-
[vik] Portretowe początki
Zakładam nowy temat, gdyż chcę zamieszczać tylko zdjęcia z zakresu fotografii portretowej. Konstruktywna krytyka mile widziana. Jestem świeżakiem, młodą 18 letnią dziewczyną, która chcę robić to, co kocha. Chciałabym osiągnąć jakiś cel, zdobyć doświadczenie, uczyć się na swoich błędach. Mam nadzieję, że pomożecie mi w realizacji moich marzeń :)
Przedstawiam Wam Olę. Dziewczyna miała już wiele sesji (niestety nie ze mną). Dobry materiał na zdjęcia, może się Wam spodoba :)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
-
Odp: [vik] Portretowe początki
zdjęcia bardzo interesujące
nie wchodzę w sprawy techniki, obróbki itd., bo to jest do dopracowania
tym, co mi najbardziej przeszkadza jest tło, które mocno rozprasza
sądzę, że przy tego typu portretach ("ciasnych") to b. ważny element i należy o nim pomyśleć przed wykonaniem zdjęcia
najgorzej wygląda to na na fotce 4
powodzenia, proszę o następną serię
-
Zdjęcia mi się podobają, ale:
1 - nie wiem, czy nie lepiej by wyszło, gdyby rogi żakietu nie były obcięte (na dole)
2,6 - włosy nie było obcięte (prawa strona)
3 - liść na głowie rozprasza IMHO mocno
4 - za igorem - tło, szczególnie linia po lewej
5 - takie trochę nie pasujące IMHO do tego setu
ale ogólnie jestem na tak :)
-
Bardzo mi miło :) Wiadomo jest dużo rzeczy do dopracowania, ale to przyjdzie z czasem.
Zdjęcia robione Canonem 1200D. Dzisiaj odbieram moje nowe cudeńko 85 mm 1/8 a w weekendy mam już zaplanowane dwie sesje, także będzie co pooglądać. Co do tego tła - modelka nalegała, żeby przyjść w tamto miejsce, więc się dostosowałam, ale następnym razem pójdę w teren, żeby tło było ciekawsze. Pozdrawiam! :)
+ Dodam, że posłuchałam się rad osób bardziej doświadczonych z Canon Board i opracowałam dokładnie poradniki ws. techniki, głębi ostrości itp. Bardzo dużo mi to dało, chciałabym tą wiedze dobrze wykorzystać podczas pracy. Było gorzej, a jest co raz lepiej. Nie zawiodę ani siebie, ani Was :)
-
-
W końcu doczekałam się nowego obiektywu i ruszyłam na mini testy. Było mi trochę ciężko się oswoić, może następnym razem będzie lepiej. Spontaniczna sesja z Kamilą :)
1.
2.
3.
4.
5.
6.
-
Zdecydowany progres, widać, że nie zasypujesz gruszek w popiele i nie chodzi tylko o zmianę obiektywu, czegoś się nauczyłaś i pokazałaś to na zdjęciach. Nie obniżaj lotów :)
-
-
Dziękuje :) Chciałam wstawić jeszcze jedno zdjęcie, które mi się podoba, ale nie jest do końca dobrze wykonane. Może komuś wpadnie w oko.
7.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
szóstka rewelacyjna!
Zgadzam się.
Reszta "na jedne melodie". Ostatnie... no może się nie podobać.
-
No dobra, to trochę nowości. I znów mam ten sam problem z wyostrzaniem, potrzeba więcej praktyki bo nie ogarniam do końca obiektywu. Więc, zdjęcia nie są dobrze wyostrzone, ale mi się podobają. Ryzykuje trochę, no ale :)
7. 8.
Trochę się pobawiłam
9.
A tutaj coś innego.
Na razie tyle udało mi się obrobić itp.
-
te ostatnie dwa czarno-żółte bardzo fajne
-
To jak nie jest aż tak strasznie to wrzucam jeszcze kilka fotek ;D
10.
11.
Nie jestem przekonana co do tego zdjęcia, ale zostawiam je w Waszych rękach
12.
13.
Daje Wam już spokój do niedzieli :D
-
-
Tak jak kolego Tom 77 - 6 najlpesze. 8,10 dobre, choć może wyżej bym cioł tak żeby nie było widać częściowych kończyn górnych.
Choć na tym rodzaju fotografii się kompletnie nie znam :) Ale tylko to uwaga do tego jak odbieram w/pokazane kadry.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Tak jak kolego Tom 77 - 6 najlpesze. 8,10 dobre, choć może wyżej bym cioł tak żeby nie było widać częściowych kończyn górnych.
