-
Zamiana 5Dc na coś z wyższym ISO
Witajcie, tak się zastanawiałem po ostatnich nocnych wojażach nad zamianą swojego Classica na coś o wyższym użytecznym ISO niż 800. Normalnie gdybym miał środki to zamieniłbym go na 6D ale z powodów finansowych pomyślałem, że mogę nieco spuścić z tonu i zejść do APS-C. Pytanie co w granicach 1500-1700zł da podobny jakościowo obrazek ale na ISO powyżej 1600. Docelowo obiektyw z jakim będzie używany to 35mm f/1.8 lub f/2.
Moim typem został Pentax K-30 lub K-50 bo według optycznych nawet ISO 6400 jest znośne. Poradzicie coś innego? 60D wypada gorzej od Pentaxa niby, wśród Nikonów też nie znalazłem jakiegoś szału.
Rozwiązanie jest tymczasowe na max 2 lata :)
-
Odp: Zamiana 5Dc na coś z wyższym ISO
Zamienił stryjek siekierkę na kijek... Jeśli w 5Dc dla ciebie max użyteczne ISO to 800, to z żadnego cropa nie będziesz zadowolony.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Witajcie, tak się zastanawiałem po ostatnich nocnych wojażach nad zamianą swojego Classica na coś o wyższym użytecznym ISO niż 800.
Tanio to używane 5D mkII lub6D, o APS-C zapomnij. Chociaż wg mnie to w 5Dc iso 1600 też jest spokojnie użyteczne.
-
6D to cel ale na używki trzeba trochę poczekać w znośnej cenie bo jak tak patrzę to obecne niewiele się różnią ceną od nowych. 5DII nie chcę ze względu na zawodny (przynajmniej w moim modelu) AF. W połączeniu z 50mm f/1.4 szału nie robił. Wydawało mi się, że 40D mojego taty szybciej i pewniej ustawia ostrość w dynamicznych scenach. Dlatego chciałbym od razu 6D.
Dwa, to oba wymienione przez Ciebie nie mieszczą się w budżecie. No ale jeśli zmiana na APS-C nie pomoże to zostawię Classica
-
AF 40D na centralnym jest porównywalny do tego w 6D, ale na bocznych jest celniejszy i szybszy niż 6D. Na 40D bez zastanowienia używam bocznych, w 6D wolę centaralny i przekadrowanie.
-
Ja w 5dc spokojnie 1600 uzywam a jak trzeba to i 3200 i dramatu nie ma, spisuje sie o niebo lepiej niz 450d 600d czy 60d ktore przerabialem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
darkon
AF 40D na centralnym jest porównywalny do tego w 6D, ale na bocznych jest celniejszy i szybszy niż 6D. Na 40D bez zastanowienia używam bocznych, w 6D wolę centaralny i przekadrowanie.
Ja na 5Dc i 5DII też tylko centralnego używałem bo boczne strasznie się gubiły. Niedawno tyle fajnych ujęć zepsułem właśnie przez boczne a jazda synchroniczna na motocyklach aż się o nie prosiła żeby para była w GO :/ i nawet YN 50mm f/1.8 nie był powodem do tylu narzekań co te boczne punkty
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Ja w 5dc spokojnie 1600 uzywam a jak trzeba to i 3200 i dramatu nie ma, spisuje sie o niebo lepiej niz 450d 600d czy 60d ktore przerabialem.
Mogę jedynie porównać 40D z 5Dc (jak z serwisu wróci) w sprawie szumu ale nocne ujęcia mi strasznie zkaszanione wyszły na wysokim ISO w 5Dc. Jak patrzę na testy optycznych to właśnie idealnie byłoby mieć 6D bo fajnie sobie z tym radzi.
A swoją drogą te pentaxy to mnie najbardziej zafascynowały właśnie testami na optycznych bo tam nawet na 6400 nie widać prawie żadnego szumu w porównaniu z tym co mam. No i jestem cholernie ciekaw tej stabilizacji matrycy, jakby byłą tak wydajna jak w Tamim 70-300 VC to szacun.
-
Tak jak pisali poprzednicy, jeśli jesteś wrażliwy na szumy to poczekaj, dozbieraj na 6D, bo wymiana na APS-C nie da raczej zauważalnego progresu.
Ja tam twardy jestem i używam dziadka classica do 3200, dla mnie nie jest źle 8-)
Nocne ujęcia, raw, statyw iso100 i będzie ok, chyba że masz na myśli zdjęcia w ruchu?
Jeszcze w kwestii testów i zmian, wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma ;)
Pozdr
-
ISO będzie inaczej wyglądać jak jest więcej czerni niż jasności to raz, plus czas naświetlania też robi swoje. Druga rzecz to kompletnie zapomnij o apsc , FF ma poprostu fizycznie większą matrycę więc tego nie przeskoczys rokiem produkcji apsc. Może problem leży po stronie umiejętności odszumiana. Miałem 5dc i uzywalem 3200 wiele razy , wywolywalem rawa, odszumialem i było zdaniem moim i moich zadowolonych klientów bardzo dobrze. Ale jeżeli koniecznie chcesz zmienić 5d na coś innego z lepszym ISO to najszybciej i najtaniej będzie 6D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Zamienił stryjek siekierkę na kijek... Jeśli w 5Dc dla ciebie max użyteczne ISO to 800, to z żadnego cropa nie będziesz zadowolony.
+1
albo zwieksz dwukrotnie minimum budzet albo sobie odpusc
-
Ja bym zaczal od przyswojenia podstawowej wiedzy na temat fotografii bo jesli ktos zwala wine na AF za to, ze GO byla za mala aby dwa motocykle byly ostre to coz, podszkolic sie trzeba.
