no comments...
:-(
Wersja do druku
no comments...
Widzialem to na żywo w TVN24 ....
spieprzam stąd .... buce Nacjonaliści Ludowo-Chrześcijańscy nawet straszny Girertych czuje co się kroji :(
mam nadzieję że utopią się we własnym szambie ... i to szybko
Raz zdobytej władzy nigdy nie oddamy.. Snowboarder, teraz to się musisz przyłączyć do "Polski-solidarnej" i przysłać nam z hameryki wszystkie Twoje L-ki bo jak nie, to Cię od forum odetniemy :mrgreen:. Dla wszystkich Twoich L-eknie starczy. Ja mogę to co jest sprawiedliwie podzielic pomiędzy siebie i grono wybranych zasłużonych kolegów. Kto nie bedzie zadowolony z podziału niech lepiej siedzi cicho i się nie odzywa i nie robi medialnej nagonki burżuj jeden bo mu kita w d.. wsdzimy. Wersalu tu wiecej nie będzie. Howgh.
ludowo-chadeccy, a raczej pseudo chadeccy ;)Cytat:
Zamieszczone przez popmart
Może poprawię wam humory, jeszcze nie wszystko stracone ;)
A ja się nie boję :twisted: Przeżyłem wielu "fajnych" towarzyszy - Jaruzela, Millera i "Kwaśnego". Zresztą to i tak były "luzy". Platforma dała popis partykularności. Od Olejniczaka Boże broń. Kaszana polityczna ot, co! Popmart - gdzie deptasz? W socjalistyczną Europę czy za ocean?
Ehhh dla władzy dr prawa układa się z przestępcą... żal dupe ściska
jeżeli Europa jest socjalistyczna to ja jestem socjalistą ....
poza tym wszelkiej maści kwachy milery pawlaki czy tuski to ELITA przy tym co się dzieje teraz ...:(
Cytat:
Zamieszczone przez nastier
chadecy = Chrześcijańscy-Demokraci to oznacza ten skrót ja się sprzeciwiam bo nijak ten drugi człon mi nie pasuje zreszta pierwszy też średnio ...
zarowno chadecki jak i chrzescijanski nie pasuje. dlatego tez uzylem okreslenia 'pseudo'.Cytat:
Viva Espańa ! drodzy panowie.... :)
Już to zauważyłem.Cytat:
BTW. Wiecie, że Papież Pius XII obłożył ekskomuniką wszystkich członków partii komunistycznych?
Przecież to demokraci pełną gębą. I to jest ich głowna wada. Chcą całą Polske poddać kontroli demokratycznej: banki, szkoły, urzędy, telewizję. Niektórzy chyba zapominają, czym jest właściwie demokracja...Cytat:
Taa, niektórzy o wielu rzeczach zapominają. O wielu nigdy nie wiedzieli, albo wiedzieli po swojemu.
Retoryka, retoryka
Tkliwa nielogika
Maprawdologia i bal :mrgreen:
mam w dupie papieży i ich ekskomuniki .... a socjalizm kolego to nie komunizm ... socjalizm to czysta nauka kościoła .... choć się do tego wprost nie przyznają ...
Napisałem zresztą "jeżeli" a dalej to już taka gra słowna ........ bo nie uważam że Europa jest socjalistyczna jeżeli już to ma pewne cechy socjalne i to te lepsze z całej puli ....\
Jakby było miło, gdyby tak ortograficznie :D Czyli sam masz siebie w "poważaniu". I to najgłębszym. Odnoszę nieodparte wrażenie, że w dupie masz wiele rzeczy, w głowie niestety sporo mniej :(
szkoła óczy:mrgreen: ..reszty nie skomentuje - szkoda klawiatury..a moze klawiatóry??:mrgreen:Cytat:
no nie mam w głowie ksenofobii , nacjonalizmu, faszyzujących myśli, i poglądów które polegają na dyskryminowaniu innych... no paru tam jeszcze ...
mam szacunek do innych nauk w przeciwieństwie do tych co poza liczbami nie potrafią zrozumieć niczego innego ...
wiedziałem że Papież to słowo klucz w naszych stronach ..... ja nie płakałem po papieżu w przeciwieństwie do innych ... widziałem złodziei i przekrętasów w garniturach którzy lamentowali a na następny tydzień zamieniali się z powrotem w wampiry którymi zawsze byli ....
czyzby?Cytat:
poza tym BUC to Czacha :mrgreen:Cytat:
Papież pisze sie przez "Ż". to wszystko.Cytat:
ale jak to sie ma do tematu watku?!Cytat:
nie ja tu ekskomunikowałem papieżami ...
