posiadam 5d +17-40 f4 70-200 f4
zdjecia ktore wykonuje to krajobraz
aparat ma na migawce 24 tys zdjec
pytanie czy warto zamienic na cos innego np 6d
Wersja do druku
posiadam 5d +17-40 f4 70-200 f4
zdjecia ktore wykonuje to krajobraz
aparat ma na migawce 24 tys zdjec
pytanie czy warto zamienic na cos innego np 6d
a skad pomysł na zmianę ?
zawsze warto zmienić na lepszy model
jeśli masz kasę to zmieniaj
Jeśli to mam być zmiana tylko i wyłącznie by mieć coś nowego to szkoda kasy.
Nie lepiej jakieś szkło dokupić? Jakąś stałkę?
Czego brakuje Ci w 5d ?
warto, sam bym chętnie zamienił :mrgreen:
6 to dość nowoczesny aparat, a 5 to jednak taka analogowa puszka z matrycą;)
ogólnie w 5d niczego mi nie brakuje ,aparat jest ok , a o jakiej stałce piszesz ?
piszesz o brudzie na matrycy?
fakt ,u mnie był ale po wizycie na żytniej już go nie ma
jaka stałka bedzie najlepsza do mojego zestawu 5d +17-40 f4 70-200 f4 ?
24? 35? 50? 85? 100? 135?
kazda z nich jest warta grzechu(nie mylić z Grześkiem)
no toś pomógł .....
ale ze w sensie ma dla siebie wybrac czy dla ciebie?
bo ja wiem czego mogę chciec
ty generalnie nie potrzebujesz ani nowego body ani tym bardziej nowego obiektywu
swędzi cie parę groszy to zabierz polówkę w fajna podroż, sa wakacje
bede mile wspomnienia i fajne zdjecia zrobiona ta 5;)
50tka albo 300tka xd co by nie powielac zakresu, ktory masz xd
kiedyś i tak to zrobisz,kwestia tylko,kiedy...
a stałka?
np. C 40mm/2,8, super szkiełko za grosze (używam z 6D - bajka)
Kup 50
poszukiwacz2006 - gdybyś czytał cały post a nie tylko ostatnią odp to raczej na pewno byś wychwycił co fotografuję bo zakładając ten wątek napisałem o tym . Dziękuję za odpowiedzi , co do wyboru stałki do mojego zestawu trzeba chyba szukać pomocy gdzieś indziej bo odnoszę wrażenie że tu można zostać ,,ukamieniowanym,, za zakładanie jakiegokolwiek postu . Tacy tu wszyscy mądrzy i obeznani w temacie .... brak słów PANOWIE.
--- Kolejny post ---
salas , dzięki za odp , własnie zastanawiam się nad 50-tką tylko nie wiem która , czy 1,4 / 1,8 / czy może to nowe szkło STM , kwota jaką chce zainwestować to max 2 tys.
Czytałem kolego, czytałem. Otóż każdą ze stałek, którą wymienił becekpl można wykorzystać do fotografii krajobrazu. Tylko od CIEBIE zależy jak to zrobisz. A skoro pytasz jaką kupić, to wybacz ale sam nie wiesz, co chcesz na zdjęciu osiągnąć. Masz świetny zestaw i na siłę szukasz dziury w całym. Ktoś coś zasugerował o stałce, Ty podchwyciłeś temat nie do końca wiedząc o co chodzi. Tu nie są wszyscy mądrzy i obeznani, tylko czytając takie posty jak Twoje trudno oprzeć się wrażeniu, że oczekujesz aby ktoś podjął za Ciebie decyzję mierząc swoją miarą. Tak na dobra sprawę nie napisałeś, czego brakuje Ci w tym zestawie co masz. Światła, stabilizacji, ostrych rogów, lepszego ISO? Najpierw określ dokładnie swoje potrzeby o dopiero potem pytaj. Wytłumacz i uzasadnij proszę dlaczego zdecydowałeś się na pięćdziesiątkę? Pozdrawiam
jak będziesz jej rzadko używał to chyba najlepiej obecnie kupić 50 1.8 stm ;) na pewno warto mieć w torbie
50 STM zbiera całkiem dobre noty... Optykę troszkę poprawili względem 50 1.8 II. 50 1.4 jest znacznie droższa a w sumie optycznie nie lepsza... Ma niby 1.4. Choć to 1.4 bywa mydlane przy dużych kontrastach. Sam powoli przymierzam się do 50 STM. A na pełnej klatce to zupełna klasyka! Moim pierwszym aparatem był Canon AT-1 własnie z 50 1.8. Na pełnej klatce 50mm zawsze się przyda.
zostawic 5d. sprzedac te dwa ciemne dziady. w ich miejsce 24L oraz 85L. i sikasz z zachwytu.i nie brac nowych szkiel. znalezc zadbane uzywane!
