-
[Radoslaw_Makuch] Sport
Witam wszystkich w mojej galerii, mam zamiar regularnie wstawiać tutaj zdjęcia z meczów Legii Warszawy i nie tylko. Sport fotografuję od około pół roku. Proszę o konstruktywne opinie :)
Legia Warszawa - Lechia Gdańsk
Canon 7D + 70-200mm f/4L USM
1/800s + ISO 2500
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
-
Odp: [Radoslaw_Makuch] Sport
Legia Warszawa - Termalica Bruk-Bet Nieciecza
Canon 7D + 70-200mm f/4L USM + 100-400mm f/4.5-5.6L
1/800s + ISO 2000-3200
Jakość zdjęć odpowiada jakości meczu... słabo
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Radoslaw_Makuch
Jakość zdjęć odpowiada jakości meczu... słabo
I to niestety jest największa trudność tej zabawy. Fotografia sportowa to nie hipsterski artyzm tylko rzemiosło. Tu nawet z najgorszej kopaniny trzeba przynieść coś co będzie się w miarę bronić. Nie jest to łatwe, szczególnie jak gra na boisku jest zachowawcza, a zawodnicy o poziomie wyszkolenia rodem z przedszkola nie są w stanie przebrnąć przez obronę i gniją w środku pola albo podając przez całe boisko notorycznie wykopują piłkę Panu Bogu w okno.
Na plus z pewnością są kolory. Mam co prawda monitor o osobliwym zafarbie, ale zdjęcia są w miarę równe pod tym względem i nie rażą jakąś tendencją. Kontrast też jest taki jaki moim zdaniem jest estetyczny.
Na minus z pewnością krzywe kadry, a bardzo wiele z nich można bez problemu wyprostować. Mnie takie krzywe kadry drażnią, bo jakoś prawie podświadomie rzucając okiem na takie zdjęcia widzi się, że coś nie gra.
#13 jest wyjątkowo nieostra, myślę, że przekracza to pewną granicę akceptowalności. Tym bardziej, że reszta zdjęć jest dosyć równa pod względem ostrości chociaż super ostro nie jest.
Ból jest z pewnością, że 200mm F4 nie odcina mocno tła. Stąd też zastanawiam się dlaczego na #10 zszedłeś z 200mm ? Bo wydaje mi się oceniając szerokość kadru i GO, że chyba to było mocno poniżej 200mm robione.
Chyba najważniejsze, żeby wiedzieć co chce się łapać. Jeżeli wiesz jakie zdjęcia Ci się podobają, jaki styl, jakie momenty to warto wbrew wszystkiemu i wszystkim iść w tym kierunku.
-
Mnie jeszcze rzucila sie w oczy perspektywa, na stojaka do nich strzelales ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
I to niestety jest największa trudność tej zabawy. Fotografia sportowa to nie hipsterski artyzm tylko rzemiosło. Tu nawet z najgorszej kopaniny trzeba przynieść coś co będzie się w miarę bronić. Nie jest to łatwe, szczególnie jak gra na boisku jest zachowawcza, a zawodnicy o poziomie wyszkolenia rodem z przedszkola nie są w stanie przebrnąć przez obronę i gniją w środku pola albo podając przez całe boisko notorycznie wykopują piłkę Panu Bogu w okno.
Na plus z pewnością są kolory. Mam co prawda monitor o osobliwym zafarbie, ale zdjęcia są w miarę równe pod tym względem i nie rażą jakąś tendencją. Kontrast też jest taki jaki moim zdaniem jest estetyczny.
Na minus z pewnością krzywe kadry, a bardzo wiele z nich można bez problemu wyprostować. Mnie takie krzywe kadry drażnią, bo jakoś prawie podświadomie rzucając okiem na takie zdjęcia widzi się, że coś nie gra.
#13 jest wyjątkowo nieostra, myślę, że przekracza to pewną granicę akceptowalności. Tym bardziej, że reszta zdjęć jest dosyć równa pod względem ostrości chociaż super ostro nie jest.
Ból jest z pewnością, że 200mm F4 nie odcina mocno tła. Stąd też zastanawiam się dlaczego na #10 zszedłeś z 200mm ? Bo wydaje mi się oceniając szerokość kadru i GO, że chyba to było mocno poniżej 200mm robione.
Chyba najważniejsze, żeby wiedzieć co chce się łapać. Jeżeli wiesz jakie zdjęcia Ci się podobają, jaki styl, jakie momenty to warto wbrew wszystkiemu i wszystkim iść w tym kierunku.
