-
Alternatywa dla Adobe Photoshop
Witam,
Chciałbym podpytać się o software, program, jakąś alternatywę dla Photoshopa. Dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią więc wydawanie 1500zł na 12-msc. subskrypcję nie jest zbyt dobrym pomysłem (zdaję sobie sprawę, że mogę go scrackować, jednak gubię się przy hostsach), dlatego szukam naprawdę dobrego programu - średniozaawansowanego (niekoniecznie, ale najlepiej darmowego 8-))do obróbki zdjęć.
PS Pomijając Gimpa, PhotoScape'a itd. :lol:
-
Odp: Alternatywa dla Adobe Photoshop
-
A jeśli Element nie starczy kup pakiet CC w cenie 10$ (+tax/euro, ale niekoniecznie) za miesiąc. To naprawdę się opłaca. W pakiecie (dla fotografa) dostajesz też Lightrooma. 12 x 10$ = 420zł za rok najnowszego softu + Lightroom mobile i konto na Behance. 4 lata korzystania = pudełkowy Photoshop 6 w supercenie (ale przecież po 4 latach będziesz musiał zrobić upgrade). Jeśli się postarasz możesz ustrzelić promocję np. z BHphotovideo, 500px itd lub kupić tańszą wersję dla studentów. Do tego 30 dni pełnych możliwości za free w standardzie dla wszystkich na cały pakiet Adobe, a dla cwaniaczków dłużej. Jeśli i to będzie za drogo poszukaj DXO lub Gimpa, ale to nie są narzędzia do masowej obróbki zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
A jeśli Element nie starczy ...[CIACH]
Ale kolega napisał, ze zaczyna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
Może Photoshop Elements?
Fajna opcja, dzięki, chociaż to też wydatek z rzędu 80 euro, ale łatwiejszy niż CC.
-
Gdyby tak Adobe wyszło naprzeciw użytkownikom, zwłaszcza amatorom i zrobiło opcję CC na 3mce, byłoby wspaniale. Na pewno bym skorzystał. Jako amator robię zdjęć na tyle mało, że nie potrzebuję dostępu do usługi non stop, spokojnie mogę nazbierać zdjęcia przez kwartał, a w następnym je obrabiać i tak w kółko. Mnie by takie rozwiązanie satysfakcjonowało, a abonamenty 1-miesięczne, to już by było cudo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PMP
Gdyby tak Adobe wyszło naprzeciw użytkownikom, zwłaszcza amatorom i zrobiło opcję CC na 3mce, byłoby wspaniale. Na pewno bym skorzystał. Jako amator robię zdjęć na tyle mało, że nie potrzebuję dostępu do usługi non stop, spokojnie mogę nazbierać zdjęcia przez kwartał, a w następnym je obrabiać i tak w kółko. Mnie by takie rozwiązanie satysfakcjonowało, a abonamenty 1-miesięczne, to już by było cudo.
Zgadzam się, aparatami i fotografią zawsze byłem zafascynowany, kupiłem w końcu lustrzankę i szukam programu, w którym mógłbym te zdjęcia obrabiać. Elements około 80 euro, DXO 130, CC 12.29 - 20 za msc. W internecie znalazłem dobre opinie na temat paint.net, raw therapee - darmowe programy, ale nie wiem czy wystarczające.
PS Wiem, wiem, jest jeszcze gimp, ale dla mnie to czarna magia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymondeco
Zgadzam się, aparatami i fotografią zawsze byłem zafascynowany, kupiłem w końcu lustrzankę i szukam programu, w którym mógłbym te zdjęcia obrabiać. Elements około 80 euro, DXO 130, CC 12.29 - 20 za msc. W internecie znalazłem dobre opinie na temat paint.net, raw therapee - darmowe programy, ale nie wiem czy wystarczające.
Ale z całym szacunkiem ale porównywanie Adobe Photoshop Elements np z DXO to jak porównywanie śmieciarki z samochodem pocztowym - te programy służą do czego innego :)
Pozdrawiam
-
Dzięki, tego już się nie dowiedziałem ;)
-
Tak jak Lutek napisał, Photoshop do obróbki TIFF-a i JPG-a, a ACR (wtyczka do PS/PSE Adobe Camera Raw) do wywyłania RAW-ów.
Można za około 150-200 mieć Elements 11-12-13 i to już w zupełności wystarczy, po doinstalowaniu ACR - zrobisz z foto praktycznie wszystko.
W przypadku LR, to nie wszystko można nim zrobić, bo to jest rozbudowana wołarka zdjęć i katalogowania, moim zdaniem obrośnięta zbyt wieloma funkcjami zbędnymi dla amatora.
I program jakiego potrzebujesz to wołarka, ma ją nawet Corel (AfterShot Pro) i jest kilka alternatywnych. DxO v8 była za darmo - niedawno.
Jest również Digital Photo Professional od Canona - zupełnie za free :).
II program to narzędzie "edytorskie" do zdjęć - można to robić w różnych softach - Corelu, PaintShop Pro, PhotoImpact (starsze wersje są na rynku wtórnym) i oczywiście GIMP. Musisz coś sobie wybrać.
A i jeszcze bywało za free Zoner Photo Studio - też niezły kombaj do wywołania, obróbek, przeglądania i katalogowania.
Jest jeszcze pewien kombajn do obróbki i RAW-ów, i całej reszty, podobno dedykowany dla fotografów - Perfect Photo Suite, ale jakoś mnie nie przekonał, czego jednak nie wykluczam, bo są tam fajne presety i funkcje. Poza tm jest powiązany wtyczkami z LR.