Choć na tym rodzaju fotografii się kompletnie nie znam :) Ale tylko to uwaga do tego jak odbieram w/pokazane kadry.
Trzeba się nacieszyć zdjęciami gdzie kobiety nie wyglądają jak manekiny :)
10-13 tez mi się podobają ale tez ciąłbym inaczej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Trzeba się nacieszyć zdjęciami gdzie kobiety nie wyglądają jak manekiny
I jak się z tym nie zgodzić :) Choć naprawdę naturalnie wyglądających zdjęć kobiet jest bardzo mało.
Vik, oby Twoja galeria była właśnie taką galerią naturalną.Mniej szminek i innych pacidełek .Pokaż KOBIETĘ ...
-
Ogólnie byłbym na TAK z jednym małym ALE - nieostre. Masz problemy z AFem - wydaje mi się, że na większości fotek masz front focus.
-
Portrety bardzo ładne. Do ustawienia modelki i kompozycji kadru masz oko. Ale tło dobierasz takie sobie, często jest krzykliwe kolorystycznie i zbyt jasne - to odwraca wzrok, bo zazwyczaj w pierwszym odruchu patrzymy na najjaśniejsze partie zdjęcia. Czasem też tonacja skóry Ci się rozjeżdża, jak robisz jakiś "set", warto go utrzymać w podobnej kolorystyce/ obróbce (no chyba że eksperymentujesz). Ostrość jak dla mnie jest ok. Co do 11 gdzie napisałaś że nie jesteś przekonana, to jeśli oryginalny kadr jest szerszy to osobiście dodałbym trochę przestrzeni po lewej stronie i lekko wyprostował sylwetkę (czyli obrót kadru zgodnie z ruchem wskazówek zegara).
-
Jeju dziękuje Wam za takie miłe komentarze :) Co do tej naturalności - galerię utrzymam w takim stylu, nie podoba mi się kiedy modelka jest odpicowana. Też dobieram sobie takie osoby, które mają w sobie to coś. Żebyście widzieli radość modelki ze wszystkich zdjęć, dzisiaj znów mnie chciała namówić na sesję haha :)
ts- co do obróbki, właśnie lubię eksperymentować. Staram się, żeby każde zdjęcie wyglądało inaczej i miało w sobie to "coś". Może ze względu na to, że niektóre osoby lubią taką różnorodność. To już kwestia gustu. Co do kadrowania - wierz mi, ale te wszystkie zdjęcia nie zostały poucinane. To są oryginały :) Podczas robienia zdjęcia, staram się zachować te wszystkie zasady, zastosować wiedze, którą sobie przyswoiłam, żeby ta technika kadrowania była w miarę ok. Dziękuje Ci za te uwagi, postaram się coś poprawić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vik
dobieram sobie takie osoby, które mają w sobie to coś. co do obróbki, właśnie lubię eksperymentować. Staram się, żeby każde zdjęcie wyglądało inaczej i miało w sobie to "coś"
Jestem na TAK!
-
Dzisiejsze perełki. Jednak jest mały problem z ostrością.. i raczej jest to wada obiektywu niż moja.
14.
15.
16.
17.
-
Kadry bardzo mi się podobają.
Przyczepiłbym się do ostrości (pewnie czeka Cię wymiana obiektywu bo rozrzut jest w obie strony), WB, troszkę bardziej wyciągnąbym ze świateł, a w 15 z cieni, bo sweterek to czarna plama ;)
Co do ostrości to w takim przypadku dużo lepsze efekty dałoby ostrzenie selektywne. Gdybyś np. na 14 wyostrzyła twarz, a zwłaszcza oczy, natomiast włosy pozostałyby niewyostrzone to wiele lepiej by to wyglądało ;)
-
No ok.
14. Modelka ma minę jak kot na pustyni który nie ogarnia wielkości kuwety...(to taki eufemizm do jednego przysłowia) a szkoda bo modelka bardzo ok.
17. mogłaś zadbać o czystość sweterka. Kłaczki psują odbiór.
-
Z racji, że kilku osobom spodobała się Ola jako modelka, śle Wam świeżo upieczone bułeczki :D
18.
19.
20. Tutaj efekt zamierzony, nie każdemu musi się podobać.
21.
-
A ta różowa kreska na ustach to też zamierzone?
-
Jaka różowa kreska? ;o Modelka ma po prostu usta pomalowanie na delikatny róż. Wskaż mi gdzie, bo ja nic nie widzę:)
-
Tam gdzie się wargi stykają jest kreska jaśniejsza niż kolor ust. I to ostra i nienaturalna więc to nie zamierzone raczej tylko albo to ryte gwoździem albo nieumiejętnie obrobione.