Krzywe kadry na pewno zacznę poprawiać od następnego razu, jakoś nie zwracałem na to uwagi do teraz. Co do #10 chciałem mieć parę zdjęć z nieco niższą ogniskową, pomyślałem, że może warto dodać coś innego, aby zdjęcia nie były takie powtarzalne. Dzięki za rady, z pewnością się przydadzą przed czwartkowym meczem z Napoli.
Cytat:
Mnie jeszcze rzucila sie w oczy perspektywa, na stojaka do nich strzelales ?
Nie, siedzę na stołeczku, a zdjęcia są robione jak najniżej jak to możliwe. Akurat na stadionie Legii banda jest dość wysoko, jest rozsunięta na całą szerokość boiska i nie da się niestety zejść niżej. Sam najchętniej bym siedział na trawie, aby zdjęcia lepiej wyglądały
-
Legia Warszawa - SSC Napoli
Canon 7D Mark II + 70-200mm f/4L USM + Sigma 17-50 f/2.8
ISO 1250-2000
Niesamowity mecz dla każdego fotografa pod każdym względem. Są gwiazdy światowej piłki nożnej, wiele ciekawych zagrań, a nawet zmiana bandy za bramkami na niższe co pozwala uzyskać lepszą perspektywę.
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
-
35 - ostrość na kibicach.
-
#25 jest dobre. W takich ujęciach jak #28 albo #34 boli brak odcięcia od tła. Tego typu momenty fajnie wyglądałyby łapane na wprost. Gdzieś tam w trakcie meczu będą bieli na Ciebie i wtedy warto takie coś łapać. Wtedy będzie obrazek jak na #27 albo #30.
Na #27 albo #30 to było 200mm F4 ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
#25 jest dobre. W takich ujęciach jak #28 albo #34 boli brak odcięcia od tła. Tego typu momenty fajnie wyglądałyby łapane na wprost. Gdzieś tam w trakcie meczu będą bieli na Ciebie i wtedy warto takie coś łapać. Wtedy będzie obrazek jak na #27 albo #30.
Na #27 albo #30 to było 200mm F4 ?
Niestety na razie nie mogę sobie pozwolić na obiektyw 2.8, a naprawdę chciałbym go mieć, GO na F4 boli strasznie.
#30 - 145mm F4
#27 - 188mm F4
-
Jakąś alternatywą, kompletnie niechętnie kupowaną - jest stałka 200mm 2.8. Nie kosztuje wiele, a opinie o niej są bardzo dobre.
Nie ukrywam, że dla mnie to prawdziwa tajemnica lasu jak ludzie łapią piłkę poniżej 200mm. Może i mam obsesję, ale staram się zawsze wszystko łapać na możliwie dużej ogniskowej. Zawsze to odcięcie tła jest lepsze. Te dwa zdjęcia kadrowałeś jakoś czy to w przybliżeniu oryginalny kadr ?
Trudno będzie odcinać tło schodząc na F4 poniżej 200mm.
Nie jest to łatwe, ale trzeba łapać momenty, kiedy zawodnicy lecą na Ciebie, albo są dosyć blisko - ale mimo wszystko przodem. Wtedy GO jest ładne, a akcje są dynamiczne.
Pomijając to czym się łapie i jak warto też pamiętać jak to potem pokazywać. Moim zdaniem czasem jedno źle dobrane zdjęcie psuje efekt. Masz dwa dynamiczne wysoki złapane z przyzwoitym tłem, dobrą radość zawodnika, ale parę pozostałych zdjęć o wiele mniej atrakcyjnych psuje ogólny odbiór. Gdyby tak 1-2 ciekawe zdjęcia dodać zamiast tych wielu cieszynek byłoby chyba atrakcyjniej.
Gryzę się w język co do podpisu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
Jakąś alternatywą, kompletnie niechętnie kupowaną - jest stałka 200mm 2.8. Nie kosztuje wiele, a opinie o niej są bardzo dobre.
Nie ukrywam, że dla mnie to prawdziwa tajemnica lasu jak ludzie łapią piłkę poniżej 200mm. Może i mam obsesję, ale staram się zawsze wszystko łapać na możliwie dużej ogniskowej. Zawsze to odcięcie tła jest lepsze. Te dwa zdjęcia kadrowałeś jakoś czy to w przybliżeniu oryginalny kadr ?
Trudno będzie odcinać tło schodząc na F4 poniżej 200mm.
Nie jest to łatwe, ale trzeba łapać momenty, kiedy zawodnicy lecą na Ciebie, albo są dosyć blisko - ale mimo wszystko przodem. Wtedy GO jest ładne, a akcje są dynamiczne.
