Jako pierwsze zdjęcie zamieszczam zdjęcie na którym znajdują się:
Mewa śmieszka i Mewa białogłowa uchwycone 15 września 2008 roku w Dźwirzynie
zachęcam do oceny zdjęcia
Wersja do druku
Biały przepalony, brak szczegółów, słabe to BW, nie podoba mi się kadrowanie, lewy ptak zdecydowanie za blisko krawędzi i ogólnie ptaszyska wyglądają jakby były w betonie a nie w wodzie.
ps. po co ten podpis? i jeszcze taki :shock:
:) Słabo
racja, miliony ludzi marzy o tym by takie zdjęcie skopiować i umieścić jako swoje
a taki Pablo Picasso,za życia był nie doceniony a nawet wręcz mało znany :) a po ile chodzą jego dzieła teraz?:mrgreen:
Co do kadru, to jako amator Ci powiem- bardzo złe kadrowanie - bo to ani ptaki ani woda czy piasek.
Choć ja też dopiero od 3 miesięcy próbuję okiełznać podstawy takiej fotografii.
Banalne do bólu, nieciekawe, słabo skadrowane, szaro-blado-szare, biel przechodząca w biławość.
Super delikatny subtelny podpis sugeruje że masz o tym zdjęciu na prawdę wysokie mniemanie. Na prawdę zakładasz że ktoś chciałby je ukraść? "Wstrząsający pod względem siły artystycznego wyrazu" wstępny opis robi dużo większe wrażenie niż samo zdjęcie.
P.S
A od 15 września 2008 roku w Dźwirzynie zrobiłeś jakieś inne zdjęcia? Bo jak tak i wstawiłeś to powyższe...
Może spróbuj bardziej się postarać :)
Jedyne na co zwróciłem uwagę, to odbicie lewego ptaszka w wodzie.
coś mi się zdaje że autor tego posta i właściciel foci, się troszkę zniesmaczył waszą opinią i szybko tu nie zajrzy ;)
ale popieram w 100 %
jeszcze troszkę poćwiczę :)
Ja myślę, że krytykując nie trzeba być od razu niemiłym. Ktoś prosi o ocenę i poradę, po co go niszczyć od razu.
Udzielę mojej porady: im bardziej wykonasz zdjęcie z poziomu obiektu tym lepiej - w tym przypadku warto się położyć i wtedy cykać. Dotyczy to również zdjęć dzieci, żab itp. Oczywiście są odstępstwa od tego, gdy bardziej chodzi o kompozycję niż pokazanie gatunku.