Jaki aparat kupić?fotografia psów
Od dawna pasjonowałam się fotografią,lecz nie miałam odpowiedniego sprzętu...
Ale uzbierałam trochę pieniędzy i planuję zakup aparatu.Suma niewielka bo ok 1500zł
(wiem,że szału za takie pieniądze nie będzie ale na początek nie chce wydawać za dużo)
Głównie planuję fotografować psy,psy w ruchu.
Co polecacie?Na co zwracać uwagę?
Kompletnie się nie znam ;)
Odp: Jaki aparat kupić?fotografia psów
Jak ma być szybki, to 7D, tylko że samą puszkę zbyt dobrych zdjęć nie zrobisz...
Może 50D (do 1000zł) + 18-135 IS (do 700zł). Body jest szybkie, obiektyw ma stabilizację. Takim zestawem możesz robić zdjęcia i z bliska i z daleka.
Gdzie chcesz fotografować te psy? W parku, na ulicy, na pokazach?
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
Jak ma być szybki, to 7D
Ok, a czy możesz zaproponować zestaw z 7d mieszczący się w podanej kwocie (około 1500)?
Równie dobrze można polecić jakąś jedynkę (za 1500 da się kupić), tez będzie szybka i z pewnym AF, ale po doliczeniu obiektywów wyjdziemy poza kwotę.
Myślę, że body 40d lub 50d dobrze by się sprawdziło, do tego albo Canon 55-250 IS, albo 70-210/3.5-4.5, powinno się zmieścić w tej cenie. Sam długi zoom to trochę mało, zabraknie czegoś uniwersalnego do codziennego użycia, jak tanio to Canon 18-55 IS, jak lepiej to Sigma 18-50/2.8 albo Tamron 17-50/2.8.
O tym też pisałem, jeśli koleżanka chce w tej kwocie zmieścić także szkło, to z puszką nie poszaleje.
Cytat:
Zamieszczone przez
atze
Może 50D (do 1000zł) + 18-135 IS (do 700zł). Body jest szybkie, obiektyw ma stabilizację. Takim zestawem możesz robić zdjęcia i z bliska i z daleka.
Gdzie chcesz fotografować te psy? W parku, na ulicy, na pokazach?
Raczej na zewnątrz ::)
Park,łąki
Kup w miarę zaawansowany kompakt.
Też bym obstawiał 50d ale jakie szkło do tego to już nie wiem. Może 50/1.8 stm... Nie wiem jak tam z AF miałem 50/1.8II i to 4sztuki przez okres kulku lat ale tam AF całkowicie się nie nadaje do AI SERVO
Kup którąś z 50-tek. Da Ci to fajną ogniskową do zrobienia fotki mordki jak i całego psa.
Ja bym zaczął od zdjęć w parku. Można podejść do psa, zapytać właściciela czy można fotkę zrobić, może i pies zapozuje do zdjęcia :)
https://youtu.be/gAjg5EdUICQ
Fajny odcinek i kupa sprzetu.
Cytat:
Zamieszczone przez
liska98
Raczej na zewnątrz ::)
Park,łąki
Z tym budżetem będzie ciężko. Dobre szybkie szkło to np 70-200 F4 w cenie 1500zł można do tego kupić body z kiepskim af np 400D le to już bliżej 2 tys.
Z lepszym AF zostaje ci 40D/50D i szkło klasy 18-135 / 55-250. Z 40D zmieścisz się w budżecie.
W Nikonie masz D80+Nikon 18-105mm+Nikon 35mm albo D90 + Nikon18-105