Poszukuje pilnie polskiej instrukcji do tej lampy.prosze o pomoc
Wersja do druku
Poszukuje pilnie polskiej instrukcji do tej lampy.prosze o pomoc
Speedlite 600EX-RT - Canon Polska
Ja korzystałem z instrukcji Canona.
W YN brakuje kilku funkcji, poza tym wszystko jest takie samo i działa tak samo.
pozdrawiam
adamm
adamm a możesz wrzucić swoją opinię o tej lampce?
Witam.
Cóż mogę powiedzieć o tej lampie. Na pewno to że brakuje kilku funkcji, które posiada lampa oryginalna Canona.
Odkąd mam lampy studyjne to tej prawie nie używam, niemniej jednak trochę pobłyskała.
Drażniło mnie tylko to, że na komplecie czarnych Eneloop dało się wyciągnąć tylko około 200 strzałów z prawie pełną mocą.
Dokupienie baterrypacka mija się z celem. Wcale to nie wygodne a za tą kasę miałem kilka kompletów Eneloopów.
plusy:
- cena
- E-TTL
- wykonanie - plastiki dobrze spasowane, nic nie trzeszczy (przynajmniej na razie)
- posiada HSS - bardzo fajna funkcja, zwłaszcza gdy pstrykamy kogoś pod słońce.
- w menu aparatu widziana jest jak lampa Canona
- bardzo fajny pokrowiec z kieszonką na podstawkę. Czasami wykorzystuję go do schowania drugiego obiektywu ( KIT 18-135 lub 100 makro) i przypinam do paska przy spodniach
- synchro na 2 kurtynę
- sama rozpoznaje czy podpięta jest do FF czy do niepełnej klatki
minusy:
- brak czujnika (mam go np. w Metz), że gdy obracam palnik w pozycję inną niż na wprost (np w bok lub w górę) to lampa o tym nie wie. Metz wtedy przestawia zoom, YN niestety nie (może dla kogoś to być plus)
- nie ma czujników (oryginał je podobno ma, ale ręki nie dam), że zamontowane są filtry żelowe
- aby przekręcić palnik nie ma żadnego zabezpieczenia w postaci przycisku. O ile przy zwykłym używaniu nie jest to jakiś problem, o tyle po założeniu lightsphere, palnik opada o te kilka stopni w dół.
- lampa po kilku, kilkunastu błyskach trochę się nagrzewa. Często potrafiła przestać błyskać a na wyświetlaczu pojawiała się informacja o za wysokiej temperaturze. Potrafi bardzo nagrzać baterie (używam czarnych Eneloopów)
- stopka co prawda z szybkim zapinaniem (a nie pokrętło) ale za to niezbyt dobrze wykonana. Ma po prostu luzy. Stopka z pokrętłem byłaby chyba lepsza. Wyzwalacze mają pokrętło i lepiej siedzą na stopce niż lampa)
Około pół roku temu jeden z forumowiczów przysyłał mi zdjęcie rozkładu światła w swojej i porównywaliśmy z moją. Światło na ścianie rozchodziło się inaczej przy prawie identycznych warunkach testów. Później to reklamował i miał wymienić na lampę Reporter.
Lampę można połączyć bezprzewodowo z innymi lampami tej samej serii i wyzwalać kilka lamp jednocześnie, jednak tego nigdy nie sprawdziłem bo nie mam dostępu do kolejnych sztuk.
Lampa współpracuje bezproblemowo z wyzwalaczami YN RF-622C oraz z wyzwalaczem YN RF 622C-TX.
W przypadku 622C-TX działa również HSS.
Generalnie lampa nie ma kilku funkcji które posiada oryginał, jednak jest sporo tańsza i też daje radę.
Pewnie kupiłbym ją drugi raz.
2 pytania:
1) czy lampę da się wyzwalać radiowo z nowej Canon 430 EXIII-RT?
