Za chwilę pojawi się kolejny powód do narzekań jakie drogie obiektywy robi Canon :lol:
Jakby co, to przypominam, że jest też o wiele tańszy 35/2 IS oraz 40/2.8 w cenie dwóch tankowań ;)
Wersja do druku
Za chwilę pojawi się kolejny powód do narzekań jakie drogie obiektywy robi Canon :lol:
Jakby co, to przypominam, że jest też o wiele tańszy 35/2 IS oraz 40/2.8 w cenie dwóch tankowań ;)
no to ze swiezych przeciekow... podklejam, zeby niektorzy mogli juz szukac odbiorcy na nerke ;)
????EF35mm F1.4L II ???????? - ????info
EDIT 27/08/2015:
oficjalnie: http://www.canon.pl/for_home/product..._f1.4l_ii_usm/
nerki są tylko dwie i dawno już ich nie ma
Canon sporo cięższy od Sigmy, nie mówiac o wersji I, i z jedna soczewka więcej? To musi być super żyleta i super bokehlicious. Ale bez Sigmy by tego potwora nie było.
Co to jest soczewka BR?
Czekam z niecierpliwością! :)
jakieś 7000 zł ta nowa 35tka powinna kosztować, dla mnie przegięcie
"The BR Lens is Blue Spectrum Refractive Optics. Which will refract the light in the blue spectrum. This should help control chromatic aberrations."
"There looks to be new techniques used for weather and dust sealing, as well as increased resistance to impacts. This may be the most durable lens Canon has made yet.:
Więcej tutaj
Przewidywana cena to ok.2300$ czyli 8500zł!!!!! chyba ich pogięło z takim pozycjonowaniem.
ja kminie w ten desen...
jako amator szklo pokroju 24-70/4 kupuje spokojnie na 10 lat. co jego cene zbija do 72 EUR za rok, czyli tutaj 6 razy kino.
a szklo mecze kilkaset godzin w ciagu tego roku, wiec koszt godziny frajdy idzie w jakies kilkadziesiat centow.
35L mkII to szklo do zarabiania pieniedzy. i patrzac na to jak skonstruowane sa ostatnie szkla Canona (->lensrentals) to ono ze 20 lat ostrej eksploatacji przezyje. w miedzyczasie zarabiajac na siebie. no to ten koszt sie spokojnie rozlozy, nie oszukujmy sie. tylko trzeba na tym szkle zarabiac. do focenia rodzinnego tego sie nie kupi...
Od kiedy jest 5ds to nowe L-ki będą wymyślniejsze, również cenowo.
Pisałem o tym pewnie z rok temu :)
Wieczorkiem napiszę może jak będzie wyglądać 5d4. Ogólnie zapowiada się solidny aparat, ale bez fajerwerków.
tylko podobno rozmiar nie ma znaczenia :mrgreen:
Śledząc ceny szkieł, które wychodziły ostatnio można z całą pewnością napisać, że cena spadnie jak tylko wykorzystają tych, którzy mają nadmiar gotówki albo im się zwróci po paru zleceniach.
W tej ogniskowej jest parę dobrych alternatyw. Podejrzewam, że Canon szybko wyrówna cenę do poziomu szkła Nikona.
Korekta. W preorderze w BHphotovideo.com dostępny za 1799$ czyli wraz z podatkiem stanowym 8% 7200zł czyli 2x więcej niż Sigma. Musi być z niego niezły kozak :)
Zastosowanie układu BR:
Canon’s New BR Optical Element can Make Images Sharp and Clear | Camera News at Cameraegg
Z tą ceną...jak będzie słaby popyt to zrobią korektę jak to już miało miejsce przy innych szkłach np. 35/f2 IS
...ale wiemy, że słabego popytu nie będzie:D W PL wiadomo, że nawet w fotografii komercyjnej będzie królować SIGMA 35/f1.4, ale w USA wygląda to już inaczej.
Porównanie MTF 35L i 35L mk II
http://www.canonrumors.com/wp-conten...tf-728x250.jpg
oraz Sigmy 35 Art
http://www.sigma-global.com/en/lense...4/data/mtf.gif
Widać ogromną przewagę nowej Lki nad starszą wersją, nowa Lka nieznacznie bije też Sigmę.