-
też tak sądzę, szkoda tylko że w tym wątku nie było o takiej sytuacji mowy :) pewnie źle odebrałeś mój post.
-
Nic lepszego od 5Dc nie kupisz w tych pieniadzach, wez sobie 6D w ratach 0%.
Ja zrobiłem przeskok z 5Dc na 6D i w zasadzie nie musisz martwić się kompletnie o ISO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Sezamek
Witajcie, tak się zastanawiałem po ostatnich nocnych wojażach nad zamianą swojego Classica na coś o wyższym użytecznym ISO niż 800. Normalnie gdybym miał środki to zamieniłbym go na 6D ale z powodów finansowych pomyślałem, że mogę nieco spuścić z tonu i zejść do APS-C. Pytanie co w granicach 1500-1700zł da podobny jakościowo obrazek ale na ISO powyżej 1600. Docelowo obiektyw z jakim będzie używany to 35mm f/1.8 lub f/2.
Moim typem został Pentax K-30 lub K-50 bo według optycznych nawet ISO 6400 jest znośne. Poradzicie coś innego? 60D wypada gorzej od Pentaxa niby, wśród Nikonów też nie znalazłem jakiegoś szału.
Rozwiązanie jest tymczasowe na max 2 lata :)
Co ci przeszkadza w 5Dc ? Celuj w 6D, będzie znaczna poprawa w ISO. O apsc zapomnij. Robiłem trochę K-5 i dobrze sobie radził z wyższym ISO ale i tak wróciłem do 5D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
+1
albo zwieksz dwukrotnie minimum budzet albo sobie odpusc
i +1 ode mnie też. Nie wiem, jak można mieć zastrzeżenia do ISO 1600 na 5Dc, ale jak już się ma, to crop nie będzie na tą dolegliwość lekarstwem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
poli_x
Nic lepszego od 5Dc nie kupisz w tych pieniadzach, wez sobie 6D w ratach 0%.
Ja zrobiłem przeskok z 5Dc na 6D i w zasadzie nie musisz martwić się kompletnie o ISO.
Mam 5 i 6 i ciągle myślę skąd dozbierać kasę na drugą 6;) bo to jest puszka kompletna jak na moje reportażowe potrzeby. ISO do 12800 na poziomie. Nawet 25600 czasem ujdzie.
Podstawą braku szumu jest dobra ekspozycja. Ale tego akurat mnie kanun nie nauczył tylko sony;P
-
Paniwie 5Dc nie istnieje tak samo jak nie istnieje 7Dc. Jesli masz 5D to znaczy, ze masz 5D. Gdybys posiadal wersje mk2 napewno bys o tym napisal.
Robicie swietego gralla z tej 5'tki. Zadna inna grupa userow nie odstawia takiej szopki. Moze napiszcie do Canona petycje o zmiane nazwy.
Zeby nie bylo off topu. Kup pan jasne szkla i bedzie lepiej ;).
-
Pokaz mi aparat w cenie 2 tys. zl ktory zrobi lepsze jakosciowo zdjecia od 5D. Pokaz mi aparat FF dostepny cenowo dla kazdego amatora bez pakowania sie w kredyt. Pokaz mi aparat kupiony 10 lat temu, ktorym mozna praktycznie w kazdych warunkach zrobic fotki odpowiadajace obecnym standardom. Nadal uwazasz, ze 5D nie zasluguje na miano swietego gralla? :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Zadna inna grupa userow nie odstawia takiej szopki.
Ta nazwa funkcjonuje na wielu forach na świecie. Nie wiem skąd takie oburzenie z Twojej strony, wiele innych produktów ma przyjęte potoczne nazwy.
Może odbierasz "Classic" jako coś legendarnego, reprezentatywnego a w tym przypadku chodzi raczej o znaczenie podstawowy, pierwotny czy po prostu zwykły.
-
Jeszcze sie nie spotkalem z 7Dc moze jak wyjdzie mk3 to tez ktos wpadnie na wspanialy pomysl i zmieni nazwe.
Panowie mozecie mi wierzyc 5D wystarczy i nikt go nie pomyli z 5D2, 5D3 czy 5Ds.
-
Nie masz racji, samo "5d" nie jest precyzyjne i może wprowadzić w błąd, chociażby przy próbach wyszukiwania frazy. To nie samochód że można precyzować kodem generacji(chociaż w usa określenie classic jak najbardziej funkcjonuje).
-
A mnie się podoba, że mój aparat jest nazywany "classic". Dzięki temu chętniej robię ładne zdjęcia, czuję się lepszy i doceniony przez otaczający świat. Odwdzięczam się za to uśmiechem do ludzi, a oni też się wtedy do mnie uśmiechają.
-
Też czasem o tym myślę. Jedyne wyjście to jak piszą inni 6D. Jest jeszcze Sony A7 za 4,5tys, ale jeszcze trzeba adater kupić do EF.
-
Dzisiejsze cropy daja rade z ISO lepiej niz starutkie 5D (a czasem nawet 5d2), ale niestety nie sa w cenie 5D.
PS. Nie istnieje taki aparat jak 5Dc ... jest 5D .. a z literka C jest 1D i sluzy do filmowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
PS. Nie istnieje taki aparat jak 5Dc ... jest 5D .. a z literka C jest 1D i sluzy do filmowania.
Cos w ten desen. Jak pojawi sie 5Dc do filmow, chlopaki sie pogubia :).