2) na niektórych aukcjach Allegro w specyfikacji podają, że lampa może działać w 3 grupach a na innych, że aż w 5. Jak jest na prawdę? To kwestia firmware-u?
Myślę, że Canon nie odpowie mi na pytania zw. z lampami Yongnuo. Natomiast jeśli chodzi o chińską stronę YN też ciężko znaleźć jakieś informacje ;)
430exIII-rt jest stosunkowo nowa i w sieci też brakuje takich informacji.
mam YN 600 EX RT X 4 plus wyzwalacz YN-E3-RT i nie wiem jak z wyzwalaniem innych lamp lub z innych lamp ale ummie wszystko pięknie śmiga. miałem możliwość testu z oryginalną canon 600 i lampy szły równo tak samo z wyzwalacza takie samo światło bez zauważalnych różnic. jedyne różnice są w budowie - łamanie głowicy palnika chodzi ciężko - uszczelką pod klapką na baraterie - luzy na stopce
najlepiej spotkać się z kimś kto ma i przetestować
Żeby nie tworzyć nowego wątku. Spotkało mnie przykre doświadczenie z lampą YN 600 EX RT. Chciałbym się zapytać, czy jestem szczególnym wybrańcem, czy słyszeliście w Polsce od kolegów/koleżanek fotografów o tym problemie. Otóż lampę posiadam miesiąc. Błysnąłem nią naprawdę niewiele razy, bodajże 2 imprezy okolicznościowe wszystko w ETTL. Ostatnio bawiłem się w studio i oczywiście lampę przełączyłem na Manual. Zrobiłem kilka zdjęć po czym lampa pokazała, że się przegrzała. Odczekałem, wyłączyłem, włączyłem - nic to nie dało. Potem już po każdym włączeniu, na przestrzeni godziny, lampa pokazywała symbol przegrzania i nie dało się nic zrobić. Na drugi dzień poszła na gwarancję. Dziś dostałem info, że lampa została skierowana do autoryzowanego centrum serwisowego producenta. Mam nadzieję, że nie będą jej naprawiali, tylko po prostu mi ją zamienią. Przegrzewanie i drenowanie baterii to podobno przypadłości niektórych egzemplarzy. No właśnie, macie jakieś złe doświadczenia z tym związane?
Boje się trochę brać tą lampę na zlecenie, żeby nie odstawiła mi jakiegoś wała. Jestem w systemie RT i chciałem go rozbudowywać tymi lampami, no ale teraz jestem delikatnie mówiąc zmieszany :roll:
@cholasz wg mnie rozsądnym i bezpieczniejszym wariantem jest posiadanie na zleceniu choćby jednej lampy oryginalnej canona. Niech będzie nawet 430EXIII-rt.
Kupiłem tą lampę. Współpraca z Canonem 430EXIII-rt bez zarzutów, ale dopiero po aktualizacji firmware-u do 1.8.6.
W trybie "All" są 3 grupy a w trybie "Gr" 5 grup. No, ale z Canonem będzie tak samo.
Panowie i ja mam problem ze swoją lampa :/ na początku roku kupiłem dwie lampy YN-600rt i na pierwszym zleceniu po około 50 wyzwolenia przestała wogule blyskac. Jak się spojrzał w palnik to było widać coś jakby mały błysk słabej diody, jak by palnik próbował wyzwolić błysk ale nie mógł. Brak jakichkolwiek komunikatów na wyświetlaczu. Lampa została odesłana na gwarancję i stwierdzili że używałem "niskiej jakości zasilania" bo u nich lampa chodzi. Odesłali i faktycznie chodziła. Wczoraj pojechaliśmy na ślub już tylko z tymi lampami bo stare sprzedane i jakież było moje wkur..... gdy po godzinie na sali lampa znowu przestała blyskac. Po powrocie do domu nagrałem film ze wkładamy nowe dobre akumulatory, lampa pokazuje że są pełne, i brak błysku. Jutro będę próbował ją reklamować jeszcze raz a jak to nie pomoże to zglosze sprawę do rzecznika praw konsumenta bo to jest jakaś kpina. Teraz byłem na etapie dokupienia jeszcze dwóch lamp, ale w tej sytuacji naprawdę nie wiem co mam z tym robić. Boję się iść dalej w ten system, mimo że wcześniej również korzystałem z produktów tej firmy i byłem więcej jak bardzo zadowolony.