Wiesz, wielu ludzi płakało po Karolu Wojtyle, a nie "papieżu". Kościół ma niechlubne karty w historii, za które zresztą rzeczony Karol Wojtyła jako papież przeprosił. Fakt, że tematyki religijnej jest ostatnio sporo wkoło. Ale wolę to niż obłudę "antyhomofobów". Wiesz, tak myślę, że ja nie piszę do Ciebie. Ty idziesz prostą ścieżką własnej retoryki. Ale jak czasem jakiś młody człowiek zajrzy tu na forum niech przeczyta, że papka "Wybiórczej" i jej podobnych mediów to nie jedyne źródło wiedzy o świecie. I Trybuna i NIE i inne takie. Jest jeszcze Tygodnik Powszechny, był piszący w nim Lem. Bo droga do prawdy jest trudna. I wymaga samodzielnego myślenia. Co niewielu potrafi.
Cytat:
Zamieszczone przez Raff
Amen.
(Samodzielne myslenie jest szczegolnie popularyzowane
przez kosciol... Patrz papiez juz zdazyl zjechac ewangelie Judasza ;-) )
I takich myślicieli jak np. Lem :) Piszę to z przekąsem, bo samodzielne myślenie popularyzować się nie daje. Za to kolektywizm i wiara w media, szczególnie TV to i owszem. A Ewangelia Judasza, jej problematyka to jedynie odgrzewana sensacja. Ciekawa, owszem. Ale nic nowego.Cytat:
Zamieszczone przez snowboarder
"Bastion wiedzy opiera się na trzech filarach: historii, językach i matematyce. Wyposażony w te trzy rzeczy możesz nauczyć się czegokolwiek chcesz. Lecz jeśli któregoś ci brakuje, jesteś kolejnym ciemnym prostakiem w zagnojonych gumofilcach."
Robert A. Heinlein
Dobre, dobre. Może z tym prostakiem to przesada ;-) ale maksyma bardzo mi się podoba.Cytat:
Zamieszczone przez Raff
Musi być przesada, bo ja nie mam zamiaru za prostaka robić ;) I to w gumofilcach :-PCytat:
Zamieszczone przez muflon
Rozumiem że w dobie odejścia od wszechstronnego humanistyczno -matematycznego wykształcenia na rzecz wąskich specjalizacji to prawie wszyscy są PROSTAKAMI w gumo filcach najmocniejsze głowy również, bo wydaje mi się że połączenie tych dziedzin w obecnych czasach możliwe i sensowne jest tylko do poziomu szkoły średniej ... no pozostają jeszcze geniusze którzy są matematykami , lingwistami i historykami w jednej osobie... baju baju
Znalezione na pl.listserv.chomor-l. Komentarz niepotrzebny :)
http://www.pis.org.pl/article.php?id=2903
http://www.pis.org.pl/article.php?id=3350
http://www.pis.org.pl/article.php?id=3522
http://www.pis.org.pl/article.php?id=3581
http://www.pis.org.pl/article.php?id=1013
http://www.pis.org.pl/article.php?id=1017
Baju, baju... A ja myślałem, że jest taka nauka, która próbuje syntezować myśl o wszech_świecie bazując na historii i zupełnie nie lekceważąc języków. W tym języka matematyki (ja nie wiem, może po to by logicznie myśleć). Nazywa się bodaj filozofia...