Pomijając to czym się łapie i jak warto też pamiętać jak to potem pokazywać. Moim zdaniem czasem jedno źle dobrane zdjęcie psuje efekt. Masz dwa dynamiczne wysoki złapane z przyzwoitym tłem, dobrą radość zawodnika, ale parę pozostałych zdjęć o wiele mniej atrakcyjnych psuje ogólny odbiór. Gdyby tak 1-2 ciekawe zdjęcia dodać zamiast tych wielu cieszynek byłoby chyba atrakcyjniej.
Gryzę się w język co do podpisu...
#27 nie kadrowane
#30 tylko troszeczkę, aby zawodnik był w centrum kadru
Selekcja faktycznie nie idzie mi to zbyt dobrze. Zawsze mam problemy czy to z wybraniem najlepszych zdjęć, czy wyrzuceniem jednego takiego które nie jest najlepsze, ale nie jest też najgorsze.
Co do stałki 200mm - mało opłacalne w mojej sytuacji. Mam te 70-200mm f4 które mógłbym sprzedać, dopłacić cenę stałki 200mm 2.8 i miałbym bardziej uniwersalne 70-200mm 2.8. No ale to będzie możliwe dopiero za około 2 miesiące kiedy będę miał trochę więcej tych pieniędzy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
Prawie kupiłem, ale do piłki nożnej z cropem przed linią pola karnego, np dośrodkowanie z rożnego robi się strasznie wąsko. Tu potrzeba czasem 135mm.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Prawie kupiłem, ale do piłki nożnej z cropem przed linią pola karnego, np dośrodkowanie z rożnego robi się strasznie wąsko. Tu potrzeba czasem 135mm.
Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się fotografować człowieka "wykopującego" rożny. Siedząc w rogu albo blisko niego to chyba na 50mm trzeba robić...
Zdaję sobie sprawę, że każdy ma własny punkt widzenia, lubi różny styl pracy i różne zdjęcia, ale ja jakoś przestałem całkiem używać 70-200. Wolę 100 2.0 do kosza czy ręcznej albo siatkówki z boku. O wiele lepsza GO, zysk światła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się fotografować człowieka "wykopującego" rożny. Siedząc w rogu albo blisko niego to chyba na 50mm trzeba robić...
Bo tu chodzi o zawodnika dochodzącego do dośrodkowania, a nie podającego piłkę.
Nie mówiąc już jak biegnie po strzeleniu gola w kierunku Żylety. Wtedy tylko 70mm może uratować sytuację. 200mm na nic się nie przyda.
Masz FF, a kolega cropa pamiętaj o tym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Bo tu chodzi o zawodnika dochodzącego do dośrodkowania, a nie podającego piłkę.
Nie mówiąc już jak biegnie po strzeleniu gola w kierunku Żylety. Wtedy tylko 70mm może uratować sytuację. 200mm na nic się nie przyda.
Masz FF, a kolega cropa pamiętaj o tym.
Też fakt, 200mm na APS-C równa się 324mm na FF
-
Rozumiem jaka jest różnica między cropem a FF. Nic to nie zmienia. Ja cały mecz piłki robię tylko na 300mm czyli u Niego byłoby to 200mm. Podkreślam, że to kwestia gustu kto w jakie momenty i sytuacje celuje. Jak dla mnie, blisko rogu, używając 300mm (crop na 200mm) można łapać to na czym mi zależy. Używałem swojego czasu na cropie 300mm i w niewielu, jak dla mnie sytuacjach, było to za długo.
-
Zbieraj 3 000zł i sprzedam Ci mojego 70-200/2,8.
Mnie już nudzi się foto.
Teraz mam nową zabawkę. Robię po 1 300 km miesięcznie na rowerze :).
-
Do połowy listopada myślę, że udałoby mi się zebrać taką kwotę :P
-
Daj spokój z tą sprzedażą to żartowałem.
A tak poważnie, jak chcesz dłużej pobawić się sportem, to jednak C 70-200/2,8 IS jest jednak lepszy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Daj spokój z tą sprzedażą to żartowałem.
A tak poważnie, jak chcesz dłużej pobawić się sportem, to jednak C 70-200/2,8 IS jest jednak lepszy.
no proszę Cię, może minimalnie ostrzejszy ale w praktyce nie będzie to widoczne, a IS do sportu mu zupełnie nie potrzebny, chyba że szachy będzie fotografował ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sebcio80
no proszę Cię, może minimalnie ostrzejszy ale w praktyce nie będzie to widoczne, a IS do sportu mu zupełnie nie potrzebny, chyba że szachy będzie fotografował ;-)
Do panoramowania w motosporcie: żużel, rajdy samochodowe IS się przydaje. Zamrożony żużel krótkim czasem jest słaby.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Do panoramowania w motosporcie: żużel, rajdy samochodowe IS się przydaje. Zamrożony żużel krótkim czasem jest słaby.