Wcześniej robiliśmy na canonach, w zeszłym roku kupiliśmy nowe YN568 EX II i lampy były rewelacyjne, niczym nie ustępowały canonowskim. W tym roku dla udogodnienia jakie jest w systemie RT kupiliśmy kolejne, tylko one już nie są chyba tak wykonane jak poprzednie serie :/ Ja myślę że i Chińczykom się da robić, ba wolę mieć dwa Chińczykom jak jedna z canona w torbie, bo i w canonie trafiają się słabe egzemplarze.
No i ja dorzucę swoje 3 grosze;) To ja pisałem do adamm w sprawie obrazu widma lampy YN 600EX RT. Lampa wytrzymała jedynie testy (kilkadziesiąt błysków) i przestała błyskać. Odniosłem do sklepu, sprzedawca powiedział ze na kilkanaście sztuk sprzedanych ma już kilka zwrotów. Prawdopodobnie wada fabryczna. Postanowiłem kupić lampę genesis reporter 360. To połączenie mobilności i funkcjonalności lampy reporterskiej z mocą i systemem mocowaniem akcesoriów lampy studyjnej. Lecz ze względu na wielkość bałem się założyć ją na sanki i latać z takim zestawem :(. Więc zdecydowałem się na zakupienie âtradycyjnejâ reporterskiej lampy. Jako że z YN i nissinem di866 mark ii miałem złe doświadczenia zakupiłem chińską Pixel Mago miała wszystko co trzeba niestety nie umiała się dogadać z YN622C. W dalszych poszukiwaniach trafiłem na firmę shanny mają kilka modeli w różnych cenach najniższy SN600C różni się tym że nie ma RT za to w pełni współpracuje z YN622C. Używam od roku jestem zadowolony do tego stopnia że dokupiłem sobie bezpośredni z chin następną.
Myślałem o uzupełnieniu zestawu Canona 600EX-RT i ST-E3-RT o jedną, a docelowo 2 lampy YN 600EX-RT. Chciałem używać ich jako lamp do oświetlenia drugiego planu i tła i oświetlenia sali weselnej. Ewentualnie przy fotografii wnętrz. Dodatkowo YN ma być backupem w razie awarii Canona. Rozumiem, że użytkownicy tej lampy (YN 600EX-RT) nie polecają jej ze względu na nieprzewidywalne działanie i zawodność?
Ktoś pisał też wcześniej, że YN nie ma wszystkich funkcji lampy Canona - o brak których funkcji chodzi?
Mam YN 600 EX RT i działa bez zarzutu, bez zarzutu współpracuje z drugą 600 Canona (testowaliśmy z kolegą) i ze sterownikiem RT Yongnuo.
Faktycznie stopka mogłaby być*wykonana dokładniej i trzymać się aparatu stabilniej.
Zapewne ta niedokładność stopki skutkuje brakiem współpracy z kablem TLL (Canon współpracuje bez problemu).
Przyznam że wolę pracować nią niż 580 EX Canona, którą też mam zawsze w torbie (na czarną godzinę jest tam też stara 420 EX i ST - E2 Canona.
Co do głowicy obracanej i odchylanej bez przycisku dla mnie to akurat wygoda. Pytanie czy to się*po roku dwóch nie wyrobi i nie będzie sobie samo opadać : )
Hej,
czy taka lampa w hss poradzi sobie na godzine przed zachodem słonca lub w parku w sloneczny dzien? Chodzi o zdjecia z niedoswietlonym tłem.