Jeszcze Tamron chce dorzucić łyżkę dziegciu ......
Tamron SP 35 mm f/1.8, SP 45 mm f/1.8 Di VC USD Lenses (Canon, Nikon, Sony Mount) Coming Soon | Camera News at Cameraegg
Tutaj są sample z tego szkła
EF 35mm f/1.4L II USM Lens Sample Images | Camera News at Cameraegg
i tutaj więcej info i sampli
?????EF35mm F1.4L II USM ????
Obstawiamy cenę ? 7999 w PLN :)
Szkło piękne. No to jeszcze matryce od Sony i będzie OK :)
No przecież jest cena w preorder:
Canon EF 35mm f/1.4L II USM Lens 9523B002 B&H Photo Video
To raczej obstawiamy kurs dolara.
cena przegięcie... nie dla normalnego zjadacza chleba...
Po co zwykłemu zjadaczowi chleba takie szkło??
Wysłane z mojego E2105 przy użyciu Tapatalka
24-70L kosztuje w stanach 1799USD, w europie 1700EUR z groszami, a u nas 7269PLN. Nie sadze aby ten obiektyw kosztowal 8tys.
Szkło kosmos. Dla mnie to 35mm AF OTUS.
Cena również kosmiczna ale z drugiej strony ZA 35mm/1.4 OTUS (BEZ AF) ile by kosztował?
Ja planuję kupić ok. Marca 2016, akurat jak dostanę tax return... Napewno podzielę się wrażeniami, choć do tego czasu już pewnie będzie rzeka opinii :)
Dobrze, że wyleczyłem się z ogniskowej 35, bo pewnie bym sobie kupił. Sigma optycznie praktycznie idealna, ale AF często zawodzi. Swoją drogą mogliby pokazać taką właśnie 50-tkę...
Smakowite szkło. Trzeba będzie kupić ;-)
Szklo kosa, w sprawnych rekach bedzie pieknie na siebie zarabiac.
Niesamowity obiektyw, trzeba będzie zrobić porównanie z 35L mark I. Zastanawiam się czy będzie aż taka duża różnica w jakości i czy potencjalny klient to wyłapie. Z niecierpliwością czekam na pierwsze testy.
Klient na pewno nie wyłapie. Tak samo jak nie wyłapie czy cykasz na 1.4 czy na 2.0
Jasna sprawa, pytanie czy będzie aż tak duży skok jakościowy w stosunku do starej 35tki żeby czerpać z tego korzyści po zrobieniu zdjęcia na tyle duże by stwierdzić warto było. Oprócz tego pozostaje pytanie czy warto upgrade zrobić z 35 mkI na mkII czy doinwestować w zupełnie inne szkło np. 85 LCytat:
To troche bez znaczenia - wieksza ilosc ostrych zdjec oznacza łatwiejsza prace. Zadowolony klient to tylko dodatek
To chyba pokaza dopiero testy i pierwsze relacje ;)
Tu nie chodzi o bardziej ostre zdjęcia ( bo i po co niby jeszcze ostrzejsze skoro dotychczasowe są już mega ostre). Tu chodzi o psychikę, zaspokojenie swoich żądz :D pragnień itp ;)
Ja na ostrosc nie narzekalem, ale AF moglby byc pewniejszy.. im dluzej uzywam 35'tki tym mniej celna sie staje.
Przyznam, że dopóki używałem 35 L na 5d mark Classic, to z czasem jakby się rozkalibrowała i coraz gorzej trafiała. Po podpięciu do 5d mark III dostała nowe życie i na 1,4 z dużej odległości łapie. Ciekawe z czego to wynika, czy puszka się rozjeżdża z czasem ?? Natomiast z 70-200 2.8 L nie miałem kłopotów nie ważne jakie body, zawsze żyleta i zawsze pewnie.Cytat:
Ja na ostrosc nie narzekalem, ale AF moglby byc pewniejszy.. im dluzej uzywam 35'tki tym mniej celna sie staje.