Witam od pewnego czasu gdy robie zdjecia z liveview na fotka jest taki pasek czy smuga . Jak to wyjaśnić ? Mam sie już czym martwić ?
Nie raz tak się nie dzieje a nieraz czesto.
Wersja do druku
Albo migawka albo karta. Zawsze tak samo, na wszystkich czasach ?
To się nie zawsze zdarza , na dłuższym czasie tego nie ma , na krótkim raz za czas, np zaczne robic i juz na lcd widze pasek, przejdę dalej do innego obiektu i juz tego nie ma.
--- Kolejny post ---
zaczeło się to od momentu jak wyskoczył mi błąd err99 i zawiesiło sie lustro , po włożeniu baterii lustro wróciło na normalna pozycje lecz był przy tym dosć głośny dzwiek
Na razie tego doswiadczyłem tylko na m42 plus mieszek makro , na np odwroconej 50 mm 1,8 tego nie ma ( jak narazie )
Przebieg ma spory, bedzie juz 70k-75k :) Jak padnie będzie trzeba wymienić na nową migawkę , mam jakis sentyment do tej 40d ...
Sprawdź na LV. Jak na LV nie będzie to moze być to co miała pierwsza seria - problem z lustrem (tak napisali po robocie)- dawniej wymieniali na gwarancji - miałem podobnie przy 16 tys.
Parę lat temu, gdy miałem 40D, wymienili mi migawkę po gwarancji rocznej, bo była na nią w Canonie jakaś niepisana gwarancja na 100 tys zdjęć.
Warto sprawdzić to teraz.
Zamiast przebieg oceniać na oko, lepiej przed zapytaniem o to na Żytniej dokładnie sprawdzić programem EOSInfo, np. ze strony astrojargon - EOSInfo
Oczywiście nie musi to być migawka.
Dzieje sie to wyłącznie na LV, pamięć miałem już pełną i ja sformatowałem , jakby ten pasek był mniej widoczny. jak zrobie fotke bez obiektywuw trybie LV tez widac pasek ale juz jakby mniejszy po tym sformatowaniu karty