Na dobry ( mam nadzieję ) początek ostatnie zdjęcie z wątku o 7DII czyli samica krogulca z kolacją :)
1.
oraz szczygieł
2.
i mój pies.
3.
Wersja do druku
Na dobry ( mam nadzieję ) początek ostatnie zdjęcie z wątku o 7DII czyli samica krogulca z kolacją :)
1.
oraz szczygieł
2.
i mój pies.
3.
jak dla mnie ładnie zrobione zdjęcia, czekam na następne
Dzięki, ja też czekam na następne :)
Popatrz! / Look!
4.
Aniołek.
5.
i ciekawe co zobaczyła ?
Czasem robię zdjęcia owadom.
Skorek.
6.
Komar
7.
Bzyg koperkowy :)
8.
Ale najbardziej lubię wszystko co lata...
9.
Klika nowych zdjęć.
10
11
12
13
--- Kolejny post ---
I jeszcze fotka ku pamięci... Nie tej ptaszyny a wierzby płaczącej na której przysiadła. Wczorajsza burza złamała wierzbę jak zapałkę :(
14
Tu jest fajnie :)Choć i kadr z piłeczka tez jest dobry.Jaskółki jakieś takie dziwne.Duży krop ? Co do bzyga i innych, staraj się ustawiać tak do owada aby był prostopadle do aparatu, uzyskasz maksymalna ostrość na całym korpusie.Zobacz co popełniłeś w ostatnim zdjęciu - od strony ogonka uciołeś koniec płatka kwiatu, by z premedytacja inny ucięty z prawej strony umieścić w dość rzucającym się punkcie.A już od góry niepotrzebnie ściołeś główny płat kwiatu.
pozdrawiam.
Pierwszy w tym roku fruczak gołąbek. Krótka, kilkusekundowa zaledwie wizyta i tylko jedno zdjęcie. Jeszcze się spotkamy i będzie okazja do poprawki.
15
--- Kolejny post ---
Italy, powiem tylko tyle... Z Tobą nie ma co dyskutować... Ciebie należy po prostu słuchać. Na usprawiedliwienie powiem tylko że w pierwszej wersji płatki były całe. Ale owad wydawał mi się za mały :)
Miód nie pomógł, niestety. Znów tylko jedno zdjęcie. Może musi się oswoić? :)
16
Myszołów
17
18
No i fajnie złapałeś fruczaka.jak do tej pory najlepszy kadr.
Co do zdjęć myszołowa, dla mnie o wiele lepsze jakościowo od zdjęć jaskółek.Tylko tyle mogę wyrazić bo nie mam wiedzy ani praktyki w takim rodzaju fotografii.
pozdrawiam.
Dzięki, pewnie będzie jeszcze okazja na kolejną poprawkę.
A co do ptaków... cóż jaskółka jest po prostu ileś tam razy mniejsza od myszołowa.I dużo szybsza.
Nie chce ktoś np. miliona pszczół? Z chęcią oddam...
19
20
Na ciemnym tle chyba jest trochę lepiej.
21
Sierpówka
22
Skorek najbardziej mnie się spodobał.
Co do owadów 20 nieco przepalone, ale 21, to bardzo przyjemne dla mojego (amatorskiego) oka zastawienie kolorów :).
Dzięki Robercie za Twoją ( amatorską ) opinię :) 21 to fotka z użyciem konwertera Kenko który czasami daje przyjemne efekty.
Zrobiona w bardzo ostrym, popołudniowym słońcu. JPG bez żadnej obróbki.
--- Kolejny post ---
Dzisiejszy młody srokosz. 30 stopni oczywiście ostre słońce. Jak na warunki to chyba całkiem nieźle.
23
16 super, a na 20 to pszczoła czy mucha jakaś? Inaczej wygląda.
Szczerze mówiąc nie wiem. Chyba jakieś bzygowate.
Pszczoła to jest tu. Kosmitka jakaś :)
24
--- Kolejny post ---
Dzisiaj próbowałem poprawić jaskółki. Z różnym skutkiem...
25
26
To jeszcze parę pszczół.
27
28
29
Widać ostre świało na owadach, ale można to jeszcze poprawić w LR lub PS/PSE (choćby filtr fotograficzny) i będzie światło bardzie łagodne.
Ale kolorki w tych kadrach całkiem przyjemne, zwłaszcza niebieskie.
Oczywiście, masz rację Robercie. Ale chwilowo ( mam nadzieję ) nie mam czym tego poprawić.
Ostatnia pszczoła. ISO 25600.
