Konkurs dla Fotografów "Najlepsze zdjęcie do kalendarza"
Witajcie,
za pomocą aplikacji na naszym fanpage na FB przeprowadzamy konkurs dla fotografów na ,Najlepsze zdjęcie do kalendarza'. Do wygrania wybrany fotoalbum oraz fotokalendarze!
https://www.facebook.com/najlepszefo...67939593270340
Zapraszam i pozdrawiam, Monika
Odp: Konkurs dla Fotografów "Najlepsze zdjęcie do kalendarza"
Sprawa super tylko jak to zwykle bywa wygrywa osoba z najwieksza iloscią lajków :) czyli jak ktos ma większy fanpage jak kto inny i znajomych wiecej to wygra chociaz zdjęcie moze być słabe... No i te prawa autorskie ktore oczywiscie nabywają organizatorzy, szkoda :(
lol fotokalendarz, zawsze o taki marzylem
Nie działa ten link. A, no i prawa autorskie nie mogą przejść na organizatora.
Cytat:
Zamieszczone przez
eleroo
Nie działa ten link. A, no i prawa autorskie nie mogą przejść na organizatora.
eleroo specem nie jestem, czytam regulamin i przetwarzam prostą informację, jeżeli jest mowa o tym że firma moze potem wykorzystac moje zdjęcie do celów marketingowych i promocyjnych ze swoim logiem i zwalniana jest od wszelkich roszczeń to dla mnie jest to proste info, firma mamoje zdjecie i moze nim się bawić na lewo i prawo :) co niemniej jednak zachęcam wszystkich do brania udziału w konkursie bo albumy zamawiam wlasnie u nich i są bardzo fajne, oraz nie mialem nigdy problemów z zamowieniem oraz finalnym produktem :)
No ja nie czytałam tego dokładnie zapisu, bo link mnie nigdzie nie prowadzi, ale jeśli mowa o przekazaniu praw autorskich majątkowych to taki zapis jest niezgodny z prawem, bo to musi nastąpić pisemnie z podpisami wszystkich stron pod rygorem nieważności a nie poprzez wysłanie fotki na konkurs (prawo polskie ma nadrzędną moc sprawczą niż napisany przez kogoś regulamin). Jeśli mowa tam o udzieleniu niewyłącznej licencji na wykorzystanie, to nie ma problemu, bo nadal możesz rozporządzać fotką według uznania - rozdawać, sprzedawać, udzielać dalszych licencji etc., aczkolwiek powinny być jasno określone pola eksploatacji zdjęcia. Jeśli mowa o licencji wyłącznej (plus nieograniczone pola eksploatacji), no to konkurs jest zwykłym łowieniem fotek po kosztach, co niestety jest bardzo popularne w Polsce od kilku lat (nie tylko w fotografii ale też w grafice, projektowaniu) - takie cwaniackie konkursy ja osobiście bojkotuję i zachęcam do bojkotu innych. Oczywiście to indywidualna sprawa każdego czy bierze w nich udział czy nie, ale tego typu praktyka to zwykłe przysłowiowe szukanie jelenia.
Cytat:
Zamieszczone przez
eleroo
tego typu praktyka to zwykłe przysłowiowe szukanie jelenia.
Dobrze, że nie mam fejszbóka :twisted:
Dobrze piszesz Eleroo - w Polsce różne firmy i nawet już urzędy cwaniakują - robią "konkursy" tylko po to, by nie płacić za zdjęcia...
Wiesz Macios, często jest też tak, że ktoś robi konkurs i nie chce mu się wydać stówki czy dwóch na radcę prawnego, który mu napisze regulamin, więc idzie do internetu i zżyna jakiś regulamin z bańki i z absurdalnymi zapisami, które kompletnie nie mają przełożenia na polskie prawo. Oczywiście to żadne usprawiedliwienie, hłe hłe, chodzi mi o to, że nie zawsze intencja organizatora jest zła. Czasem to lenistwo, czasem naiwność, czasem ogólne nierozgarnięcie. Bez względu jednak na to jaka jest intencja, w takich konkursach nie biorę udziału, bo jeśli ktoś chce wyłudzić foty, to go zwyczajnie nie lubię, bo nie lubię cwaniaków, a jeśli ktoś jest leniwy i nie zna podstaw prawa oraz nie chce mu się zatrudnić kogoś kompetentnego do skonstruaowania regulaminu to leję na niego również, bo ktoś taki nie jest wiarygodny.
A lajki można i tak kupić......
Witam,
wzięcie udziału w konkursie było dobrowolne i nie służy nam aby zdobyć zdjęcia do celów marketingowych. Proszę zwrócić uwagę na ten punkt (Oświadczam, że posiadam zgodę osób widniejących na przesłanym zdjęciu, lub w wypadku osób niepełnoletnich zgodę ich opiekunów prawnych, na rozpowszechnianie ich wizerunku w ramach Konkursu oraz w materiałach promocyjnych dotyczących Konkursu, także podawanych do publicznej wiadomości na portalach internetowych, w wydawnictwach Organizatora oraz wykorzystywanie ich w celach marketingowych i promocyjnych Organizatora dotyczących Konkursu) - zdjęcia możemy publikować tylko w celu ogłoszenia wyników. Nie będą wykorzystywane w naszym portalu w żaden inny sposób.
Pozdrawiam,
Monika
Cytat:
Zamieszczone przez
najlepszefoto.pl
Witam,
wzięcie udziału w konkursie było dobrowolne i nie służy nam aby zdobyć zdjęcia do celów marketingowych. Proszę zwrócić uwagę na ten punkt (Oświadczam, że posiadam zgodę osób widniejących na przesłanym zdjęciu, lub w wypadku osób niepełnoletnich zgodę ich opiekunów prawnych, na rozpowszechnianie ich wizerunku w ramach Konkursu oraz w materiałach promocyjnych dotyczących Konkursu, także podawanych do publicznej wiadomości na portalach internetowych, w wydawnictwach Organizatora oraz wykorzystywanie ich w celach marketingowych i promocyjnych Organizatora dotyczących Konkursu) - zdjęcia możemy publikować tylko w celu ogłoszenia wyników. Nie będą wykorzystywane w naszym portalu w żaden inny sposób.
Pozdrawiam,
Monika
Mamy wyniki: Konkurs: "Najlepsze zdjęcia do kalendarza" zakończony. Poznajcie wyniki! | Blog Najlepszefoto.pl
Gratulacje dla zwycięzców!