PS Ależ nam ostanio Andrea Lepper wyewoluował medialnie! Nie ten sam chop!!!! Nawet Ci co go nie lubili, to go polubili.
bez przesady ... to można tylko ogólnie tak powiedzieć Filozofia owszem matka nauk oczywiście do pewnego stopnia jest wiedzą matematyczno (logiczno)-historyczną właściwie zahaczającą o każdą naukę współczesną oraz światopogląd i moralność ale na poziomie ogólnym a nie szczegółowym ...
Wiedza szczegółowa w kilku dziedzinach jest bardzo trudno dostępna i bardzo trudna do opanowania na jakimś sensownym poziomie....
A Lepper malowana lala sprzedał swoje ideały za posadę i tytuł jak Judasz za srebrniki (może też wszystko było ukartowane jak u Judasza hehe )
a Lepper oprocz chorej obsesji zdobycia wladzy ma jakies idealy?:roll:Cytat:
no wiesz takie społeczne równość wolność braterstwo ... rozdawanie dla wszystkich .. Balcerowicz musi odejść , i takie tam
to sie populizm nazywa.
no wiesz ale to już jest rzeczownik czy przymiotnik (populistyczne) który określa dane ideały........ np liberał, ChDek, komunista, socjalista, populista .....
na ile te ideały są szczere to już inna dyskusja ...
I chyba niepotrzebna żeby próbować rozumieć świat. Ja nie mam na myśli np. specjalizacji w zakresie inżynierii genetycznej i klonowania, a raczej próbę zrozumienia implikacji takich poczynań genetyków. I filozofia najbliższa jest próbie pokuszenia się o to (z pewnością ze skutkiem niejednokrotnie niedoskonałym i modyfikowanym). Nie ma też powodu odrzucania możliwości "filozofowania" przez specjalistów (np. Hoimar von Ditfurth). Do tego potrzebna wybitnego umysłu i talentu, a nie jedynie specjalizacji z neurologii i przy okazji może też filozofii. Specjalizacyjność już od dawna jest koniecznością nauki. Ale istnieje potrzeba (przynajmniej dla mnie) takiego obszaru jaki penetruje niedefiniowalna wszakże mądrość człowieka. Filozofa...Cytat:
A gdzie tam było o wykształceniu humanistycznym? Przecież czegoś takiego w ogóle nie ma. Było o znajomości języków i historii.Cytat:
Populizm to łacińska nazwa, w grece to było: demokracja.Cytat:
Przeczytaj może coś o nauce Kościoła, bo czerpanie wiedzy z własnej d*** robi się śmieszne. Papież potępił również ojca socjalizmu, tow. Marxa.Cytat:
Jeżeli zdanie pierwsze jest prawdziwe, to drugie również. Przestudiuj tabelkę implikacji.Cytat:
Napisałem zresztą "jeżeli" a dalej to już taka gra słowna ........ bo nie uważam że Europa jest socjalistyczna jeżeli już to ma pewne cechy socjalne i to te lepsze z całej puli ....\
Po drugie: socjalizm nie ma lepszej puli. To tak, jak lepsza strona śmierci :lol:
kolego Tomaszu twoja kategoryzacja nauk jest błędna i przez nikogo (prawie) nieuznawania
rozumiem że uniwersytet Jagielloński czy Warszawski (z filią w prowincjonalnym Białymstoku) jest nie honorowany przez Jaśnie Kolegę i o tym już wiemy .... ale cóż miło być odmieńcem?
Oczywiście zarówno Historia jak i Lingwistyka jest jak najbardziej nauką Humanistyczną: czyli nauką o człowieku.... Rozumiem też że przegapił kolega lekcję Polskiego w szkole średniej.... ;)
Aby zakończyć ten bełkot kolegi :
„
Nauki humanistyczne (ang. humanities, oraz arts - jako przeciwieństwo science) to grupa nauk, które dotyczą człowieka i społeczeństwa i które nie stosują tak ścisłych kryteriów jak nauki przyrodnicze (ang. science).
Jednak choć metodyka nie jest tak ścisła, nie ma tu w żadnym razie mowy o dowolności, to znaczy określone są pewne zasady pozwalające odróżniać rzetelną wiedzę od innych wypowiedzi. To co zalicza się do nauk przyrodniczych, a co do humanistycznych wynika w pewnym stopniu z tradycji.
