Canon ST-E3-RT vs Yongnuo YN-E3-RT temperatura barwowa ?!
Cześć,
Krótko: Dlaczego mam różne zdjęcia? Z C. cieplejsze, z YN chłodniajsze?!?!:?:
Różnią się tylko WYZWALACZAMI! a nie lampami (lampy nie dotykane na statywach)
To samo ustawienie mixu lamp 600 canon / yongnuo, wszystko na GR, radiowo, HSS.
Aparat MANUAL T: 125, F/1.2 ale podobnie na wszystkich przysłonach, bez lamp zdjęcia czarne więc to nie kwestia światła zastanego, balans bieli na błysk, ISO L(50).
powyżej Canon
powyżej Yongnuo
taka sylwestrowa zagadka. ciekawem jaka przyczyna?!
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!
b:)
Odp: Canon ST-E3-RT vs Yongnuo YN-E3-RT temperatura barwowa ?!
Przyczyna tkwi w danych przekazywanych przez oba RÓŻNE wyzwalacze.
Dane też są chyba przypadkowo różne i dopiero otwarcie RAWa i korekta do np. "światła błyskowego" ujednolica oba obrazki.
Kto by pomyślał, że wyzwalacz farbuje ;)
pozdrowienia
OT: różnica między wyzwalaczami jest też z budowie: YN ciut większy od Canona i ma wspomaganie AF podczerwienią więc goła ściana lub ciemność nie stanowią dla ustawienia ostrośći problemu jak w przypadku orginału (sic).
Czy YN działa z nową 430 EX III-RT?
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolos
Przyczyna tkwi w danych przekazywanych przez oba RÓŻNE wyzwalacze.
Dane też są chyba przypadkowo różne i dopiero otwarcie RAWa i korekta do np. "światła błyskowego" ujednolica oba obrazki.
Kto by pomyślał, że wyzwalacz farbuje
Niestety , kolejny argument przeciw kupowaniu zamienników.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mojlo
Czy YN działa z nową 430 EX III-RT?
o ile wiem to właśnie nie działa - lampa go nie widzi, ale sprawdzę niebawem i potwierdzę to jeszcze...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
Niestety , kolejny argument przeciw kupowaniu zamienników.
jak mało kto jestem przeciw podróbom, ale trzeba przyznać, że wspomaganie AutoFocusa podczerwienią przydaje się ;)
A czy w odbiorniku nie ma ustawień dotyczących zastosowania filtra CTO(oryginalnego dołączanego przez producenta lampy) i stąd te różnice temp.?
Sprawdziłem raz jeszcze- nie działa z lampą 430 EX III-RT.
...chociaż jeśli przy nich obu włączyć orginalny sterownik Canona on ustawia sprawę i po jego wyłączeniu YN z lampą współpracuje, do pierwszego wyłączenia któregoś z nich. Później po ponownym załączeniu znów się nie widzą. Orginał działa jak katalizator, taka nieprzydatna ciekawostka, bo któż nosiłby orginał w kieszeni tylko po to, żeby zainicjować pracę YN? :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolos
o ile wiem to właśnie nie działa - lampa go nie widzi, ale sprawdzę niebawem i potwierdzę to jeszcze...
Cytat:
Zamieszczone przez
bartolos
A można zrobić upgrade firmware tego sterownika YN ?
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
A można zrobić upgrade firmware tego sterownika YN ?
DZIAŁA !
dzięki za trop.
z firmware 1.06 było jak opisywałem, a z najnowszym firmware 1.20 Yongnuo YN-E3-RT współpracuje z 430 EX III-RT. Odszczekuję więc poprzednie wnioski, wystarczyło update zrobić. Trochę techniki i człowiek się gubi ;)
wciąż pozostają różnice pomiędzy kolorami w trybie "lampa błyskowa" ale znikają w "światło dzienne" itd, w RAW ich nie ma więc pozostaje tylko ciekawostka.
światła życzę
Czy są jakieś argumenty za tym aby dopłacić do oryginału canona ST-E3-RT względem YN-E3-RT? Chodzi mi o takie parametry jak solidność obudowy, trwałość, zasięg, bezproblemowe działanie? Czy nie ma w tych kwestiach żadnej różnicy?
Ja używam YN (4 lampy i dwa wyzwalacze) od paru miesięcy i nie mam żadnych negatywnych odczuć za to "kilka" stówek w kieszeni.
poza technicznymi jest jeszcze aspekt podstawowy - czy finansować złodzieji myśli technologicznej, czy może wspierać tych co mieli pomysł i udało im się go wdrożyć.