To ja sie jeszcze podepnę :) nie zdarzyło mi sie jeszcze fotografować z panoramowaniem. Mógłbyś wyjaśnić zastosowanie is? Co mi to da? Przecież bez is tez wydłużę czas ekspozycji[emoji55]
-
No to wydłuż sobie czas (przy 200mm) do 1/125s i zrób ostre zdjęcie podczas śledzenia obiektu. Chodzi oczywiście nie o jedno przypadkowe zdjęcie tylko kilkanaście ujęć.
Podobnie jest na pokazach lotniczych trzeba czasami konkretnie zejść z czasem żeby zamknąć wirnik helikoptera.
-
IS da ci szanse na więcej "nieporuszonych" zdjęć.
-
Legia Warszawa - Cracovia
Canon 7D + 70-200mm f/2.8L IS II USM
ISO 800-1600 + 1/400-800s
Nikolić show.
Pierwszy raz przyszło mi robić w deszczu, na dodatek bez ochrony na sprzęt.
36
37
38
39
40
41
42
43
44
-
Obrazek z Canona 7D jest dobry tylko przy odpowiedniej ilości światła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Obrazek z Canona 7D jest dobry tylko przy odpowiedniej ilości światła.
To się tyczy chyba każdego APS-C : )
-
Dobry deszcz nie jest zły. Zawsze zdjęcia wyglądają ciekawiej i dramatyczniej. Trudno coś konkretnego zarzucić. Kadry są już proste. Dobór zdjęć też taki bardziej równy. Wiadomo, robiąc 200mm F4 trudno łapać coś z większej odległości czy odciąć bardziej, ale moim zdaniem idzie to w dobrym kierunku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dawid_Gaszynski
Dobry deszcz nie jest zły. Zawsze zdjęcia wyglądają ciekawiej i dramatyczniej. Trudno coś konkretnego zarzucić. Kadry są już proste. Dobór zdjęć też taki bardziej równy. Wiadomo, robiąc 200mm F4 trudno łapać coś z większej odległości czy odciąć bardziej, ale moim zdaniem idzie to w dobrym kierunku.
Akurat na ten mecz udało mi się wypożyczyć 70-200 F2.8 z tamtejszego punktu foto więc co do GO już nic lepszego nie mogłem zrobić, ale dzięki wielkie za komentarze. Bardzo mi pomogły :)
-
Legia Warszawa - Club Brugge KV
Canon 7D + 70-200mm f/4L USM
ISO 2500 - 1/800s
45
46
47
48
49
50
51
52
-
46 i 47 - jest akcja, są emocje.
-
X Memoriał Ambroziaka
Canon 7D + 70-200mm F4 + 100mm 2.8
ISO 1600 - ISO 6400 - ISO 3200
1/160s - 1/640s
Niesamowicie słabo oświetlona hala dlatego też tak słaba jakość zdjęć spowodowana wysokim ISO... Pierwszy raz robiłem siatkówke więc jestem świadomy, że nie najlepiej wyszły fotki
53
54
55
56
57
58
59
60
61
62
-
Bardzo fajne.
Taki pomysł - w 59. skadrowałbym (pewnie wizjerem, zakładam, że nie masz tego w oryginalnym kadrze) lekko bardżiej w prawo - po wyretuszowaniu koszulki atakującemu byłaby fajna reklamówka Memoriału (z całym napisem)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
Bardzo fajne.
Taki pomysł - w 59. skadrowałbym (pewnie wizjerem, zakładam, że nie masz tego w oryginalnym kadrze) lekko bardżiej w prawo - po wyretuszowaniu koszulki atakującemu byłaby fajna reklamówka Memoriału (z całym napisem)
Dzięki
59. to oryginalny kadr
-
Legia Warszawa - Lech Poznań
Canon 7D + 70-200mm F4
1/800s + ISO 2000
Trochę eksperymentów z kolorami... Nadal nie mogę uzyskać efektu, który by mi się podobał
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
-
[Radoslaw_Makuch] Sport
Jak dla mnie bardzo fajnie, tylko 65, 67 i 69 mają chyba złą jasność (wydaje mi się, że powinno być +0,5 do +1 EV, bo główne obiekty zdjęcia są przyciemne). A 72 dla mnie miazga ;)
-
Powiedzmy szczerze, ani 7D nie jest (tu na tym forum chyba szczególnie) uważane za wybitne body, ani 70-200 4L nie umywa się do 2.8L, tymczasem wyciskasz z tego zestawu absolutnego maksa, udowadniając, że to nie onanistycznie kupowany sprzęt robi zdjęcia, na które miło popatrzeć, tylko mózg tym kierujący, bo tu mamy sprzęt wręcz budżetowy, można z używek zestawić to chyba za 3,5 klocka.