Czasami uważa się, że nauki humanistyczne różnią się tym od przyrodniczych, że nie można ująć przedmiotu ich badań w sposób matematyczny. Nie jest to jednak do końca prawda. Wielokrotnie zdarzało się bowiem, że dana nauka humanistyczna "matematyzowała" się do tego stopnia, że właściwie należało by zmienić jej klasyfikacje. Przykładem jest np: stosowanie metod statystycznych w socjologii, rozbudowany aparat matematyczny ekonometrii, czy stosowanie technik informatycznych w językoznawstwie.
W anglosaskim kręgu kulturowym nauki humanistyczne dzielą się na arts, czyli nauki związane z kulturą, sztuką, jak historia sztuki, filologia, muzykologia, etyka, niektóre działy filozofii, oraz nauki social sciences, czyli bardziej związane ze społeczeństwem, z jego stroną użyteczną i praktyczną, i z jego kontaktem ze środowiskiem naturalnym jak historia,archeologia, socjologia, psychologia, ekonomia i antropologia.
Dyscypliny nauk humanistycznych w Polsce:
ˇ archeologia
ˇ bibliologia
ˇ etnologia
ˇ filozofia
ˇ historia
ˇ językoznawstwo
ˇ literaturoznawstwo
ˇ nauki o poznaniu i komunikacji
ˇ nauki o sztuce
ˇ pedagogika
ˇ psychologia
ˇ religioznawstwo
Już parę osób pisało ci, że z tego, że coś jest napisane, nie wynika, że jest prawdziwe. Nazwanie czegoś nauką, nie zmienia rzeczywistości.
rozumiem że to Ty i tobie podobni ustalają ową rzeczywistość ?
tak ale mowa tu o współczesnym znaczeniu a nie o kontekście historycznym językaCytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
tak tak o że mam gdzieś co mówią papieże to cię boli ... aaa NAUKA kościoła no to jest nauka dopiero prawdziwa? co? nie to co nauki humanistyczne których nie ma ....Cytat:
nie rozumiem hmmm z moją maematyką coś nie tak jest ??? jakie zdanie prawdziwe jeżeli ?? to była czysta wątpliwość i gra słowna :Cytat:
Europa jest socjalistyczna - ( moim zdaniem zdanie fałszywe)
to moje ustosunkowanie - jeżeli ? (wątpliwość) to ja jestem socjalistą
z nieprawdziwych (dla mnie przesłanek) - nieprawdziwe wnioski (tu ta gra słowna)
Dla kolegi wszystko jest czarno-białe: życie -śmierć , ustrój republikański (prawica w USA) - demokratyczny
moim zdaniem świat to same odcienie szarośći zawsze pomiędzy czarnym a białym pomiędzy 1 a 0
Dla ciebie zawsze 1 albo 0 ....
Heh, jak widzę ten sam nudny flame w starym, wypróbowanym składzie? Nudne to już...
Panowie moi drodzy. Tworzycie miesznkę wybuchową. Niby troche staracie się hamowac ale tak czy tak, z postu na post argumenty coraz mocniejsze. Ta dyskusja zmierza niechybnie w stronę Pralni :mrgreen: Proponuje założyc ankietę po ilu postach któryś z moderatorów zakończy tę nierówną walkę :)
Współczesne znaczenie jest wciąz takie samo. Tylko nacechowanie emocjonalne się zmieniło, z powodu perwersyjnego zachwytu demokracją.Cytat:
Nauka Kościoła nie jest nauką. Jest to tylko skrót od "nauczanie".Cytat:
tak tak o że mam gdzieś co mówią papieże to cię boli ... aaa NAUKA kościoła no to jest nauka dopiero prawdziwa? co? nie to co nauki humanistyczne których nie ma ....