To tak jak z kupowaniem obrazków: po co kupować u któregoś z Nas zdjęcie skoro można je "pobrać" od jakiegoś złodzieja w internecie. Potem tylko pozostaje płacz, że tak mało zarabiam i muszę kupować podróbki wyzwalaczy lub lamp zamiast orginałów i koło się zamyka... ale to OT.
z technicznych to np. kółko selekcji mało precyzyjnie zmienia nastawienia i często przeskakuje o 2 wartości...
Z tym "złodziejstwem myśli technologicznej" można mieć mieszane odczucia.
Chyba YN zrobiło zdalny radiowy system wyzwalania (i sterowania) lampami wcześniej niż Canon, więc potwierdziło, że posiada niezbędne umiejętności i technologię.
Trudno powiedzieć, czy sterownik YN jest dokładną kopią sterownika Canona, dlatego nie będę się tak kategorycznie wypowiadał na temat tego "złodziejstwa".
Nie wiem, czy pamiętasz kolejność lamp YN - zaczęło się od manualnych, zgodnych ze wszystkim, TTLowe przyszły później.
Jeśli przyjmiemy, że analiza protokołu komunikacji lampa-aparat (obiektyw-aparat) to złodziejstwo, musimy do tego samego worka wrzucić choćby Sigmę (obiektywy Sigmy miały problemy po wprowadzeniu modyfikacji protokołu transmisji aparat-obiektyw w okolicach modelu Canon 10d - wczesne aparaty pracowały poprawnie, późne dawały błąd przy próbie przymknięcia przysłony), nie jestem pewien, jak z innymi producentami osprzętu (Tamron podobno uzyskał dokumentację protokołu od Canona).
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Z tym "złodziejstwem myśli technologicznej" można mieć mieszane odczucia.
tjaaa, nie jestem specem od historii sprzętu fotograficznego, ale sprawy trzeba nazywać po imieniu właśnie po to, żeby nam w głowach nie zamieszały. Nie mówimy o walce o pierwszeństwo, rywalizacji na patenty, czy o inspiracji cudzym produktem. To zwykła kradzież i tyle; ślepy zauważy daleko posuniętą identyczność, choćby pierwsze z brzegu tu: The 50mm/f1.8 Lens from Yongnuo! | linkdelight Blog
U nas na zachodzie to się nazywa złodziejstwo, a u nich są dumni, że tak ładnie im wyszło. Różnica kulturowa.
A że znajdują się klienci - paserzy tacy jak my to świat się kręci...
Wiem o czym mówię bo jestem twórcą opatentowanych gadżetów, które Chińczyki kopiują na potęgę i dumnie mi to później na Photokinie prezentują :mrgreen: za grosze. Wymyślać się odechciewa :roll:
Sam używam YN bo Chińczyk dołożył od siebie wspomaganie AF, którego brak w Canonie, co nie znaczy, że nie widzę, że to wzorniczo chamska kopia.
jasności życzę!
No właśnie, zależy o czym mówimy, a trzymając się tego podejścia, to o sobie też mógłbyś powiedzieć, że jesteś paserem? Nie całkiem trafia do mnie Twoje podejście, jeśli uważasz, że nie należy popierać "złodziejstwa" to pozostaje Ci korzystanie z Canon 600ex-rt w roli nadajnika (wtedy chyba będzie wspomaganie). To nic, że większy, to nic, że droższy - przecież producent poniósł koszty opracowania, testowania, więc trzeba mu za to zapłacić, a nie kupować tych chińskich kopii ;)
Wracając do radiowego sterowania - chyba Phottix wprowadził kiedyś wyzwalacz "zgodny" z PocketWizard który szybko zniknął z rynku amerykańskiego (albo nawet się nie pojawił), podobno właśnie z powodu "zgodności", ale potem zainteresowane strony doszły do porozumienia Rob Galbraith DPI: LPA Design, Phottix settle patent infringement lawsuit related to Atlas transceiver (updated)
Myślę, że C i N mają odpowiednie środki i możliwości, aby egzekwować swoje prawa, więc musi być jakiś powód, dla którego nie słychać o podobnych posunięciach, i na pewno nie chodzi o dobro użytkowników sprzętu z mniej zasobnymi kieszeniami.