W razie zainteresowania mam nowe EF 50mm 1.8 II - leży w szafce od 5 lat - raz użyte. Mogę oddać*za grosze.
Czyli wydać 8k razem;] na jasne szkła do krajobrazu.
nawet droga puszka 6D to 6,5k i zostaje trochę na jakieś szkiełko. 6 to inna epoka cyfrowa i tyle. Nie wiem czy lepsza czy gorsza, bo do pejzaży nie potrzeba iso pierdylion a ważniejsza jest dynamika tonalna.
Szczerze to wolę w plener brać 5, bo posiadam obie te puszki. Dlaczego? bo mniej szkoda:P jakby zaczęło padać, czy w razie innych przygód (upadki statywu...).
czyli do mojej fotografii -krajobraz- zdecydowanie 50 STM -poczekam jak będzie w sklepie, mieszkam na Islandii i tu wszystkie nowości są opóźnione - oczywiście czasem również pstryknę jakiś portret , czy możecie mi jeszcze pomóc bo mam okazję kupić używany obiektyw 85 1,8 za około 700 pln , czy może lepiej sobie odpuścić.
Cubbus , zastanawiałem się nad zamianą moich obiektywów na 24-70 2,8 ale wtedy zostanę bez tele i przy krajobrazie nie wiem czy ma to sens, proszę o opinie.Dziękuję
a te 50mm nie bedzie ci za wąsko :D?
No i temat się fajnie rozwija. Chcesz sobie kupić 50 żeby potrenować fotografowanie stałką - dobrze - 50 będzie najbardziej uniwersalna do 5D. Ale uwierz mi że do krajobrazu nie potrzebujesz żadnych dodatkowych klamotów - masz wszystko - jest szeroko, jest środek zakresu i jest tele. Jasne szkła do krajobrazów są w 99% niepotrzebne. IMO szkoda kasy. Masz wystarczające narzędzia - naucz się z nich dobrze korzystać i możesz nawet wygrywać konkursy NG.
Dość popularne szkło i warto mieć ale dobrą alternatywą dla niego (choć troche droższą - ok 2k) jest Canon 100mm F2 USM. Do krajobrazu wystarczy to co masz ale jeśli chcesz coś do portretu (a i w plenerze też się przyda) to polecam Ci właśnie tę "setkę". Jakościowo świetne szkło, aż dziwne że nie ma czerwonego paska (ale to dobrze bo jest taniej :P). Sam używam bardzo często właśnie z 5D i efekty są wyśmienite.
:) zaczyna się robić mętlik , chciałem 50 STM ,a tu już 100 na horyzoncie ,teraz to mam zagadkę
Zapraszam do oceniania moich kilku fotek
http://www.canon-board.info/galerie-...2/#post1290862
a co do stałki to poszukam zdjęć przykładowych może mi pomogą w dokonaniu wyboru , chociaż 100 nie brałem wogóle pod uwagę
Nie wiem czy ma to głębszy sens. Do krajobrazu nie potrzeba przecież super jasnych szkieł ale ostre. A każde szkło jak się domknie o 1-2 działki potrafi być ostre, chyba że jest walnięte.
Najlepsze swoje foty robiłem kitem... teraz mam całe stado szkieł i wierz mi, że oddałbym je za tą radość fotografowania co mi dawała stara minolta i 18-70.
85/1.8 jest fajnym szkłem do portretu, krajobrazu nim nie robiłem wolę albo UWA albo tele do tego. Za 700 to bym brał, bo jak się nie spodoba to bez problemu za tyle odsprzedasz.
A warto o niej pomyśleć. Jeżeli chcesz to wieczorem, ewentualnie jutro mogę podesłać Ci kilka zdjęć z 5D + 100mm.
Ja nie namawiam ale przedstawiam jedynie alternatywę bo wiele osób poleca 85 1.8 a zapomina o (wg. mnie) lepszym 100mm f2 :) 50tka jest bardziej uniwersalna "na codzień" bo jest troszkę szersza. Setkę używam głównie przy plenerach ślubnych, portretowaniu tańczących gości czy też przy fotografowaniu samochodów. Ostrzy jak żyleta.