Oczywiście, do wszystkiego można się przyczepiać i niejeden się przyczepi, ale tak naprawdę do dupereli. Mi się to naprawdę podoba (fajne 64 i 68).
-
Jak dla mnie to dość ciemno. Nr 63 a gdzie jest piłka.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Jak dla mnie to dość ciemno. Nr 63 a gdzie jest piłka.
A gdzie jest powiadziane, że piłka musi być w kadrze? Jest walka w polu karnym i to się liczy.
Co do ciemnych zdjęć, to zauważyłem sam po wrzuceniu, że są jakieś ciemne. Parametry naświetlania są identyczne do poprzednich fotek więc moja zabawa z kolorami musiała popsuć ekspozycję...
Cytat:
Jak dla mnie bardzo fajnie, tylko 65, 67 i 69 mają chyba złą jasność (wydaje mi się, że powinno być +0,5 do +1 EV, bo główne obiekty zdjęcia są przyciemne). A 72 dla mnie miazga
Cytat:
Powiedzmy szczerze, ani 7D nie jest (tu na tym forum chyba szczególnie) uważane za wybitne body, ani 70-200 4L nie umywa się do 2.8L, tymczasem wyciskasz z tego zestawu absolutnego maksa, udowadniając, że to nie onanistycznie kupowany sprzęt robi zdjęcia, na które miło popatrzeć, tylko mózg tym kierujący, bo tu mamy sprzęt wręcz budżetowy, można z używek zestawić to chyba za 3,5 klocka.
Oczywiście, do wszystkiego można się przyczepiać i niejeden się przyczepi, ale tak naprawdę do dupereli. Mi się to naprawdę podoba (fajne 64 i 68).
Dzięki, miło czytać takie komentarze :)
-
-
Legia Warszawa - Pogoń Szczecin
Canon 7D + 70-200mm F2.8 (wypożyczone)
ISO 640-1250
1/400s - 1/800s
73
74
75
76
77
78
79
80
-
Reprezentacja Polski
Trening przed meczem z Islandią na PGE Narodowy
Canon 7D + 70-200mm F4
ISO 2000
1/640s
81
82
83
84
85
86
87
-
Widać różnicę między f/4 i f/2.8, niestety.
No i jak dla mnie ta czerwień koszulek wydaje się zbyt wybita i przytłacza ciemne twarze. Widać to w 81, 82 i 83.
Dzisiaj w Wyborczej są foty Kuby Atysa z tego treningu i tam tej walącej po oczach czerwieni nie ma.
-
bo to czerwień 7d (albo w ogole canona) :D ja zawsze troche ja obcinalem ale chyba zawsze troche za malo...
-
To raczej konkretne szkła bardziej dodają/odejmują kolory. A chyba Kuba Atys też używa Canona by the way?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
Widać różnicę między f/4 i f/2.8, niestety.
No i jak dla mnie ta czerwień koszulek wydaje się zbyt wybita i przytłacza ciemne twarze. Widać to w 81, 82 i 83.
Dzisiaj w Wyborczej są foty Kuby Atysa z tego treningu i tam tej walącej po oczach czerwieni nie ma.
masz na mysli te zdjecia? Zdjęcie nr 1 w galerii - Polska - Islandia. Jest skład! Zieliński od pierwszej minuty
te żółte twarze? to jpgi prosto z puszki, full automat, zdjęcia Radka kolorystycznie o niebo lepsze
-
"Nie znaleziono strony o podanym adresie"...
Nie wiem, czy to te. Czytuję wyborczą na iPada. Mogli wybrać te same.
Nigdy nie mówiłem, że zdjęcia Radka są nie takie. Zwrócił moją uwagę ten wybity czerwony kolor i tyle.
-
Legia Warszawa - Śląsk Wrocław
Canon 7D + 70-200mm F4
ISO 2500
1/800s
88
89
90
91
92
93
94
95
96
-
Z posta na post coraz lepiej :)
Jedynie moge sie przyczepić ze w 95 i 96 nie starałeś sie wyciągnąć z cieni albo ogólnie +0,5ev