Moim zdaniem warto zacząć od PS Elements z ACR i masz wszystko co trzeba, a jak nie - to dokupić do kompletu Elements++ za kilkadziesią złotych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szymondeco
...
Na początku każdy program będzie czarną magią :) Zacznij używać to się nauczysz. A jak Ci nie podejdzie to nic nie tracisz :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Tak jak Lutek napisał...
[CIACH]
Szczerze mówiąc to do większości czynności związanych z wywoływaniem dla amatora wystarczy DPP 3 (lub 4 najlepiej) a do innych rzeczy to już PS Elements.
Ostatnio robiłem drugie podejście do LR ale mnie-amatora nie przekonał, bo jest przerośnięty tak jak napisał przedmówca a czasami ciężko uzyskać oryginalną kolorystykę aparatu. Dla mnie np barierą była kwestia ostrości bo albo było mniej ostre niż z DPP a jak uzyskiwałem podobną ostrość to w cropie pojawiało się ziarno przypominające artefakty w mocno skompresowanym jpg-u. Kręciłem suwakami w różnych konfiguracjach ale nigdy nie byłem tak zadowolony jak w DPP (u mnie akurat 4) w pierwszym podejściu za każdym razem. Więc darowałem sobie...może kiedyś..... ale teraz szkoda mi na to czasu.
Pozdrawiam
-
Moja propozycja jest trochę inna - jeśli dopiero zaczynasz przygodę z fotografią to najpierw porób zdjęcia, naucz się prawidłowo je robić, itd. itp. Nie zaczynaj przygody z fotografią od myślenia o obróbce, bo prawda jest taka, że jak zdjęcie nie będzie "dobre", to obróbka też nie pomoże.
Na początek wystarczy prosty program do kadrowania / prostowania fotek, lekkiego wyostrzania, itp. prostych zabiegów. Czasem samo wykadrowanie zmienia diametralnie odbiór zdjęcia.
Ja do takiej prostej edycji (fotki na potrzeby rodzinnych albumów, facebooka) używam w zasadzie tylko i wyłączanie darmowego FastStone-a FastStone Image Viewer, Screen Capture, Photo Resizer ... z wtyczkami do niego dedykowanymi - czyta też RAW-y. Jest szybki, sprawny i bezproblemowy, można go sobie zabrać na pendrive i używyać wszędzie ;)
Grubszą obróbką zajmuję się tylko w odniesieniu do zdjęć, na których szczególnie mi zależy, tzn. w moim przypadku - na potrzeby wrzucania fotek samolotów do galerii internetowych albo jakichś większych wydruków na ścianę w domu, bo tak to szkoda czasu każde zdjęcie obrabiać, w pewnym momencie staje się to wręcz frustrujące ;)
Wielu moich znajomych używa Gimp-a i są bardzo zadowoleni. Wystarczy też DPP dołączony do aparatu. Z całym przekonaniem odradzam wynalazki typu Picasa (ale tylko do obróbki, bo samo wrzucanie do neta i udostępnianie tym sposobem zdjęć, np. rodzinie, jest bardzo wygodne).
Ale i tak podstawą jest posiadanie "dobrego" materiały na wejściu, bo bez tego lipa...
Piszę to przez pryzmat własnych doświadczeń.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Moja propozycja jest trochę inna - jeśli dopiero zaczynasz przygodę z fotografią to najpierw porób zdjęcia, naucz się prawidłowo je robić, itd. itp. Nie zaczynaj przygody z fotografią od myślenia o obróbce.....[CIACH]
Bardzo słuszna uwaga. W 100% się z kolega zgadzam.
Pozdrawiam
-
Sam też używam DPP 4, program jest super dla mnie i polecam zwłaszcza że jest free
Zacznij od tego
-
Jesli myslec o PS to raczej chodzi o retusz, maski, warstwy.
Na poczatek Lightroom bedzie ok, obok trial PS'a.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tkosiada
Sam też używam DPP 4, program jest super dla mnie i polecam zwłaszcza że jest free
Zacznij od tego
Ja bym jednak zaczął od sprawdzenia czy wersja 4 będzie w stanie otworzyć rawy z posiadanego aparatu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ja bym jednak zaczął od sprawdzenia czy wersja 4 będzie w stanie otworzyć rawy z posiadanego aparatu...
Racja....ale jak nie 4 to 3 też będzie dobra.
-
Polecam ACDSee Pro 8 - aktualnie do dostania za $59
-
A czemu tak naprawdę nie GIMP? Bo za darmo? Znam osoby, które sporo potrafią w GIMPie osiągnąć i nie czują się niedowartościowane, że pracują na bezpłatnym programie.
-
Dla niektórych Gimp jest jak Linux kilka lat temu.... :)
-
Ja podobnie jak kolega Bangi polecam "FastStone Image Viewer" - naprawdę fajny i darmowy soft , pozwala na podstawową obróbkę plików, czyta raw-y i ma przydatną funkcję - po kliknięciu i przytrzymaniu l.p. myszy pokazuje 100% zbliżenie klikniętego punktu - doskonałe do szybkiej oceny ostrości w poszczególnych miejscach kadru. Pozwala również na czyszczenie exifów . Używam i polecam :)
-
FastStone nie tyle czyta RAWy, co zaszyte w nich JPGi. Nie jest to zdecydowanie wywoływarka RAWów.
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
-
rawtherapee jest całkiem niezłą wywoływarką i jest za darmo. https://www.youtube.com/watch?v=07o9VMXlXN8 - może warto chociaż filmik obejrzeć.
-
Do wołania rawów jest darmowy DPD ... całą resztę można zrobić w FS z usuwaniem exifów włącznie. Niewiele programów potrafi to zrobić na nowszych od XP systemach