Podaj najlepiej maila to prześlę kilka kadrów
chcę dokupić stałke do nauki portretu i tu pytanie co wybrać do mojego zestawu
--- Kolejny post ---
kaper.swiercz@gmail.com :)
--- Kolejny post ---
Á może ma ktoś do sprzedania obiektyw m44 oglądam sporo zdjęć i bokeh jest rewelacyjny . Nigdy nie korzystałem z tych szkieł i nawet nie wiem czy potrzeba jakąś przejściówkę czy nie
Trzeba adapter do tego szkła bo to inne mocowanie. Najlepiej kupić z potwierdzeniem ostrości bo są też zwykłe przy których tego potwierdzenia nie będziesz miał a jak dobrze wiesz ostrość tylko manualnie kręcona :)
Są na Allegro. Ja kupiłem swój adapter na Ebayu za ok. 35zł. Obiektywy nie wiem po ile chodzą bo kolega oddał mi swojego Zenita wraz z Heliosem za friko. W każdym bądź razie duży koszt to to nie jest
jeśli 5d Ci nie wystarcza, to na pewno warto, a jeśli wystarcza, to nie warto kupować nowego body tylko dla samej nowości. 6d na pewno daje więcej możliwości (np. w zdjęciach astro - patrz wyższe używalne ISO), ale w zwykłych landscapach... ja bym został i tak jak przedmówcy piszą, weź sobie jakieś fajne szkło
Fotografuje przeważnie krajobraz tak jak napisałem , a stałka ma być do nauki , a kolega może coś doradzi a nie polslowka wychwytuje
--- Kolejny post ---
I tu jest problem , bo co druga odpowiedz to przewaznie krytyka ze po co ta stałka po co ci tamto itd itd jedni piszą ze szkła mam ok a inni ze nie , czy możesz sprecyzować o jakim fajnym szkle piszesz :)
autorze wątku, trochę kultury. przebrnąłem przez cały wątek, nie wiesz czego chcesz i masz pretensje że ludzie rzucają aluzje i ironię. nie ma się co dziwić, bo jak można pomóc komuś, kto nie wie nawet, jaki zakres ogniskowych go interesuje... wyluzuj i nie rzucaj oskarżeń. akurat 2 kół nie wydałbym na stałkę do nauki, skoro i tak masz pokryty (praktycznie) cały zakres 17-200. masz szkła, na których możesz się uczyć. faktycznie imho, pięknie zestawik dopełniałaby 50 1.4 bądź STM. ale ja na Twoim miejscu te dwa koła zainwestował w jakaś fajną podróż, nie musi być daleko, by było ciekawie. weź to co masz + statyw i zrób fajne fotki.
Wcale tak nie napisałeś, napisałeś inaczej. To był Twój pierwszy post:
Potem jakiś gościu co to nie doczytał dokładnie Twojego pierwszego postu wyskoczył z jakąś propozycją stałki (obiektywu stałoogniskowego) i się zamotałeś.
Jeżeli jesteś zadowolony z dotychczas wykonywanych zdjęć to nie warto robić zamiany na 6D.
Jeżeli nie odpowiada Tobie jakość zdjęć ze swojego obiektywu EF 17-40 mm f/4.0L USM (szczególnie na ogniskowej 17mm) to kup sobie EF 16-35 mm f/4L IS USM. Nie musisz robić nic ze swoim EF 70-200 mm f/4L USM bo to jest świetny pod prawie każdym względem obiektyw, zwłaszcza jeżeli korzystasz ze statywu podczas wędrówek po tej Islandii.
Jeżeli z jakiegoś powodu chciałbyś mieć opcję robienia zdjęć w nocy o niskim poziomie szumu na wartościach ISO od 1600 w górę (maksymalnie do ISO 6400 z nim włącznie), mieć możliwość podglądu obrazu na LCD znacznie lepszej jakości niż tym zamontowanym w 5D, korzystać z wbudowanego modułu GPS, sterować podstawowymi funkcjami aparatu z poziomu smartfona po Wi-Fi to kup sobie 6D.
Canon EF 50mm f1,8 STM będący następcą EF 50mm f1,8 II lub EF 50mm f1,4 USM
Gdzie kupić?
Linsur - Canon | Fotoval - Page 2
Fastar canon linsur
Canon Lenses | Beco
chętnie ale chciałbym wiedzieć w jakiej kwestii, jezeli szukasz szkła do krajobrazu to masz bardzo fajne i 50 mm jest ci zbędne totalnie w tym kierunku, jeżeli myslisz o nauce portretu to 50mm jest fajnym szkłem ale zarz blisko masz 40mm która jakos specjalnie nie odstaje , dlatego mozna dokupi szkło o dluższej ogniskowej
wracając do tematu..
kupiłem niedawno 6d, wczesniej (4lata) użytkowałem 5d I. Na niskich iso obrazek zdecydowanie bardziej podoba mi się z 5d.
Nie wiem co w nim jest ale lubię go. Może to kwestia obróbki do której byłem przyzwyczajony.
6d posiada kilka bajerów (LCD, GPS, filmy, WI-FI)no i mniejsze szumy, nie wnosi jednak rewolucji w obrazku na niskim iso.
Dziękuję za pomoc i cenne rady , do zestawu dokupie 50 STM .