30
Gąsiorek
31
Ostatnie całkiem dobre. Ja starał bym się jeszcze coś pogrzebać w kontraście. Duży crop?
Chyba tło trochę za jasne. Czy duży crop? Zdjecie powiedzmy z 12, 13 metrów.
Teraz trochę ciemniejsze tło, trochę mniejszy crop i .... prawy profil:)
32
Jeszcze raz fruczak gołąbek.
33
Bardzo ładne foto, sam chciałbym takie zrobić :)
--- Kolejny post ---
33 Nie bardzo mnie przypadło do gustu, za ostre światło i za mało ostrości, ale to tylko moim amatorskim okiem :)
Gdyby tak uciąć dolne hortensje i ich nieostrości, to może nabrałoby innego wyrazu ?
Dzieki, RobercieON. Najlepsze jest to że gąsiorek huśtał się na silnym wietrze a ja usiłowałem w niego trafić :)
Jakoś tak mam że jak skadruję za pierwszym razem tak już zostaje.
34
Gąsiorek na 32 jest naprawdę ładnie pokazany.
O, i tu już wiedza pomaga przy lokalizacji tych fruczków :) Dziś sprawdziłem jakim ja je miodem kuszę, to miód z kasztanów, rozpuszczony w wodzie źródlanej w stosunku 1kropla miodu /20 kropel wody letniej.
Duże szumy na ostatnim zdjęciu.i pracuj cały czas nad GO,to da efekty.
A ja głupi jakimś tam lipowym próbowałem je wabić :)
Myślałem że miód kasztanowy to jakiś rarytas z Włoch ale widzę że można go kupić i to w cenie normalnego miodu. Dzięki Italy.
A co do ostatniego zdjęcia to podobały mi się w nim nieostrości na przodzie, szumy i mała GO :):)...............
Miło że gąsiorek Wam się spodobał.
Dwa jeszcze zdjęcia z tej serii. Na drugim dobrze widać jak wiało.
35
36
Dobrze że nikt nie widzi jak próbuję zrobić fruczakowi zdjęcie. Miałby niezły ubaw :)
37
38
świetne zdjęcia, podobają mi się, żeby tak złapać owada w locie na pewno trzeba się gimnastykować i może to śmiesznie wyglądać, ale jak można zobaczyć tak złapanego robala to na pewno warto
Co raz ciekawsze pokazujesz kadry.
Dzięki, Panowie.
Po treningu z fruczakiem mam dziwne wrażenie że ptaki wolniej latają, pies pomału biega i w ogóle wszystko dzieje się w zwolnionym tempie :)
Trzeba trochę przystopować. Koniec z futrzakami ... na dzisiaj :)
39
Może kogoś zainteresuje. Przykładowy pełny kadr z fruczakiem. Odległość ok. 0,5 metra.
40
Po pierwsze poprawiłem zdjęcie 39 bo chyba przesadziłem z cropowaniem...
41
Po drugie dwa jeszcze zdjęcia z wczoraj....
42
43
A po trzecie.... ukradłem z wątku 7DII dwa swoje zdjęcia które najbardziej mi się podobały. Tu im będzie lepiej :)
44
45
45. Miodzio :D też chcę takie robić :)
Mega ujęcia ptaszków. Na prawdę masz do tego łeb no i na pewno świetny sprzęt, żeby robić te zdjęcia aż tak dobrze! :) oby tak dalej.
Mega ujęcia ptaszków to robi np mkkaczy. Mnie się czasami coś uda. Przez przypadek najczęściej. Tak jak z tą pliszką. Duża szyba robi za tło a mała za blendę. Dobrze by było gdybym mógł powiedzieć że to zamierzony efekt. A sprzęt też amatorski:)
Oryginał
46
Trochę sportu, psiego oczywiście.
47
48
49
50
51
Kiedy oglądałem zdjęcia na aparacie myślałem że to przyczepiony sznurek....
54
Ale na pierwszym zdjęciu z serii tego "sznurka" nie ma. Można więc powiedzieć że miałem kupę szczęścia :) A pustułka była bardzo blisko. 54 to pełny kadr. Niestety nie trafiony.
55
--- Kolejny post ---
Pogoda była dzisiaj idealna do ptasich zdjęć. Ale one, jak zwykle zresztą, nie bardzo chciały współpracować. Czasem przeleciał jakiś gołąb...
56
--- Kolejny post ---
Czasem jakiś jerzyk...
57
Floksy już pomału przekwitają. Za parę dni skończy się zabawa z fruczakami.
58
59
60