W słoneczny sobie poradzi, gorzej w deszczowy lub mroźny.
Witam wszystkich
Jestem nowicjuszem w zabawie z fotografią, mam lampę YONGNUO YN-600EX RT i zamierzam używać ją w zestawie z parasolką i canonem 700D. Zależy mi na tym by wyzwalać ją radiowo i w tym momęcie pada moje pytanie. Czy wystarczy mi tylko wyzwalacz radiowy na apraracie czy cos jeszcze jest potrzebne? Z tego co wyczytałem na forach to często przewijają się wyzwalacze YONGNUO YN-622C-TX, YN-622C II, YONGNUD YN-E3-RT, a ja zastanawiam się czy wystarczył by mi tylko wyzwalacz Yongnuo RF-605C. Dość chaotycznie napisane pytanie ale mam nadzieję że zrozumiale.
Yongnuo YN-E3-RT
solti a możesz jakoś bardziej rozwinąć swoją wypowiedź?
Yongnuo YN-E3-RT poprostu pozozwoli mi w pelni zdarnie obsługiwać lampę?
Czy to jedyny wyzwalacz który mi pozwoli na to ?
Czy pozostałe się nie nadają ?
O ile się nie mylę to YN 600 EX RT ma wbudowany odbiornik wiec do sterowania wystarczy YN-E3-RT.
Dla uściślenia - Twoje YN 600 EX RT wyzwoli i obsłuży każda lampa canona (z systemu RT), druga YN 600 EX RT, lub wyzwalacze ST-E3-RT (Canon) i YN-E3-RT (YongNuo).
Dzięki wielkie za wyczerpujace odpowiedzi :) Zastanawia mnie tylko cena tych wyzwalaczy, mianowicie obeznie na allegro canona jest tańszy od YongNuo ( +- 100 zł) :P No i zadaje sobie pytanie czy jest sens w moim przypadku kupwowanie takiego cuda skoro bede śmigać tylko z jedna lampą
Witam, jakiś czas temu zakupiłam swoją pierwszą lampę - właśnie YN600EX i mam kilka pytań.
Lampa dość głośno się uruchamia - czy to normalne? Oryginalna Canonowska chodzi cicho. W YN wyłączyłam dźwięki, nie znalazłam już innej opcji na wyciszenie jej więc nasuwa mi się pytanie czy to normalne w tym modelu bądź ogólnie w lampach YN?
Druga sprawa po zapięciu lampy na stopkę, lampa się chwieje, niby wszystko trzyma i raczej nie ma możliwości żeby spadła ale jednak luz jest i to wyczuwalny, na lampie Canona i Nissinach tego nie ma. Więc znów pytanie czy YN tak ma czy mój egzemplarz jest nie do końca ok?
Ten typ tak ma.... wynagradza to cena ;)
U mnie na mk2 się chwieje, a na mk4 sztywno jest.
Czy to chwianie powoduje jakiekolwiek problemy z łącznością?
Zadnych. Na ogol uzywam jednak systemowek na body, ale YN pomimo chwiania sie w ramach luzu na stopce funkcjonuje OK. Daje delikatnie mocniejszy blysk w ETTL ok + 1/3 EV w stosunku do oryginalu i chlodniejsze swiatlo - ok 6500K
W poniedziałek muszę zrobić sesję produktową a la blogi kulinarne, instafood itd. Kilka fot jedzenia oraz napojów.
Do dyspozycji będę miał tła drewniane, Canona 600D i jedną lampę YN600EX-RT oraz ew. srebrne blendy.
Pytanie, co na szybko dokupić by dało radę?
Pomysł jest taki, że robię fotki przy świetle zastanym (wpada z lewej strony), prawą kontruję błyskiem YN600EX wywołanym błyskiem z wbudowanego w aparacie flasha.