Zdanie pierwsze jest prawdziwe. I tu nie można mieć "swoich zdań", tylko definicje i logikę.Cytat:
nie rozumiem hmmm z moją maematyką coś nie tak jest ??? jakie zdanie prawdziwe jeżeli ?? to była czysta wątpliwość i gra słowna :
Europa jest socjalistyczna - ( moim zdaniem zdanie fałszywe)
to moje ustosunkowanie - jeżeli ? (wątpliwość) to ja jestem socjalistą
z nieprawdziwych (dla mnie przesłanek) - nieprawdziwe wnioski (tu ta gra słowna)
Wszystko co najlepsze występuje w punktach ekstremalnych. Z definicji. Zawsze żyję. Nigdy nie nie-żyłem. A Ty? Z istnienia szarości nie wynika, że należy nimi się zadowalać.Cytat:
Dla kolegi wszystko jest czarno-białe: życie -śmierć , ustrój republikański (prawica w USA) - demokratyczny
moim zdaniem świat to same odcienie szarośći zawsze pomiędzy czarnym a białym pomiędzy 1 a 0
Dla ciebie zawsze 1 albo 0 ....
Nie wiem, czy wam, postępowym socjalistom, może przyjść do głowy, że rzeczywistość istnieje.Cytat:
Albo flejmujesz z nami, albo nie-offtopuj ;)Cytat:
Zamieszczone przez muflon
nacechowanie emocjonalne ciekawe ?? znaczenie dzisiejsze czy nacechowane czy nie pozostaje inne niz znaczenie demokracji.Cytat:
Hmm zdanie 1 jest oczywiście fałszywe.Cytat:
nie nie trzeba się nią zadowalać trzeba ją dostrzegać ...Cytat:
kolega filozof może ci wytłumaczyć ze rzeczywistość jest inna dla każdego podmiotu . Nie ma czegoś takiego jak rzeczywistość obiektywna podobnie jak prawda obiektywna....Cytat:
Widzę, że jak przewidział tow. Stalin, walka klas się zaostrza :lol: Już nie "moim zdaniem" a "oczywiście"? Jeśli Unia nie jest socjalistyczna, to tym bardziej Kuba i ZSRS nie są, ani nigdy nie były. Ba, nawet sam Marx był liberałem :twisted:Cytat:
Znam pewnego narkomana, który ma podobne spostrzeżenia.Cytat:
kolega filozof może ci wytłumaczyć ze rzeczywistość istnieje dla każdego podmiotu inna. Nie ma czegoś takiego jak rzeczywistość obiektywna podobnie jak prawda obiektywna....
smutne argumenty cóż ....
można prosto i łopatologicznie wytłumaczyć :
czy dla typowego zdrowego człowieka rzeczywistość jest tym samym co dla osoby niewidomej, głuchej czy autystycznej ? albo daltonisty ? czy taka sama jest dla księdza, policjanta albo kota czy psa dla artysty muzyka ? NIE nie jest dla każdego z nich jest inna ...
Tylko w momencie kiedy wszystkie byty byłyby identyczne można by mówić o obiektywnej rzeczywistości ... już rozumiem Kolega myśli właśnie w ten sposób .... stąd te fobie do inności w ludziach ...
Kuba i ZSRR to kraje KOMUNISTYCZNE i kolega chyba pojmuje różnicę ... chyba że też czarno-biało
Wiem, dlatego tak odpowiadałem :twisted:Cytat:
Erystyki to twoja religia ...
Czytam i zastanawiam się.. jaki ma to związek z fotografią? I dlaczego popmart mysli, że kogokolwiek interesuje np jego stosunek do kościoała, papieża czy samoobrony...
Przychylam sie do sugestii zamknięcia dyskusji.
al
Zaden. Tylko tyle, ze skazany lobuz, burak z zabitej dechami wsi,Cytat:
Zamieszczone przez al9
bez wyksztalcenia, kompletny palant i idiota, do tego niebezpieczny
swoimi faszyzujacymi wypowiedziami i czynami,
zostaje premierem kraju, w ktorym mieszkasz.
Poza tym nic...
Osoba skazana prawomocnym wyrokiem SĄDU zostaje premierem.........a MSWiA wprowadza paszporty biometryczne , do których zdjęcie będzie mógł zrobić tylko niekarany fotograf .