-
To są po prostu suche usta, skórka.. ja nic nie robiłam z ustami, ani twarzą prócz oczu.
PS. Na oryginale jest to samo także :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vik
To są po prostu suche usta, skórka.. ja nic nie robiłam z ustami, ani twarzą prócz oczu.
To jeszcze gorzej...
-
O dziwo ja tego nie zauważyłam, ani nikt inny - szukanie dziury w całym. Nawet na żywo tego nie było widać i co bym z tym zrobiła? Mistrzem retuszu nie jestem, dopiero się uczę, więc myślę, że są to błahe rzeczy, ale dziękuje za spostrzeżenie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
vik
O dziwo ja tego nie zauważyłam, ani nikt inny
Na pierwszy rzut oka nie widać (może dlatego, że patrzyłem w oczy). Teraz zaczyna mnie to "lekko" drażnić.
Ale ogólnie zdjęcia mi się podobają.
-
-
Ładnie ładnie.
Widać postęp.
Tylko coś nie tak z nogami.
Ja bym je albo całkiem uciął, albo w całości pokazał.
No ale to detalik
-
Dzisiejsza sesja, trochę inna ;)
23.
24.
25.
-
-
Pogoda zepsuła nam plany - deszcz i wiatr. Postanowiłyśmy spróbować czegoś innego ;) Bałam się, bo było ciasno, ale jestem zadowolona. Może Wam się spodoba ;)
28.
29.
30.
-
29 ładne, zaczyna się plastikowo robić
-
Aż tak to nie jest.. po prostu chciałam spróbować zabawy ze skórą, żeby było bardziej estetycznie. Wiem - z oczami trochę przegięłam w poprzednim secie, ale już tak nie robię. Co do retuszu - niektóre dziewczyny mają strasznie "zjechaną" twarz i jestem pewna, że gdybym dodała takie zdjęcia, bez tknięcia skóry byłyby gorsze opinię, że nic z tym nie próbuję zrobić. Dziękuje za opinię ;))
-
Jak widać brak pogody planów Ci nie popsuł :)Ogólnie udany set, podobają mi się wszystkie. 28 najlepsze ;)
-
Bez przesady, do plastikowości to tu jeszcze daleko. Ładne portrety!
-
Jeszcze cosik mam
31.
32.
33. A tutaj bonusik, mała modelka (ucięłam jej trochę uszy bo stała mi pod nogami :D)
-
31 twarz przejechałaś ostro a dłoń jak u staruchy. Jak już poprawiasz to poprawiaj wszystko, a nie jedno ostro a drugie wcale
-
-
Kadry dobre, kolorystyka (obróbka) ciekawa - ma swój klimat. Ale retusz skóry twarzy trochę Ci nie idzie. Jeśli robisz to ręcznie, przejdź na automatyczną wtyczkę do LR/PS (np. Imagenomic Portraiture). Jeśli używasz wtyczki, to zmniejsz wartości wygładzania o połowę i przed wtyczką zrób miejscowe korekty grubszych niedoskonałości.
-
Kto używa wtyczki Portraiture i podobne ten nie jest retuszerem tylko karykaturzystą :)
-
14 i 16 - jeżeli kolor naturalny - to śliczne oczy ma dziewczyna, mniam, mniam...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RadOs41
mniam, mniam...
Kanoniel Dolas krzyczał:
Kanibal, jak rany - prawdziwy Kanibal :)
ale oczy ładne.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
maxwell61
Kto używa wtyczki Portraiture i podobne ten nie jest retuszerem tylko karykaturzystą
Nie znam się na portretach, ale możesz to rozwinąć, a raczej dlaczego, bo co - zbyt plastikowe wychodzą retusze, czy inaczej na to spoglądać, czego sam używasz - dopowiedz.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maxwell61
Kto używa wtyczki Portraiture i podobne ten nie jest retuszerem tylko karykaturzystą :)
sam używasz wtyczek, więc zachowaj swoje złote myśli dla siebie
-
@igor58
hehehehehe... Czyżbyś poczuł się dotknięty moim ironicznym wywodem? Tyle w temacie :)
Chodzi o wtyczki do retuszu, nie o akcje, tekstury itp. Samemu trzeba dobrać zakres liczbowy dla silnika oprogramowania, a nie polegać na gotowych oprogramowaniach jadacych skórę na lalkę. Tyle w temacie.