Myślałem by na szybko dokupić ten zestaw by dotarł do mnie jeszcze w piątek: https://fripers.pl/p/zestaw-reporter...lka-freepower/ by wpiąć tam YN600EX, ale nie wiem czy nei będzie problemu z wyzwalaniem błyskiem przez parasolkę. Będę wdzięczny za pomysły u sugestie. Dzięki!
Najlepiej jakiś szybki kurs fotografii kulinarnej, bo jeśli przyjąłeś zlecenie nie wiedząc jak je wykonać, to moim zdaniem najlepiej jest znaleźć kogoś kto Cię nauczy jak to zrobić, i gdy już będziesz wiedział jak, spokojnie sam dobierzesz odpowiedni sprzęt.
Wiele osób robiących zdjęcia kulinarne doskonale sobie daje radę przy świetle zastanym, inni używają kilku lamp i różnych dodatków kształtujących światło, doświetlenia i odbicia, trudno powiedzieć co Tobie (i klientowi) pasuje.
Na szybko weź produkt podobny do tego co zamierzasz robić, poproś kogoś o przytrzymanie lampy i sprawdź, czy Ci nie przeszkadza światło lampy wbudowanej na przedmiocie.
Podepnę się - myślę o zakupie tej lampy (tyle, że z numerem II). Tyle tylko, że fotografuję Canonem 100D, więc wbudowana lampa nie obsłuży tej bezprzewodowo. Czy na samą stopkę jest sens kupować YN600EX-RT II czy lepiej kupić coś tańszego z YN? Ewentualną zmianę puszki planuję w perspektywie co najmniej dwuletniej (pytanie, czy lampa doczeka), jeśli chodzi o zastosowanie - głównie portret + ćwiczenia z fotografii produktowej. Kupować wyzwalacza w cenie lampy też bym nie chciał ;)
To zapytam inaczej - czy jest sens kupować lampę, która będzie używana tylko na stopce? ;)
Tak. Nie. Wybierz właściwe.
Zależy jakie masz potrzeby. Jeśli lampa ma służyć tylko jako "studyjna", nie ma sensu kupowania lampy reporterskiej z TTL. Taniej kupisz lampę typowo studyjną, nawet ze statywem i może softboxem. Jeśli chcesz używać lampy do portretów w miejscach "bez gniazdka", to możesz kupić manualną YN560III lub IV. Jednak jeśli chcesz mieszać światło słoneczne z błyskiem, doświetlać w ciągu jasnego dnia, potrzebujesz wysoki model lampy reporterskiej, który ma i TTL, i HSS. Dlatego nie da się jasno odpowiedzieć na takie pytanie.
Na rynku pojawiła się wersja II lampy YN 600EX RT. Czy ktoś z was sprawdzał w praktyce jakie są różnice? Jaką obecnie warto kupować, I czy II. Cenowo jest bardzo podobnie.
Mam Y600 II i w tym tygodniu leci do reklamacji:
- aku pełne a ona pokazuje 3/4 naładowania, sprawdzane na eneloopach i GP,
- momentalnie spada do 1/2 i się wyłącza, w kościele zużyłem 3 zestawy aku przy ok 200 zdjęciach,
- wiesza się i nie błyska, wył/wł i tak kilka razy na całym weselu,
Mam 430 i 580 i przy podobnych warunkach nie ma takich problemów z aku.
Mam wersje pierwszą i drugą. Wersja druga w przeciwieństwie do pierwszej w pełni współpracuje z 5Dmk4. Nadmiernego spożycia energii nie zauważyłem, ale zdarzy się jej czasem nie błysnąć, mimo że pokazuje stan pełnego naładowania.
Panowie chciałem się zapytać, czy ściągając lampę z sanek (steruję nią za pomocą YN-E3-RT) tracę opcję auto zoom i na ETTL będę musiał robić to ręcznie przy lampie? Jeśli mam lampę na sankach, auto zoom działa bez problemów.