razem test trybu makro. I ciągle mam wrażenie, że ostrość mi jakoś "ucieka". Jakieś porady w tym temacie?
14.
15.
Dużo lepsze zdjęcia można telefonem zrobić. Albo coś z tobą albo z obiektywem/aparatem jest nie tak
no to fajnie, że dokopałeś nowicjuszowi.... Podziwiam cię za wyjątkowa odwagę, rozsądek i kunszt... delikatność i szczerą chęć pomocy nowym. Powinieneśs dostać medal albo nobla!
Idz na lake a nie na trzepak, ustaw sie rownolegle do owada to GO bedzie lepiej rozlozona, nie blyskaj zanim nie doczytasz jak to robic z glowa, jesli masz lustrzanke to omijaj wszystkie tryby automatyczne w tym tryb makro. Co do ostrosci przydaloby sie zdjecie w 100% i informacja jaki aparat i obiektyw by to jednoznacznie ocenic.
Wysłane za pomocą Tapatalk
Cytat:
Zamieszczone przez
wizart
no to fajnie, że dokopałeś nowicjuszowi.... Podziwiam cię za wyjątkowa odwagę, rozsądek i kunszt... delikatność i szczerą chęć pomocy nowym. Powinieneśs dostać medal albo nobla!
Nie obrażaj się tylko nabierz dystansu. Twoje zdjęcia są słabe i jeśli spodziewasz się tylko zachwytów to musisz zmienić forum. Każdy jakoś tam zaczynał lepiej lub gorzej. I zobaczysz że jeśli zostaniesz z aparatem na dłużej i poprawisz warsztat to sam sobie pomyślisz o tych zdjęciach to co kolega tom
Zawsze można powiedzieć coś pozytywnego: przynajmniej zdjęcia nie są niedoświetlone.
Niektóre są chyba poruszone i dlatego nieostre.
Cytat:
Zamieszczone przez
mwitek
Nie obrażaj się tylko nabierz dystansu. Twoje zdjęcia są słabe i jeśli spodziewasz się tylko zachwytów to musisz zmienić forum.
Ale ja do nikogo żalu nie mam :) Pomyliłeś autora zdjęć z autorem postów :)
Wiem, że zdjęcia są słabe, wiem, że długa droga przede mną, ale na chleb zarabiam czym innym, a fotografię traktuję jako dodatek i nie spędzam każdej wolnej chwili z aparatem w ręce.